Marknadsnougat

13 december 2016 4 kommentarer
Godis / Julbak

Marknadsnougat. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Gillar ni Marknadsnougat? När jag var liten så fick jag alltid smaka ett par bitar av morfar när vi var på Kopparbergsmarknaden. Vi var där varje år när vi var små och morfar körde samma visa varje gång – sade till mormor att jag och min storebror ville ha lite marknadsnougat så han köper det åt oss.. Sedan slutade det alltid med att det var det vi som fick smaka av morfar och inte tvärtom.. :-))

marknadsnougat
Marknadsnougat är väldigt enkelt att göra själv. Det går fort och resultatet blir precis som riktig marknadsnougat. Super!

Marknadsnougat, ca. 50 bitar:
100 g smör
4 dl strösocker
1.25 dl vatten
5.25 dl vetemjöl
3 dl florsocker
0.75 dl kakao

Börja med att blanda smör, strösocker och vatten i en kastrull. Koka ihop och låt koka tills allt socker smält.
Sikta vetemjöl, florsocker och kakao i en stor skål. Blanda om väl. Häll smörblandningen i de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en jämn smet – här gäller det att vara snabb då smeten stelnar fort.
Bred ut smeten i en bakpapperklädd form. Låt stelna och skär sedan i jämnstora bitar.

marknadsnougat3
Lycka till med nougatbaket! :-)

Fler recept på julgodis:
Saffransknäck
Julmustkola
Saltlakritskola
Vegansk chokladtryffel
Chokladfudge på 2 ingredienser
Varm choklad- fudge
Nutellafudge på 2 ingredienser
After eight- fudge på 3 ingredienser
Chokladdoppad chokladkola