Hemma med Helena

Matdeprimerad

Helena Lyth

I bland så upplever jag att jag inte är sugen på något. Jättehungrig och vill äta men allt känns liksom inte gott. Eller så här, ingenting lockar mig. Jättekonstigt då jag verkligen är en matglad person som äter allt och mycket. Men så kommer det då en stund, kanske upp till en vecka, då inget faller mig i smaken. Inte det att jag inte vill äta, utan bara att inget verkar gott.

Jag förstod att jag inte var ensam om detta fenomen när en kollega för massa år sedan satte ord på det – matdeprimerad. Och att just hon var matdeprimerad var förvånande då hon jobbade på tidningen Gourmet som hade sin redaktion på samma reklambyrå som jag då arbetade på. Här jobbade hon hela dagarna med massa härliga matreportage och borde få en massa uppslag till god matlagning men icke, hon var inte sugen på nåt under perioder. Men hon hade hittat lösningen: raggmunk med fläsk och lingon. Det var en rätt som alltid funkade hur man än mådde. Jag har testat och det stämmer. Rätten innehåller så många smaker, mycket sälta, kolhydrater, fett, sött och syrligt. Full pott varje gång.

I dag hade jag en sådan kris till lunch. Då jag är hemma med bebis så är det kylen som är lunchrestaurangen och för dagen var den fylld av en massa härligheter. Magen kurrade men ingenting lockade. Okej, raggmunk kom jag då att tänka på men ingredienserna saknades. Då får det bli tvåa på listan över botemedel mot matdepression: kokt ägg. Världens bästa snabbmat enligt mig. Nu så mättar kanske inte två kokta ägg så nåt mer får jag ta, hur olockade det än må vara.

Hoppas min svacka är kortvarig för den där stuvade spenaten i kylen var ju så god här om dagen.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Föregående artikel Jag igår

Jag igår

Helena Lyth

I går gick den årliga Cykelfesten av stapeln här i vårt område. I år var jag å maken med som arrangörer så det var extra kul.

Cykelfest är, för er som inte vet det, en middagsfest som hålls hemma hos varann i ett givet område. Innan festen går av stapeln får man reda på om man ska tillaga förrätt, varmrätt eller efterrätt för sex personer inkl de själva, men inte vilka som kommer att komma. På själva festdagen träffas alla vid en plats där alla deltagare får ett schema med på vart man ska för de olika rätterna. Vid alla måltider träffar man nya gäster. Sen så cyklar man mellan husen och måltiderna – där av namnet cykelfest. Sen avslutas alltihop med en stor fest i närliggande festlokal.

Festen har pågått i 9 år i grannskapet och alltid haft den stora festen i samma lokal så i år ville vi göra något nytt, en ny festlokal. Då det inte finns några andra nära så fick vi helt sonika ta hit en lokal – det blev en båt. Därför blev det en maritim cykelfest – skepp och hoj! Är det göteborgshumor så säg! Vill ni se mer? Kolla in vår hashtag #skeppochhoj2014

Jag satsade på nånting i ”matros goes 40-tal”-väg. Rätt nöjd.

-Ja, men vad bjöd ni på då?? Nä, sörru, när man arrangerar så har man privilegiet att bara vara gäst. Fast det hade varit kul att göra någon härlig maritim rätt; sjömansbiff, landgång, glassbåt…

 

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Matdeprimerad
Föregående artikel Inreder med skön…

Inreder med skönheter från havet

Vet inte vad som flugit i mig men nåt får mig att dyka djupt. Söker inredningsdetaljer som för tankarna till havet.

Just nu får den lilla gruppen stå på den öppna spisen i övre hallen men är inte övertygad. Kanske får flytta till annan plats snart.

Korallen köptes i våras på Zara Home, havstulpanerna hittade jag på Helisngborgs antikmässa, sjöborrarna har jag plockat med mig från Grekland, manetskulpturen är från Artilleriet.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Jag igår
Föregående artikel Godare, snyggare…

Godare, snyggare, kuligare smör med dill och rull

Att rulla smör till kulor är det nog inte många som gör idag. De där spatlarna man har för smörrullning såg jag ligga orörda och oönskade på nästan varenda loppis i somras.

Men så synd, det blir ju så snyggt och kuligt! Lätt är det ju också: Smöret ska vara rumsvarmt och spalterna ska sköljas i iskallt vatten. Ta en si så där matsked smör och lägg på en spatel och jobba sen mot varann i motsatta cirkelrörelser tills det blir en fin liten kula. Lägg på fat, gärna som pyramid. Tanken är att en kula ska räcka till en smörgås.

Här om dagen åt vi stekt strömming och skulle ha dillsmör som tillbehör. Perfekt att då göra kulor tänkte jag. Till 100g smör hade jag 5 msk färsk, finhackad dill (ta bort alla hårda stänglar, endast tunna strån)

Hade även dillsmöret på hårdmackan och lev helt hooked. Det där var ju grejen! Supergott i all sn enkelhet. Och vilken bra sak till kräftorna om man ska fixa kräftskiva, tänkte jag.

Kommentera
Nästa artikeln Inreder med skön…
Föregående artikel Bakar det perfek…