Hemma med Helena

Mässing + Terracotta = Sant

Min mässingsfas verkar bara fortsätta och fortsätta. Får aldrig nog.

Nu har jag fått i hop mässing med hederliga terracotta och det är en väldigt trevlig kombination. Passande färger nu i hösttider tycker jag. Detta mässingsfat är från Lagerhaus och är egentligen menat för blockljus men det är väl inte hugget i sten va?!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel När ett Kinderäg…

När ett Kinderägg faktiskt överraskar

Helena Lyth

I somras var barnen på kalas och i den obligatoriska fiskdammspåsen såg låg det, inte helt otippat, ett Kinderägg. Lite choklad och nåt plastjunk barnen tycker i kul i ungefär 23 sekunder.

Men döm om min förvåning då det var en leksak som lever än. En liten plastbyggsats till ett grafiskt ritset. Vet inte vad de kallas (nån som vet??) men det är en minivariant av det jag å mina brorsor hade som barn. Jisses vilken nostalgitripp. Minns hur jag å speciellt en av brorsorna satt i (vad jag upplevde) timmar med de där plastcirklarna och ramarna. Ritade cirklar som blev till vackra mönster och världar.

Nu är det jag och sonen som sitter och snurrar de små plastbitarna och jag vill ha mitt gamla set med massa ramar som man nålade fast och en massa olika cirklar så det blev oändligt många olika storlekar och mönstermöjligheter. Har sökt lite grann efter ett sånt set men måste leta djupare. Vill ha ett riktigt. Skulle bli superfint att göra tex omslagspapper med.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Mässing + Terrac…
Föregående artikel Vår badrumsrenov…

Vår badrumsrenovering är klar! Nästan...

I början av sommaren när värmen slog till på allvar plastades vårt hem in och det kånkades kakel, klinker, murbruk, träbalkar och gamla rör ut ur huset. Nu skulle badrummet få sig en omgång. En liten separat toalett och intilliggande badrum skulle bli ett stort rum.

Att vi ville göra vårt badrum i funkisstil visste vi tidigt och för att matcha husets stil och tidsålder.

Funkis – Funktionalism – det är alltså en bygg och inredningsstil och i ett hem där allt är planerat utifrån att det ska vara så funktionellt som möjligt. Inbyggda garderober, optimalt planerade kvadratmetrar och detaljer med industrikänsla är några saker som är typiska. När det kommer till badrum så var det så finurligt uträknat att det var mätt hur mycket en genomsnittsperson stänker när hen badar i ett badkar. En höjd av åtta kakelplattor var precis det man skulle ha så därav de halvkakalade väggarna man ser i hus från 30-40-talen.

Grönt var modefärgen före andra under funkiseran. Det var den färg som tydligen kopplades till den moderna industrin och det var något som kändes helt hett och rätt. Här ville man bort från det handgjorda och kaklet skulle tydligt visa att det var maskinellt framställt. Tänk så olika det kan vara, nu vill man ha allt handgjort, eller hur?!

Golven skulle vara schackrutiga men den ljusa rutan ska inte vara vit utan en aningens beige eller sandfärgat. Vi valde svart och sand i badrummet men i vår gästtoalett där det är originalgolv från 1940 så är det grönt/beige.

Ett inkaklat badkar känns funkas och ger en skön känsla. Slippa se karets ben och damm där under.

Handfatet från Gustavsberg hade en känsla som stämde överens med funkisstilen. Gillar stålkonsollen under.

Det gröna elementet sparade vi som det var. Det ville vi inte måla om utan den skönt slitna gröna färgen ger en fin patina till det helt nya badrummet.

Som ni ser så är badrummet klart men det är inte en pinal där inne. Och det är ju nu det svåra börjar tycker jag. Att hitta rätt detaljer som förhöjer funkisstämningen utan att det ska kännas som ett museum. Det måste ju även kännas modernt och fräscht. Ska vi ha en helt ny spegel (denna tänker vi på) eller leta oss galna efter den där perfekta spegeln från 40-talet och kanske behöva vänta 3 år??

Får återkomma med lite snyggare bilder och mer i inredningsreportagestil när vi fått till det med spegel, skåp och detaljer. Nu blev det lite redovisande bilder och o-charmigt. Skyller på lille sonen som kravlade runt benen samtidigt…

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln När ett Kinderäg…
Föregående artikel Rösta Rösta Rösta

Rösta Rösta Rösta

I dag har vi alla makten att visa hur vi vill att vårt land ska bli och vara. Att missa den chansen är så onödigt dum. I andra länder offras liv för den chansen, vi tar den för given. Oavsett vad man tror på och hur man vill att landet ska styras så ska man ta del av sin rösträtt.

Jag är av tron att alla får tycka och rösta som de själva vill men jag vill innerligt tro att vår riskdag kommer fyllas med smarta kvinnor och män som har en stark tro på att alla människor har samma värde.

Jag minns hur jag följde med föräldrarna när jag var liten till skolan på valdagen. Alltid frisk, hög luft och ledig söndag. Skolgården var fylld med vuxna istället för lekande skolbarn med spring i benen. Vuxna med vuxna miner. Vuxna med banderoller över kroppen och papper i handen. Vissa banderollvuxna  stod med mängder av folk runt sig, andra var helt ensamma och ingen ville ha deras papper. Jag fick ont i magen ”varför vill ingen ta papper av henne?”. Så typiskt mig, alla ska vara glada och få vara med.

Kommer jag känna så idag?? Troligtvis inte.

Kommentera
Nästa artikeln Vår badrumsrenov…
Föregående artikel Tänk att 5 minut…