Att vara rädd för män

07 juli 2015 428 kommentarer
illustrationer / samhälle

När jag var liten fick jag lära mig att skulle akta mig för ”fula gubbar”. Jag visste kanske inte helt vad det innebar, men jag förstod att jag inte fick ta emot godis eller följa med främmande personer hem. När jag blev äldre lärde jag mig att jag aldrig, aldrig fick lifta, att jag skulle ta taxi hem om jag varit ute, jag skulle inte gå hem ensam och jag skulle fortfarande inte gå hem med främmande män. Om jag skulle ta taxi så fick det absolut inte vara svarttaxi. Senare lärde jag mig att det fanns något som hette Tjejtaxi med kvinnliga chaufförer, den var bäst. Vi fick som tjejgäng höra att vi skulle hålla ihop, hålla koll på varandra och inte lämna någon någonstans själv eller med främmande killar.

Nu, när jag blivit ännu äldre, går jag aldrig ut och springer när det är mörkt. Och även när det är ljust så väljer jag vägar där det finns folk. Jag tycker att det är obehagligt att jobba ensam på kontoret. Dörren är låst, men om jag skulle ha glömt låsa… Om jag har varit ute på restaurang så pratar jag med Mattias hela vägen hem och lyckas jag inte få tag i honom så väljer jag de mest upplysta och folktäta vägarna, hur mycket omväg de än innebär. Om jag är ensam hemma och det ringer på dörren så är min första känsla oro. Om det är fastighetsskötaren och denne är en man så känns det jobbigt att vara ensam där när han ska fixa rören i badrummet.

Just nu läser jag kommentar på kommentar om hur ruttet det är med manshat. Men det som är ruttet med manshatet enligt mig är att det inte är större. Manshat = hatet mot mansnormen. Hela mitt liv är begränsat på grund av patriarkatet och den machokultur som råder. På så många sätt.

Jag har alltid älskat musik, men aldrig åkt på festival. Av en enda anledning – rädsla. Har ni läst om alla våldtäkter som sker på festivaler? Jag älskar städer på natten, se solen gå upp bakom höghusen, men jag skulle aldrig ta en promenad ensam nattetid, på grund av rädsla. Och det här med att sova med fönstret öppet…

Om jag möter dig, du man som inte är en våldtäktsman, som inte tänker kränka mig eller döda mig eller på annat sätt ta tillfället i akt för att du möter en ensam tjej, så är jag ledsen att du blir offer för min rädsla, att jag dömer dig där och då. Att jag har telefonen redo att ringa hem och nyckelknippan i knuten näve. Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara man och ute och gå på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa.

Jag har lärt mig att vara rädd. Att inte lita på någon. Och det har jag lärt mig för att jag ska skydda mig själv. Och varenda dag så får jag bevisat för mig själv att jag gör rätt i att vara rädd. Det räcker med att läsa en dagstidning eller kolla på nyheterna. Eller läsa kommentarsfält på bloggar eller artiklar på nätet.

Att lära sig att man inte ska lita på någon är ett sätt att överleva. Och min rädsla har nog räddat mig från en massa. Problemet är de gånger jag skitit i att vara rädd, när jag trotsat och inte orkat bry mig. För det är ju mitt fel då, för jag skulle ju inte lita på någon! Det har jag lärt mig. Det har samhället lärt mig.

Ett samhälle som upprepande gånger frågar våldtäktsoffret om hon verkligen, verkligen sa nej, istället för att fråga våldtäktsmannen om han verkligen, verkligen hörde ett ja. Ett samhälle som frågar sig hur hon kunde vara så dum att hon gick ensam hem mitt i natten eller tog svarttaxi eller gick hem med ett helt gäng killar, drack så mycket, klädde sig så utmanande, lämnade sin drink obevakad, dansade så sexigt, festade så hårt…

Ett samhälle som försvarar hot om våld, våldtäkt och död med att hon skulle ha tänkt sig för innan hon hade åsikter, uttryckte sig, trodde att hon var något, var orädd, utmanande, stöddig och tog plats.

Det här samhället har hela mitt liv lärt mig att jag ska vara rädd för män. Och när jag sedan känner hat mot det, då är det jag som är orättvis.

Läs gärna även detta inlägg ”hat föder hat” där jag förklarar lite mer hur jag tänker.

428 kommentarer

Du är inte orättvis. Du får vara misstänksam mot mig om natten bara för att jag är man. Det är okej. Ingen försvarar våldtäkt eller död. Det vet jag inte vad du har fått ifrån med det stämmer inte. Att vara rädd för män är helt naturligt som tjej. Man ska vara på sin vakt och vara rädd om sig; just FÖR att vissa män är kriminella och vill skada kvinnor. Alla män som våldtar vet att de våldtar. De skiter i att det är fel, att det är ett brott. Vad vi säger till dem kommer inte göra någon skillnad. Bara för att dina föräldrar gav dig råd om att undvika vissa situationer betyder inte att de beskyller dig för vad som skulle kunna hända.
Synd att man inte i Sverige får bära vapen för att skydda sig så kvinnor OCH män kunde gå tryggare om nätterna. Det är egentligen det som är problemet och som du borde vara arg på; att rätten till självförsvar inte respekteras i Sverige.

Så mycket ? i kommentarerna att man inte vet vad man ska tänka egentligen…
Enligt logik 1 har jag typ blivit våldtagen typ ett tjugotal gånger då min flickvän tjatat till sej sex utan mitt egentliga samtycke. Det är också nåt som fått mej att känna ett obehag inför att umgås nära med henne ibland … men det hela blir bara ett jäkla stort frågetecken tillsammans med att att orden ”nej” och ”ja” får en fullkomligt helig makt inom vår sexualitet… Att påstå att hon våldtagit mej komplicerar men också förenklar min verklighet något oerhört? … eller, jag vet inte? …
Men logik 2 är lika jävla dum. Det är uppenbart att våldtäktsstatistiken i Sverige är högre gentemot motsvarande länder i och med vår skärpta lagstiftning (vilket ju är fantastiskt!); Kom inte och säg att våldtäkterna här har ökat när också lagstiftningen – och därav antal anmälda fall – har förbättrats!

Att få bära vapen som försvar? Det är bara fullständig galenskap när man också kan använda vapen som attack haha!

mycket bra kommentar! någonstans längs vägen tenderar folk att glömma bort att våldtäkter aldrig varit och aldrig kommer ske endast för det ena könet, enda problemet handlar om att män i regel inte får tillåtas att känna sig sårade av det hela utan vi får lära oss att borsta av det och vara glada för att det hände. Därav kommer vi aldrig känna våldtäktsskräcken när vi är ute och går på kvällarna för en kvinna som skulle våldta en man är ju bara komiskt, eller hur? slutligen så kan jag rekommendera em väldigt stark monolog som handlar om just detta. https://www.youtube.com/watch?v=Ikd0ZYQoDko

Din kommentar om bära vapen vill jag opponera mot. Det rabiata vapen landet USA har förmodligen fler fall av misshandel av olika slag därför att det anses vara en mänsklig rättighet att bära vapen ( i självförsvar).

Fredrik, just nu sitter du ju faktiskt och försvarar våldtäkt och död genom att säga att det är naturligt? Att kvinnor lär sig frukta män genom att männen våldtar, dödar och misshandlar är inte av naturen given. Det är samhället, strukturerna och normerna! Som alla går att bryta om vi män och alla som upprätthåller patriarkatet får tummen ur röven och fixar det!

Din tro på att allt fixas med normkodning är utopisk. Våldtäkt har biologiska evolutionära orsakssamband som inom vetenskapen dissekeras i djupet. Bygget av det gamla svenska folkhemmet med inriktning på jämlikhet och verkligt socialt arbete var långt mer verkningsfullt än utopinormen normer. Här ett litet uttrag ur den evolutionära debatten.
https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=7qmeVan6NKTnyQPnx4eAAQ&url=http://90.146.8.18/en/archiv_files/20001/E2000_118.pdf&ved=0CFQQFjAJ&usg=AFQjCNGlsLUUQD7MB6QzzWmk9N4nVR4flA

Mycket av det arbete som utförs inom detta område, bland annat av Thornhill och Palmer, är mycket kontroversiellt. En evolutionsbiolog, Jerry Coyne, som citeras i Evolution Gender and Rape beskriver Thornhill och Palmers forskning som att den: ”fullständigt saknar en sund vetenskaplig bas”, ”en pinsamhet för fältet” och ”värdelös och ovetenskaplig”.

Så som man påstår att män inte blivit mer civiliserade än så? Att du förkastar den logik män påstås ha som gör att de förtjänar mer lön än kvinnor? Ser du inte att du kränker dig själv som man när du publicerar texter som hänvisar att män inte är mer än en stenåldersmänniska som vill sprida sina frön. På samma sätt som du kränker oss kvinnor och ser oss enbart ett medel att sprida gener vidare. Och så klart var texten skriven av två MÄN.

Det är fel att män tjänar mer för samma jobb.

JämO och Gudrun har kommit fram till att vi har samma lön för lika jobb.

JämO har undersökt detta i Miljongranskningen och fann inget stöd för könsdiskriminerade löner hos 750.000 anställda svenskar, och Gudrun håller med, och hon pratar nu istället om ”samma lön för_likvärdigt_ jobb”

Vi har samma lön för lika jobb. Annars skulle ingen någonsin anställa en man, om man fick mer för pengarna med en kvinna.

Män jobbar i snitt 26 timmar mer per månad, så det är inte orättvist om män har 21% högre INKOMST eftersom män jobbar 21% fler timmar och har 26 timmar mindre fritid. Inkomst har med yrkesval och personliga val att göra, inte kön. Anställda män inom vården eller restaurangbranschen tjänar lika mycket som sina kvinnliga kollegor.

I USA har man precis samma diskussion, där feminister påstår att INKOMST-skillnaden visar på att vi inte har samma lön för lika jobb… Men det är ohederligt av dem, eftersom att män jobbar fler timmar, oftare i privat sektor i USA också.

(I USA är mer än hälften av alla chefer kvinnor, och unga kvinnor tjänar mer än unga män… och det blir likadant här också, helt utan kvoteringar. Det beror på personliga val. Kvinnor är hungrigare och studerar dubbelt så ofta, har numera majoritet på läkarutbildning, juristutbildning och veterinärutbildningar, och får jobben de studerar till. 70% av de som tar examen på högskola är kvinnor, och kvinnor väljer de jobb som intresserar dem. Vilka inte alltid är högbetalda eller leder till chefsposter, men vissa utbildningar är det och gör det.)

Vissa yrken är dock absolut värda högre löner. Så vi skulle kunna rikta all energi på att fixa sådana saker, istället för att missrikta energin till könskrig, på falska grunder.

Den ”obetalda arbetstiden” hemma bör, innan man kallar det orättvist, kvittas mot de 26 timmar mer som män är på jobbet och drar in pengar till hushållskassan. Det sägs att kvinnor jobbar 40 minuter mer med obetalt arbete per dag… Vilket sväljs med råge av de 26 timmarna… så båda kön har lika mycket ledig tid.

Källor
https://www.youtube.com/watch?v=58arQIr882w&index=31&list=PLytTJqkSQqtr7BqC1Jf4nv3g2yDfu7Xmd
http://www.scb.se/Grupp/Artiklar/Valfard-4-2012/Arbetade-timmar-Gapet-minskar-mellan-pappor-och-mammor/Kvinnors-arbetstid-okar.png
http://www.do.se/sv/Material/Material-fd-Ombudsmannen/Miljongranskningen-2/
https://www.youtube.com/watch?v=UjwGt-buc0c&index=3&list=PLytTJqkSQqtr7BqC1Jf4nv3g2yDfu7Xmd
https://www.youtube.com/watch?v=IMkDEe8ypfU
https://www.youtube.com/watch?v=EwogDPh-Sow
https://www.youtube.com/watch?v=7V2PJjtRv9M
https://www.youtube.com/watch?v=OQq5gKYUoPc Thomas Sowell

I Hannas video berättas att i USA finns fler kvinnor i chefsställning än män. https://www.youtube.com/watch?v=7ZymFMmpOa0

”Lönefrågan” är en av de 5 feministmyter som vägrar dö.
http://time.com/3222543/5-feminist-myths-that-will-not-die/

Nä, jag skulle känna mig om möjligt ännu otryggare om det även var så att folk bar vapen. Förstår inte alls poängen med att ifrågasätta texten. Med samhället menas det vi dagligen tar del av genom media och inte att exakt samtliga i hela samhället tycker likadant, det förstår du väl?

Jag tror inte att jag skulle känna mig tryggare med vetskapen att en massa vapen flödade fritt där ute också. Jag själv är nog inte ett fan av den idén. Och sedan tror jag (tyvärr) att det inte bara är ”galningar” som begår dessa brott, jag tror samhället, normer, strukturer har sjukt mkt inverkan, påverkan. Men visst finns det galningar där ute också…
Ang försvarandet av hot om våld, våldtäkt o död så tänkte jag precis där främst på drevet som varit mot Zara Larsson o de som tycker att hon får stå ut med det eftersom hon uttrycker ”starka åsikter”, typ.

Hoppas inte jag misstolkat dig nånstans!

Dom flesta våldtäkterna sker ju av personer offret känner. Så nej. Det är inte alls bara galningar.
Sen är det många övergrepp som sker som i allmänhet inte kallas för våldtäkt. Tjatsex från pojkvänner t.ex. skuldbeläggande av kvinnors sexualitet osv i all oändlighet. Och vad är det som orsakar det här då? Jo mansnormen. Fuck it.

Tjatsex känner jag igen från alla mina förhållanden, men då alltid från mina flickvänner. Sätt inte ett kön på tjatsex.

Fast så är det ju inte. De flesta våldtäkterna sker utomhus. Förövaren är okänd för kvinnan och av utomeuropeiskt ursprung. Så har det varit sedan tidigt 90-tal.

Hallå. Ville bara svara Anna men det gick ju inte. Båda glömmer att hänvisa till någon källkritik men Anna är ju mest ute och cyklar vilket är lite störande då hon kritiserar dig för det. Inte mer än 20% sker i offrets hem och i 80% okänd man så kom inte med påhittad fakta Anna och säg att det finns tydlig statistik. Fy fan va trött man blir.. Alltså vad som försegår i huvudet på människor är så mycket mer problemet än vad som händer ”där ute”. Det borde vara så uppenbart vid det här laget fellow människor.. https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html

Nej, de allra flesta våldtäkter i Sverige utförs av män födda i Sverige och som har typiskt svenska namn, typ Daniel, Andreas. Det finns det mycket tydlig statistik för. Och det är en ytterst liten del av övergreppen som är plötsliga överfall utomhus, de allra flesta våldtäkter utförs av en bekant, inomhus. Läs på innan du sprider falsk information, tack.

Tycker det är synd att samhället tillåter allt detta hat mot alla olika grupper samt att en kvinna inte kan gå hem ensam utan att någon rubbad kille ser henne som en lösning mot hans tillfälliga kåt-problem.

Även så tycker jag synd att man skall låsa in sig och vara rädd för allt och inte får njuta av världen som alla andra och se vad som händer de tider då de flesta sover.

På vilket sätt tillåter samhället våldtäkter? Det finns som du säkert vet lagar mot just detta. Med din logik så tillåter samhället också våld, stöld och andra brott. Sluta göra dig fånig, du hjälper varken dig själv eller feministernas syfte.

Den här texten ger mig en klump i magen, och det börjar nästan bränna bakom ögonlocken. Varför, varför är det såhär? Varför är vi så många som känner igen oss plågsamt mycket i det du skriver? Det är sorgligt! Och så har folk mage att kritisera oss feminister, för att vi är trötta på det här. De väljer att fokusera på hår under armarna och kalla många för rabiata. När vår son föddes så slog det både mig och mannen att vi aldrig kan skydda honom från att han, i egenskap av kille, kommer att skrämma tjejer, bara för att han är kille. Och då har han ändå tur att han inte behöver växa upp med den rädsla som alla tjejer måste göra. Denna värld :(

Ja dessa strukturer/normer drabbar ju alla! Så himla skevt!!! Ju mer jag tänkte på det desto värre och mer skevt kändes allt! Hade kunnat skriva tre sidor till om detta… Men vi får hoppas att saker är på väg att förändras. Jobba på det och kämpa för det!!! ❤️

går det generalisera mer än i denna artikel?

Gösta lilla vän. Med tanke på att jag känner igen mig i VARENDA rad så kan man inte snacka om generalisering. Den här är fakta. Jag har aldrig träffat på en tjejkompis som inte varit med om trakasserier från män, smågrejer som folk ser förbi men som du inte skulle vilja hände din dotter. En klapp på rumpan, en man som stirrar för länge på nattbussen hem, folk som skriker oanständiga saker från sin bil (härligt när de händer en första gången 12 år gammal och man knappt fått mens) och många fler exempel. Dags att vakna upp från din mansbubbla. Tänk på att du inte är kvinna. Du kommer aldrig veta hur det känns.

Ah, lite ”femsplaining”:
1.
”Gösta lilla vän.”
2.
”Med tanke på att jag känner igen mig i VARENDA rad så […]. Den här är fakta.”
3.
”Dags att vakna upp från din mansbubbla. Tänk på att du inte är kvinna. Du kommer aldrig veta hur det känns.”

Och du kommer aldrig att representera alla kvinnor eller vad alla kvinnor känner.

Förresten så kanske Gösta är queer-person, transvestit eller transsexuell och i såfall riskerar du Sarah att ha kränkt honom genom matriarkala härskartekniker.

Kan bara hålla med dig!
Vi kvinnor har ett val om vi verkligen vill låta hela världen skrämma oss, genom att gå omkring och vara konstant rädd har vi accepterat att göra oss själv till offer. Jag kom inte hålla mig inne för att det är enstaka rötägg där ute när jag vet att större delen människorna jag möter är bra oavsett kön. Visst att man inte behöver vara dumdristig men det finns faktiskt ganska få anledning att gå omkring och vara konstant rädd.

Fast nu pratar du om kvinnors ”val” här som om det inte handlade både om väldigt verkliga krav på kvinnors beteende från samhället och om väldigt verkliga möjliga övergrepp. Det är ungefär lika begåvat som att säga att vi bilister har ett val om vi verkligen vill låta oss skrämmas till att använda bilbälte – jag kommer inte hålla mig fastspänd för att det sker enstaka olyckor där ute när jag vet att större delen av bilfärderna där ute går bra oavsett om resenärerna har bilbälte eller inte. För ska vi prata om att vara dumdristig eller inte så är sannolikheten att som kvinna råka ut för nån form av övergrepp från en man betydligt större än sannolikheten att råka ut för en bilolycka där ditt bilbältesbärande har någon skyddande verkan.

Fast den farligaste platsen för en kvinna är fortfarande hemmet och om vi ska ta din jämförelse med att ha bilbälte så skulle det betyda att man som kvinna skulle undvika att flytta ihop med en man eller att umgås med manliga släktingar. Det otäcka i allt detta är ju att det är fortfarande större risk för en man att bli nerslagen och rånad på väg hem från krogen än för ett kvinna att bli överfallen men jag har nog inte hittills stött på en man som är rädd när han befinner sig i denna potentiellt farliga situation som det innebär. Inte heller har jag väl någonsin hört om en rättegång där mannen blir tillfrågad om han inte var lite väl full, om han inte hade sin plånbok lite väl synlig, om han verkligen sa ifrån när han blev nedslagen eller om han ofta utsätter sig för detta potentiella hot genom att gå hem själv på kvällen. Vi kvinnor blir ju på något sätt ”inlåsta” i vår egen rädsla om vi tillåter det. Jag tror att jag kom till en punkt då jag bestämde mig för att ingen annan ska få bestämma över mig på det sättet, jag letar inte efter faror men jag tillåter inte de eventuella farorna styra mitt liv.

Dock så tenderar ju det sociala umgänget alltid att fråga varför i helvete man gick igenom vissa ghettokvarter på vägen hem även när det kommer till män och när dem blir rånade. Att i frågaställa varför ett offer inte kunde lokalisera och skydda sig mot ett potentiellt hot är ju något som förekommer i alla olyckssituationer.

Då känner du nog inte många killar eller så ljuger de för dig – alternativt har de förträngt. Jag själv och i princip alla mina vänner var alltid uppmärksamma på omgivningen när man var ute i stan – särskilt om man gick ensam. Man tipsade varandra om strategier för att inte väcka uppmärksamhet. T.ex. aldrig möta ögonen på fulla killar i grupp och om det var omöjligt, låtsas vara på jättegott humör och gör allt för att inte verka hotfull eller negativt inställd till dem. Verka upptagen med annat t.ex. telefonsamtal eller helt enkelt låtsas fokusera på något helt annat samtidigt som man hela tiden gick med högsta beredskap om att när som helst kunna bli fokus för ngn som kände för att mucka gräl. Stora killar löpte större risk än små och tunna killar. Gå på de stora stråken med mycket trafik/människor, undvik bakgatorna.

En kille som hävdar att han aldrig varit rädd/orolig när han gått ensam på stan ljuger antagligen, eller har som sagt förträngt sin ungdom.

@Emma: Misshandel är liksom våldtäkt graderade brott, så låtsas inte som om att det är standardsituationer som går att värdera.

Ett exempel på en våldtäkt är en 15-åring som har sex med sin 14-åriga partner som tog initiativ till sexet.

Ett exempel på en misshandel är en person som har blivit slagen så illa att hen har fått amputera armar och ben, samt fått hjärnskador som gör att hen inte kan andas, äta eller gå på toaletten utan hjälp.

Det är inga standardbrott – alla våldtäkter leder inte till själsliga problem, alla misshandelsfall går inte att bara släppa när blåtirorna har svullnat.

Går absolut inte jämföra en misshandel/rån med en våldtäkt, det är en stor skillnad på så många sätt. Den enorma kränkningen samt förutmjukelsen en kvinna eller man utsätts för under en våldtäkt är helt obeskrivlig och går absolut inte att jämföra med en misshandel. Gör inte det, snälla ni!

Problemet med din jämförelse är att bältet inte förstör ens liv på samma sätt som att hålla sig inne gör.

Jag fick som ung, lära mig att akta mig för fula tanter och gubbar.
Aldrig lifta och aldrig ta svart-taxi.
När jag skulle hem från krogen så skulle jag ringa hem och inte gå hem själv.
Jag bads att gå tillsammans med mina vänner och inte gå farliga vägar.
Akta mig för drinkar med piller i.
Med mera.
Ja listan kan göras lång.
Saken är den, att jag är man.

Skillnaden är inte så stor som man tror.

Tror det mer spelar roll om omgivningen och uppfostringen.

Som man är det ofint att berätta om sexuellatrakaserier på skola och arbetsplats.
Man ska ju tåla det, man är ju man.
Det är oxå mer accepterat att bli tafsad och överfallen som man, då män ”aldrig” blir överfallna.
Finns experiment på youtube där kvinna tar tag i en man och skäller på honom, folk skrattar och ingen säger ifrån, sen byter dom rollerna och när kvinnan blir utsatt för detta, då säg många ifrån och ingen skrattar utan alla blir upprörda.

Jag tror inte det är så stor skillnad men självklart får man se ur kvinnans roll som ofta beskrivs som offer, då många kvinnor blir utsatta för brott.

Det är inte okej att bli behandlad så bara för att man är kvinna och tvingas må dåligt samt vara rädd. men glöm inte heller oss männen.

Tycker det är dags att jämställa allt, men vi får gå ur människans perspektiv och inte könsindividens identitet.

tycker ett underbart exempel på det du talar om är det domslut i Florida som kom där en man som blivit utsatt för våldtäkt då han var minderårig (han var endast 15 om jag minns rätt) fick konstaterat att han som offer förvisso inte kunde klandras för vad som hänt, men att detta inte uteslöt ett visst ansvar, vilket resulterade i att han fick betala underhåll för det barn som våldtäkten resulterat it. Män kan med andra ord inte vara offer för våldtäkter av kvinnor, de kan endast vara ofrivilliga mottagare

Självklart är allt du skriver om vidrigt, allt som machonormen utsätter män för, och att killar också måste akta sig för piller i drinkarna osv! Men vem är det de ska akta sig för, en potentiell man elr kvinna? Könet spelar roll, dock inte tack vare för att personen i fråga fötts med könet, utan för att personen i fråga utsatts för strukturer pga sitt medfödda kön! Självklart vore det ultimat att aldrig behöva se till en människas kön för att döma den(vilket vi borde sträva mot), men så är inte läget i dagens samhälle.

Absolut så har du rätt Tony, men det vet alla vettiga feminister och vi argumenterar även för er säkerhet och rättigheter. Själv har jag sagt ifrån när två manliga bekanta satt och pratade om en gift man som blev slagen av frun och de satt och skrattade åt det! Jag och min kvinnliga väninna blev väldigt arga och frågade vad det var som var så roligt med att någon blev misshandlad av sin partner… och frågade vad de tänkt att göra åt det. Det är svårt för män att bli tagna på allvar i såna situationer och det är FEL! Män blir också fråntagna vårdnaden om sina barn utan någon som helst anledning förutom att de är just män. Vi ska kämpa mot alla dessa saker och en sak utesluter inte en annan. Det som är så svårt är att ändra folks inställning. Män och kvinnor som inte inser att det är såhär det går till, de är så vana vid det att de inte ser det, de är det stora problemet. Om alla de som förnekar fenomenet ändrade inställning skulle vi bli så mycket starkare och kunde ändra på så mycket och så mycket snabbare.

Stella: Om någon säger åt dig att du inte tar dens kamp på allvar är det inte ett giltigt svar att säga ”det gör jag visst.” Ibland måste även kvinnor backa. Lära sig lyssna. Ta till sig det som sägs.

Så fint du beskriver hela problematiken. Som mamma och mormor till både pojkar och flickor så vet jag att farliga situationer drabbar båda och det visar även statistiken.
Det är ett samhällsproblem och inte ett könsproblem!
Som det är nu är det för sorgligt att pojkar till och med fås att tro att de har det bättre på något sätt än flickor. De är minst lika utsatta.
Arbete för jämställdhet kan bara ske med respekt och vilja till förståelse för allas situation.

Nej, män är inte ”minst lika utsatta” – det finns faktiskt statistik över detta så snälla häv inte ur er plattityder i tid och otid för att ni tycker att det låter fint. Det börjar bli extremt tjatigt att få höra om hur män är ”minst lika utsatta” – varför detta behov av att låtsas som att våra förutsättningar inte är extremt olika? Och får jag fråga – är det bara här i Sverige som män är ”minst lika utsatta”? Eller menar ni att män är ”minst lika utsatta” även i resten av världen?

Nej. Män är inte lika utsatta. Män är mer utsatta. Ovan nämns till exempel hur hemmet är den farligaste platsen för kvinnan. Samtidigt dör fler män än kvinnor av våld i hemmet enligt organisationer som WHO och FN. Faktum är att detta gäller i princip samtliga kategorier. Jag lovar att ta din jämställdhet på allvar den dagen du protesterar mot att en man i Gällivare dör 10-15 år tidigare än en kvinna på Östermalm; att män systematiskt åsidosätts i vårt utbildningsväsende; att könsfördelningen i våra fängelser problematiseras och att samhällets våld mot män uppmärksammas. Hata gärna manlighet men se då till att göra något åt den. Det gör du inte genom att förneka det våld som sker mot män. Tvärtom är just förnekandet av detta våld centralt för upprätthållandet av den patriarkala strukturen. Precis som tystandet av män som protesterar mot inlägg som detta.

Jag begär inget annat än hederlighet. Feminister får gärna skita i män. Men då ska de heller inte låtsas som att de för männens kamp, vilket de i dagsläget gör. Jag påtalar det kontraproduktiva i att hata män på sätt som befäster manliga strukturer som uppenbart är problematiska. Om man nu på allvar är ute efter förändring det vill säga. Vilket i flertalet fall klart kan ifrågasättas.

Fast det är nog ditt eget ansvar att ta tag i dessa frågor, eftersom du är den som brinner för dem. Dock är många av dem rotade i samma mansnorm, men du kan inte begära att någon annan ska slåss för dina hjärtefrågor – det ansvaret kommer alltid att ligga på dig. Tycker du att det görs för lite på de områdena, då är det ditt ansvar att göra något åt det. Den här förslappade attityden att alla andra gör för lite åt dina hjärtefrågor förgiftar verkligen vårt samhälle. Ta ett krafttag själv – och om du redan gör det – super! Men förvänta dig inte att någon som arbetar mot kvinnors utsatthet på grund av mansnormen OCKSÅ måste jobba mot mäns utsatthet på grund av samma mansnorm. Däremot kan du söka stöd hos alla de grupper som jobbar med att bryta mansnormen, då ni alla identifierat problem som uppkommer på grund av den och säkert kan hitta överlappande verksamhet.

Jag har varit man i 31 år. Har aldrig märkt nåt av mansnormer mm. Aldrig varit ”utsatt” för nackdelarna med att växa upp med mansideal. Aldrig slagit/våldtagit/kränkt/förnedrat tjejer. Jag kan tala för alla män. Vi utätts aldrig för någonting. Man kan inte skylla på normer för att man våldtar.

Fast all statistik säger väl att det är flest män som dör av våld världen över. Just våldet är väl snarare ett komplicerat problem som inte har så mycket med just patriarkat att göra utan snarare samhällsstrukturen i stort…

Ja visst är mansnormen och dessa strukturer nåt som drabbar både kvinnor och män. Hoppas det går mot förändring, vi får sträva mot det!

Mansnorm ? Kvinnor upprätthåller strukturer lika mycket. Att använda diskriminerande uttryck mot gruppen män är lika illa som att tala om för tjejer/kvinnor hur de är och skall vara.

Dock så upplevs det aldrig lika hårt och hotfullt när någon i ”toppen” blir diskriminerad det vet vi ju allihopa. Det är inte ok att kalla minoriteter en massa fula saker eftersom de är mer utsatta som det är, att kalla en stark, rik och/eller majoritet för något elakt så rinner det liksom av, för de vet att detta inte hotar deras existens eller välmående.

Fullt med feminister här som envisas med att föra talan för inte bara alla kvinnor, men även samtliga män. Vad vet du om hur män känner på insidan? ”det rinner liksom av”..

Varför inte dela upp samhället i man- och kvinnoläger, och låta en myndighet bestämma vilka som är lämpliga för parning. Då slipper man alla riskfaktorer som krogen och skogspromenader.
Alla andra får arbeta i industrin.

Hej Louise
Nä men vi män är ju alla rovdjur och våldtäktsmän enligt författerskan, så detta beteende måste väl stävjas!
Lås in alla män och låt kvinnorna gå fria så är problemet löst. inför insemineringsinstitut för artens fortlevnad
Eller inför utegångsförbud efter 20:00 för män

Gösta, jag är feminist just för att jag inte anser att vi män är rovdjur, jag tror att de flesta våldtäkter och misshandel sker på grund av normer, inte på grund av vår biologi. Jag tror att vi kan bättre än så här.

Jag är självklart inte för utegångsförbud för män, men ärligt talat, om vi ska tala kollektiv bestraffning så vore det väl mycket mera logiskt att straffa det kön som står för merparten av allt våld och sexuella ofredanden, istället för att ha det som idag där många kvinnor upplever ett inofficiellt utegångsförbud pga rädsla. Ibland måste man tänka längre än på sin egen bekvämlighet, något vi män tyvärr inte uppfostras till att göra.

Det låter onekligen frestande Gösta, rent statistiskt så skulle ju våldsbrotten minska något ENORMT eftersom män är de som i störst utsträckning utsätter andra män och kvinnor för våld. Men jag vet inte jag, vi kanske kan nöja oss med att försöka slå hål på myten om det manliga libidot och dess okontrollerbarhet. Det känns lite taskigt att omyndigförklara så många med ett utegångsförbud.

Fy fan vilken jobbig typ du är. Är du korkad eller bara uttråkad? Lämna debatten om du inte är intelligent nog att bidra med något vettigt!

Jag tycker din kommentar var skitbra Louise. Jag blir så jäkla trött på att folk ska hålla på och ursäkta och gulla med beteende som Göstas – kränkta snubbar som vägrar läsa på ett smul men som jäklarimig ska kommentera var de än råkar leta sig fram till ett inlägg som de _absolut_ inte håller med om. Inte för att de har begripit ett ord av vad som står men att de inte håller med de vet de minsann! Och det måste de _absolut_ dela med sig av såklart, för de är ju snubbiga snubbar gubevars och de är helt övertygade om att varenda en av deras ogrundade åsikter är en unik, perfekt och underskön liten snöflinga till tanke.

Fast det i särklass roligaste med dessa snubbiga snubbar är att de verkar helt oförmögna att antingen själva förstå att de använder härskartekniker eller så inbillar de sig helt enkelt att vi andra inte kan se det. Det skulle nästan varit lite rart om det inte var så tragiskt.

Grundtexten är superbra och sätter fingret på något jag tror att de allra flesta kvinnor känner igen sig i,
men din kommentar Louise känns helt onödig. Gösta håller uppenbarligen inte med, vilket han är i sin fulla rätt att inte göra. Men det blir inte konstruktivt på något enda vis att kalla de som inte håller med för jobbiga typer, och starkt antyda att personen är både korkad och mindre intelligent.
Om du inte tycker hans kommentar inte bidrar med något vettigt (och det kan jag hålla med om) så skriv bara det – om du känner att du alls behöver kommentera. Genom att börja lägga till negativa personliga omdömen så hjälper du till att föra bort debatten från själva sakfrågan, vilket troligen passar Gösta bra men inte leder framåt på något vis.

Håller med alias Tony tidigare. Det är en jättebra text men du får det verkligen att framstå som att endast tjejer kan bli överfallna där ute i den farliga världen.

Jag är kille men mina föräldrar har i princip sagt exakt samma sak till mig om vad jag ska akta mig för. Idag som vuxen kanske jag undviker att åka kommunalt genom vissa områden för rädslan att bli rånad och misshandlad. Tror det vanligaste är att flera går på ensamma oskyldiga vilket innebär att det kvittar om man är kille eller tjej, det är svårt att försvara sig.

Ni tjejer ska nog vara glada att detta problem ändå belyses en hel del nu i sociala medier och inom politik. Alltså mäns våld mot kvinnor. För mäns våld mot män eller kvinnors våld mot män för den delen är knappast särskilt aktuellt. Men det får vi stora starka män stå ut med.

Det är ingen som har påstått annat än att män också kan bli överfallna/känna rädsla mm, men uppenbarligen är detta inte ett lika stort problem eftersom GRUPPEN MÄN inte organiserar sig för att motverka problemet. Ni som är så jävla duktiga på att hålla varandra bakom ryggen i alla sammanhang, gör en gemensam insats då för att minska överfall och övergrepp mot män och öka mäns trygghet i samhället.

Den debatt som pågår just nu, om kvinnors utsatthet, är sprungen ur kvinnors ansträngningar att belysa frågorna och få upp dem på agendan. Ni män (och kvinnor med för den delen) som hävdar att också män är utsatta för liknande saker – kan inte NI arbeta för en förändring i just dessa frågor?? Istället för att gnälla på den pågående debatten? Ni stora starka män som står ut med… eh… ja grejer också, gör nåt åt er situation! Sluta trasha den här debatten.

Och Gösta, fan vad dum i huvudet du verkar. Skulle med glädje placera dig i nåt läger nånstans, i likhet med ditt eget förslag.

Vänta nu. Slaveriet av svarta var alltså inte ett problem förrän vita organiserade sig mot det? Människa, tänk! Gruppen män organiserar sig inte för att tystnad är ett grundkriterium för upprätthållandet av manlighet. När män försöker organisera sig så tystas de ju i regel också just av feminister och kvinnor, så var god och sätt dig ned. Alltså, män har inget emot att du organiserar dig för att förbättra din situation. Däremot har män något emot att du organiserar dig på ett sätt som aktivt försämrar situationen.

”GRUPPEN MÄN inte organiserar sig för att motverka problemet.”

Inte? Vad är polis, vaktbolag etc, om inte just organisering för att motverka problemet?

”kan inte NI arbeta för en förändring i just dessa frågor??”

Hurdå? Genom att gnälla på ”mansnormen”? (Som om det vore socialt accepterat att våldta och misshandla.)

Hej Mattias, Jag beskriver min upplevelse av att först få lära mig att vara rädd och sedan inte få känna avsky mot det som gör att jag måste vara rädd. Jag skriver inte någonstans att mäns våld eller mansnormen i stort enbart drabbar kvinnor.

Jag tror att fokus i första hand ska ligga på vart hotet kommer från, inte vem som är utsatt, eller vem det är mest synd om. Våldsbrott är i största majoritet utförda av män – sedan kan både män och kvinnor bli utsatta.
Men…
Något som fastnat är det faktum att förvisso inte alla män våldtar/slåss/utför övergrepp – men ALLA kvinnor har någon gång blivit utsatta för hot/övergrepp/trakasserier pga sitt kön, och därmed sin strukturella utsatthet. Det, är vad som är i fokus om du frågar mig.

Tusen tack för en ”Spot on” text!

Förstår du att du därmed gör kön essentiellt? Alltså, menar att våldet ligger i mannens natur? Förstår du att även den som socialiseras in i våld är ett våldsoffer? Förstår du att du därmed lägger skuld på offret utifrån att den råkar dela kön med gärningsmannen? P.S: Alla män har blivit utsatta för hot och våld. I könsmogen ålder har majoriteten legat med någon de inte ville ha sex med.

”Jag tror att fokus i första hand ska ligga på vart hotet kommer från”

Är könsbaserad profilering verkligen så mycket bättre än etnisk profilering eller religiös profilering?

Ursäkta ALLA? Dra inte in mig i din generalisering. Jag har aldrig blivit hotat trakasserad eller förgripen. Möjligtvis av andra kvinnor…

Saken är väl den att män i lika stor utsträckning utsätts för hot/övergrepp/trakasserier som kvinnor gör, så varför sker det med kvinnor pga deras kön men män pga… ja, vad? Är män onda och förtjänar det eller vad är det du menar?

C, jag tror att du har alldeles fel i det påståendet… Som Stina säger så har ALLA kvinnor råkat ut för antingen det ena eller det andra, men oftast alltihopa. Alla män har INTE råkat ut för det. Och det är nästan uteslutande män som begår såna brott, det betyder förvisso inte att alla män gör det, men det är på något sätt accepterat att ”det är så det är och det går inte att göra något åt”.

Tack för en mycket välformulerad text! Jag delar dina åsikter fullt ut men har så himla svårt att själv sätta ord på det när jag diskuterar sånt här med vänner & bekanta. Ska spara din text och läsa den ofta så att jag har den färsk i minnet inför nästa diskusson om hur synd det är om ”alla män” som alla blir ”utpekade” som potentiella våldtäktsmän/hustrumisshandlare/mördare osv.

Klart det inte kan vara roligt att som man alltid känna sig misstänkt tex om han går ute på natten och hamnar på samma trottoar bakom en kvinna. Men alla – män som kvinnor; försök se strukturerna istället! Många män säger ”men jag har aldrig…” ”jag känner ingen annan man som”… Okej vad bra, det gör mig ärligt glad! Men försök se de män som GÖR dessa saker och fundera på varför de gör det. Och varför så sällan kvinnor mördar och våldtar. Försök se att det inte handlar om dig (man) som individ utan om något mycket större.

Kram på dig Louise!

Man skulle kunna identifiera de män som just mördare och skyldiga till våldtäkt utan att ta fasta på könstillhörighet. Sant att i gruppen mördare och skyldiga till våldtäkt är män väldigt dominerande, men i gruppen män är mördare och de skyldiga till våldtäkt en bråkdel. På tok för många, men ändå en bråkdel.

Inte ”det är så synd om mig, för jag blir utpekad” utan kan vi inte sluta kategorisera större grupper efter hur den sämsta bråkdelen beter sig?

Sen finns det de problem där kön fungerar som kategoriserande faktor, t.ex. löneskillnader, ”underförstådd/inlärd maktbalans”,… Och det är dessa jag tycker borde stå i fokus när köns-debatten kommer upp.

Så gott som alla kvinnor jag känner har blivit utsatt för någon form av våld, övergrepp eller sexuella trakasserier av någon man. Jag kan dock inte på rak arm komma på en enda kvinna som har fått se denna man/dessa män dömda för övergreppen ifråga. Så jag tror faktiskt att det finns massor av män som är skyldiga till övergrepp som aldrig ens varit i närheten av att bli identifierade som förövare. Läs gärna Katarina Wennstams En riktig våldtäktsman för att få en lite bredare bild av vår syn på vem som är förövare och vem som inte är det. Vi lever i en våldtäktskultur och i den ingår det – bland många andra saker – att vi ursäktar sexuella övergrepp och gärna skuldbelägger offret för saker hen utsatts för istället för att ställa förövaren till svars. Detta leder också till att de flesta har en väldigt skev syn av när de faktiskt begår ett övergrepp. De flesta som har begått en våldtäkt erkänner inte för sig själva eller kanske inte ens förstår vad de faktiskt har gjort – detta för att vi på så många fronter ursäktar och till och med uppmuntrar beteendet.

Sak: Så himla bra skrivet. Du sätter huvudet på spiken i samtliga av dina svar. Och till författaren av texten: jättebra text och jag känner igen mig i vartenda ord.
Sven: Att du menar att det rör sig om en bråkdel gör mig orolig för att du menar att 36000 våltäkter per år, dvs ca 100 våldtäkter per dag inte är något att som en bör generalisera kring. Enligt min åsikt är det verkligen något en borde generalisera kring då en stor majoritet av dessa 36000 våldtäkter är genomförda av män. Det tyder på att något är mycket fel, eller föds män med någon gen som gör att de helt enkelt inte kan sansa sig och respektera kvinnor? Eller kan det vara så att något är fel i samhället och att vi måste belysa det och göra något åt det? Kvinnor blir objektifierade varenda dag. Kvinnor ses som mindre än männen. Jag tvivlar på att män som rör sig ute är rädda för att bli våldtagna av kvinnor eller misshandlade av kvinnor? Självklart finns det undantag, precis som att vissa kvinnor inte är rädda alls (som någon skrev i en kommentar tidigare). Men låt oss se det på en högre nivå och låt oss göra något åt det. Det skulle vara så himla bra om män, istället för att klaga över ”inte alla män”, ”jag har minsann inte”, kunde stå upp för och protestera mot den förtryck som kvinnor över nästan ena världen får utstå dagligen. Använd rösten till att förändra och kritisera patriarkatet istället för att förflytta fokus. Fakta är att många fler män än kvinnor begår våltäkter och misshandel på både män och kvinnor och så kan vi inte ha det!

Tack Johanna! Jag håller med dig, det är ofta svårt att sätta ord! Jag trasslar ofta in mig och tappar bort vart jag skulle komma. Och dessutom blir jag ofta upprörd och då fungerar jag ännu sämre :)
Det är extremt sorgligt att så många diskussioner om mäns våld mot kvinnor hamnar i en diskussion om ”inte alla män”. Trots att man inte ens påstått det.
Fick lite lust att göra en jämförelse med främmande hundar. Att jag oroar mig att de ska bita mina barn i ansiktet. Och att det inte betyder att alla hundar är galna eller aggressiva, eller att de inte kan bita andra hundar, eller att det inte finns djurplågare som behandlar hundar illa. Men insåg att jag riskerade att hamna i ”män är inte djur”-diskussion då. Så jag lät bli.
Hur som helst så tycker jag Hej Blekks argumentakut var toppen. Satte ord på en massa jag fåt tungknutar av. http://hej.blekk.se/2015/06/23/behover-du-ett-argument-snabbt-kolla-hit/

Kram!

Sitter och scrollar genom kommentarerna och vill trycka ”Gilla” på alla dina svar!
Är nu mamma till en liten kille och en liten tjej och känner ibland att jag bara vill leva i en skyddad värld bland mina närmaste så de slipper utsättas för hela omvärlden. Så fort vi lämnar den innersta kretsen runt oss så får sonen kommentarer om att han minsann ”kommer kunna hjälpa pappa i verkstan snart” och dottern får höra hur ”fiiiiin hon är” när hon har klänning.
Jag blir så arg över hur kvinnor alltid får kämpa hårdare för att få samma respekt som männen, blir så arg över hur nästan alla relationer blir jätte ojämnlika så fort barnen fötts och blir så arg över hur tjejer som Zara bemöts och hur det accepteras och försvaras av så många.
Och så blir jag arg över att så fort ett inlägg likt ditt publiceras så börjar de kränkta männen kommentera för att de ”minsann inte är våldtäktsmän” och till och med kvinnor kommenterar om att det är ”ett val om man väljer att vara rädd eller inte”.
Suck! När kommer det bli bättre? Förhoppningsvis kan din text påverka och alla andra smarta inlägg i debatten så att vi kan börja röra oss lite snabbare framåt. Blir så frustrerad över att det går så långsamt.
Tack för att du finns och sätter ord på så mycket som en tänker.

Om 20 år kommer du förstå att det är din grabb du behöver oroa dig för. Inte din dotter. Han är den som troligast dör av våld. Den som troligast blir utslagen. Den som troligast inte har hög bildning. Etc. Välkommen till 2015.

Det tackar vi mansnormen för. Också. Hurra för patriarkatet; får allt att gå åt helvete.

PS Underbart inlägg, hejhejvardag! Delar den med alla mina manskamrater som ba ”du säger att du hatar män, men jag är ju man *kränkt man©* hatar du määäj? dumma feminist” . Tack för det <3 DS

❤️❤️❤️ Försöker titta extra länge på de där kloka kommentarerna och de kloka svar som finns här nu. Det ger hopp!!

Men alltså…Wow. Det är ju så det är. Här har jag tyckt synd om och nästan sett ner på kuvade kvinnor från andra länder. Men…det är ju så här det går till. Jag är exakt likadan!! Fast i en mindre skala då. Vad arg jag blir!!! Dels för att jag ska behöva växa upp så här och dels för att män dras över en enda kam när mörkret faller. Nu har jag nåt att fundera på idag!! Tack!

Bra skrivet!
Tycker det framgår väldigt tydligt att det är mansnormen och machokultur som står i centrum här och att den skadar både kvinnor och män.

Eftersom författaren är kvinna är det ju högst orimligt att hon skulle beskriva utifrån en killes perspektiv. Så för dom som skriker ”men killar då!” skriv er egen text och berätta, då kommer också den sidan bli belyst…

JA!!!!!!!!!!!!! Fler män i debatten!!!! Gärna som också talar utifrån sitt perspektiv som förövare (eftersom MÅNGA, skulle nog drista mig till att säga de allra allra flesta har varit med och utsatt, oavsett om det gäller en kommentar på stan, ett skratt åt någons armhår, kollande på porr, mindre matlagning i hemmet osv osv). Jag tror att det kan göra jättestor skillnad!

(Jag tror att om du har de kriterierna för att definiera en förövare så kan du troligtvis inkludera hela befolkningen, och inte bara halva. )

Tyvärr har du genom din rädsla även gissningsvis missat många intressanta och spontana möten med män, som kunde lett till ett härligt samtal eller en fin promenad.

Rädsla som sådan är enligt mig mer hämmande än skyddande och oddsmässigt är det väldigt mkt större chans att bli grovt misshandlad som man än att bli våldtagen som kvinna, MEN de flesta män skiter i det. Jag har aldrig tänkt på farorna med att köra fort, gå hem ensam, köpa ett för dyrt hus eller träffa en tjej. Jag har åkt på smällar men skulle aldrig ändra min strategi eftersom oddsen är på min sida, jag får i stort ut mer positivt av mina chanstagningar än jag förlorar på de sällankommande missar jag åker på.

Så, om du orkar, sluta vara så rädd, det hindrar dig från att leva fullt ut.

Mvh Johan

Det är ganska stor skillnad på att trotsa rädslor liknande ”våga ta klivet – köp ett hus!” och rädslan för att bli våldtagen. Du får det att låta som att utsätta sig för risken att bli våldtagen och den rädslan är jämförbar med rädslan inför ett bungyjump.

Johan, det går faktiskt alldeles utmärkt att ”leva fullt ut” utan alla dessa potentiella ”intressanta och spontana möten med män, som kunde lett till ett härligt samtal eller en fin promenad”. Och tro mig, din erfarenhet av spontana möten med män kan inte jämställas med mina spontana möten med män. Jag är en kvinna som har varit betydligt mindre avmätt mot främmande män än jag borde ha varit och mängden dåliga erfarenheter är definitivt inte i nån försvinnande minoritet.

Istället för att försöka trycka ner acceptans av potentiella faror i möten med män i halsen på kvinnor så skulle du kanske jobba lite för att ändra på rådande mansnormer, vilka leder både till problematiska beteenden från män och till skrämselpropaganda om detta riktat till kvinnor. För det enda du gör nu är att bidra till dubbelbestraffningen som kvinnor ständigt drabbas av. Hela samhället talar om för oss att vi måste akta oss för män samtidigt som det talar om för oss (som tex du gjort just nu) att vi minsann inte får vara rädda för män – antingen för att det är elakt eller för att det hindrar oss från att ”leva fullt ut”.

Hej Johan! Visst är det så. Jag har nog missat en massa trevligheter genom att vara rädd. Troligtvis också missat en massa otrevligheter. Och sett på det i den vinkeln är det alla gånger värt det.
Jag kommer förhoppningsvis att sluta vara rädd den dagen jag ser att det inte finns fog för min rädsla. Inte där än dock.
Samhället och mansnormen först, jag sedan.

Tack för din kommentar!

Tror du på fullaste allvar att någon slutar vara rädd genom em uppmaning att lixom bara sluta vara rädd? Det tror då inte jag. Själv blir jag provocerad av det du skriver.

Nej jag tror inte man slutar att vara rädd för att ngn säger det men det var en uppmaning att kanske tvinga sig att våga, när man märker att det lyckades så skapar det mod, och mod är det som minskar rädslan.

Mvh

Jag blev uppmuntrad av Johans kommentar. Att våga lita på världen även om den egentligen inte går att lita på alltid.

Skriv en kommentar