Himmelsk Jordgubbstårta

07 maj 2015 110 kommentarer
Tårtor

Hej på er! ♥
Vilken härlig dag! Den började med att jag vaknade upp bredvid min sambo för ovanlighetens skull.
Okej, det där kanske lät lite konstigt. Men saken är den att han jobbar borta i veckorna och att vi endast ses på helgerna.
Men nu är han hemma för att köra en tävling idag och kommer därför vara hemma i flera dagar. Så himla lyxigt!
Och för att ”fira” att han nu äntligen är hemma så har jag bakat en liten jordgubbstårta.
Denna tårta är utan tvekan den godaste tårta jag någonsin ätit.
Det är 3 anslag och sedan en och samma fyllning i- och på hela tårtan.
Så himla enkel att baka och SÅ himla god. Jag skulle kunna leva på denna tårta. Bokstavligt talat. Leva!

Denna tårta gjorde jag för ett tag sedan, men den är lite finare än dagens..
Blommor från körsbärsträd är så vackert och fint att dekorera med.

Jag kommer att baka denna tårta så fort någon i familjen fyller år.
Allt för att få äta av den själv. Ha ha..
Tur att sambon fyller år om ett par veckor och att jag står för tårtan.. :-D

Nu ska ni få receptet på denna himmelska skapelse.

Anslag:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver

Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar

Anslag:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 15cm med bakplåtspapper, höga kanter.
Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos.
Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
Känn med en sticka, den ska vara torr.
Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned.
Låt svalna helt, plasta- och frys in i ett par h, över natten eller en längre tid.

Tag fram botten och dela den i tre delar medan den fortfarande är fryst.
Låt tina innan du fyller tårtan.

Fyllning:
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta:
Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Spritsa på ett tjockt lagen med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Spritsa ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för.

Denna tårta gjorde jag endast med två bottnar, men allra bäst blir den med tre.

LYCKA TILL! ♡

110 kommentarer

Vilken härlig tårta! Den måste man bara provbaka vid tillfälle. Hade tänkt göra en tårta med jordgubbsmousse i helgen och har redan gjort tårtbotten som blev choklad. Tror du att denna jordgubbsfyllning passar även till chokladbotten? Och hur tror du den blir om man gör ett lager med limemousse? (chokladbotten, din jordgubbsfyllning, limemousse) Eller om man fyller hela chokladtårtan med din jordgubbsfyllning och spacklar med nån limefrosting? Många frågor nu men blev så sugen på att testa din fyllning redan nu :)

Åh! Härligt! :) men är inte blommorna för ”smutsiga” för att ha på tårtan? Eller du kanske inte plockade dem? :)

Jag plockade dem, spolade av dem med vatten och lät dem torka. Sedan lade jag en cirkel av bakpapper under blommorna. Tog bort dem innan servering! :-)

Hej
Går det använda frysta jordgubbar i fyllningen?
Tänkte att det är lite svårt här i lappland att få tag på goda färska.

Hej! Det blir tyvärr lite för mycket vätska i fyllningen då.. Men prova! Låt vätskan rinna av dem ordentligt efter du delat dem. Lycka till! Kram :-)

Hej!
Den där tårtan ser supergod ut!!
Jag ska göra en ägg- och glutenfri tårtbotten till på onsdag. Tror du att din jordgubbsfyllning skulle passa även till en sån botten?
Mvh Therese

Hej! Jag själv har faktiskt aldrig ätit någon botten utan ägg och gluten, hur smakar det? Jag skulle dock aldrig kunna tänka mig att det inte skulle bli gott! :-)

Skriv en kommentar