Hemma med Helena

Inlagd gurka. Lägger sommaren på burk, del 2

Tidigare har jag skrivit om hur vi handlade direkt av odlarna under vår semester i Skåne. Redan innan sommaren visste jag att jag ville få med oss detta hem. I färsk form blir ju bökigt, och kortvarig lycka, så då får det bli som inlagd variant. Och beredd som jag var så hade jag två kassar med glasburkar med mig. Rena och fräscha och redo att fyllas med härligheter. Det blev en tung last hem.

Denna gurkinläggning har en egen smak. Det är inte riktigt så salt som saltgurka och absolut inte så söt som smörgåsgurka. Nånting däremellan. Lagom och perfekt helt enkelt.

Ingredienser
1 kg gurkor, tex västeråsgurkor eller slanggurkor
1 knippe dillkronor
2 msk senapsfrö
2 1/4 dl ättikssprit
3 dl vatten
3/4 dl salt
4 dl socker

Gör så här: Tvätta gurkorna och skär dem i tunna skivor. Lägg i burkar eller krus och varva med dillkronor och överst läggs senapsfrö.
Rör ihop en lag av ättikssprit, vatten, salt och socker. Rör tills socker och salt smält. Slå lagen över gurkorna och stäng burken.
Inläggningen har fått ta bra med smak efter 3 veckor men går att smaka på efter bara nån dag om man inte kan hejda sig.
Förvaras i rumstemperatur men helst i skafferi eller matkällare. Öppnad burk får stå i kylen.

Klicka här för att se recept på inlagda körsbärsomater.

 

Kommentera
Föregående artikel Enkel och krämig…

Enkel och krämig tomatsoppa med krutonger

Den där känslan av vemod jag hade i början av månaden är bortblåst. Nu är jag så där taggad inför hösten som jag visste att jag skulle bli. Helt plötsligt blev det liksom skönt att hålla sig inne, tända lampor och äta en varm, krämig soppa.

Det blir en god höst!

Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 msk oregano
0,5 tsk socker
salt
svartpeppar
2 dl creme fraiche

Surdegsbröd
Smör

Gör så här: Hacka löken och fräs den med smör och vitlök i en stor kastrull. Häll i krossade tomater, vatten, vinäger, oregano och socker. Lägg på locket och låt puttra i några minuter.
Rör i creme fraîche och mixa med en stavmixer tills det blir en slät soppa. Önskas en lösare konsistens, späd med vatten. Smaka av med salt och peppar.

Skär några skivor bröd till kuber och stek på hög värme med mycket smör.

Kommentera
Nästa artikeln Inlagd gurka. Lä…
Föregående artikel Kolla vilka snyg…
Kommentera
Nästa artikeln Enkel och krämig…
Föregående artikel Ny vecka, nytt l…

Ny vecka, nytt liv och nya blommor

Hälsan är tillbaka och inte minst vardagen är tillbaka. Rutinerna sitter helt plötsligt där som om sommaren aldrig funnits. Vi rör oss enligt ett schema och en invand koreografi. En i köket, en i badrummet och några mellan påklädnad och frukostbord. 5 minuter på morgonen är en evighet. Tänk så mycket det hinns med på en morgonminut tillskillnad från en kvällsminut.

Många somrar har jag längtat efter att komma tillbaka till vardagen och rutinerna. Inte denna sommar. För våren var som ett enda långt mantra; på sommaren, då upphör tiden, då upphör jäktet. Det ligger fortfarande i minnet och är så glad att vi fick en sådan lång ledighet med total frihet från jäkt.

Nu är vi här. Försöker hålla kvar i inget-jäkt. Får se hur det går.

Låter altanen få spira med lite höstiga färger. Tar mig an denna nya termin i små doser.

Kommentera
Nästa artikeln Kolla vilka snyg…
Föregående artikel Ett gäng tips ti…