Hemma med Helena

Pimpa till köpetårtan

Jag älskar att baka men i bland så är det skönt med genvägen via butiken och få med sig en köpetårta. Kanske att dessa behöver ett litet piff för att höjas en aningen. Bara genom att servera dem på lite annorlunda sätt eller addera något så blir det genast lite roligare och kanske godare.

Här är det en moussetårta med hallon och lakrits som fått sig ett ansiktslyft. Skar den runda tårtan till små kuber och satte hallon på varje kub. Vips så blev det lite roligare och festligare, eller hur?!

En favorit bland köpetårtorna är nog kladdkakan. Smarrig som den är så klart men med ett täcke av schweizernöt så når den nya höjder, jag lovar!

Smälter en stor schweizernötskaka i vattenbad och brer sen ut över kladdkakan. Låter stelna något och toppar med jordgubbar. Serverar med grädde.

Kommentera
Föregående artikel Tre svala sommar…

Tre svala sommardrycker att göra själv - citronsaft, iste och iskaffe

När nu värmen slagit till ordentligt söker jag mig till skuggan och försöker hålla mig sval. Wow, vad värmen påverkar oss alla. Lunken är total, ingen orkar skynda å stressa känns det som. (i alla fall de som har semester)

När det nu är så här varmt och solen är så stark måste man fylla på med vätska, rejält med vätska. Det verkar vara det som alla radio- och tvkanaler är eniga om är den viktigaste nyheten. Så fort radion slås på hör man det igen: ”drick mycket vatten, fyll på med vätska.” Ja, då gör jag väl det då.

Mina tre favoriter är citronsaft, iste och iskaffe. Alla tre är läskande, svalkande men har lite olika syfte. Vill jag bli sval och fräsch – ja då är iste bra. Ska jag svalkas ned, läsa en bok och känna sommaren – då är ju citronsaft det enda rätta.

I går var det iskaffe som gällde så kroppen kunde bli sval men med knoppen pigg å alert. Jag, som greklandsfrälst, gillar frappe – en grekisk kall kaffedrink. Till skillnad från vanlig iskaffe görs denna på nescafé och kallt vatten. Superenkel och supersnabb.

ISKAFFE/FRAPPE

Ingredienser
6 tsk nescafépulver
1,5-2 dl iskallt vatten
2-4 tsk strösocker
Kallt vatten
Kall mjölk
Is

Gör så här: En frappe ska ha skum på toppen så kaffet ska skakas. Häll nescafépulver, kallt vatten och ev socker i en shaker med tätslutande lock. Skaka hårt tills det bildats ett rejält skum och häll upp i höga glas. Fyll på med kallt vatten och kall mjölk efter eget tycke och smak och lägg i isbitar. Drick med sugrör.

GÖRA EGEN CITRONSAFT/LEMONAD

Ingredienser
4 citroner
2,5 dl ekologiskt rörsocker (el ”vanligt” strösocker)
1,2 liter kokat vatten

Gör så här: Tvätta citronerna ordentligt och skala dem, allt det gula ska bort och sparas. Försök att få med så lite av det vita, blir lätt bittert annars. Skalen läggs i en stor bunke med sockret och det kokheta vattnet. Rör om så att sockret löses upp. Låt stå tills det svalnat.

Under tiden pressar du saften från citronerna och saften hälls i bunken när resten har svalnat. Sila allt i finmaskig trådsil eller silduk.

Serveras riktigt kall och med mycket is för bästa sommarkänsla. Jag späder med vatten i glasen, ungefär hälften, men det är en smaksak och beroende på citronen.

GÖRA EGEN ISTE

Ingredienser
1 liter vattten
3-4 msk teblad tex. fruktte blandat med en gnutta lapsang (rökt te),
3 msk rörsocker
1 pressad citron
Sockret, efter smak

Gör så här: Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i några msk te och sila bort bladen efter ca 5 minuter. Häll sedan i socker och rör så det löser sig. Låt svalna, pressa citronen och häll i citronsaften. Servera med mycket is. Skål och svalka!

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Pimpa till köpet…
Föregående artikel Tzatziki på rödb…

Tzatziki på rödbetor

Tzatziki till grillat eller, ja, vilken typ av sommarmat som helst, är perfekt. Ville göra en variant här om dan så det blev en tzatziki på rödbetor. Minst lika god och rödbetans sötma ger en härlig smak. Och helt klart så mycket snyggare än ”vanlig” tzatziki med gurka med sin chockrosa färg.

Ingredienser
1 liter grekisk/turkisk yoghurt
2-3 stora råa rödbetor
2-3 klyftor vitlök
0,5 ctitron
salt
peppar

Gör så här: Skala och riv de råa rödbetorna. Riv gärna på en mandolin för att få så långa rödbetsstrimlor som möjligt.
Vattna ur rödbetorna – lägg rödbetsstrimlet i en skål och strö över salt, låt ligga i 20 minuter. Häll sedan av all rödbetsvätska.
Häll upp yoghurten i en stor skål och vänd i de urvattnade rödbetsstrimlorna. Pressa i vitlök och smaka av flingsalt, några tag med pepparkvarnen och pressa några droppar citron.

Här serverades tzatzikin ihop med grillad fläskytterfilé med pressad grillad citron, grekisk sallad, friterad amadinepotatis.

Med de rödbetor som blev över gjorde vi rödbetschips. Smarr det med!

Kommentera
Nästa artikeln Tre svala sommar…
Föregående artikel Snyggt och smart…

Snyggt och smart dukningstips

Ett tips för dig som vill duka snyggt och kommer gå på loppisar är att fynda gamla fina lakan. Lakan av tjock, kraftig bomull är perfekt att ha på sommarbordet. Lägg två lakan och skarva om bordet är långt.

Nu äter vi ute varje dag; frukost, lunch och middag. Att använda duk till alla måltider gör man ju kanske inte och att använda fina linnedukar kanske man inte heller vill men enkla bomullsdukar/lakan kan då vara ett bra alternativ.

Ett bord med just gamla loppisfyndade lakan med fina spetsar och kanske tom broderade initialer är superhärligt att sitta vid.

Spill rödvin, grillsås och flädersaft – in i maskinen på hög temperatur och ingen skada är skedd. Detta är bomull av högsta kvalitet. Loppisjakten kan börja!

Kommentera
Nästa artikeln Tzatziki på rödb…
Föregående artikel Bilder från en s…