Spirit Stores – ett Skånskt begrepp.

 

Julen 1998 deklarerade min far att de inte tänkte arbeta mer, att de sålt vårt (nja, deras då), hus på Lidingö och köpt sig ett nytt i Skåne i närheten av Helsingborg. Och när min far talar är det ”basta”, ”Capice”, ”Comprende” och that’s that!

Vi var upprörda och tyckte det var rysligt dåligt gjort av dem, sälja vårt BARNDOMSHEM! Nu hade ju jag och min syster flyttat hemifrån för länge sedan och där satt de i en alldeles för stor villa, men vi tyckte det var högst bekvämt och trevligt att dyka in obokade fredagarna (på god mat, vin och övernattning) och söndagsmiddagarna för att inte tala om, vem skulle ordna dem nu?

Så flytten gick till Viken utanför Helsingborg, och vi kom ner (stickigt inställda) för första gången till våren, med tåghelvete som stannade i Hässleholm och där vi missade anslutande och pappa fick komma och hämta oss. Har Ni INGEN fungerande kommunikation på det här stället, fräste vi i snålblåsten på perrongen i våra små (fusk) pälsjackor och höga klackar!

Vi klapprade runt i huset ett par omgångar och tyckte att det var så där mot gamla fina villan. Och var inte det minsta imponerade av obygden runt omkring – det fanns en ICA (som nu är stängd), en kiosk och en pizzeria. Samt en hamn.
Inte direkt vad två partyprinsessor från Stureplan ansåg vara hett.

Både jag och min syster fnyste en smula när våra föräldrar föreslog en tripp in till stan.
” – Du menar ”byn”, väste vi irriterat och undrade varför i Herrans namn de valt att lämna ”ön” och bosätta sig i den här avkroken?

Vi tog bussen (!) till Stadskärnan, som min optimistiska Mor kallar det, och när vi insåg att det var Helsingborg har typ en gata som man trampade upp och ner och fram och tillbaka på – där alla butiker låg, suckade vi uppgivet – Is this it? – och smet in på Fahlman’s café och tog en stärkande kaffe. Macchiato hade de inte då…

Nu, flera år senare, och mycket trampande Kullagatan upp och ner, älskar jag den här staden – efter att ha upplevt massor av somrar och vintrar, bröllop och nu eget hus i närheten, Högnäs, vill jag stanna här. Och jag gillar också det mindre och tryggare, det välbekanta och den lite lugnare takten. Första månaderna höll jag dock på att slå ihjäl någon i ICA kön varje gång jag handlade.
” – Känner varenda jävel ICA-kassörskan?” Och måste hon vara så in i sjuttsingen trevlig mot alla?

Jag suckade, stönade, fnyste, stampade – allt för att få uppmärksamheten från dem.
” – Hallå, det här är faktiskt en serviceinrättning, ingen jävla fikastuga! Det finns faktiskt folk här som har VIKTIGA saker för sig!”

Men självklart var det ingen som tog notis eller avsiktligen brydde de sig INTE om den där nerviga bruden från storstan. Och slutligen vande jag mig, gillade läget och fasade in, (nja, nästan, jag kan fortfarande få flipperpel på ICA ibland), i det skånska tempot.

Och de för mig ”skånska nyheterna” – massor av nya och roliga affärer och våra besökande vänner fascinerades av utbudet här nere, en av mina väninnor sparar numera för att komma ner och shoppa 2 ggr per år – för allt finns ju komprimerat på Kullagatan!

Nu har jag dessutom också haft turen med fina nya vänner som visar mig runt, släpar mig till platser dit jag aldrig hittat själv, och jag lär mig massa nytt hela tiden. Några av butikerna har blivit favoriter – så här kommer en för er att upptäcka och besöka. Spirit Stores.

De har alla typer av märken, kända och mindre kända, sjukt trevlig & kunnig personal, (fast – jag sökte jobb, jag fick inte ens ett svar, kanske var det att det stod att jag var från Stockholm), bra upplagda och uppbyggda butiker, luftigt men ändå känns de fulla.
Igår besökte vi deras butik i Väla Centrum och nu var det just Hunky Dory jag fastande för den här gången, jag är en riktig fåntratt när det kommer till stjärnor och döskallar, så de här gick hem…

Och ”Skepparkavajen” och kragponchon med spänne i läder gick inte heller av för hackor. Dyrare, absolut. Men kvalitet har jag lärt mig av min far och make, kostar. Och jag börjar bli benägen att hålla med.

Men butiken har som ni ser nederst i inlägget allt man kan önska i upplägg av utbud och urval, ta en titt på deras hemsida och nästa gång ni kommer neråt – för Guds skull, missa dem inte!

Nu är det lyxkaffe och stund för mig själv som står på schemat. Hoppas Ni får en fin måndag!

Här finns deras butiker. Och nedan utbudet av deras märken.

Glöm inte att spana in deras märke FEMME, men jättebra och SNYGGA basplagg.

  1. Höganäs fick sig ett besök i Augusti, muminmuggarna behövdes fyllas på i sammlingen. Dock blev det ingen shopping inne i Höganäs vilket grämde mig. Är lite intresserad av att besöka affären som din vännina? äger (tror det blev rätt). Håller mig alltid up to date med din blogg. Även om jag inte själv har några lintottar att ranta runt efter, så är det rätt uppigande att se hur livet kan te sig på andra sidan 35:)) Själv jagar jag dammråttor efter hund och katt. Trevlig kväll.

  2. Jag älskar Skåne & vidderna därnere! Kul att läsa om din ”resa” & lite om hur du hamnade där du bor idag. Trodde du var skåning från början faktiskt. Har gjort lite av en tvärtom resa-bodde i Höllviken ngra år som tonåring (tvärvägrade flytta från hemstaden Göteborg givetvis, men blev tvingad) kände mig som hemma direkt där, kan längta tillbaka ofta. Helsingborg är ju supermysigt & även jag har noterat de ggr jag varit där, det fantastiska shoppingutbudet-känns som om det finns mkt influenser från Danmark & danskarna, ja de kan ju det här med stil & estetik på ett schysst avslappnat sätt. Ha en härlig vecka!

    1. Ah, nä, jag är en asfaltsblomma, med några år i Lomma under 1-3 klass, men kände att jag med tiden längtade lite mer bort än normalt. Så nu är vi här och jag trivs verkligen, det var en chansning som funkade, men vi hade som backup att om det inte känns bra, om vi inte trivs, ja, då flyttar vi hem igen. Göteborg är också trevligt tycker jag, vi har både vänner inne i och utanför, Onsala och Marstrand. du får komma ner och upptäcka mer här, i Höganäs händer det massor just nu, jättekul! och detsamma, skön vecka!

  3. Hihi ja ”Stockholmare”. Förlåt men fick mig ett gott skratt, man ska aldrig stänga dörren för förändringar. Jag är född och uppväxt på Österlen, varje år har jag förbannat alla ”utsoknes” som skulle åka konstrunda, belägra stränder, cafè, Kivik, Kåseberga, ja you name it. Lämnade själv Österlen pga studier och arbete för snart 18 år sedan. Blev en halvt om halvt ”stadslolla” som kanske inte alltid smälte in. Men nu flera år senare vid 35 år fyllda, ny familjekonstelation (2 bonustonåringar, inga egna barn) underbar man…. Vem är det nu som åker till familj och släkt på Österlen i tid och otid, åker på konstrunder, badar i alla små sjöar, fikar på Cafè. Hmmm tydligen inser man inte vad man hade förren man blivit äldre och klokare. Bor i dag åter på landet nära ett vackert slott, underbar natur, och 4 mil till Helsingborg. Alltså lagom avstånd till flärd och glamor men även ett bra avstånd till mitt älskade Österlen. Jodå gamla hundar kan lära sig sitta. Tack för ännu ett uppiggande inlägg:))

    1. Marie! Vad roligt med din kommentar! TACK! Låter som du har ett behagligt liv där du är nu. har du inte besökt Höganäs på ett tag hoppas jag att du gör det snart och inte missar alla mina tips här! Och fortsätter läsa mig, så klart! TACK!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..