Projekt Inre styrka. Senaste veckans resultat.

Precis som några läsare kommenterade så kan man få en känsla av utmattning när man börjar med LCHF. Det har hänt mig varenda gång och det enda jag har kunnat göra för att inte bara ”trilla ihop” är att helt enkelt äta något med kolhydrater.

Montignacmetoden är ett väldigt bra alternativ för oss lite mer känsliga för att bara äta protein och fett. Här är det mer inslag av kolhydrater men med lågt GI. Jag köpte boken Montignacmetoden för många år sedan. Nu hittar jag den tyvärr inte på nätet längre.

Åter till matthetsproblemet. När det dyker upp gör jag så att jag äter ett mål med kolhydrater som har lågt GI, exempelvis basmatiris med stekta grönsaker. Jag vill minnas att när jag lyckades med Montignac gick jag ner mer ju större dessa ris-och-grönsaksportioner var på kvällen. Det kändes nästan absurt. ”Mer mat på tallriken-större viktnedgång”.

Nu är, som ni vet, inte den största utmaningen här att gå ner i vikt utan att komma tillbaka till en hälsosam livstil där man kan hantera intaget av en latte eller 10 smågodisbitar istället för 100! Inte att anse loppet som förlorat så fort man tagit ett enda litet snedsteg och då tänka att man börjar om från noll imorgon och att det därför är lika bra att äta allt sött man hittar hemma fram till klockan slår 00:00…

Jag har lyckats bra med att hålla mig ifrån sötsaker, särskilt de där onödiga intagen av lite choklad när man bara ”går runt hemma” eller liknanden påhitt. Kroppen mår märkbart bättre vilket har gjort det lättare att minnas att hålla mig ifrån kvällssnaskande.

Framöver då?Jo, nu blir det som följer. Det har gått en månad med endast 2 koppar kaffe. De var båda i ett trevligt socialt sammanhang och inte något jag gjorde samtidigt som jag jobbade framför datorn.

Den psykologiska biten är viktig märker jag. Alla former av stressdämpare bör gå via promenad, meditation eller något bättre sätt än att äta. Så.

Kombinationen av vissa mål med kolhydrater och grönsaker (och lite fett såsom ost eller sås) går bra. Jag räknar med att äta protein och grönskaker till lunch respektive middag varje dag förutom 1-2 dagar i veckan då jag äter ett mål per dag med kolhydrater. Då får man inte de där svaghetsdipparna.

Kaffe är fortfarande förbjudet för mig när jag jobbar eller bara i vardagen. Det är istället något extra gott när det sker med en kompis på kafé eller hemma med gäster.

En annan sak jag märkt är också att då socker- och kolhydratsintaget överlag är så mycket mindre så är det helt okej att äta av allt till kvällen på en av heldagarna. Vikten påverkas inte och det är lätt att återgå till sundare liv igen på söndagen. Återigen det handlar bara om exempelvis fredagen eller lördagens middag och avec till te/kaffe. Noteringen är givetvis att det sker under normala förhållanden: inte ta om, inte vräka på efterättstallriken eller mumsa upp en hel godispåse. Det är istället en liten, rimlig belöning för väl utförd livstilsförändring.

Det här känns som en sund balans i livet. Det är överlag mycket mer grönt på tallriken och mycket mindre socker och onödiga intag i mitt nya matliv. Det känns väldigt bra.

Vikten står på -2 kg. Trots lite mer kolhydrater i dieten än från början. Och med trevlig helgmiddag.Helt ovetenskapliga fakta men de fungerar för mig. Och ja, någon frågade mig om min frukost och den består av lite naturell yougurt, två smörgåsar med mörkt bröd ofta med keso eller ost. Jucien är borttagen och te dricker jag endast med lite mjölk. Inget socker. Till det Omega 3 samt vitamintabletter ”Kvinna” från apoteket.

Supereffekt i energinivåer efter bara några veckors användnade. Nu törs jag inte missa en enda tablett.

Hur går det för er andra? Hänger ni med på ytterligare en vecka enligt denna kanske lite modifierade diet eller enligt strikt LCHF? Vad som än fungerar för er. Varje kropp är en värld och bäst mår man om man känner in sina egna behov och sedan äter därefter.

Är det någon av er som har något speciellt mål? Hälsomässigt eller komma-i-smal-jeansen? Hår, hud, naglar-effekter?

Nästa vecka berättar jag hur veckan som kommer gått.

Lycka till med de nya sunda vanorna!

Ha en härlig lördag!

Kramar

Helena