Hej hej vardag

De förskräckliga mammorna ska minsann få höra

Att vara förälder är det härligaste, svåraste, mest intensiva och bästa jag varit med om. Idag vet vi så mycket. Man ska äta ekologisk och sockerfritt, ha ett hem utan plast, skärmtiden ska helst vara lika med noll eller extremt begränsad, man ska inte titta på sin mobil, inte jobba heltid, sitta ner med barnen och leka, prata, inte skälla, inte bli arg, samtala, vara tydlig, ha gränser, lära dem om integritet, låta dem slippa könsstereotypa mallar, ge dem frihet, inte vara i miljöer där de stör men absolut inte vara innesittare …
Du kanske inte får höra om alla fel du gör direkt ansikte mot ansikte, men du vet, för allt finns att läsa på sociala medier. Det går inte att undvika. ”Jag skulle minsann aldrig …”, ”Jag förstår inte hur man kan …”, ”Det handlar bara om att anstränga sig lite …”, ”Varför skaffar man ens barn om …” och ”Dagens föräldrar bryr sig bara om sig själva …”.
Jag tycker det känns så fel. På så många sätt.
Jag ser sällan en så engagerad och medveten grupp som just föräldrar. Jag vet knappt några som slår så mycket knut på sig själv för att göra ”rätt”. Och ändå får man veta hur mycket fel man gör. Och att man faktiskt kanske inte ens borde ha barn, så himla dålig som man är.

Hur många intagningskrav ska vi ha för att få bli föräldrar?
– Heltidsjobbande? Nej tyvärr, du får inte avla. Jo kanske om du är man, det står inget i reglerna om det.
– Godis eller plast hemma? Rensa bort annars blir det avslag.
– Egna behov? Oj oj oj, de får du göra dig av med innan vi ens kollar på din ansökan.
– Syskon på förskolan? NÄR DU ÄR HEMMA?!?? Nej det blir inga fler barn för dig, och det du har får du lämna tillbaka.

Det är så sorgligt. Jag har som sagt sällan skådat en så kämpande skara som föräldrar. Och så får man inte ha några som helst behov, för då är man inte värd sitt föräldraskap. Det är en hård dom. En dom mot totala främlingar vars dagliga liv man inte vet ett jota om. Men häxjakten ska finnas, och brännas på bål ska de, de där ego-föräldrarna som bara vill gå på spa eller shoppa hela dagarna … (det verkar finnas en massa sådana?!)

Malin ”@attvaljavrede” Haawind skrev så fint om det hela på sin Insta. Om hur man inte ska skuldbelägga. Vad händer? Jo skuldbeläggandet sätter fart i kommentarsfältet. Man bara KAN inte låta bli att tala om för andra hur dåliga de är. Varför?! Känner man sig bättre själv då? Känner man sig duktig? Ger man sig själv en rejäl klapp på axeln för att man är en så förbannat bra morsa?
Jag föreslår att man gör det – hissa dig själv för alla fel du inte gör! Hissa dig högt, men låt det stanna där, hos dig själv. Attackera inte de som inte orkar vara lika jävla fantastiska som du. Tack.

haxjakt

Kommentera - 32 kommentarer
Föregående artikel Respons med flyt

Respons med flyt

Hörrni! Vilken fantastisk respons på inlägget om flytningar! Jag var helt gråtfärdig (pga glad och rörd) hela dagen igår! Och nu upprepar jag mig från kommentarer och Instagraminlägg men det får ni ta: Jag var sååå nervös över att lägga upp detta. Bad två vänner läsa och tycka till. Och kände ändå att jag kanske skulle skjuta upp det, invänta mod.

Det jag var mest orolig över var en pinsam tystnad. Och så klart över elaka kommentarer. Även om man försöker att stålsätta sig så SÄTTER sig de där kommentarerna.

Nu, ett dygn senare så kan jag bara säga: TACK!!! Fy fabian vad ni är bra!!! Inte EN ENDA elak kommentar på första inlägget. Och när jag sedan la upp bilden nedan på Instagram så har det hittills bara kommit en enda kommentar som var neggo (”disgusting” stor det – så konstruktivt och reflekterande…). En enda av över 500 kommentarer på Instagram plus ännu fler här på bloggen och på Facebook.

Det bästa är att folk har delat, spridit info om detta! Flera har berättat att de under jättelång tid inte visste att det var normalt med flytningar utan trodde att det var fel på dem. Tänk så mycket sådant som hade kunnat undvikas med lite undervisning eller bara lite öppet snack! Jag undrar hur det ser ut i skolundervisningen på ämnet nu? Någon som vet?

Sedan var det någon som skrev att den kände till utmaningen som jag skrev om, men jag hittade inte tillbaka till kommentaren. Sedan skrev en annan att hennes journalistkompis hittat information om att det var en fjäder som blev en höna. Någon hade twittrat och sedan blev det mer som ett rykte och skulle alltså inte stämma.
Låt oss hoppas att det stämmer, att det inte var någon galen utmaning, eller om den fanns – att den dog ut fort. Och att det nu istället leder till att vi informerar våra ungdomar och oss själva om flytningar och hur normalt det är.

tackflyt

OBS! Bakingbabies finns på Instagram nu och hon postade denna bild om flytningar idag (kan jämföras med en mens som normalt ligger på runt en halv deciliter, sammanlagt). Och kommer blogga mer på ämnet idag, ifall man vill läsa mer!!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln De förskräckliga…
Föregående artikel Floden från slidan

Floden från slidan

Sexualkunskapen på mitt högstadie var inte direkt rolig eller informativ. Den var mest ett rabblande av sådant man var tvungen att berätta för eleverna. För det stod i styrdokumenten. Men några saker minns jag. Till exempel hur normalt saker var för killar. Killar kunde få stånd utan anledning, inte få stånd trots antagen anledning, nattlig utlösning, för tidig utlösning och så vidare. Allt var helt normalt, inget att oroa sig för och inget att skratta åt. Fast alla skrattade såklart. Utom läraren. Han plågades.

Det var bra, att vi fick veta allt detta om killar och hur normalt det är med dessa okontrollerbara grejer som kan hända. Men vad jag kan minnas tog det slut där. Jag kan till exempel inte komma ihåg att jag en enda gång hörde ordet flytning under min skolgång. Jag läste i KP en gång, att man kunde få flytningar och att det kunde vara ett tecken på att mensen var på väg. Jädrar vad jag granskade trosorna. Hur såg en flytning ut? Var det DÄR en flytning eller bara lite kiss? Kommer jag aaaaldrig få mens?!?

När jag var i tjugoårsåldern så informerade jag en killkompis om att tjejer har flytningar. Alltid. Han visste inte. Han trodde bara flytningar uppstod om nåt var fel.
Detta antagande är kanske inte så konstigt, eftersom det är vid de tillfällena det pratas om flytningar. När det kanske är något fel. De illaluktande flytningarna. Lite gröna? Men i övrigt, aldrig snack om flytningar. Nope. Knäpptyst.
Inte underligt att ordet flytning inte kommer ut utan lätt stakning.

Häromdagen läste jag på @gordelkerstin s Instagram om någon galen ”challenge” bland ungdomar där tjejer uppmanas att fotografera sina neddragna trosor, för att visa att de är utan kladd. Torra och fräscha liksom. Flytningsfria.
Och då tänkte jag, som så ofta, att nu får det fan vara nog!!! Jag tänkte på att jag, som försöker göra kropp och allt som hör till den, till något oladdat här hemma, stammade fram ”smuts” när Märta som liten plutt frågade vad jag hade i mina trosor. För att FLYTNINGAR inte får nämnas vid namn. Det är värre att säga flytning än att säga Voldemort! Ingen ska ha en flytning! Såvida man inte är kåt, då ska det rinna till genomskinligt glidmedel i lagom mängd.

Så nu ska tjejer alltså få (ännu mer) panik över att de har flytningar. Eftersom de ska fotas. Eftersom de tydligen är äckliga. Eftersom de absolut inte får finnas. Troligtvis kommer de att torka sig som galningar, kanske smörja med nån tuggummidoftande kräm och få så mycket kli och kladd och ont. För att någon har kommit på att det är ofräscht med flytningar. Eftersom ingen talar om flytningar! Eftersom man under sexualupplysningen var så upptagen med att poängtera allt normalt som händer grabbar att man GLÖMDE BORT tjejerna och de totalt normala och ytterst nödvändiga flytningarna.
Tänker att vi borde göra nån typ av revolution. Lite som det blev med mens. Mens var läskigt och pinigt. Nu är det inte det längre (även om alldeles för många vill fortsätta tro det). Tack vare en hel mängd människor.

Well. Det kanske är dags för en ny våg? En flodvåg av slidsekret – flytningen! Typ Ja jag har flytningar – hur så?!

flytningar
Kommentera - 54 kommentarer
Nästa artikeln Respons med flyt
Föregående artikel Äckliga, vidriga…

Äckliga, vidriga män och det ständiga sexualiserandet

En vän delade denna bild på Facebook med frågan: Vad får ni för känsla av den här bilden? (bilden är ur en serie bilder med ett skomärke som avsändare och med syfte att den yngre publiken ska upptäcka deras skor).

14691194_10154570788808255_8829723078633606899_o

Ja vad får ni för känsla? Vad vill man ge för känsla med bilden? Jag kan säga vad jag får för känsla: obehag. Jag tycker flickan ser rädd ut. Har hon ramlat ner i gräset? Har hon blivit knuffad? Vem är hon rädd för? Hon tittar uppåt, lite som att man som betraktare ser ner på henne. Ska hon se sexig ut? Lockande? Ett barn? (obs! Som min fina vän skrev, inga hårda ord mot modellen här, hon har gjort ett jobb!)

Några timmar senare ser jag detta inlägg i mitt Facebookflöde. Det är alltså skärmdumpar av  chattar mellan en 13-årig flicka och olika män. Män i åldern 22–55 år som vill en massa olika saker med en 13-årig flicka. Att hon ska klä av sig, att de ska ha sex, att de ska ha ett hemligt förhållande, ha sex mot betalning, komma i hennes mun för lite extra pengar… Hon är 13 år. TRETTON JÄVLA ÅR!

Jag kunde i alla fall inte låta bli att dra paralleller. Hur vi framställer kvinnor. Barn som ska framställas som vuxna. Synen på oskuld och underläge. Synen på ungdom och åldrande. Sexualitet. Kvinnors kroppar. Kvinnors lust. Kvinnors olust. Kvinnors vilja. Hur den inte spelar någon roll.

Vad tänker ni?

 

UPDATE:Personen som lade upp detta på Facebook skrev till företaget och nu har de plockat bort bilden. BRA att de tar saker på allvar. Dumt att de inte kunde se det hela själva redan från start. Men ändå, skönt att de lyssnade och agerar. Jag låter ändå mitt inlägg ligga kvar, fortfarande utan företagsnamn nämnt, eftersom detta på intet sätt är någon unik typ av bild. Det är sådana här bilder som pumpas ut dagligen. Troligtvis en av anledningarna att de själva inte reagerat på den från början. Man är så van vid det här. Vilket är helt galet.

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln Floden från slidan
Föregående artikel Jag gör det ju f…

Jag gör det ju för barnen skull, så klart!

sponsskylt_sf_kids_play

– Älskling, kan du ta hand om köket själv tror du? Jag måste sitta med framför filmen, barnen blev lite rädda här …

Det ÄR ju lite läskigt när Madicken ska hoppa fallskärm med paraplyet. Men se där, allt gick ändå ganska bra till slut. Men jag sitter kvar ändå, ifall det skulle bli läskigt igen.
Jo vi kan se en till. Ronja? Gull-Pian? Kanske Emil i Lönneberga? Nej men det är ingen fara, jag sitter här och håller er sällskap. ”Hoppa högst” är ju spännande! Eller Rasmus på luffen! Det var längesedan! Jaha, ska ni välja själva? Ja ja, okej. Men om jag får rekommendera…? Nej, okej. JA! Pippi på rymmen! Bra val!

sfkids

När vi började använda SF Kids play-appen för några månader sedan så upptäckte jag Astrid Lindgren-avdelningen. Vilken skatt, alla dessa filmer! De filmerna är ju dessutom roliga på ett annat sätt när man är vuxen. Jag vill helst plöja hela listan, men tydligen ska barnen vara med och välja …
Det finns faktiskt en hel del andra filmer och serier där som är både roliga, fina och välgjorda! Märta och Maja som allra mest i världen vill ha en hund kollar ofta på Hunddagiset – en serie om hundar som går på hunddagis och som man satt röster till. De har lärt sig att sjunga introsången på (lite egenpåhittad) skånska och varje gång måste jag vara med och titta på introt så vi kan skratta åt hunden som har peruk.

Här är våra topp 3 från SF Kids Play

Maja: Hunddagiset, Pettsson & Findus, Greta Gris

Märta: Madicken, Hunddagiset, Nasse

Mattias: Bröderna Lejonhjärta, Rasmus på luffen, Alfons (de gamla – hurra!)

Mina: Gull-Pian, Ronja, Allra käraste syster

 

Här är några saker som jag tycker är extra bra med den här appen:

1. Den har air play (så alla kan kolla på tv:n)

2. Man kan ladda ner filmer så man kan se dem i off line mode (känns extra bra eftersom vi ska flyga långt i vinter)

3. Det finns filmer och serier för barn från 1–7 år, men även en del för äldre barn. Ja och så för ganska vuxna barn, som jag.

4. Det finns en timer, ifall Mattias skulle kolla för länge så kan jag se till att den stängs av när det är läggdags …

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Äckliga, vidriga…
Föregående artikel Världens snurrig…

Världens snurrigaste människa – moi!

En period med lite dålig sömn just nu. Jobbar sent, vill ha lite fritid innan jag lägger mig = lägger mig för sent. Men allra mest är det på grund av jobbet som pingpong-mamma på natten.

Men ska man se det hela positivt så händer en del komiska saker när man är trött. Igår skulle jag ÄNTLIGEN lämna in min cykel på lagning. Jag drog iväg på lunchen, lätt stressad. När jag var nästan framme kom jag på att jag hade glömt en sak: cykeln.

utloggad

Jorå såatteeeeeeh …

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Jag gör det ju f…
Föregående artikel Tjureri och avun…

Tjureri och avundsjuka

Man ler och säger tack när man får sin latte över disken. Skumpar in i någon säger ett lent ursäkta. Kommer till jobbet, skojar, berättar spännande anekdoter, jobbar på, är flitig trevlig och social. Hämtar barnen, pratar med pedagogerna, säger tusen tack och ha en fantastisk kväll! De mesta trevligheterna under dagen sker med inget eller okej ibland lite motstånd, men oftast är det just det – trevligt! Gott kaffe, fina kollegor, härlig förskolepersonal. Sedan blir det häng med de ljuvligaste men … nej inte men – OCH – de mest utmanande personerna – barnen! Den här tiden på dygnet är extra utmanande – hunger, trötthet och lätt sinande trevlighetsnivå. Men den räcker. Trevligheten. Ibland tror man att den är helt slut, men om man skakar om ordentligt (sig själv alltså, inte barnen) så räcker den lite, lite längre. Till slut somnar barnen och trevlighetsförrådet stänger ner för restaurering och påfyllning.

Ungefär här kliver partnern in. Kanske, kaaanske ligger det kvar ett litet trevlighetsfrö någonstans på tungan som får åka ut tillsammans med ett sista svagt leende och ett hej. Sedan är det totalstopp. Slut, finito. No more trevlighet left. Please try again later.

Jag kommer från en väldigt trevlig familj. På riktig. Vi är så osuriga att jag faktiskt inte ens kan minnas att någon surat någonsin. Det är väl troligtvis på grund av att mitt minne är väldigt sviktande efter all sömnbrist – vi lär ju har varit med om tjureri – men det är inte vanligt. Nu när jag skryter såhär mycket om min familjs förträffliga humör ska jag tillägga att det såklart finns baksidor. Tjurande kan vara avslappnande och befriande ibland, och dessutom leda till konfliktlösning, vilket faktiskt inte trevlighet särskilt ofta gör eftersom konflikter sällan uppkommer ur just trevlighet. (Mattias, detta betyder INTE att du får sura mer, detta riktar sig till helt osura människor!)

Hur som helst så drabbades jag ju av min fina partners tjurande när vi träffades. Jag är så känsligt för surande att jag till och med märker det när det inte finns! Men I’ll tell you, det existerar såå mycket oftare än vad som erkänns. Jag VET. Hur som helst. Jag berättade för en terapeut att jag hade lite problem med morgonhumöret. Nej inte mitt, jag är som en nyponros redan i arla morgonstund! Okej jag var. Innan sömnbristen. Detta var alltså innan den gjort inträde i  mitt liv. Jag sa att jag inte kunde förstå varför han – nej inte terapeuten, hon var en kvinna, utan min partner – valde att vara sur, när han kunde välja att vara glad?! Det sköna med att gå i terapi är att man kan vädra alla sina tankar, även dem man inser eventuellt kan vara lite knäppa. Jag skulle nog säga att det är själva poängen med terapi. Anywayzzz. Hon sa då att han är ju hemma hos sig! Han måste ju bara få vara också!
Det förändrade en massa.  För jo, det är klart, hemma ska man bara få vara. Också.

Och det är precis det jag är, när han kliver in genom dörren klockan 19.47. Jag är.  Och eftersom han är en suris så tar han det rätt bra. Lite ovant förstås, att en sådan expert på trevlighet plötsligt sitter där och är utan-anledning-sur. Men där är han alltså riktigt bra, låter mig sura på. Det är ju inte mitt fel. All trevlighet tog ju slut under dagen. Detsamma gäller honom. Det är liksom inte mycket trevlighet kvar i nån av oss vissa dagar. Thank the lord (eller vem det nu var som uppfann Netflix) för det här med ”kolla på två skärmar samtidigt”. Nu kan vi sura på varsitt håll med varsin serie, och ses en bra stund senare med lätt påfyllt trevlighetsförråd.

Men attans vad jag kan bli avis ändå. På han som står bakom disken och ger min partner kaffet på morgonen. På kollegorna som får höra roliga skämt och töntiga anekdoter om meningslösheter. Så himla orättvist ändå, att man som livspartner till varandra liksom ska få bottenskrapet av trevligheterierna.

Men till den som oroar sig för att Mattias har det alldeles för tufft nu med sin aggressiva, toksura sambo så kan jag trösta med att mina trevlighetsgener sitter i, även om de hamnar i viloläge oftare nu. Jag är ett riktigt charmtroll. Ge mig en chokladboll och en kopp te och jag är din för evigt! Nej alltså inte DIN, jag är Mattias för evigt. Nej jag är inte honom, jag menade genitiv – Mattias’s, liksom, jag är hans. Ja men ni hajar. Sammanfattningsvis: han drog vinstlotten. Men det märks liksom inte vaaaarje dag. Men alldeles säkert märks det varje år i alla fall. Det ni.

suris

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Världens snurrig…
Föregående artikel Olika syn på sak…