Amerikanska Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies, den klassiska amerikanska kakan som vi i Sverige bara älskar. Gör gärna dubbelsats och frys in hälften av degen, så är det bara att ta fram, skiva upp och grädda när sötsuget smyger sig på!

Chocolate chip cookies
Dessa Chocolate chip cookies är inspirerade från ett amerikanskt recept. De blir lite sega i kanterna och mjuka i mitten, fyllda med massa härlig choklad.

Chocolate chip cookies
Hemligheten när du ska baka riktigt goda Chocolate chip cookies? – Att rulla en stor boll av kakdeg och sedan dra bollen åt två olika håll så att den delar sig på mitten. Sedan lägger du varje bit av bollen med den släta sidan nedåt. Så av en boll ska det bli två kakor! Då blir den sådär härligt ojämn på ytan och gräddas perfekt i ugnen.

amerikanska_chocolate_chip_cookies1

Chocolate chip cookies, 20 st:

Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl chokladknappar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och äggula, rör om tills smeten går ihop.
Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.
Tillsätt 2/3 av chokladknapparna och arbeta in dem i degen.
Rulla 10 stora bollar av kakdegen, drag sedan isär alla bollar så att de delar sig på mitten och lägg med den ojämna sidan uppåt på en plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter, tag ut och lägg på resterande chokladknappar.
Låt svalna på plåten innan du flyttar dem.

Här ser ni hur jag bakar dessa Chocolate chip cookies.

Chocolate chip cookies
Kakdeg över? – Rulla in den i plastfolie och skriv en liten lapp med anvisningar. Ge sedan bort rullen till en vän eller spara i frysen för framtida fikabesök. ♥

  1. Jag gjorde två olika sorters kakor Typ, jag gjorde de vanliga och åt som vanligt men till den andra smälte jag choklad och fyllde botten och på i en bit kaka och hällde på choklad på toppen det blev super Gott!

  2. Kan man frysa dem och dem är lika goda sen? Ska ha det till ett dop. Kan jag ta non stop i ist :) tack för att du finns Frida :)

    1. Jag har inte provat att göra just dessa sockerfria. Men har ett annat recept på sockerfria Chocolate chip cookies som kommer ut snart! Kram

  3. Hej, ska baka dem imorgon och bjuda på mitt kalas på lördag. Måste dem stå i frysen under en natt? För att inte bli äckliga?

    1. Hej! Nej, absolut inte. Du kan ha dem i en plastpåse eller en tätslutande kakburk med lock. Ha ett superfint kalas! Grattis. Stor kram <3

  4. Hej igen! SORRY första frågan! Nu läser jag igen och ser att bollarna man delar på blir ju två kakor och ska ju inte alls läggas tillbaka som en som jag fick för mig i första frågan jag ställde… Ikväll ska detta recept testas!

  5. En fråga: när man dragit isär degbollen i två delar, lägger man då samman delarna på plåten med de trasiga ändarna omlott eller bara så att de nuddar varandra? Har du någon bild på det momentet? Receptet bara måste provas!!! Ser så smarrigt ut!

  6. Det här med att dra isär bollarna. Är det liksom inte lättare att typ slänga in en liten bild på hur du menar?
    Sen undrar jag om dessa cookies liknar dem man hittat på Subway? ☺️ Skulle så gärna vilja göra deras kakor hemma

  7. Jag minskade på mjölet till 4 dl och hackade 200 gram mörk choklad och blandade i. De behöver lite hjälp med tillplattning. Sjukt goda kakor blev det .

  8. Mina blev höga – dvs flöt inte ut och blev platta. Hade jag kanske lite för mycket mjöl eller bakpulver? Tycker konsistensen på kakdegen var bra dock…

    1. Jag råkade till och med smälta mitt smör men stoppade bara i extra vetemjöl och dom blev gudomliga 😀

  9. Jag undrar 2 saker, blir de lika bra med vita el. blandade chokladknappar??

    Och dessutom, måste man ha 3 dl choklad i?
    Skulle gärna vilja minska på chokladmängden, men frågan är, blir de lika bra då???

  10. Hej
    Jag vill bara undra om man kan göra detta till ett Cookie glasburk som present och hur man då gör med tanke på att i detta receptet skulle vissa av dem torra ingredienserna blandas enskilt med några av dem blöta ingredienserna, T.ex. så skulle man blanda sockret och smöret ihop innan man hällde i mjöl men det går ju inte om allt redan ligger ihop i en burk?
    Kram

    1. Hej! Det funkar bra att göra detta till en cookiemix. Det går bra att röra ihop alla ingredienser när du ska baka ut kakorna. Rör rumsvarmt smör krämigt, tillsätt sedan äggen och rör ihop. Och tillsätt sedan de torra ingredienserna! Då blir det också bra. Kram goding <3

  11. Hej!
    Dessa kakor ser jättegoda ut och ska bakas snarast. Har bara en liten fråga angående chokladknapparna. Vart har du köpt dom?? Finns dom på en vanlig mataffär??

    1. Hej! Vad roligt. Ja, de finns i de allra flesta matbutiker. De står bland bakingredienserna. Odense Chokladknappar. Fråga någon i butiken om du inte hittar dem. Och om din butik mot förmodan inte har Chokladknappar så kan du hacka en vanlig chokladkaka i lite mindre bitar. Kram till dig! :)

  12. Tips på om man vill ha plattare kakor är att ha bikarbonat istället för bakpulver 😊 Mycket goda kakor! Tack ☀️

  13. Söndagseftermiddag, bestämde mig för att baka cookies. Detta va det första receptet jag fick upp på googlingen ”amerikanska cookies”. Med resultat här på plåten skulle jag kalla det allt annat än amerikanska cookies utan snarare svenska småkakor med chokladbitar i. Inte blev dom sådär tunna och läckra som man tänker när man tänker cookies, utan istället fick jag små, 2cm tjocka kakor. Hände ingenting i ugnen, blev bara bränt. Dessa hamnar i soptunnan.

    1. Hej! Vad tråkigt att dina kakor inte blev bra! Kanske hade du i lite för mycket mjöl? Det kan lätt bli så om måtten blir ordentligt packade. Eller så kanske din ugn inte är lika effektiv som min – eller tvärtom. Det kan bero på många faktorer! Men bättre lycka nästa gång! Stor kram! <3

  14. Hej!
    Så goda!!!!
    Men mina blev inte så tunna som jag tänkt mig och som på bilden utan ganska tjocka och runda eftersom man inte plattade till dem något på plåten. Drog dock ut bollen som man skulle. Vad gjorde jag för fel? 😊

  15. låter otroligt gott förstår inte vad du menar med att dra isär bollarna så att degen delar sig, snälla förklara igen för de här ska bakas snarast:))

    1. Av degen rullar du 10 jämnstora bollar. Sen tar du en boll och håller med båda händerna, sedan drar du ut bollen så att den blir ”längre” och till sist går av på mitten. Förstår du? Du delar helt enkelt bollen på mitten. Kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..