In med naturen och sluta med napp/filt

Varje dag kommer M&M hem med nya bitar bark, stenar formade som hjärtan, diamanter och några som är raka/små/stora/prickiga. Och så lite pinnar och en massa blad.

ANNONS
ANNONS

Nu är det inte någon vagn längre, och inte bara mina fickor. Men de klarar det så bra själva. De har ju ryggsäckar.

En dag samlade jag ihop alla stenar, pinnar och blad i en och samma burk. Det ledde såklart till en utskällning. DE ÄR SORTERADE!!! Duh!

Nu till det svåra. Vi ska sluta med napp och tumme här hemma till helgen. Stora nedräkningen. Vi kör metoden: muta. Vi kommer att köra lite som en adventskalender med paket varje morgon en vecka och sedan ett litet kalas (typ julafton) efter en vecka. När vi kom på den idé var enda gången barnen blev lite pepp på att sluta.
Jag har sådan ångest. Det är ju sånt gos med filt/tumme och napp (ena barnet har filt och tumme och andra har napp och snutte) och dessutom en stor skillnad mellan bus och lek till nedvarvning och mys, med hjälp av detta. Det är så förknippat med lugn för oss alla. Jag kanske ska ha en adventskalender till mig själv också.
Hur har det varit för er när era barn slutat med nappar och tummar?

Ps: alltså jag inser ju att tummen sitter fast och vi inte kommer att kunna ge den till katter på Skansen eller dylikt, men så som det är just nu så sugs det enbart på tumme när filten kommer fram. Därför tänker jag att det kanske kan funka med att avlägsna filt…

 

 1. Vår tjej var väldigt ”nappig” och jag oroade mig för hur det skulle gå när hon skulle sluta 3:3 år gammal… Men det gick jättebra!! Allt kämpande innan med att begränsa/dra ner på nappanvändningen var mkt jobbigare. Så det kan gå bättre än man tror!

  Vi körde som ni, mkt förberedelseprat innan, mkt belöning första tiden. Hon fick iofs ha kvar sin snutte och det underlättar nog lite men sen fasade den ut sig själv efter ett ganska långt tag. Men förstår att det är svårt för er att göra så, när filt och tumme är så tätt förknippade med varann. Lycka till!! Försöka tänka lite framåt och att det antagligen blir lättare för varje dag!

 2. Jag tror på att låta barnen styra (som någon här ovan). De fick välja ett legobygge när de väl bestämt sig och det gick utan några som helst problem. Vi hade dock en del rutiner kring att napp fick man bara ha i bilen, i sängen och i soffan – i övrigt inte. De reglerna hade vi från kanske 2-3 års ålder. Båda slutade runt de fyllde 6 år. Hade själv napp länge och det skadade inte tänderna – samma här. Tandläkaren sa aldrig något och visst syntes det men det har gått tillbaka och nu när de är 8 och 10 finns inga spår kvar.
  Lycka till!!

 3. Adventskalender låter toppen! Och utmanande! Vi körde så enkelt som möjligt för oss själva, och för barnet. Han fick sluta när han ville. Man kan säga att NORMERNA gjorde jobbet. Först slutade han med napp på dagis och vi märkte att han helt enkelt tyckte det var pinsamt att ha den med. Han hade alltså nappen i vagnen på väg till dagis, men utanför grinden skrek han: ”Ta nappen! Göm den!” Så hade man den i fickan tills han skulle hem igen. Sen slutade han med napp i alla andra sammanhang när andra var närvarande. Då var bara kvällsnappandet kvar. Det var kvar tills han började skolan typ. Det funkade för oss. (Tandläkaren har också gett klartecken. Inga nappskador.)

 4. Vi förberedde länge med att när vi åker till Kolmården skall nappen lämnas. Han fick själv välja vilket djur som skulle få alla nappar. (Cafepersonalen spelade med väldigt bra.) Sedan fick han köpa ett gosedjur att ha istället för nappen. Eftersom vi sov borta och han var utmattad efter en heldag gick det väldigt bra att somna på kvällen. Hela första veckan gick strålande sedan hade han någon dag när han saknade nappen på kvällen, då tröstade och myste vi istället. Jag hade sett till att göra mig av med alla nappar för att annars är det nog lätt att ta till den. I vårt fall var det överraskande enkelt så jag tror på att göra någon ceremoni. (Jag hade fått tipset att åka bort av en kompis och jag är glad att vi följde det.)

 5. När min dotter slutade med napp så pratade vi oxå mycket om det innan så att hon visste precis vad som skulle ske vilket hjälpte jättemycket. vi pratade även om att tandläkaren sagt att när man är 3 år mår tänderna inte bra av napp och tänderna är jätteviktiga. det hjälpte oxå!
  vi pratade även om vad vi skulle göra med napparna… här skickades dom till tomten och då kommer man få extra fina julkappar i år.

  jag tror att A och O är att vara konsekvent (släng varenda napp) då kanske det är en jobbig vecka men sen har dom glömt nappen (tummen) men om dom lär sig att dom kan gnälla/tjata/gråta sig till att få den…. då kommer det ta en evighet.

  lycka till :)

 6. Vi laddade in för 3 årsdagen och berättade innan att nappen smakar äckligt när man fyller 3 år.. Hade dock inför slutat med napp dagtid, så den användes bara på natten..
  På själva 3-årsdagen hade vi som backup spetsat napparna med ättika (har även hört att stopväx för naglar funkar).. Försökte inte få vårt barn att testa, men det gjorde han förstås och då smakade den äckligt..
  Funkade riktigt bra!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..