Boklördag

Det är lördag och jag bjuder för ovanlighetens skull på två inlägg här på bloggen. Alla Tvillingar och Tvillingascendenter får sitt sommarhoroskop och vad då bättre än att samtidigt tala om ett av deras (och Skyttens!) favoritämnen: skrivande och kommunikation. ;-)

Ni som har följt mitt bloggande vet att astrologi är ett stort intresse, men att skrivande är ett, om möjligt, ännu större intresse. Med författarvänlige Jupiter i det kreativa tecknet Lejonet från och med sommaren, är året juli 2014/augusti 2015 sannerligen ett utmärkt år för att ge ut min barnbok. Jag har skrivit deckare och astrologiböcker också men min barnbok är verkligen det projekt som jag inte kan släppa. Så här började skrivandet av den historien som dessutom är en trilogi:

En promenad genom Gamla Stan i Stockholm blev startskottet

Jag älskar Gamla Stan och jag har genom åren promenerat runt bland kullerstensgränderna hur mycket som helst och bara njutit av atmosfären där. Likaså gjorde jag en eftermiddag kring jul 2004. Och det var då när jag kikade ned i en port eller såg någon hasta ut genom en bod med inslagna paket som jag plötsligt fick en idé. Det var inte så att hela förloppet spelades upp för mitt inre, snarare kom en bild av en helt ny verklighet till mig. Jag minns att jag kände att hjärtat hoppade till i bröstet på mig. Det var som om jag fått en känsla av att jag skulle börja nysta mer i Gamla Stans historia. Och det gjorde jag. Historieböcker, stadsvandringar och fantasi blandades till ord som lades till mer ord och snart hade jag skapat en jättedokument fyllt av idéer. Exakt vilka ramarna var för allt detta jag kommit på hade jag dock inte den blekaste aning om.De första kapitel jag skrev kändes oerhört färgade av böcker jag läste vid den tiden.

Jag tyckte det var superkul när jag höll på men insåg att det inte höll i längden. Så jag skrev om hundratals gånger och hittade min egen författarröst. Men det gick inte i en handvändning. Under de följande 3-4 åren fylldes mitt idédokument på med närmare 100 karaktärer, huvudplot, sidplottar och texter som förkastades, skrevs om och fick stanna kvar. Jag skrev det första kapitlet rätt tidigt och det var under dessa år det enda som höll sig kvar i mitt manus. Men så kom hösten 2009 och min man sa: ”Så du säger att du ska skriva en bok? GÖR det då!”

Första boken klar!

Så jag satte mig ner och SKREV som en dåre. Jag föjde med min man till massor av skidområden. När han arbetade satt jag i lifthus och skidstugor över hela Sverige och knackade på min dator. Och det gick! I maj 2010 var den första boken klar och jag var faktiskt helt nöjd med vad jag hade åstadkommit. Utmaningen var ju att inte bara sätta en stämning i det första kapitlet, utan att också hålla den stämningen rakt igenom boken. Det kändes som jag hade lyckats.

Samtalet från Det Stora Barnboksförlaget

Med manus klart vände jag blicken mot stjärnorna- när fanns de bästa möjligheterna för att nå framgång hos förläggare? Redan i juni skulle det visa sig och jag bestämde mig för att börja hos de största förlagen och sedan beta mig nedåt i kedjan. Jag postade och mailade iväg manus efter att först ha deponerat det hos en advokatbyrå. En skeptisk jurist gör sådant, nämligen. Sedan höll jag mina två tummar men hade nog i övrigt inga större förväntningar. När mobilen drygt en månad senare, precis när stjärnorna var extra glada, ringde stod jag på perrongen på T-centralen.

”Hej, det är från Det Stora Barnboksförlaget och vi är väldigt förtjusta i ditt manus”Jag trillade nästan ner på spåret av ren upphetsning!

Jag hade gått på ren intuition när jag valde namnen på förläggarna som jag mailade. Just den man som ringde mig var min favorit och jag hade tagit mig friheten att maila honom mitt manus direkt, även om manusgruppen också fick manus. Jag vet inte varför jag gjorde så, bara att min känsla hade sagt åt mig att göra det.

Del två och så nära, så nära hela tiden

Summa summarum: Nej, det blev inget förlagsavtal, men fler förlag ringde, agenter från USA, Tyskland och England ville läsa mer än det ynka första kapitlet jag hade översatt och sakta gick det upp för mig att jag i alla fall måste ha skapat något som inte var helt tokigt… Jag bestämde mig för att skriva klart del två i väntan på vad förlagen fortsatt skulle meddela mig. Det var en tid av väntan, så-nära-antagning- präglade månader och med massor av roliga erfarenheter såsom att få bjudas in till världsberömd filmregissörs kontor för att diskutera historien och upphetsade internationella agenter som frågade när översättningen var klar så att de fick läsa hela storyn.

En författare av idag är en massmedial varelse

Jag hade inte råd att översätta boken- det visade sig att det skulle kosta mig en mindre förmögenhet. Istället blev bok två klar, i början på 2011. Jag kände mig lika nöjd med den berättelsen och gjorde om utskicksprocessen, denna gången med de två första delarna. Men det var tyst och segt. Väntetiden är ofta lång inom bokbranschen och jag började vända mina blickar mot möjligheterna att blogga för att få kontakter och fart i den skrivande världen och för att jag insåg att en författare av idag är så mycket mer än bara sina ord-de är massmediala varelser.Min skrivarblogg, Lovable, startade jag i slutet av 2011. Fram till oktober 2013 la jag ner ett enormt arbete på att blogga om sådant som kändes informativt, relevant och spännande samtidigt som jag fick kontakt med författare, förläggare, PR-folk och andra med författardrömmar. Jag gick på roliga releasefester såsom den hos Simona Ahrnstedt och Christopher O´Regan och jag snubblade in i mer förläggare och babblade på om mina bokdrömmar så fort jag fick en chans.

Stjärnorna visade mig en ny väg

För att fylla ut min skrivarblogg började jag b la publicera veckohoroskop på söndagarna. Mest för att roa mig själv för jag hade inte berättat för en enda människa, utom min man, att jag startat bloggen. Jag ville att folk skulle hitta dit av eget intresse för ämnena. Och det var när jag efter en tid insåg att stapeln för besöksstatistiken på söndagarna nådde högre toppar hela tiden som jag insåg att jag kanske borde skriva årshoroskop och se om jag kunde sälja det. Som den utlandsälskande Skytt jag är lockades jag av utlandet, Amazon och framgångshistorier inom e-böckernas värld som t ex Amanda Hockings självpubliceringssaga. Sagt och gjort. Tekniken var löjligt lätt och det bara FLÖT.

Helt plötsligt, i samband med bokmässan 2013, ville tidningar intervjua mig om hur jag gjorde när jag publicerade e-böcker på Amazon och jag insåg, mycket kort sammanfattat, att ämnet, astrologi, var ett mycket lågprofilerat ämne i svenska medier. Så jag knackade på Amelias dörr.

Adjö juridik och Hej kreativitet!

Och nu är jag här- överlycklig över att ha fått en ny väg att följa som förenar både astrologi och skrivande. Men det som det här veckoinlägget verkligen ska handla om är hur jag nu bestämt mig för att ge ut barnbokstrilogin inom kort. För det var där allt startade. Med Jupiter och Lejonet har jag inte råd att vänta längre. Detta kommer bli ett fantastiskt barnboksår och min trilogi ska baske mig vara en del av det året!

Jag har ännu inte helt gett upp angående att trilogin blir antagen inom kort, men OM så inte sker så kommer jag göra det på egen hand. Oavsett vilken väg som öppnas kommer ni få följa varje steg, från manuspet till val av omslag till PR-tänk m m.

Illustrationer och knepSkrivandet har blivit en folkrörelse, fler än man tror filar på sin stora roman, barnbok eller annat skönlitterär verk.

I veckan som gick fick jag en fråga om illustrationer från en annan skrivarsjäl: hur gör man om man behöver dem men inte kan teckna/illustrera själv? Precis där tänker jag starta nästa Boklördag! Välkomna då, alla skrivarsugna där ute! (Och, som alltid, ser jag fram emot era kommentarer, frågor och tankar!)

Jag önskar er alla en fortsatt härlig lördag!