Saffransmums

Saffrasrutor. En ljuvligt god och saftig mjuk kaka som bakas i långpanna och räcker till många. Kakan får sin läckra färg av saffran. Och med en kärleksmumsglasyr på toppen blir denna kaka komplett.

saffransmums
Denna kaka blev så otroligt saftig att den bara smälter i munnen. Porös och saftig. Det kan ha att göra med att ursprungsreceptet är mina Kärleksmums som också riktigt smälter i munnen. 

Saffransmums, 25 bitar:

Ingredienser kaka:
200 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
0.5 msk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Ingredienser glasyr:
150 g smör
7.5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0.75 dl kaffe

Garnering:
2 dl kokos

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en ugnsform med höga kanter (30×30 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret, rör ner saffran och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp tills det blivit ljust och fluffigt – ca 3 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten.
Vänd försiktigt till en klumpfri smet.
Häll mjölken i smöret och tillsätt det sedan i äggblandningen. Vänd om försiktigt så att du inte slår ur luften i smeten.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter (teststickan ska vara torr). Tag ut och låt svalna.
När kakan står och svalnar kan du göra glasyren.
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och bred den sedan över den avsvalnade kakan.
Strö till sist över rikligt med kokos.

saffransmums
Jag tycker verkligen att ni borde prova denna kaka om ni gillar saffran. Ni kommer att älska den! Kram på er, fina ni. ♥

  1. 30×25 cm (en gammal plåt jag har med höga kanter) och ja, alltid vanlig ugnsvärme så länge ingenting annat anges! :)

  2. Hej,
    Två små funderingar bara.
    Formens mått? En kvadratisk form alltså?
    175 grader, är det för vanlig eller varmluftsugn?

  3. Hej! Vad roligt! Det går faktiskt superbra att frysa dessa MED glasyr! Så du kan göra klart dem med detsamma och sedan skära upp i bitar och sedan frysa ner. Kram! <3

  4. Hej! Jag ska ett glöggmingel på lördag med ca 60 personer och ska bjuda på en mängd olika tilltugg. Hinner därför inte baka allt på lördagen. Går det bra att frysa kakan (utan glasyr) i veckan och ta fram på lördag och lägga på glasyren då? :)

  5. Bakade dessa idag…dom blev super bra😍gjorde men lite pepparkaks krydda i glasyren och toppade med krossade polkagrisar😁😁😁det blev toppen😍☺️Tack för ett toppen recept…blir fler plåtar i jul☺️☺️☺️

  6. Hej! Har en fråga! Ska bjuda på adventsfika på söndag och funderar på att baka denna kaka. Tror du man skulle kunna ha pepparkakskrydda i glasyren? Hur mycket tror du blir lagom då? 1 tsk? Eller blir det en konstig kombination? :)

  7. Absolut! Jag brukar handla på en mataffär som har eget bageri. Fråga i bageriet om de har tårtkartonger så får du säkert köpa ett gäng. :) Kram!

  8. Så smart med tårtkartonger! Kan även ”en glad amatör” typ jag köpa det? Och var i så fall?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..