Höstdessert

Annonsen laddas.

Igår hade vi ett gäng vänner över på söndagsmiddag. En liten summering av veckan över höstens första boeuf bourguignon. Och som alla vet finns det bara ETT värdigt sätt att avrunda tunga långkok på, och det är med en ännu tyngre efterrätt. Så jag gjorde en Cirkustårta. En saftig chokladkaka som kommit att bli nåt utav en paraddessert. Ser betydligt mer avancerad ut än den är – vilket är en egenskap man ju välkomnar i dessertsammanhang. Eller i ALLA sammanhang, för den delen.

Recept:
2 dl vetemjöl.
1/2 tsk salt.
1 1/2 dl socker.
2 tsk bakpulver.
3 msk kakao.
1 tsk vaniljsocker.
1 dl malda nötter.
1 1/2 dl mjölk.
2 msk smält smör.

Blanda allt. Töm i välsmord, men ej bröad form.

Strö därefter över 2 msk kakao, 1 dl socker, 1 dl farin och 2 dl kokande vatten.

Grädda i 175 grader i 45 minuter. Låt sedan kakan svalna i formen innan du vänder ut den på ett fat.

Och voilá:

Servera med vispad grädde och/eller vaniljglass.


Vart kommer det fina köket ifrån? Och vet du möjligtvis vad det är för färgkod på det grå? Superfint!!

Gjorde kakan igår – jösses vad god den var. Ännu bättre idag. Jag tog lite mer nötter, chokladknappar och kokkos i smeten och ökade mjölken lite för att få samma konsistens som på din bild. Tusen tack för receptet.

Self saucing chocolate pudding, rather common Sunday dessert , where we come from. but we use a pudding bowl or portion sized one.

Vad kul att se det här gamla receptet igen! Min mamma är upphovskvinna till detta och vann pris i en baktävling i allers med det 1975. Det är från början en modifiering av ett recept som då kallades djävulstårta, men mamma ändrade och förenklade det lite och valde att kalla det cirkustårta istället när hon skickade in det i baktävlingen. Det var en storfavorit när jag var liten!

Skriv en kommentar