Jag vill ha kläder som passar NU

Hallå Lindex, varför har ni slutat med xl? Kunde inte denna passat en kurvig tjej?(jag provade en L som var den största för skojs skull) Inte? Ni har Generous? Åh, visst ja. Det är fint.

Igår kollade jag på efter tio med Malou. Det pratades om skönhetshets och storlekar. Om hur det ser ut inom modeindustrin. En av de som diskuterade var Per Holknekt från Odd Molly. Han verkar ha sunda idéer om att modellerna på visningarna faktiskt ska ha lite kurvor. Men de har ändå provdockor i storlek 34? ”Jo men provdockor är dyra” sa Per. Ja det är de säkert men det är Odd Mollys kläder också. Jag tycker det är bra att de faktiskt i alla fall tror att de gör kläder även för större men sanningen är ju att de flesta av Odd Mollys kläder inte passar på den som har kraftiga armar och stor byst. Jag har själv en klänning men den är i sammet och det kan man ju töja som fan. Men blusar håller jag på att spräcka över bysten och blodet stoppar upp armarna. Visst, jag är större än många andra men inte extremt tjock. Jag kan ha xl på Indiska utan problem men Odd Mollys storlek 4 funkar bara om det är smock och väldigt mycket stretch.

Detta leder mig in till HM. Igen. Fortfarande ingen förändring i butikerna vad gäller storleksutbudet. De har något enstaka plagg i storlek 46 men de flesta håller till på nätet. Där kan man beställa 46 i många modeller men vi som drar det får icke prova i verkligheten först. Varför det? ”Jo men vi gör undersökningar på efterfrågan” svarade HM i sitt standardsvar när jag mailade dem för något halvår sedan och frågade över just detta. Ja men vad tror ni? Om det i stort sett inte finns några stora plagg skiter väl de som drar större storlekar att leta hos er! Man tar för givet att det inte finns och om det då råkar hänga en stackars blus i storlek 46 blir den kanske kvar, för ingen vet att den finns. Och det betyder enligt HM att det inte finns efterfrågan. Jo tjena. Varför hänger det ALLTID tusen plagg kvar i storlek xs? Och varför är den största storleken alltid slut först på nätet? Och varför är storlek 46 nu mindre än 46 för några år sedan? Gör vanliga kläder upp i storlekarna! Vi vill inte ha tjockisrutan på 5 x 5 meter! De som är väldigt smala vill säkert inte heller ha en speciellt markerad ruta i butiken dit man får gå om man vill handla hos HM. Jag ser ibland tjejer vandra vilse och hamna på bib (eller hm+ som det heter nu) och springer ut som om de bränt sig. Hur kul känns det att det är där tjockisarna får hålla sig? På en avgränsad plats i butiken. Apartheid fast för fetisar.

Det här gör mig riktigt förbannad. Jag som bloggar om kläder som går upp i storlekarna letar som fan bland olika märken för att se om jag hittar något  nytt fint men nej, det är oftast samma butiker. Att som smal blogga om kläder är ju inte speciellt svårt. Då kan man ha vad sjutton som helst på sig och se mer eller mindre snygg ut. Visst kan jag också sitta och drömma i bloggen om den och den chanelklänningen men jag ser ingen större mening med det eftersom jag vet att jag inte kan ha den ändå. Inte nu. Och det är nu vi lever. Även om jag vill gå ner i vikt för att bli hälsosammare och smidigare så är det NU jag ska ha kläder på mig. NU jag vill känna mig fin i vilket fall som helst. Jag vill inte gå och vänta tills den där dagen som kanske inte kommer. Livet ska inte gå ut på att vänta. Det har jag sagt förut och säger det igen. Lev NU. Och gör gärna ditt bästa för att må så bra du kan med träning och sund livsstil med bra mat. För den delen är det bara du själv som kan fixa.

Det låter kanske motsägelsefullt i en del människors öron att jag skriver om mode som går upp i storlekar men, ve och fasa, faktiskt inte förespråkar att fortsätta vara stor. Som inte har mulliga modeller som inspirationsbilder i mina inlägg. Jag har bild på mig själv för att helt enkelt visa hur kläder kan sitta på en som drar de större storlekarna. Jag har människor som inspiration. Inte deras kroppsform.

Med allt detta vill jag kort ha sagt att jag tror på en sund kropp men att det är nu vi lever och att även vi som är av storlek större ska få känna oss fina. Att faktiskt hitta kläder som inte ser ut som en svart sopsäck. Att få ha tajta kläder om vi vill utan att få kommentarer om hur fet(eller mager) man är. Att vi överhuvudtaget slutar kritisera varann så in i helvetes mycket.

/Louise

 

Ps. Läs även kloka  Strandtestar-Åsas tankar om samma ämne. Hon är tvärtemot mig smal men får höra en massa skit hon också.

 1. Ditt inlägg verkar aldrig dö. Och ännu mer aktuellt blir det ju mer butikerna drar in sina XL-kollektioner. Jag är stark, supertränad, har bättre kondis än alla mina kollegor, intjänad med vardagsträning och längdskidåkning, och jag är stor, stark och har byst (stl 46 ibland 48). Jag har slutat handla kläder i Sverige. Åker numera till New York med jätteplånboken och en tom resväska. Det är fantastiskt! Kan verkligen rekommenderas. Billigt och dessutom får man den storleken man egentligen behöver och med den passform som man vill ha. Macy’s avdelning ”Woman” har en hel våning i jättevaruhuset med allt, Michael Kors i större storlekar (trodde inte att det fanns), Ralph Lauren, Donna Karan i stl 18… (observera att avdelningen heter ”Woman” och inte Plussss+++ XXXLLLL+++big-fet… Kedjan Avenue är en storfavorit, ligger bl a i Brooklyn och Harlem 125th st (färg, härliga mönster, fynd-där fyller jag resväskan-webshop finns). Ashley Stewart finns också, ligger utanför Manhattan och i Harlem (webshop finns). Lane Bryant (lite dyrare) är en annan favorit. Det är skandal att Sverige som är så modeintresserat och klädmedvetet inte klarar av att klä hela sin befolkning. Mitt förslag till alla riktiga kroppa, lämna landet (med tom resväska).

 2. Googlade på: snygga kläder i storlek L och hamnade på din sida. Skit bra skrivet. Vissa bitar som taget från hur jag känner. Det är nu jag vill vara fin. Även om jag sen även vill vara fin om och när jag gått ner till M igen.
  :)

 3. tack, vi behöver fler modiga kvinnor som dig!!!

  själv har jag en småfet kropp och under det väldigt stora muskler pga hormonfel, så jag är ganska stor runt om och inte så lång… samt att då pga hormonfel en väldigt rund mage – hmmm ni kanske förstår då hur lätt jag har det…

  till Louise – jag ställer gärna upp om du någon gång tänker att du vill göra en artikel med foton av kvinnor i olika åldrar och olika strl …

 4. Jag tycker att du är jätte-vacker den vackraste kvinna
  jag någonsin har sett. Och du förtjänar vackra käder också.
  Hoppas att det ordnar sig. :)

 5. Fantastiskt bra skrivet!! I love it! (y)
  Vill gärna tipsa om en jättebra webbshop för stora storlekar för kvinnor! De har en egen kollektion som heter XL4U med storlekar från L- XXXL, plus att de är återförsäljare för supersnygga linnekläder samt gummismycken… http://www.xl4u.se

  Ha det bäst!

 6. Hej!
  Gud vilken härlig blogg blev jätteglad av att läsa din text. Har förbannat mig över butikerna ett tag och HM har jag bojkottat totalt sen storlekarna förändrats och det inte finns snygga kläder i större storlekar där. Handlar numera på bubbleroom av deras märke då storlekarna finns. Men trist bara att man alltid ska känna ångest av att gå in i klädbutiker men inte kunna köpa något då man som jag tex drar storlek 44/46
  Det är som om man inte är välkommen i klädbutiker om man e lite större. Dessa hörner med 10 plagg i vissa butiker tyder även på det. Skärpning säger jag. Tack för trevlig läsning :)

 7. Hej Louise!
  Härligt att se din blogg och läsa dina tankar om modeutbudet för oss med plus-storlek. Håller med dig om att många klädkedjor inte har förstått att det finns en efterfrågan på kläder i större storlekar. Emellanåt känns det som du säger som apartheid för tjockisar när man kommer in i affärer med speciella avdelningar för större storlekar. Jag går inte till den typen av affärer längre.
  Jag har hittat en del klädmärken som brukar ha välsydda kläder av god kvalitet. De har både normala storlekar och lite större. Framför allt har de kläder som passar även den som har kurvor.
  Gerry Weber, Mac Scott och Almia är några tips. Lite damigt mode kanske men ofta bra kvalitet. Rabalder är en klädkedja med lite mer avspänd stil som har snygga kläder upp till 3XL. Masai är ett annat favoritmärke med lite djärvare modeller och färger.
  På deras hemsidor finns ofta angivet var återförsäljarna finns.
  Fortsätt att blogga om mode för oss mulliga och kurviga!
  Hälsar din namne,
  Louise

 8. Hejssan Louise! Härligt med en kvinna med kurvor som törs säga och framförallt visa det man själv inte törs.
  Jag har varit ”out of shop size” nästan hela livet och verkligen trött på KA’s och Lx formlösa och tråkiga plagg. Även vi vill ha tuffa, vackra moderna kläder i alla tänkbara färger och material presis som alla andra.
  Någon har tex bestämt över huvudet på oss att vi ska ha svarta,ell jordnära ytterkläder som oformbara tält – jag vill ha färg&form! Att vi ska ha jättestora T-shirts som sovplagg. Jag har bestämt skaffa mig provdocka i storlek större och börja skapa&sy snygga sovplagg i härliga tyger så som tunnt linne och dyl. Och sälja på Tradera eller dyl till mina medsystrar och -bröder. Är alldeles övertygad att efterfrågan finns.
  Tack att du&din blogg finns.

 9. Härligt skrivet!! Tack för det! Vet inte hur jag hamnade här, men blev glad av att läsa din blogg!
  Och så vill jag poängtera att du är härligt snygg!

  1. Tack så mycket Mathias :) Vad kul att en kille vågar sig på att kommentera här. Hoppas du fortsätter titta in här. kram till dig.

 10. En sak som jag reagerat på är att det finns inga särskilda avdelningar för större killar, deras kläder finns i både XXL och XXXL på den vanliga avdelningen. Är det mer ”normalt” att vara en stor kille än en stor tjej???
  Jag tycker att du har jättebra synpunkter och då jag inte själv är trådsmal så har du jättebra tips och råd och visar många plagg som sitter jättebra på dig. Fortsätt så och lyssna inte på surputtar!

 11. Hej Dan Banan (2/3 2012)

  Du har synpunkter angående att Louise texter är fyllda med svordomar och enögt omoget reflekterande, riktigt så?

  Om så, förvånar det mig att du läser denna blogg överhuvudtaget? Eller hittar du inspiration här när du letar kläder till din hemlighet, att du njuter att klä dig i kvinnokläder.

  Med vänlig hälsning Isprinsessan

 12. Dan: Behöver du ens ifrågasätta att jag kritiserar utbudet av kläder för större? Det är ju ganska klart. Vari ligger det omogna och enögda? I svordomar? Eftersom det här är en blogg använder jag mig av ett personligt språk snarare än att följa riktlinjer för tt-språket som man som journalist annars använder sig av. Om du läser en gång till förstår du nog att det inte bara handlar om kläder för just MIG. Om jag vore den enda som var i den här situationen hade det ju varit enklare att ”bara gå ner i vikt”. Nu handlar det bland annat om att man som överviktig separeras från övriga konsumenter. Givetvis ”fyller” jag inte min text med svordomar när jag för mina åsikter vidare till de berörda parterna. Att jag skriver fyller inom citationstecken beror på att det är en grov överdrift att påstå att mina texter är fyllda av just detta.
  /Louise

 13. Skriv din kommentar här!

  Hej Louise Flink! (2/3 2012)

  Du har synpunkter angående att utbud av kläder ej har extra stora storlekar som kan passa till dig och din kropp, riktigt så?

  Om så, förvånar det mig att din situation gör dig arg, och fyller din text med svordomar och enögd riktigt omoget reflekterande.

  Med vänlig hälsning Dan

 14. Fasen, så bra du är Louise! Efter att ha snubblat in sporadiskt på din blogg är jag numera ett givet fan.
  Jag håller med i allt du skriver – som kurvig tjej med lite större storleksbehov vill man ändå ha fina saker och inte bara tält att gömma sig i. You go, girl!

  1. Paula: Tack och bock så mycket för dina fina ord! Hoppas du fortsätter kika in här. För emellanåt ryter jag till och ibland tipsar jag om kläder. haha.

 15. En del kedjor tycker jag behöver tänka på att OM man gör kläder i lite större storlekar så kan man inte sy på ärmar som motsvarar dem i storlek 36, är man större över mage och byst så är man det generellt även över armar och diverse andra kroppsdelar med, sjukt irriterande. Tack Louise för din blogg, I love you!!

 16. Jag håller med dig! Jag tror inte Per Holknekt inser vilken marknad han stänger för när han bara gör kläder i miniatyrstorlek. Jag hade varit hans bästa kund ifall även kvinnor med stor byst kunde ha hans blusar.
  Kramkram

 17. Åh vad bra skrivet! Jag är så himla trött på alla tältliknande kläder jag är hänvisad till för att jag drar någon storlek större än de flesta.

  Längtar till april då jag drar till New York en sväng. Där verkar det iaf finnas lite mer att välja på för oss med lite extra hull!

 18. Bra skrivet Louise.
  Dina bloggar är mycket givande att läsa även om jag inte läser varje dag.
  Tycker absolut att du ska skicka in detta till Malou. Erbjud dig att komma o sitta i soffan.
  Du kan ju snacka för dig.
  Lycka till!
  Moster

 19. Kan inte annat än hålla med er alla.
  Och fast jag själv inte är större än storlek 38/40 (ibland 42 upptill) kan jag bli tokig på passformarna. De flesta verkar tro att alla har B-kupa/liten byst oavsett vilken storlek man har. Hittar ofta snygga skjortor, tunikor mm som är alldeles för tighta över bysten eller avskärningar under bysten som är för snålt tilltagna. Jag vill inte ha ”avskärningen” rakt över brösten! Tar jag större storlek för att få plats med brösten så blir kläderna för vida över axlar, höfter och milslånga ärmar.
  Håller också med dig när du skriver att överarmarna får blodstopp i många modeller (inkl Odd Molly).
  Dags för uppror.

 20. Hej
  Så j……….la bra skrivet. Snälla du måste skicka detta vidare som du har skrivit. Det är precis så här det är , därför måste det vidare till ALLA TIDNINGAR .
  Du är så himla bra . Läser din blogg varje dag.
  Ha en bra dag =)))))

 21. Har mailat HM flera gånger ned samma fråga och man får precis samma varje gång – Det finns ingen efterfrågan bla bla… Sen har de ju nu i sin tidning gått ut och sagt att Inclusive var en sån succe att de nu tänkt göra vardagskläder i större storlekar. Låter väldigt bra men hittils ser HM+ precis likadan ut. Kappahl och Lindex är precis lika bortkomna. Jag menar, vi är tjocka, inte blinda!

 22. Jag hållet verkligen med dig. När jag kollade på Malou i tisdags blev jag så himla provocerad av Holknekt och kände mig som världens fetast människa när han sa att de hade gått upp till storlek 34 på modellerna. Weee. Vad stort! Jag är 44-46a och får knappt ens på mig hans kläder…

  Jag är också en sådan som försöker gå ner i vikt eftersom jag vet att jag kommer må bättre då. Men det betyder INTE att det är okej att diskriminera mig nu!

  Tack för en fin blogg. Jag följer dig slaviskt :)

 23. Läser din blogg varje dag.. och först nu kommenterar jag…
  Men vill bara säga att du är mkt inspererande!!
  Du säger så mkt klokt och det är perfekt att du visar upp dig i kläder… Har fått mkt inspiration av dina klädval. Jag har en kropp som liknar dig :)

  Håller med dig fullständigt ang storlekar… Det är alltid en massa S och XS som hänger kvar.. Stora storlekar går alltid åt först…

  Tack för en kanonblogg!!

 24. Jag vill tipsa dig om DeaAxelssons butiker. De har ett stort utbud för äldre kvinnor, men även några märken som passar oss som har större storlekar. Kika in där och kolla. / ia

 25. Hej Louise, Har precis hittat till din blogg och börjat följa den för nån vecka sen. Jag håller med dig om att det verkligen är skandal med alla dessa små storlekar. Jag har massor med kompisar som inte alls är speciellt stora och ändå får gå till ”tjockis” hörnan i affärerna. Kan varmt rekommendera http://www.ullapopken.se en fantastisk tysk kedja som finns på nätet. Lite dyrare men de har ofta rea och otroligt bra kvalité, färgerna håller i många tvättar/år. Nu har de även öppnat en affär i Örebro som jag var o storshoppade på i juli. De hade 50% på ALLT, snacka om jag var glad. Men retar mig alltid på att de som har stora storlekar har alltid små modeller i sina kataloger eller annonser. Själv drar jag 56 varför kan man inte få se en modell i den storleken för?
  Kommer fortsätta följa din blogg!
  kram Lena

 26. Det är hemskt egentligen att det inte finns nån kedja som kan gå före och ta in större, snygga kläder! Jag upptäckte Evans som fanns i Debenhams lokaler i sthlm men de la ju ner..
  Där skulle du ha en affärsidé förresten; en butik med snygga, inte alltför dyra kläder för större modemedvetna tjejer! Du skulle tom kunna ha en webbutik! Ingen storlek under 44 och massa smycken! Jag tror du skulle få många kunder!! :)

 27. Åh, du skriver så bra! Håller med om precis allt i inlägget. Det är ju fan skandal att det inte ska gå att få tag på snygga kläder i större storlekar. I min stad finns endast Lindex och Kappahl med större storlekar men då är det ju Generous och XLNT och de har ju inte världens roligaste kläder. Blir så himla tantigt oftast.

  Tack ännu en gång för en superblogg! :-)

  Kram

  Ann-Sofie

 28. Tack för ett klockrent inlägg!!!!!!

  För övrigt gillar jag dina klädtips, och är glad över att jag själv slipper springa runt å prova (även om jag älskar att shoppa: )
  Fortsätt fina du

 29. Du har så rätt Louise!!! Detta inlägg borde du skicka till alla stora dagstidningar i vårt avlånga land och till alla klädkedjor som fattar trögt!! Vilket är väldigt många!!! Kram från Jessica

 30. Skriv din kommentar här!

  Kolla in Gudrun Sjödens kläder finns upp till xl på alla kläder och xxl på vissa utvalda. Hennes kläder hänger alla på samma ställe.

  Kram

 31. Hmmm…det var HÄR mitt inlägg om skidjackor skulle vara ju! :-) Nåväl,hoppas att det inte gjorde något att jag skrev där jag skrev.Behövde verkligen skriva av mig all stress och ångest jag hade fått av att prova alla dessa skitsnygga men ack så små jackor. Håller med dig om HM.Fram för fler större storlekars med snygga kläder,inte cirkustält!

 32. Älskar din blogg!
  Snälla du måste vidarbefodra detta inlägg till Per Holknekt och Malou! Tänkt vad gärna jag skulle vilja ha dig i soffan när de pratar. Du som har koll, är en snygg tjej och kan prata för dig/oss. Sen önskar jag att alla klädkedjor skulle ha minst en person som drar storlek större som inköpare, som fattar att det finns tjejer i alla åldrar som vill va fina. Tänk om ex Per kunde gå först och visa vägen och sy upp sina kläder i några storlekar större. Vad han skulle få sälja.
  Är så in i himlen trött på tjockis hörnor och tjockis plagg som är i konstiga material och ingen form på. Vill inte ha!! Men just nu är jag som du och behöver nåt att ta på mig. Din blogg inspirerar mig massor. Är jätteglad att du provar på dig för då kan jag se hur det skulle se ut på mig :) Kram <3

 33. Mitt i prick!!
  Och det som svårast att förstå är hur de tänker som vinstdrivande företag. Stora storlekar försvinner snabbast…då gör vi mindre antal av dom och gör fler av XS som vi får skänka bort på Rean…hrmm
  Jag har varit oskolad företagare och lärde mig snabbt att ha mycket av det som efterfrågades.

  Jag som drar stl 52 hittar absolut nada i andra affärer än Lindex, Åhlens och Kappahl..skittrist!

 34. Ja jag håller med dig!! Jag kan bli tokig när man t ex hittat världens snyggaste byxor i 44 och som skulle sitta perfekt om det va strl 46, men nepp så stora nummer finns inte för då får man helt byta modell och gå till XLNT… Jag kan bli skogstokig! Bara för att man har några extra centimetrar runt höft och mage ska man behöva gå med dunderlånga superstora potatissäckar på sig… gah!

 35. Jag måste säga att jag älskar din blogg och dina texter, och det jag älskar än mer är att vi båda verkar ha liknande åsikter :)

  Fram för att alla ska få tillgång till kläder de vill ha alldeles oavsett storlek, fram för att alla ska få se ut som de vill alldeles oavsett.
  Fram för att lite mer verkliga och äkta människor får börja ta plats och utrymme i media.

 36. Precis! Exakt det här hade jag kunnat skriva (om jag hade varit lika bra som du på att formulera mig). Vad gäller H&M har jag slutat kolla i butik. Näst på tur att ”bojkottas” är Lindex, jag kan inte ha L och jag hatar Generous, allt ser ut som skit! Det gäller även XLNT by the way. Varför tror dom att tjocka människor inte vill ha fina kläder?

 37. Håller med! Att vara ”stor” och leta kläder är inget kul alls. Har varit stor men efter en gastric bypass har jag minskat ungefär 43, men nu är det ett annat bekymmer. Vad passar jag i, vad tycker jag om, nu finns det för mycket att välja på.. Aldrig är man nöjd!

 38. Håller med, helt och fullt. Det är inte kul att vara XL-tjej och köpa kläder. Suck. Och att de kläder i större storlekar tar slut snabbast -mysko. De borde ju kunna ha ett större antal.
  Samma i kataloger. De större storlekarna är slut. Och finns de, så kostar de mera…
  Gillar din Blogg!
  Kramis

  1. Siora77: Ja det gäller att vara envis och leta så mycket mer om man vill hitta snygga kläder som xl tjej. För går man på de där stor-storleksavdelningarna hittar man oftast bara oformliga tält i astrista färger. Jeans brukar jag hitta men det är i stort sett det enda jag köper på generous, xlnt, och hm +.

   Ja det är ju konstigt om HM säger att det är efterfrågan som styr men ändå är alltid de stora storlekarna slut först på nätet? Ja för de finns inte i butik och stora tjejer VILL ha vanliga kläder.
   Kul att du gillar bloggen :)
   kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..