Hemma med Helena

Inreder med skönheter från havet

Vet inte vad som flugit i mig men nåt får mig att dyka djupt. Söker inredningsdetaljer som för tankarna till havet.

Just nu får den lilla gruppen stå på den öppna spisen i övre hallen men är inte övertygad. Kanske får flytta till annan plats snart.

Korallen köptes i våras på Zara Home, havstulpanerna hittade jag på Helisngborgs antikmässa, sjöborrarna har jag plockat med mig från Grekland, manetskulpturen är från Artilleriet.

Kommentera
Föregående artikel Godare, snyggare…

Godare, snyggare, kuligare smör med dill och rull

Att rulla smör till kulor är det nog inte många som gör idag. De där spatlarna man har för smörrullning såg jag ligga orörda och oönskade på nästan varenda loppis i somras.

Men så synd, det blir ju så snyggt och kuligt! Lätt är det ju också: Smöret ska vara rumsvarmt och spalterna ska sköljas i iskallt vatten. Ta en si så där matsked smör och lägg på en spatel och jobba sen mot varann i motsatta cirkelrörelser tills det blir en fin liten kula. Lägg på fat, gärna som pyramid. Tanken är att en kula ska räcka till en smörgås.

Här om dagen åt vi stekt strömming och skulle ha dillsmör som tillbehör. Perfekt att då göra kulor tänkte jag. Till 100g smör hade jag 5 msk färsk, finhackad dill (ta bort alla hårda stänglar, endast tunna strån)

Hade även dillsmöret på hårdmackan och lev helt hooked. Det där var ju grejen! Supergott i all sn enkelhet. Och vilken bra sak till kräftorna om man ska fixa kräftskiva, tänkte jag.

Kommentera
Nästa artikeln Inreder med skön…
Föregående artikel Bakar det perfek…

Bakar det perfekta frukostbrödet

Nu har vi hittat det perfekta frukostbrödet! För visst är det väl så, att man vil ha nybakat bröd på morgonen men att ställa sig och sätta en deg är kanske inte det man förknippar med en vilsam morgon. Men nu ser ni, med lite planering kan man lätt få till det där nybakade brödet utan att behöva anstränga sig det minsta eller gå upp i ottan. Tricket är att man fryser ner de ogräddade frallorna och tar fram de man vill ha kvällen innan och låter tina i kylen över natten. Fast en timmas jäsning i rumstemperatur innan gräddning krävs i och för sig.

Ingredienser
500 g mjölk
60 g jäst
900 g vetemjöl
50 g rumstempererat smör
25 g socker
25 g havssalt
sesamfrön

Gör så här: Blanda alla ingredienser och arbeta i en hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand i 30 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i tolv delar och gör avlånga frallor, ca 15 cm långa. Lägg i fryspåsar och frys in.
Kvällen innan de ska gräddas tas de fram och får tina i kylen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt frallorna jäsa i en timma i rumstmperatur innan gräddning. Pensla frallorna med vatten och garnera med sesam- eller vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Recept från Brunkebergs bageri

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Godare, snyggare…
Föregående artikel Jonas tacos med…

Jonas tacos med asiatisk kräftröra. Sicken hit!

Vår lilla familjs favoriträtt som Jonas Lundgren bjöd oss på: Tacos med asiatisk kräftröra
Receptet från Mersmak nr 8 2014

Ingredienser
ca 400 g kräftstjärtar
2 dl majonnäs
1 dl ketchup
1 finhackat citrongräs
2 msk riven ingefära
1⁄2 finhackad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
1⁄2 dl hackad mynta
1⁄2 dl hackad koriander
saft från 1 lime
salt

Till servering
1 liten ananas
tacoskal
koriander

1. Krama ur lite av vätskan från den lag kräftstjärtarna legat i och hacka grovt.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till kräft- röran och smaka av med limesaft och salt.
3. Skär bort skalet och mittbiten på ananasen. Strimla fruktköttet.
4. Servera röran i tacoskal och toppa med ananas och koriander.

 

Kommentera
Nästa artikeln Bakar det perfek…
Föregående artikel Vi är med i sena…