Hej hej vardag

Jag veeeet vad jag sa ...

Alltså jag VET att jag sa att jag längtar efter mina barn sååå mycket och att jag, när de ligger i sina egna små sängar och jag i vår stora, längtar efter dem och lite önskar att de ska vakna. Jag VET att jag sa det. Och imorgon och i övermorgon så kommer jag säkert att längta efter dem igen och lite önska att de ska vakna och tassa in till oss. Men ikväll kommer jag kanske inte det. Eftersom jag gärna vill ha en kudde och gärna inte vill ligga med fötterna utanför sängkanten. Och helst inte vill ha en fot i fejset. Och två i magen. Och helst inte vill vakna upp med stel nacke.
Men visst, barnen måste faktiskt få mest plats! Det är inte mer än rätt, de är ju störst!! Eller vänta nu, nej det är de ju inte. När jag tänker efter så inser jag ju att de ju är ganska mycket mindre än jag. Men de döljer det väääääldigt väl. Voff.

voff

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Hetaste inrednin…

Hetaste inredningstrenderna hösten 2016

Det var ett tag sedan jag tipsade om inredning. Jag skulle vilja påstå att det var FÖR längesedan. Så nu kör vi ett rejs tycker jag. Vi ser en hel del som lever vidare från vårens trender – ”strösslet” är här för att stanna, till exempel. Men också en del nytt, såsom spännande detaljer, som piggar upp!

inredning barnrum

I barnrummen kan man i höst återse strösslet, men det nya är de stilrena sängarna. Helst ska man inte ha några sängkläder alls. Vill man ha några så ska det vara vitt, diskret och inget fluff och mys. Har man kuddar eller täcken i sängarna kan man skrapa det åt sidorna.
Strösslet tar lite nya former. I höst får det gärna vara mjukt – tänk klädesplagg och kuddar (passar bra med de cleana sängarna!)

 

inredningstrender 2016

I vardagsrummet jobbar vi vidare med golvdetaljerna. En ”slarvigt” slängd väska piffar till den mönstrade mattan. Lägg på en nyckelknippa eller två för att få in lite lyster och blänk.
Bokhyllor har vi sett ordnas färgkodade eller storleksmässigt. Nu är det ”stöket” som gäller. Tänk lite hipster: det ska se ut som att man precis vaknat, men det är sjukt genomtänkt. Samma gäller bokhyllan. Det ska ge en känsla av att ett barn öst ut alla böcker på golvet och att du i ett svettigt moment av ”helvete kommer gästerna redan!!?” slängt in dem där de fick plats. Men så är det givetvis inte …

inredningstrender 2016

För att inte hallen ska bli för stel och stiff kan man ställa sina skor precis innanför dörren. Följer alla familjemedlemmar exemplet så blir det härligt galet att komma hem! Papperdetaljer i form av loppa och toalettrulle är trender som kommer starkt i höst. Har man inte tid att piffa till med så mycket papper så fungerar det att ställa dit ett paket blöjor. Allra bäst blir det om man öppnar paketet så själva blöjorna blir synliga.

inredningstrender 2016

Badrum piffas ofta med ett doftljus eller en liten växt. Boooooring, säger de stilsäkra inför hösten. In med något kreativt, något nytt och färgglatt!! Här ser ni det allra flashigaste – gigantiskt klädnypa i bjärt kulört, med måttband slarvigt knutet runtom. Piffad lite extra med en paljett i lila. Koppla gärna ihop prydnadssaker med sådant som används – necessärer, byråer, klädhängare, tänk fritt!
Om du vill få till badrumslådan sådär tokig så är det bästa alternativet att sätta barnen på jobbet. Funkar det inte så kan du vänta uppochner på lådan och sedan stryka med armen längs med byrån och skrapa sakerna ner i lådan. Det kan ta några försök innan det blir riktigt bra – ge inte upp vid första!
På tal om doftljus så fungerar det lika bra med nedkissade kläder som sköljs och hängs upp längs med badkarskanten. Toppen om du senare kan fylla på och hänga på draperistång, duschstång, handfat och eventuellt element/handdukstork.

Det var allt för denna gång! Lycka till!! Hoppas era hem blir riktigt #myziga nu!

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Jag veeeet vad j…
Föregående artikel Om träningshets…

Om träningshets, smalhets och #inteallasmala

Jag tänkte reda ut lite av mina tankar kring det här med kroppshets och “alla får göra som de vill” och kring hälsa och att “om man stör sig kan man blunda” och allt det där.

Jag får lite “inte alla män”-känsla när jag läser diskussioner som förs kring det här med “kroppshets”, som jag kallar det (har varit en hel del sådana diskussioner på Instagram senaste tiden). Alla som tränar hetsar inte, det är inte fel att vara smal, det är inte fel att träna, det är inte fel att vilja äta hälsosamt, alla vill faktiskt inte ligga hemma på soffan och äta chips. Det sista verkar många tro är vad alla de som protesterar mot kroppshetsen gör. Men jag tror inte att det har med varken chips eller soffa att göra. Jag vet att det för min del inte har med det att göra alls, även om jag tycker att det är en trevlig kvällsaktivitet då och då.

Det handlar ju nämligen inte om enskilda personer, utan om ett ideal. Ett osunt ideal som går under fejknamnet hälsa. Som hälsosam person så bör man försöka tänka bort sitt eget hälsosamma liv och se helheten. Vi matas dagligen av bantningstips och smala kroppar, i reklam, på tv, i filmer, tidningar med mera. Vi är så oerhört vana att vi inte ens reagerar. Jag har fått tipset att blunda om det stör mig. Men dels så är det omöjligt, man kan inte komma undan smalidealet såvida man inte låser in sig i en bunker. Och dels så vill jag faktiskt inte blunda. Jag har kommit långt i mitt förhållande till min egen kropp, det tog över 30 år innan vi blev vänner. Men jag vill inte blunda för något som är så destruktivt i stort ändå.
Säg att jag lyckas få rätt lön i förhållande till en man med samma jobb, ska jag då blunda för löneskillnader mellan könen? Nej problemet försvinner ju inte för att jag lyckas på det personliga planet.

Samma sak gäller kroppshetsen. Jag förstår att man kan känna sig påhoppad, någonstans kanske vi alla känner oss lite påhoppade när någon lyfter fram det dagliga kroppshetsandet som nästan alla pysslar med, mer eller mindre ofrivilligt. Vi är ett resultat av det samhälle vi levt och lever i. Men jag tror att man kan behöva tänka efter lite.
Tänk när man diskuterar våldtäkter och några män flyttar diskussionen till att det ”faktiskt inte är alla män som våldtar”. Visst känns det väl synd att en så viktig diskussion kommer att handla om männen som känner sig påhoppade? När vi bör tala om det verkliga problemet – nämligen våldtäkterna.
När man vill diskutera ett skönhetsideal som skadar så många så gäller samma sak – Inte alla smala! Inte alla hälsosamma! Nej vi vet. Men kan vi diskutera det sjuka i att så enormt många kvinnor är missnöjda med sin kropp? Och att BARN pratar om bantning och hur viktigt det är att vara smal? Och att synen på människor med övervikt är förskräcklig?
Ja det finns folk som behöver gå ner i vikt för att må bra. Det finns också enoooormt många som inte behöver det, men som tror att de behöver det. Som tror att om några kilon så blir jag lycklig. Om ytterligare några kilon är jag lyckad. Som genom total ohälsa kan kliva in under hashtaggen #hälsa.
Nog är det väl skevt?

”Låt folk se ut som de vill!” är ett argument som också kommer upp ofta i diskussionerna. Det är ju precis det jag vill åt! Att folk ska få se ut som de vill! Att man inte ska behöva bli smal för att räknas, för att hyllas, för att synas. Och jo folk FÅR göra precis vad de vill, man får banta och visa före- och efterbilder, men det är klart att när man gör det på sociala medier så påverkar det ju alla.
Jag skrev om utseendhets här för ett tag sedan och lånade då ett citat av Hanne Kjöller som jag tänker låna igen: Människors enskilda val blir andras ideal. En enda person som lägger upp en före/efter-graviditetsbild är inte hets. Men i ett samhälle som vårt så blir det inte EN ENDA bild. Det blir enorma mängder av den typen av bilder. Och vad blir resultatet? Vad förmedlar vi till våra medmänniskor, till våra barn, genom dessa bildflöden? Vad säger vi till dem om vad som är viktigt i livet? Om hur man lyckas?

Och vad betyder orden “Det spelar ingen roll hur du ser ut, det är hur du ÄR som räknas” i en värld där ALLT verkar handla om hur man ser ut?

kropphets

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Hetaste inrednin…
Föregående artikel Jag kan det här…

Jag kan det här med att straffa!

Igår lagade jag linssoppa med rotfrukter. Den blev ljusbrun och lite mosig. Totalt otippat så ville inte barnen äta den? Märta smakade lite men Maja ville typ hellre äta en daggmask, tror jag. Det var inte nåt hon sa men jag såg att det var det hon ville säga när hon med våld sköt iväg tallriken och vrålade BLÄÄÄÄÄÄ!

Så otacksamt när man skalat femtioelva rotfrukter, SKURIT sig och svettats, och så vill ingen äta!! Nej man kan inte vägra min mat, mitt hårda jobb, utan straff! Barnen fick varm choklad och smörgås. Och några godisar. Ha! Där fick de minsann. Nu lär de ju aaaaldrig mer dissa min mat!

barnplåster

Hård men rättvis. Och skadad! Sa jag det? Att jag SKAR mig? Nämnde jag det eller? Sa jag att vi har nyslipade knivar? Att jag trodde att fingertoppen var av, men det visade sig vara ungefär nitton tjugondelar kvar innan den skulle trilla av, men ändå? Rätt nära.

Kommentera
Nästa artikeln Om träningshets…
Föregående artikel Tisdagstips: hus…

Tisdagstips: huskur förkylning

Okej, så förskolan satte igång och jobb likaså. Och bacillerna ville inte vara sämre. Vi toppar soppan med en hel del röriga nätter aka dålig sömn. Vad har vi då? Halsont. Jag vill inte bli sjuk nu. Det är värdo-tajming! Det känner man väl nästan alltid, men jag lovar att denna gång är det värdovärdo! Mattias åker iväg, vi har bananas-mycket jobb på jobbet (eftersom vi precis startat en vuxenvariant av Barnistan som heter Welma – stockholmare spana in – och därför kör dubbla tidningar denna gång), jag har precis kommit så långt med löpningen att den känns kul OCH jag ska springa en mil om en och en halv vecka.

Ja ni hör. Värdo! Vad gör man då? Jo man vänder sig till den kära vännen Google. Och så frågar man om huskurer för förkylning. Mot förkylning?  Vad har jag fått för kloka svar från Miss Google då? Jo det här:

1. Det jag kör på stenhårt nu är: ingefära (kokar vatten och har i skivor med ingefära, så får det stå och ingerfära till sig), har i pressad citron och när det inte är för varmt så har jag i en massa honung. Det är en GOD huskur.

2. En mindre god huskur är att gurgla saltvatten. Men det ska tydligen också vara bakteriedödande. Så det har jag gjort. En matsked salt i ett dricksglas med vatten. Och så lite kväljningar.

3. Sedan köpte jag Echinagard (heter det så?) och halstabletter som ska vara bakteriedödande.

4. Sista tipset som jag VILL följa är sova. Men det går inte pga tre anledningar: 1. Märta 2. Maja 3. huskurer som innefattar en massa vätska = toalettbesök nattetid.

Vitlök ska ju vara bra också, men jag är så himla OSUGEN på färsk vitlök (antar att den ska vara färsk?). Jag tar mig en kopp ingefära igen. Med citron. Och honung.

Nu vill jag ju såklart höra era tips på huskurer mot förkylning!

Målet är att bli såhär:

fredag

Och inte såhär:

sjukling

 

Ps: huskur mot mask i magen, som jag googlade på i somras på grund av… ja ni vet. Där stod det att man skulle sova med tajta underkläder och byta på morgnarna. Då behövde man inte gå bananas och tvätta sängkläder varje dag. Man höll äggen (eeeuuhhhh!!!) i trosorna/kallingarna. Sedan varvar man såklart med omiljövänlig tvättemperatur när tvättstuga är fri. Och så lite maskmedicin på det. Med upprepning efter både två och fyra veckor.
Man skulle också äta sånt som var otrevligt för masken. Maskar gillar inte lök eller vitlök. Men de gillar godis och sånt gött. Jag som tyckte maskarna var så äckliga, de visar ju ändå på god smak! Fast lök är ju gott i och för sig. Jag känner att jag bör runda av här. Gå och lägga mig. Huskurera liksom.

 

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Jag kan det här…
Föregående artikel Mentala bråk

Mentala bråk

Jag sitter vid datorn i vardagsrummet och Mattias går förbi. Jag känner på sättet han går förbi att han är sur. Hör från köket hur det plockas. Ja då var det väl därför, jag hade lämnat disk, eller inte plockat ur diskmaskinen som vanligt… Nu är han i hallen, packar barnens väskor inför morgondagen. En suck. Klassisk sur-suck! Men alltså, jag packar nästan aaalltid väskorna. Vad har han att vara sur över? Egentligen?! Jag gör för fasen hur mycket som helst!!
Jag sätter igång mitt mentala försvarstal. Tänker ut en massa anledningar till att jag inte diskat eller packat väskor. Försvarstalet går sedan över i en lite anklagande ton, och saker HAN inte gör. Och sedan blir det mentalt snack om MINA behov, som JAG faktiskt har. Jag blir alldeles svettig och jättearg! Jag har myyyycket att säga, och kan föreställer mig kontringar och mothugg.
Senare på kvällen pratar vi, inte mentalt utan på riktigt, i vanlig ton, om saker och ting. Jag avslutar med att säga att det är såå skönt att vi är sams igen. Så trist att bråka! Han fattar ingenting.

osams

Fördelar med mentala bråk:

1. Man är alltid förberedd på vad som kommer att sägas, eftersom man själv bestämmer alla repliker

2. Man slipar sina argument inför icke-mentala bråk

3. Man kan sluta när man vill

4. … och börja när man vill

5. Man kan bråka var som helst, ingen skandal, inget pin

6. Det bästa av allt: man vinner alltid!

Mer mentala bråk!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Tisdagstips: hus…
Föregående artikel Längtar efter ba…

Längtar efter barnen!!

Jag längtar efter barnen så mycket nu. Dagarna på jobb/förskola känns för långa. Och efter en kämpig läggning och ett par timmar i soffan så längtar jag efter dem igen.
Delade säng med dem sista veckan på semestern. Jag sover bättre när vi inte delar, men det är ju så toooomt utan dem! Fast en av dem kommer in varje natt. Och häromnatten kom båda in samtidigt och då blev det ju himla trångt och svettigt och alla väckte varandra hela tiden och jag fick bryt och var inte #momoftheyear… Men ändå! Vad mysigt det är. Igår låg jag vaken och väntade på att höra stegen i hallen. Sedan kunde jag somna.

sluta-samsova

 

Kommentera
Nästa artikeln Mentala bråk
Föregående artikel Räcker ett nej…