Hemma med Helena

Två supertips till kolgrillen

Att grillen gått varm så här långt är inte att överdriva. Men sen så är det ju sommartider så det är väl helt i sin ordning.

Hemma har vi en gasolgrill men här i Skåne är det en klotrund kolgrill. Det gör mig glad för jag gillar verkligen kolgrill. Inte för att det egentligen är bättre utan för känslan. Att faktiskt sätta fyr och jobba upp den perfekta kolglöden.

Vi bär alla på en färdighet vi är riktigt bra på och min är att jag är attans duktig just på att få till en bra glöd. Mina scouttakter sitter nog i. Det blir inte så mycket av show off på det med gasolgrillen hemma i villaträdgården.

Här följer två tips för kolgrillen.

Grilltips No 1: När grillen sätts på; lägg kolen på ena sidan och när det blivit bra glöd läggs ett vedträ mot mitten. Detta ger en superhärlig rökdoft på det som ska grillas.

Välj att grilla indirekt på den yta som är utan kol för en långsam grillning och mildare röksmak eller direkt på kolet för en snabb grillning och intensiv röksmak. Locket ska vara på under grillningen. Testa gärna att grilla zuccini och aubergine på detta vis. Så vansinnigt gott!!

 

Grilltips No 2: När allt är grillat och klart läggs gallret i gröngräset och får ligga där över natten. Daggen i gräset gör underverk på fettet som fastnat på gallret. Blir mycket enkelt att ta bort dagen efter.

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel På hamnfest mins…

På hamnfest minsann

Helena Lyth

För två år sedan var vi på hamnfesten i Svanshall, västra Skåne, och jag minns fortfarande hur trevligt det var. Att vi nu var i trakten för årets hamnfest var ju perfekt – givet att vi skulle dit igen.

Krabbfiske med krabbrace, fiskdamm, loppis, gofika med dopp, lotteri, kappsegling och gräddbullskatapult stod på schemat. Upplagt för en toppendag.

Vi började med krabbfisket. För mig som är från östkusten är detta något mycket exotiskt. För maken som är götlaborgare är det en given sommargrej. Fattar verkligen tjusningen. Superenkelt och superkul. Hoppas bara krabborna tycker det är lika roligt att först bli snuvade på maten de trodde de fångat, sen åka hiss ner i en hink, trängas med andra klokompisar och sedan rusa mot havet igen…

5, 4, 3, 2, 1 – släpp lös krabborna. Må snabbaste krabba vinna!

Sötaste loppisen med pinsamt låga priser. Allt från lök till sparkcyklar. Jag fick med mig tre urfina örngott av fin bomull för endast 15 kr.

Gräddbullekatapult! Smaka på det ordet lite; gräddbullekatapult. Det är alltså en katapult som person 1 kastar en boll på och varpå en laddad gräddbulle (kokosboll för oss som bor i stockholmstrakten) flyger upp i luften och ska fångas av person 2.

Här storstilar dottern och sular iväg bollen. Brorsan står några meter i från och missade precis gräddbullen. Men fem-sekunders-regeln gäller så man får äta det som ligger på marken.

Fiskdamm! Minimal ansträngning för maximal belöning.

Min sommarstil är mycket enkel; luftig klänning, håret i fläta under hatt, osminkad bakom solglasögon. Tjoff!

Detta var i går och idag är det nya tag. Loppistag för att vara mer noggrann. Inte mindre än tre loppisar är tanken. Banne mig om jag inte finner något härligt. Shoppinggalen jag? Nääee inte alls…

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Två supertips ti…
Föregående artikel Självplock innan…

Självplock innan stormen

Efter vår tur till Helsingborgs antikmässa igår så skulle vi ta en sväng förbi ett självplock med hallon. Åh, såg framför mig efterrätter med hallon, stora syltkok och frukostyoghurt med saftiga bär. Det bidde inte riktig så. Dels för att vi var några veckor för tidiga, bären var inte riktigt klara och för att vår lilla utflykt fick ett burdust slut då årets kraftigaste regn för över oss. Flydde in i bilen med en skral hallonfångst. Men med ett otroligt härligt sommarminne rikare i alla fall!

Skyfallet varade endast några minuter och asfalten ångade av sig regnet så det blev dimma på vägarna hem. Kvällen blev lika varm och solig som vanligt. I dag är regnet helt glömt och naturen lika torr och varm som vanligt.

Nu väntar krabbfiske och krabbrace. Ha en härlig sommardag ni med!

Kommentera
Nästa artikeln På hamnfest mins…
Föregående artikel På Helsingborgs…

På Helsingborgs konst- och antikmässa

Nu i soliga sommaren duggar det tätt med loppisar men i Helsingborg pågår även en konst och antikmässa i Helsingborg Arena. Jag, maken och minstingen tog en paus från allt badande och tog en tur till en väl air conditionerad Helsingborg Arena.

Visste inte riktigt vad jag hade att vänta men det var mycket större än vad jag trott och så var själva mässan uppdelad i tre mässhallar. Hall A var en tjusig-tjusig hall där allt var snordyrt och bara en monter var i min stil. Mycket tunga historiska möbler och tavlor med gigantiska guldramar.

Hallarna B och C var desto mer i min stil och prisklass. Som en bättre och välmatad loppis. Kanske inte samma fyndchans då både säljare och köpare är väl medvetna om vad som är ”rätt” pris för sakerna. Men ändå, här finns det massa av roliga saker att kolla på och stor chans att hitta den där koppen i en ovanlig serie man samlar på.

Vet inte om det var för fint väder ute, en vardag och inte helgdag eller om mycket av antik- och second handmarknaden är flyttad till nätet men publiken på mässan var nästan som ett möte för Pensionärernas RiksOrganisation. Kände mig helt plötsligt väldigt ung. Inte för att det spelar någon roll så klart men väldigt intressant. Och väldigt rart. Lillkillen i vagnen fick många glada, pensionärsvänner denna dag.

Älskar Nagelljustakar och här fanns tom en originallåda. Kolla in det fina stapelbara fatet man kan ha. Tydligen perfekt att ha en bit oasis i med blommor. Så chict!

Mässan pågår till söndag

Kommentera
Nästa artikeln Självplock innan…
Föregående artikel Pimpa till köpet…