Middag på tio minuter!

Jag älskar när mat går fort. Jag har haft sådana här inlägg förut men de leder alltid till massor av nya tips och snabba recept.


Typiskt tillfälle man vill att middagen ska gå fort.

Här kommer en favorit som jag hade glömt bort men kom på igen häromdagen, som blir klart på 10 minuter:

Ljummen pasta med tomat och mozzarella

1. Koka upp pastavatten och ha i salt och någon kortpasta, gärna farfalle eller gnocchi.

2. Medan pastan kokar hacka tomat och mozzarella och lägg i en skål. 

3. Ringla olivolja över tomaten och mozzarellan, pressa en vitlöksklyfta över och rör ihop. Salta.

4. Häll av den färdiga pastan och låt den ev bli lite, lite svalare. 

5. Blanda ihop pastan med tomat och mozzarella. Salta eventuellt lite till.

6. Klipp gärna lite basilika och strö över om du har! Jag hade det inte …

7. Klart!


Jag lät pastan svalna lite för länge här. Godast är när mozzarellan smälter litegrann.

Vilka är era snabba favoriter?

  1. Fylld pasta. Koka den och under tiden stek hackad vitlök, spenat och coctailtomater i mycket olivolja, blanda ihop. För extra lyx strö över något knaprigt, typ nötter. :)

  2. Färdiga köttbullar, steka, i med ett paket krossade tomater, en buljongtärning (kött eller grönsaks), klipp ner rikligt med persilja. Serveras med pasta och någon kokad grönsak (här oftast ärtor).

    Ett paket lax, ner i form, på med en flaska teriyakisås (och sedan en halv flaska vatten för att få lite barnvänligare sås), in i ugnen på 150-175 grader beroende på om laxen är tinad eller ej. Serveras med äggnudlar och gröna bönor.

    Absolut snabbaste maten när det krisar, ett paket färdig fylld färskpasta (tex rana), keldas ostsås och gröna ärtor. Det som tar längst tid är att koka upp vattnet och klippa upp paketen.

  3. 1) stekta fiskpinnar i grova korvbröd med ex remouladsås (eller vad knatten vill ha på). Kan serveras med gröna ärtor bredvid.
    2) mannagrynsgröt.
    3) överbliven kokt pasta tas ur frysen och läggs i teflonform med frysta köttbullar (alt vegetariskt halvfabrikat). Lite matfett och en dutt vatten på. In i ugnen, sätt på högsta värmen och låt tina/tillagas medan ugnen blir varm. Rör om då och då tills köttbullarna är genomstekta.

  4. Pilaf gjord på bulgur.
    Hacka liten gul lök
    Två små morötter
    1-2 vitlöksklyftor
    Fräs i en kastrul med lite olja
    Lägg i två kycklingfilé delade i små bitar och fräs allt tillsammans några minuter.
    2 dl bulgur
    1 buljongtärning
    Lite salt och peppar
    Eventuellt lite persilja hackad
    Häll i den mängd vatten som det står på förpackningen till bulgur.
    På slutet lägg 1 dl passerade tomater.
    STOR favorit hemma.
    Tar ca 30 min sammanlagt.

  5. Förenklad flygande Jakob. Denna lagar jag varje vecka nu och är familjens favorit. 1 åringen uppskattar bananbitarna :)

    Kanske inte det snabbaste maten. Men enkel. Vilket passar dagar man har lite mera tid, men inte så mycket ork.

    Jag hittade receptet på nätet.

    500 g kycklingfilé
    halvt paket bacon
    2 bananer
    2 dl grädde
    1 dl chilisås
    ev 4 dl kokt ris

    Dela kycklingfilén i lagom stora bitar för ditt barn.
    Strimla baconet.
    Fräs kyckling och bacon i stekpanna på svag värme.
    Vispa samman grädde och chilisås. Skiva bananerna.
    Sprid ut kyckling, bacon och banan i en ugnsfastform.
    Häll över gräddblandningen och gratinera 15-20 min på 225 grader.
    Servera med kokt ris och någon rolig grönsak.

    Om du vill göra en allt-i-ett-rätt så bred ut kokt ris i botten på en ugnsfastform.
    Sprid ut kyckling, bacon och bananer över risbotten.
    Häll gräddblandningen över och gratinera 15-20 min på 225 grader.

  6. När vi har tacoköttfärs kvar häller vi i den i kastrull med nykokt pasta, häller i créme fraiche och chilisås…klart!
    Mycket snabbt, poppis, och gott! :-)

  7. Vi gör egna yoghurtglassar som dom äter direkt när vi kommer hem, medan jag gör mat. Vill dom ha mer att tugga på blir det frustna ärtor och sen kvällens grönsaker. Snabbmat flr oss är tina redan stekta korvar och har man tur micra ev pasta till, annars knäckemackor.

  8. När jag behöver få fram mat riktigt snabbt så rotar jag i kylen efter en tubost och blandar ut med ex turkisk yoghurt. Det blandar jag med pasta. Som tillbehör kan man exempelvis ha grönsaksbitar, oliver, parmesan, färska eller frysta kryddor m.m.

  9. Tidsåtgång 20 min.
    Frysta laxfileér
    Färdig ostsås i Tetra från ICAs kyl
    1 burk grön pesto
    Släng ner allt i en form i 15-20 min på 150-175 grader
    Jag slängde på ärtor på slutet men man kan väl ha i vad man önskar eller inget alls

    Vildrismix i sådan där påse som man kokar = 100 ggr bättre än vanligt ris. Koktid 20 min.

  10. Spagetti carbonara! Rör ner creme fraiche/grädde, stekt bacon i små bitar, 2 äggulor, salt, peppar och riven parmesan i kokt spagetti. Rör tills det känns bra 😅. Njut njut njut. Detta är hela familjens favorit.

  11. Ett bra tips jag fick från en kompis var att steka kokt ris om man har över från en annan middag med hackad lök, ärtor, majs, kanske lite bacon eller skinka, broccoli (eller vad man nu tycker är gott, gärna nån lite salt ingrediens bara). Rör i ett ägg medan du steker så blir det lite krämigt. Superenkelt och mycket populärt hos oss! Plus man kan ta lite av varje som man har mindre mängd av och blir på så sätt av med rester som vi annars ofta får slänga:-)

    1. Annars är fiskpinnar med ris och ärtor min go-to-lösning när det är kris, kanske inte så inspirerande dock…;-)

  12. Kyckling med soltorkade tomater (ICA selections strimlade och marinerade är grymma) och babyspenat, grädde och pasta. Koka pastan. Stek strimlad kycklingfilé, salta och peppra. På med babyspenat och soltorkade tomaterna. Låt gojsa runt lite och sen på med grädde. Godast blir det om alltihop får koka ihop lite 👍

  13. Jag brukar också köra den där med hackade tomater och mozzarella, har inte haft vitlök i, ska jag testa nästa gång. Har man lite mer tid kan man göra spagetti med köttbullar i enkel tomatsås. Hackad lök, vitlök, krossade tomater, oregano och tomatpuré fräses ihop samtidigt som pastavattnet kokar upp. I med pasta i vattnet och frusna färdiga köttbullar i tomatsåsen. Lägg lock på köttbullarna i såsen så de tinar snabbare. När pastan är klar är köttbullarna varma. Och det blir liksom lite italienskt över det hela ;)

  14. Potatisbullar med lingon, sojakorv, majs, gurkstavar och rivna morötter. Alla tillbehör fixas medan potatisbullarna är i ugnen i 15 min.

  15. Couscous med kräuterquark (ört-kvarg, eller gräddfil eller liknande) och hackad tomat (eller liknande :))
    Går också att äta liggande på soffan :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..