Vegansk knäck

14 december 2016 1 kommentar
Godis / Julbak

Hej raringar! Hoppas att ni mår bra!
Idag tänkte jag dela med mig av någonting som har kommit att bli min nya favorit.. Nämligen vegansk knäck. Ja, den är helt vegansk. Så galet god!

vegansk-knack1
Och istället för mandel så hackade jag ner lite pumpakärnor. Jag älskar pumpakärnor och kände att det skulle passa bra till denna knäck. Bra för nötallergiker! Och givetvis bra för den som är laktosintolerant också med tanke på att knäcken är fri från laktos. Toppen för de flesta!

Vegansk knäck, ca. 30 st:
1.5 dl strösocker
1.5 dl kokosmjölk (jag använder santa maria’s i tetrapak, 14% fett)
1.5 dl sirap, ljus
0.5 dl pumpakärnor

Börja med att blanda strösocker, kokosmjölk och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelhög värme i ca. 20-30 minuter – tills smeten klarar kulprovet (beskrivning längre ned). Tag av från värmen och rör ner grovhackade pumpakärnor. Häll upp i knäckformar och låt stelna.

Kulprovet:
– Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Tag upp den med fingrarna och rulla till en kula.
– Går den att forma till en kula är smeten färdig.
– Går den inte att forma till en kula så ska smeten koka någon minut till.

vegansk-knack
Denna knäck blir inte riktigt lika mörk som den ”vanliga” med vispgrädde i. Och den ska heller inte koka riktigt lika länge, för då blir den alldeles för hård när den stelnat. Oavsett så är den min nya favorit. Tycker verkligen att ni ska prova!

Fler recept på knäck:
Pepparkaksknäck
Saffransknäck
Knäckbräck med salta jordnötter
Klassisk knäck
Seg knäck på 10 minuter
Kokosknäck