Himmelsk Jordgubbstårta

Himmelsk Jordgubbstårta är en av de godaste tårtorna som finns. Om inte DEN godaste. Den är även väldigt enkel att baka. Samma fyllning genom hela tårtan. Jag tycker verkligen att ni ska prova denna. Den är, precis som namnet antyder – Himmelsk.

Himmelsk_jordgubbstarta2
Första gången jag bakade denna tårta var för snart exakt 2 år sedan. Jag kom själv på receptet och experimenterade fram en tårta som kom att bli den godaste jag någonsin ätit. Jag postade den i en facebookgrupp där den spreds snabbare än en löpeld. Denna tårta delades flera tusen gånger i olika grupper på Facebook, på instagram och över internet. Den utsågs av ett magasin till ”Sommarens godaste tårta”. Ja, mycket uppmärksamhet fick den, precis som det ska vara.

Himmelsk_jordgubbstarta
Den går även snabbt att baka. Om du har bottnar färdiga redan så tar det inte mer än 15 minuter. Hur bra är inte det?

 

Jag har ändrat lite i receptet sedan mitt första recept.

Sommarens godaste tårta.

Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:

Anslag:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljpulver
  • 500 g jordgubbar, i småbitar

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C  och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
    Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt,  med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.
  2. FyllningVispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
    Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
  3. Dekorera gärna med färska bär. 

* Om du upplever fyllningen för lös – vispa då för hand med en ballongvisp till önskad konsistens. Den blir tjockare ju mer du vispar.
För glutenfritt alternativ – byt ut vetemjöl mot potatismjöl (alltså 2 dl potatismjöl totalt). 

Himmelsk_jordgubbstarta1
Hoppas att det ska smaka! :-)

Kram ♥

 

 

    1. Jag har gjort på endast potatismjöl och det funkar toppenbra! Då är det bara att byta vetemjölet mot potatismjöl rakt av. Kram <3

  1. Ska baka en jordgubbstårta till några vänner nästa helg och provbakade en idag! Testade att göra en himmelsk jordgubbstårta och den blev galet god,så det kommer att bli fler än en till i sommar! 😃☀️

  2. Verkligen goda smaker, men min fyllning blev verkligen allt annat än en tjock smet.. Vad kan jag gjort för fel? Suprisade till den med en kladdkaka som botten längst ner, riktigt mumsigt! :)

    1. Om den blir lös så är det bara att köra med en visp (gärna ballong) tills den blir i den konsistens du önskar. :) Kram!

  3. Hej Frida!
    Tänkte göra denna på morsdag. Vi har bara 24 cm springform hemma. Jag undrar om jag kan göra denna tårta i den? Hur länge måste den då ungefär vara inne? Måste jag dubbla receptet ( eller 1.5x ) för att få fler tårtbottnar? Tack på förhand!!

  4. Otroligt dåligt att du skriver i receptet att det ska vara vaniljPULVER och inte vaniljSOCKER i tårtan 😡 VaniljPULVER är SVART och den blev inte alls lika fin och ljusrosa som på bilden. Ser ut som man tappat den i gruset. Skriv ORDENTLIGA recept i fortsättningen och var god att redigera detta recept! SÅ BESVIKEN!!

    1. Hej! Det är VANILJPULVER i tårtan, så varför ska jag då skriva vaniljsocker?
      Vaniljpulver ger en godare smak än Vaniljsocker! Och om man använder äkta vaniljsocker så är även det lite svart. Men när du hackar jordgubbarna fint och blandar ner i fyllningen så blir den rosa. Så det du är så arg över är inte alls något problem alla stöter på. Förmodligen så var jordgubbarna inte så röda att de gav färg. Viktigast är ju ändå att den blir god, visst? Ha en strålande kväll! Stor kram. :)

  5. Hej! Tänkte baka denna tårta till helgen. Tror du det funkar med andra frukter än jordgubbar? Vilka skulle du isf rekommendera? Älskar jordgubbar men det är svårt att hitta fina i december… Tänkte inlagda clementiner men det kanske blir för rinnigt?

    1. Hej! Det funkar! Hallon skulle jag nog rekommendera då. Ja, inlagda clementiner blir nog inte jättebra. Eventuellt om du låter de droppa av en bra stund innan? Kram!

  6. Tack för underbart recept! Gjorde denna idag till min pojkväns födelsedag och den blev oerhört omtyckt!

    1. Vad roligt att höra! Grattis till din pojkvän! Tack snälla för din kommentar. Kram på dig! <3

  7. Hej Frida,

    Har precis hittat din blogg, mycket gott.
    Tänkte bjuda på din jordgubbstårta imorgon, skulle du göra den idag eller imorgon?

    Mvh. Tine

    1. Hej Tine! Välkommen hit :) Du kan göra den både idag och imorgon. Jag brukar fylla kvällen innan och spackla samma dag. Men ibland har jag gjort klart hela tårtan dagen innan också. Vilket som funkar! Stor kram.

  8. TACK Frida för snabbt svar! Och ett toppenrecept (kan känna smaken redan innan) på ”ren” jordgubbstårta , utan att bara vara grädde o jordubbar. Ikväll skall det byggas tårta :) Kram

  9. Hej, skall göra en marsipantäckt tårta, tror du det funkar med denna, blir den tillräckligt stabil? Ska spackla med vitchokladsmörkräm så det inte blir så sött.

  10. Tack för ett supergott recept, tårtan gjorde succé igår! Jag tog mej friheten att riva i lite citronzest i fyllningen och pressa lite citronsaft på bottnarna. Tack än en gång! 😊

  11. Hej Frida!
    Tack för en helt underbar tårta! Den är hela släktens favorit numera!
    Jag tänkte baka den tills i morgon men vill ha en lite större form då vi är många. Tänkte använda en som är 24 centimeter. Kan jag göra 1½ eller dubbel sats och bara justera tiden i ugnen?

    Tack på förhand, och ha en riktigt härlig midsommar!

    /Ann

    1. Hej Ann!
      Gjorde du tårtan i en 24cm form? Vi har bara en sådan hemma och tänkte baka denna. Blev den isåfall bra? Gjorde du dubbelsats? Ser på datumet att du gjorde den för ett tag sedan men hoppas du kommer ihåg! Tack på förhand! :)

  12. Hej Frida. Denna tårta passar perfekt till morgondagens firande!!!
    Jag är ingen mästare på att baka så jag måste ställa en dum fråga; ska jag först klä formen med bakplåtspapper och sen smöra/bröa på det eller hur menar du? Jag får inte ihop det :)
    Har du någon bild som visar hur det ska se ut?

  13. Hej!
    Älskar verkligen din blogg och alla underbara recept, min go to bakblogg!

    Hade tänkt att baka himmelsk jordgubbstårta till midsommar:)…Bakar du två bottnar och delar dessa i 2 delar var eller bakar du en botten och delar denna i 4 delar?

  14. Ett tillägg! Skriv att man ska dela jordgubbarna smått! Det står bara ha i jordgubbarna… jag kollade inte op bilden först å funderade på om jordgubbarna skulle i hela, halva, hackade eller kanske mosade… :-)

  15. Hej! Jag skulle vilja göra min tårta lite bredare istället för så hög. Går det att göra samma mängd smet ändå, och ändras gräddningstiden något?

  16. Hej 😊 Ska baka denna tårtan till ett kalas som är Imorgon eftermiddag. Min fråga är om jag måste baka den samma dag eller om jag kan baka den redan ikväll? 😄

    1. Hej! Det funkar! Jag har gjort en liknande, sök på ”Himmelsk marängtårta” här på bloggen så kommer receptet fram. :)

  17. Bakade 2 gånger med vaniljpulver och båda gångerna sjönk det ihop i mitten efter halva tiden. 3:e gången tog jag vaniljsocker och då blev den perfekt ! 🤔🤔

  18. Hej! På ditt videoklipp på fb (när du gör den här tårtan) så står det vanilj socker i fyllningen, här står det pulver. Vilket ska det vara? :)

    1. Hej! Ja, när jag skulle filma den så hade jag inget vaniljpulver hemma, så då fick jag ta vaniljsocker. Båda funkar super! Dock blir det såklart allra godast med vaniljpulver :) Kram!

    1. Det funkar om jordgubbarna får tina och rinna av sig ett bra tag, men det blir (enligt mitt tycke) inte alls lika gott!! Kram <3

  19. Hej! Hur hög behöver kanten på Springformen vara egentligen? De jag har hemma är höga enligt mig på ca 5, 6 cm men det kanske är för lågt? Är sååå sugen på att göra denna till morgondagens kalas! 😃

    1. Hej! Det spelar ingen roll hur hög kanten är eftersom att du klär den med bakplåtspapper så att kanten blir dubbelt så hög. Klä alltså insidan av formen med bakplåtspapper så att kanterna blir höga. Kram <3

  20. Åh men va gott! 😍 Min käresta har önskat jordgubbstårta i sommar när han fyller år. Som småbarnsförälder har man inte alls amma tid för bakning och mat längre 😢 Då uppskattas verkligen sådana här recept! ❤

  21. Funkar det att använda frysta jordgubbar till fyllningen? Och i så fall, är det något speciellt man ska tänka på?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..