Hej hej vardag

6 fördelar med att semestra med barn

Förutom den totala lyxen att man plötsligt har en himla massa tid att hänga med sina minigrisar så finns det ett gäng till stora fördelar med att åka på semester med barn. 

1. Man får äntligen utdelning för alla timmar av tetris-spelande

 

2. Kreativiteten får flöda oavbrutet (och alla nya spelidéer kan man sälja och bli miljardär, minst)

3. Man får en jämn solbränna och daglig motion (som sedan räcker för resten av året)

4. Brännan blir inte bara jämn, den hamnar också öööööverallt.

 

5. Man ändrar syn på ”fint väder”. Det finns inga dåliga väder. På riktigt. Oavsett kläder.

6. Låt semestern aldrig ta slut! Fast … det ska ju ändå bli lite gött med varmt kaffe, oavbrutna måltider och äntligen lite vila …

Kommentera
Föregående artikel Den otacksamma s…

Den otacksamma stressen

Pratade om livpussel, barnuppfostran och samvete med en vän i morse. Tror vi landade i att boven heter ”stress”. Det är så himla otacksamt! Ofta stressar man ju för att man måste hinna med en massa saker, för allas skull. Man pusslar, springer, kämpar och drar, levererar, fixar och trixar. Och vad blir egentligen resultatet? Kanske något halvdant. Eftersom det är för mycket. Man blir inte nöjd med jobbresultatet och man känner sig som en dålig mamma som tappade tålamodet eller serverade mat utan grönsaker IGEN.

”Sänk kraven! Välj bort!” Det är ju det man måste. I det långa loppet. Men att sänka kraven innebär ofta dåligt samvete, så det tar tid att lära sig att det är okej. ”Välj bort” är också något som tar tid. Man kan liksom inte strunta i deadlines på jobbet för att man vill vara en vettigare morsa den veckan. Och man kan inte gå ner i arbetstid den veckan man inser att livspusslet inte riktigt går ihop. Det tar tid att hitta ett tempo som funkar och tankar som hjälper istället för straffar.
Ja då kan man välja bort alla saker som är ”frivilliga”. Träning, vänner, utflykter, telefonsamtal, blogg, Instagram, serier… ja allt det där som fyller på energin. Vilket såklart inte är en bra idé heller.

Ja men kort sagt så är stress otacksamt. För allt man vill är att saker ska bli så bra som möjligt, och när man med nöd och näppe hinner det man ska så känner man sig inte nöjd med nivån.

Då ska jag tillägga att jag är en person som gillar en viss (ganska hög) mängd stress. När den blir en utmaning, lite av en tävling, när jag tydligt ser vad som ska göras och att det PRECIS kommer att funka. Då är det lite vad jag behöver för att prestera. Men det är också lätt att det tippar över.

Jag har lite olika strategier när jag känner att jag har FÖR mycket.

– Jag gör listor. Med allt som behöver göras och när det ska göras.

– Jag stryker saker, oftast från ”få energi”-listan. Tyvärr. Men i de stressigaste stunderna så ger det inte alltid den energin det ska, utan innebär bara mer stress.

– Jag drar ner tempot. Kanske låter konstigt, men jag gör saker långsammare. Om det funkar. Det kan betyda att jag sitter med grejer längre, kanske in på natten ibland. Men jag gör det inte med hjärtat i halsgropen. Till exempel: ibland promenerar jag istället för att cykla till jobbet. Ofta i de mest stressiga stunderna, vilket låter helt ologiskt eftersom jag förlorar typ 20 minuter vardera riktning på det. Men då tvingas jag att andas. Att ta 30 minuter med bara mig och mina tankar.

– Jag skriver blogginlägg och pratar med vänner på telefon om det som får mig att må dåligt – nämligen mammarollen i dessa perioder. Och får stöd, råd och ”jag känner precis likadant”-kommentarer. Det är kanske det allra bästa. Sällskapet, stödet.

– Vi pratar framåt. Mattias och jag är periodvis ganska bra på att mötas i kaoset och konstatera att detta är ju inte hållbart i längden. Ibland skär det sig såklart, man känner sig otillräcklig och ännu mer stressad. Men oftast kan vi prata om hur vi vill att det ska se ut framåt, för att vi inte ska ha det såhär igen. Det är på något sätt en lättnad. Att tänka att vi kanske kan hitta andra vägar, undvika den här allra värsta stressen i fortsättningen. Bara det gör att man andas lite lättare.

 

Vad har ni för strategier när stressen kryper på (attackerar) lite FÖR mycket?

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln 6 fördelar med a…
Föregående artikel Fyra bilder från…

Fyra bilder från mitt hem - inredning och inspiration

Jag bjuder som vanligt på inspiration! Här kommer heta inredningstips:

1. Spara buketter länge!! Den här fyller två veckor idag. Grattis! 

Det finns flera anledningar att spara på dem. Dels är det ekonomiskt och dels är det lite av ett experiment. Man vet aldrig vad som ska hända. Här har ju vattnet fått en lite lila ton! Eller är det vasen som har den tonen förresten? 

2. Konstverk. Skapa dem själv eller sätt barnen på det. Här sa Märta till Maja: Vi gör ett konstverk! Och så gjorde de det. 

Om mamman sparat det av fina anledningar eller av lathet låter vi vara osagt. (Lägg även märke till den chica detaljen kartonger med kuvert som så stiligt placerats i hörnet med löfte om att snaaaart omplaceras. Älskling, om du läser detta – jag SKA flytta på dem -snart!)

3. Okej inte direkt inredningstips, men ni vet när man ba: vad ska vi äta? Vad åt vi igår egentligen? Ingen behöver kämpa för att minnas, man bara böjer sig lite och spanar in veckans meny hittills. Jaha banan alltså? Och två sorters pasta… Kanske får bli ris idag då!

4. Kändes det tomt och trist efter röjning? Lite sterilt och stelt? Släpp lös ett barn eller två – tadaa! More is more som man säger över där! 

Det var alles för denna gång. Kom ihåg  var ni läste det först!! Snart kryllar alla hem av Ikea-kassar, värmeljuskonstverk och uppochnervända tält, jag känner’t på mig!

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Den otacksamma s…
Föregående artikel Frisyrer för som…

Frisyrer för sommar 2016

Vilka frisyrer är det som gäller sommaren 2016? Här ger jag er de allra hetaste hårtrenderna.

 

1. Punk

En klassiker som aldrig verkar dö ut. Knepet är att undvika rakning på en viss yta. Effekten blir bäst om ”kammen” hamnar mitt på benet. Du kan variera längd och välja mellan att ha den bara på ena benet eller båda. Testa dig fram!

 

2. Munk

En frisyr som är mycket enklare att få till än man tror. Undvik att raka för långt ner på benet bara. Variera gärna ”ringen”  med olika tjocklekar. Ring efter humör liksom. En bonus är att man slipper skärsår nere vid fotknölarna. En så kallad win-win.

3. Fanta

Den här frisyren går även under namnet ”spridda skurar”. Den har sitt nyare namn efter Fanta-reklamen, och är som det låter en utspridd frisyr. Den här är ska likt en tredagarsknut bara bli av, utan ansträngning. Är den planerad blir den lätt trist. Ett tips är att vara superstressad när den ska fixas till.

4. Luggen

Lugg eller inte – en ständig fråga. Men när det kommer till ben-frisyrer så behöver man inte välja. Det går bra att ändra sig efter en vecka. Eller byta halvvägs genom sommaren. En sak är då säker – den funkar alltid! Till vardags eller till fest. Du får enklast till den genom att stanna under knäskålen. Var försiktig så du inte kapar för mycket på det som är kvar.

5. Igelkott

Kanske den hetaste frisyrtrenden just nu? I alla fall väldigt lokalt. Den här frisyren är också så enkel och lättskött. Den funkar i varierande längd också. Knepet är att spara ut tidigare frisyr och bara låta det bli som det blir. Enkelt, bekvämt och snyggt.

 

 

Vilken blir er sommarfavorit?

Jag kommer att köra mest på ”fanta” och ”igelkott” i sommar tror jag. Och hörrni – var inte rädd att kombinera två eller ännu fler av de olika frisyrerna! Vad kan bli fel liksom?!

Lycka till!

Kommentera - 14 kommentarer
Nästa artikeln Fyra bilder från…
Föregående artikel Härlig måndag!

Härlig måndag!

Hur många trodde rubriken var ironisk? JAG! Men det är den faktiskt inte!

Det började med att det var Mattias morgon (yiiihaaaa!) och att jag inte vaknade hela tiden ändå. Sedan lekte barnen själva så jag tror att Mattias också kunde somna om efter en stund.

Jag vaknade av mig själv när klockan var 7.02 (sovmorgon!!) men behövde inte stressa för jag skulle jobba hemifrån och då behöver man inte ens ha kläder (varsågod för den mentala bilden). Strax efter det kom Märta in med en teckning hon hade gjort till mig. Blandteknik. Hon är ett geni.

Vi hade tvättat så barnen kunde välja precis vilka kläder de ville – ingen fajt. Det blev inte ens fajt om solkräm.

Och sedan gick de alla tre och jag och kaffekoppen satte oss för att jobba.

Nu kanske ni tror att jag skrutit klart? Det har jag …INTE! På lunchen hade jag nämligen sedan länge bokat in min sådan där lyxgrej som jag ger mig själv då och då. En ansiktsbehandling. Hon jag hittat är helt grym. Man får till och med massage, i ansiktet OCH händer OCH fötter. Efter lunch var jag en ny människa. Med len hy.

 

Men här kommer ändå 2 punkter av tröst. Ifall det kändes irri att läsa detta.

1. Igår var en snorjobbig dag med hällregn och rastlösa barn och en man som jobbade. Den innehöll också pakethämtning (paketen var såklart större och tyngre än jag trodde), blodsockerfall, misslyckat försök att dra ut en sticka, onödigt sur morsa och 5 stycken stoooora tvättar. Vid ett av besöken till tvättstugan kom Maja på att hon hade velat ha med sig sina egna nycklar. “Jag vill ha mina nycklar” skrek-gräts sedan under en hel tvätthängning i torkskåp och två inlastningar i torktumlare.

2. Här gjorde jag en lista om en mindre lyckad måndag som man också kan trösta sig med:

9 tecken på att det är måndag.

 

Och ps: dagen är ju inte slut! Jag kanske får en svinjobbig hämtning! #fingerscrossed

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Frisyrer för som…
Föregående artikel High five!

High five!

Solskyddsfaktor. Man kan inte annat än att säga: high five!!


Eller för all del, give me ten!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Härlig måndag!
Föregående artikel Tips från ett mi…

Tips från ett mingelproffs: kiss

I veckan var jag på bloggträff på Bonnier. Jag är ju ooooerhört bra på att mingla. Och med ”ooooerhört bra” menar jag sissodär. Jag känner mig alltid så obekväm. Men då kan man alltid prata om normala och allmänt trevliga saker. Jag valde att prata om kiss. Hur kiss luktar illa om man ätit sparris. Det kändes ändå som ett givet första ämne att mingla om.
Jag har dessutom så stor kunskap om det. Lyssnade på radio en gång nämligen och då fick jag veta att det inte är alla som känner den där lukten som kisset får av sparrisätande. HUR coolt är inte det? Att jag har en special gift (jag och större delen av befolkningen, men inte ALLA), en special urin gift!?
Bästa Knivlisa var märkbart besvärad av samtalet, hon hade inte tänkt på om hon hade denna gåva eller ej, vilket fick oss att tro det värsta – att hon var en av dem som aldrig kommer att få känna den småukna doften spridas i sin näsa (hon bloggade om oron här).

Jag kan dock glädja er med att det blev lite amerikanskt filmslut på det hela:

 

I övrigt ett mycket trevlig mingel. Vi fick hjälp av fantastiska Hormoner och Hemorrojder-tjejerna att spela in ett klipp som ni hittar på min eller Knivis Instagram.

Ja men då så. Det var mitt mingeltips! Varsågoda! Mingla på!

Kommentera - 9 kommentarer
Nästa artikeln High five!
Föregående artikel Är vi framme sna…