Hemma med Helena

Klase och Korg

Helena Lyth

Nu börjar rönnbärsgirlanderna så sakteliga ta form. 5 meter skulle jag uppskatta det till. Med tre små barn finns liksom inte tiden att sitta ner och göra dem färdiga i ett svep. Pö om pö, heter det väl?

Men en klase i sin helhet är också vacker att torka, så den vackraste jag hade får hänga i ett av hörnen i köket på den snygga spiken.

Kom på att jag inte visat ett av sommarens loppisfynd. En gammal kundkorg i metall. Jag föll för direkt utan att veta vad den skulle användas till. En gigantisk brödkorg när det är kalas eller fruktkorg. Men, det blev en perfekt korg för gamla dagstidningar, bara att bära till återvinningen när den är full.

Kommentera
Föregående artikel Rensar fram minn…

Rensar fram minnen och hittar en tidsmaskin

Helena Lyth

I går var vi duktiga, rejält duktiga. Sly och grenar forslades bort från trädgården, trasiga och farliga saker lämnades på tippen och vårt gamla förråd tömdes, äntligen. Galet att vi har förvarat saker där istället för att slänga dem för det är uppenbarligen saker vi inte har varit i behov av. Förrådet har vi haft så länge så jag minns inte vad det ens var i lådorna. Verkligen en modern företeelse.

En av lådorna var dock en tidsmaskin. Öppnade och hamnade i ena sekunden i mitt flickrum med Sindyhästar och luktsudd och i den andra på språkresan till Bournemouth -90. Wow!!

Rörd till tårar blev jag när jag hittade min trälåda jag gjort i slöjden. Den hade jag fyllt med minnen, redan då, för om det skulle bli en brand så skulle jag rusa in och bara ta den lådan. Så tänkte jag som 15 åring. I den låg min första smurf, mina simmärken, min samling av tuggummipapper, mitt första brevvänsbrev, bild på min kanin, biljetten till Storlien där vi alltid åkte skidor (140:-!!), mitt första tunnelbanekort mm. Vilken tidskapsel!

Så många veckopengar det måste gått åt för att få ihop till min samling av Garbage Pail Kids! Två-tre kort i hop med ett vidrigt tuggummi i ett packe. Korten var parodier av dåtidens hetaste grej Kåldockor – Cabbage Patch Kids. Fick ihop hela serien. Minns hur vi bytte och dealade i korridorerna på skolan. Inga hockey- eller fotbollskort här inte. Vem vet, kanske värda nåt nån dag…

Och så alla dessa bubbelgum i helt galna smaker. 50 öre styck. Kioskägarn bredvid skolan måste älskat oss ungar som rände dit vareviga rast. Refresher, havrebollar, jenka, chock, dance, bugg, salmiakpulver, mintgrodor, krokodiltårar för 10 öre tyck, lakritsremmar, skumdelfiner mm mm. Allt över disk. Ni vet; ”en sån, en sån och en sån” 

Att jag var en sådan tjej då, det visste jag inte. Eller hur ska jag säga? Att jag tänkte så hade jag glömt. Måste ge mitt yngre jag en större cred än vad jag gör. Ganska redig ändå.

Blir sugen på att göra en låda nu, en tidskapel av mitt liv 2014. Tänk hur jag känner när jag öppnar den om 25 år som glad pensionär. Gissar att den skulle vara fylld med mycket barnsaker. Vill kapsla in hur det var att ha en 5-, 4- och snart 1-åring. Tider som inte kommer tillbaka, bara som fina minnen.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Klase och Korg
Föregående artikel Höstmarknad anno…

Höstmarknad anno 1900 på Skansen

Denna helg firas hösten på Skansen med en marknad anno 1900. Det har blivit en årlig tradition för oss att gå dit. Kul för både stora och små.

Gott är det också. Vi brukar njuta av stans godaste kroppkakor där men i år hade de även kolbulle. Något de endast brukar servera på julmarknaden. Skansen borde ta lärdom av den matsuccé det är på dessa marknader för övriga dagar lyser den svenska matkulturen med sin frånvaro. För succé är det när folk villigt står i kö i 45 minuter för hederlig, supergod svensk husman. Denna kolbulle pratade barnen om hela gårkvällen. En ny favorit.

Av en slump så tittade jag å barnen på Emil och Grisekoen på fredagen. Nu var det som att gå in i filmen och dottern vill nästa år komma utklädd till Ida. Sonen var mer skeptisk till rollen som Emil. Rasmus på luffen är nog mer hans grej.

Och vad skulle en gammaldags marknad vara utan godisstrutar och karameller??

Porslinskross, starke-adolf och andra roliga tävlingar var inget mot hökastningen.

På marknaden kunde man köpa fina hantverk, närodlade grönsaker, bokmärken, korvar, skurborstar, färgpigment, smör från skogsbetande kor – ja, nästan allt mellan himmel och jord.

Discogolv anno 1900

Ett gäng glada ”ungdomar” visade upp vad man roade sig med innan det fanns tv, dataspel, angry birds och barbie. Mycket fysiska och smärtsamma lekar. Bäst var nog denna nedan; rövkrok (?!!)

År 1900 fanns det inte engångsartiklar och då finns det inte på denna marknad heller. En stor eloge till alla de fina disktanter och -gubbar som ständigt höll ordning och diskade tusentals tallrikar, glas och bestick.

Sen så tog vi så klart och tittade på alla djur. En trött men glad liten skara tog sig sedan hem på den guppande Djurgårdsfärjan.

Höstmarknaden fortsätter idag söndag 28/9

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Rensar fram minn…
Föregående artikel God morgon med e…

God morgon med egen plommonmarmelad

I dag lyser solen och vinden viner så det knakar i fönstren. Det är alltså en perfekt höstdag som väntar. Och en perfekt frukost står serverad och mitt i bufféen står min nya favorit; plommonmarmelad.

Vårt lilla plommonträd visade upp sig från sin bästa sida och gav oss frukt i mängder. Bara tacka, ta emot och koka. En helt okomplicerad sylt eller marmelad, inte helt säker på skillnaden om jag ska vara ärlig. Frukt, syltsocker och en halv citron senare och det är klart. Ja, det som är det pilliga är väl att skala och kärna ur plommonen.

På saftigt, rostat surdegsbröd och lagrad prästost – ja, det är ett inte så illa sätt att starta helgen.

Ingredienser
2 kg plommon
1 kg syltsocker
0,5-1 pressad citron
(1-2 tsk kanel, om man önskar krydda)

Gör så här: Skala och kärna ur plommonen och skär sen i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med syltsocker (och ev kanel) och blanda. Koka upp under omrörning och skumma noga. Smaka av om det behövs syra och pressa i citronsaft. Koktiden varierar men ca 10 minuter. Jag brukar ta en liten klick marmelad på ett fat och ställa in i frysen en liten stund. När man kan dra ett finger genom marmeladen utan att den rinner i hop är den färdigkokt.
Häll upp i varma, rena galsburkar och förslut väl. Förvara svalt i skafferi eller matkällare. Öppnad burk i kylen.

Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.

Kommentera
Nästa artikeln Höstmarknad anno…
Föregående artikel Göra eget äppelm…