In med naturen och sluta med napp/filt

Varje dag kommer M&M hem med nya bitar bark, stenar formade som hjärtan, diamanter och några som är raka/små/stora/prickiga. Och så lite pinnar och en massa blad.

ANNONS
ANNONS

Nu är det inte någon vagn längre, och inte bara mina fickor. Men de klarar det så bra själva. De har ju ryggsäckar.

En dag samlade jag ihop alla stenar, pinnar och blad i en och samma burk. Det ledde såklart till en utskällning. DE ÄR SORTERADE!!! Duh!

Nu till det svåra. Vi ska sluta med napp och tumme här hemma till helgen. Stora nedräkningen. Vi kör metoden: muta. Vi kommer att köra lite som en adventskalender med paket varje morgon en vecka och sedan ett litet kalas (typ julafton) efter en vecka. När vi kom på den idé var enda gången barnen blev lite pepp på att sluta.
Jag har sådan ångest. Det är ju sånt gos med filt/tumme och napp (ena barnet har filt och tumme och andra har napp och snutte) och dessutom en stor skillnad mellan bus och lek till nedvarvning och mys, med hjälp av detta. Det är så förknippat med lugn för oss alla. Jag kanske ska ha en adventskalender till mig själv också.
Hur har det varit för er när era barn slutat med nappar och tummar?

Ps: alltså jag inser ju att tummen sitter fast och vi inte kommer att kunna ge den till katter på Skansen eller dylikt, men så som det är just nu så sugs det enbart på tumme när filten kommer fram. Därför tänker jag att det kanske kan funka med att avlägsna filt…

 

 1. Jag skulle rekommendera mycket prep o förberedelse som ni tänker. Stop-och-väx för tumsugaren.
  Båda de äldsta har slutat vid tre år. Äldsta samlade ihop alla nappar och lämnade på vardagsrumsbordet, när han vaknade stod en present han hade önskat sig. Mellantjejen slutade när hon skulle fylla tre, då är man stor o behöver ingen. Trodde d skulle bli stora problem, men gick bra!
  Minstingen har vi inte fått att börja ens…
  Lucka till!

 2. Äldsta dottern hade napp. När hon var ca 3,5 år sa vi att hon fick bestämma själv när hon ville sluta och då skulle hon få välja precis vad hon ville i leksaksaffären. Hon var drygt 4 när hon en kväll bestämde sig. Det gick jättebra, hon valde ett stort slott och vi betalade utan prut.
  Yngsta dottern idag 5 år är tumsugare av högsta klass. Med snuttetrasa. Hon var en high need baby som aldrig sov, tummen och trasan har varit vår enda räddning för att få sova. Med dem sover hon numera ok. Vi vet att hon borde sluta, men det får bli när hon är redo. Pratar vi om det idag får hon panik. Tandställning lär det bli…

  1. Jag har haft sneda tänder hela livet – det finns värre öden än tandställning och/eller sneda tänder! Kör på som ni gör, hon behöver ju sin tumme! Enda anledningen till att vår tummis är med är för att hon ville ha presenterna o jag tänkte att det var bra med att de slutar ihop. Om hon sedan börjar suga utan filten så gör hon. Just nu verkar hon pepp på att sluta. Fram tills hon ska somna 😄

 3. Oj, fick lite ångest nu för min minsta tjej som är 7år suger fortfarande på tummen (dock bara när hon har sin snuttetrasa på kvällen) Har liksom inte kännt att det är så viktigt att hon slutar. Hon tycker själv det är lite pinsamt och är noga med att bara göra det när hon är ensam men jag tänker att det kommer väl minska så småningom. Sög själv på tummen när jag var liten så kan förstå behovet, plus som du säger att det är ett bra sätt att varva ner. Jo, och det där med tänder… som sagt jag var själv en tummsugare men har (förlåt skrytet) jättefina raka tänder ha,ha..

  1. Ånej inte ångest!! Att vi får med Märta (tummen) på detta är mest grupptryckstänk!! Och att hon också vill ha presenter.
   Jag hade inga planer på att sluta med napp (eller ja att maja skulle göra det alltså) men hennes tal påverkas nu tror jag och jag blev orolig för tänderna till slut pga nån som skrev om operation av käken. Man ska sluta när/om man vill tycker jag!

 4. Vår tjej var väldigt ”nappig” och jag oroade mig för hur det skulle gå när hon skulle sluta 3:3 år gammal… Men det gick jättebra!! Allt kämpande innan med att begränsa/dra ner på nappanvändningen var mkt jobbigare. Så det kan gå bättre än man tror!

  Vi körde som ni, mkt förberedelseprat innan, mkt belöning första tiden. Hon fick iofs ha kvar sin snutte och det underlättar nog lite men sen fasade den ut sig själv efter ett ganska långt tag. Men förstår att det är svårt för er att göra så, när filt och tumme är så tätt förknippade med varann. Lycka till!! Försöka tänka lite framåt och att det antagligen blir lättare för varje dag!

  1. Å vad skönt att höra!! Maja är väldigt ”nappig” och förberedelserna/dra ner HAR varit jobbigt! Hon ska få ha kvar snutten också, bara Märta med tummen som måste lägga bort filt. (Förvirrande med nappis, snuttis och filtis hahhahaa)
   TACK för pepp!! Det hjälper!

 5. Jag tror på att låta barnen styra (som någon här ovan). De fick välja ett legobygge när de väl bestämt sig och det gick utan några som helst problem. Vi hade dock en del rutiner kring att napp fick man bara ha i bilen, i sängen och i soffan – i övrigt inte. De reglerna hade vi från kanske 2-3 års ålder. Båda slutade runt de fyllde 6 år. Hade själv napp länge och det skadade inte tänderna – samma här. Tandläkaren sa aldrig något och visst syntes det men det har gått tillbaka och nu när de är 8 och 10 finns inga spår kvar.
  Lycka till!!

 6. Adventskalender låter toppen! Och utmanande! Vi körde så enkelt som möjligt för oss själva, och för barnet. Han fick sluta när han ville. Man kan säga att NORMERNA gjorde jobbet. Först slutade han med napp på dagis och vi märkte att han helt enkelt tyckte det var pinsamt att ha den med. Han hade alltså nappen i vagnen på väg till dagis, men utanför grinden skrek han: ”Ta nappen! Göm den!” Så hade man den i fickan tills han skulle hem igen. Sen slutade han med napp i alla andra sammanhang när andra var närvarande. Då var bara kvällsnappandet kvar. Det var kvar tills han började skolan typ. Det funkade för oss. (Tandläkaren har också gett klartecken. Inga nappskador.)

  1. Det var min plan men Maja är alldeles för o-pinig hahah! En sida jag visserligen uppskattar, men just vid nappande inte helt bra. Skönt att det var ok med munnen också!
   Jag har varit så inställd på att tand-grejen är överdriven så jag hade verkligen planerat att hon får sluta när hon är 14 om hon vill. Men eftersom hon inte verkar släppa taget alls så blev jag mer o mer nojig och så läste jag om nån som fixk operera käken – ”men han använde nappen hela tiden” jag ba: Maja med!! Hjälp! Ja så nu provar vi… fast jag blir lite sugen på att lägga ner redan nu haha! Men då blir de sura pga inga presenter…

 7. Vi förberedde länge med att när vi åker till Kolmården skall nappen lämnas. Han fick själv välja vilket djur som skulle få alla nappar. (Cafepersonalen spelade med väldigt bra.) Sedan fick han köpa ett gosedjur att ha istället för nappen. Eftersom vi sov borta och han var utmattad efter en heldag gick det väldigt bra att somna på kvällen. Hela första veckan gick strålande sedan hade han någon dag när han saknade nappen på kvällen, då tröstade och myste vi istället. Jag hade sett till att göra mig av med alla nappar för att annars är det nog lätt att ta till den. I vårt fall var det överraskande enkelt så jag tror på att göra någon ceremoni. (Jag hade fått tipset att åka bort av en kompis och jag är glad att vi följde det.)

 8. När min dotter slutade med napp så pratade vi oxå mycket om det innan så att hon visste precis vad som skulle ske vilket hjälpte jättemycket. vi pratade även om att tandläkaren sagt att när man är 3 år mår tänderna inte bra av napp och tänderna är jätteviktiga. det hjälpte oxå!
  vi pratade även om vad vi skulle göra med napparna… här skickades dom till tomten och då kommer man få extra fina julkappar i år.

  jag tror att A och O är att vara konsekvent (släng varenda napp) då kanske det är en jobbig vecka men sen har dom glömt nappen (tummen) men om dom lär sig att dom kan gnälla/tjata/gråta sig till att få den…. då kommer det ta en evighet.

  lycka till :)

  1. Ja vi har hållit på med regler kring napp så länge nu, som vi inte lyckats följa, så jag känner verkligen att det på ett sätt blir befriande att ha NOLL nappar att ta till!

 9. Vi laddade in för 3 årsdagen och berättade innan att nappen smakar äckligt när man fyller 3 år.. Hade dock inför slutat med napp dagtid, så den användes bara på natten..
  På själva 3-årsdagen hade vi som backup spetsat napparna med ättika (har även hört att stopväx för naglar funkar).. Försökte inte få vårt barn att testa, men det gjorde han förstås och då smakade den äckligt..
  Funkade riktigt bra!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..