Vaniljkräm till tårtfyllning – enkelt recept!

En god vaniljkräm att ha till alla typer av tårtor behöver man alltid.

Annonsen laddas.

Vaniljkram tartfyllning

Den här vaniljkrämen gjorde jag när jag var ”hemma hos” kock hos Lea som fyllde 14 år. När vi stod och kokade den så insåg jag att Lea och hennes vänner tyckte det var coolt att jag bakat tårtbotten själv och att vi kokade en vaniljkräm själva. Ska inte vaniljkräm vara kall var den första frågan jag fick. Jo det ska den men först måste man koka den för att den ska bli tjock och man ska få fram vaniljsmaken. Så då kände jag att jag måste dela med mig av ett riktigt bra basrecept på vaniljkräm, nästa gång det är dags att baka tårta, testa denna. Recept på tårtbotten som dessutom är glutenfri hittar ni här!

vaniljkram tarta recept

Tjock vaniljkräm recept

1 vaniljstång

2 dl grädde

4 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

5 msk maizena majsstärkelse

6 äggulor

25 g smör

Skrapa ur en vaniljstång och lägg frön och stång i en kastrull.

Häll på grädde, mjölk och socker.

Koka upp  och låt stå och sjuda ett par minuter.

Vispa ihop äggulor och maizena.

Häll den varma gräddmjölken över äggulorna samtidigt som du vispar.

Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm under omrörning.

Det ska inte koka, värm till du har en tjock härlig vaniljkräm.

Häll över i en skål, fiska upp vaniljstången.

Tillsätt smöret och rör tills de smälter.

Låt svalna och ställ sedan i kylen någon timme.

vaniljkram tarta recept

Vill du baka en riktigt kunglig tårta utan vaniljkräm? Kika här.

Tårtbotten glutenfri -enkelt recept

Den här tårtbotten är jättelätt att lyckas med och passar till alla typer av gräddtårtor.

Annonsen laddas.

Den här tårtan bakade jag till en födelsedagstjej som önskade sig en sommartårta. I vanliga fall skulle jag inte göra en tårta med färska bär i Januari men på sin födelsedag får man bestämma själv. Tårtfyllningar som passar vintertid är äpple & kanel, frysta bär, choklad, citrusfrukter eller sylt. Eller min Prins Alexandertårta, den är helt underbar!

glutenfri tartbotten

Recept glutenfri tårtbotten

Blir en tårta till ca 10 personer.

4 ägg 

180 g socker (2 dl)

150 g potatismjöl (2 dl)

1 ½ tsk bakpulver 

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5 minuter med elvisp
  • Vispa i potatismjöl och bakpulver.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform.
  • Smöra pappret och kanterna på formen.
  • Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och sänk värmen i ugnen till 175 grader grädda i 175 grader i 35 minuter.
  • Låt svalna och skär sen i tre delar och skapa valfri tårta.

Varför ska ugnen först vara på 200 grader och sen 175?

-jo för att när man öppnar luckan så smiter massor med värme ut, så ett litet trick är att alltid ha värmen på 25 grader mer och sen sänka när man att sitt bakverk i ugnen. 

Recept på egen vaniljkräm hittar du här.

Hemma hos kock & blåbärsmojitorecept!

Igår var jag hemma hos en underbar tjej som heter Lea. Hon fyllde 14 år i veckan och skulle igår ha fest med sina närmaste tjejkompisar som också skulle sova över. Jag kom förbi och hjälpte till med maten.

Annonsen laddas.

Vi satte igång med att göra tårtan. Födelsedagsbarnet hade önskat sig en klassisk sommartårta med jordgubbar. Det gjorde lite ont i mig, jordgubbar i januari är verkligen inte att rekommendera men såklart ska man få det man önskar sig på sin födelsedag. Håller ni med?

glutenfri tårta jessica frej

Så vi gjorde en luftig glutenfri tårtbotten och egen vaniljkräm sen fyllde vi tårtan med jordgubbar. Toppingen blev grädde, mandlar och mer bär. Recept kommer här under dagen:)

Blåbärsmojito
Blåbärsmojito och festgänget!

Sen blandade vi drinkar, blåbärsmojitos! Jättegott men det jag inte hade räknat med var den stora spillrisken på kläder och vita möbler. Så ett litet förlåt till föräldrarna för att jag inte tänkte på det:) En vit topp åkte in i tvättmaskinen och ett par fläckar på mattan. Mest mitt fel, martiniglas är ju lite vingliga även med alkoholfria drinkar. Så välj höga glas till den här drinken.

Recept blåbär mojito

Supergod alkoholfri drink som passar både vuxna och barn. Vill man så kan man givetvis ha i lite rom!

6-8 glas

1 ask frysta blåbär

1 kruka mynta

1/2-1 dl socker

2 lime

ca 1 l sodavatten

is och sugrör

Lägg blåbär, mynta och socker i en kanna.

Klyfta limen och lägg den där i.

Mosa ihop allt med en muddlare eller slev.

Födela mixen i 6 glas, lägg i is, toppa med soda vatten och servera med sugrör.

pizzabuffé

Sen blev det pizzabuffé. Sjukt enkelt och gott! Gjorde lite olika pizzor och så fick tjejerna ta så många bitar de ville och sen toppa med olika härliga charkuterier, grönsaker och örter. Recept kommer :)

Jessica Frej Kock

Så lyxigt att få hänga med ett gäng trevliga, glada 14-åriga tjejer en lördag kväll och få lyssna på vad dom tänker på och pratar om. På många sätt vill man ju absolut inte vara 14 igen, men på flera sätt är det en så spännande och rolig tid. Hoppas ni hade en fin lördag. Nu ska jag sätta mig och renskriva lite recept till er och storstäda i min dator. Läget är akut mitt skrivbord ser ut som felmonterad mosaik, någon mer som hamnar i det läget vecka efter vecka?

Sen vill jag hinna ta en långsam jogg i solen innan den går ner. Det är mitt bästa energipiller. Kram!

Croque monsieur recept

Man kan alltid lita på klassiker, för det blir inte en klassiker av en slump utan för att alla älskar den. Min croque gör jag med bechamelsås och gruyére, det blir godast så! Mackor, det är ju hur gott som helst. Till frukost, lunch eller middag. En riktigt god macka är faktiskt väldigt underskattat. Kanske allra godast till sen frukost i sängen en söndag eller middag framför favoritserien en måndags kväll. Missa inte alla mina mackrecept och massor av härlig läsning i amelia nummer 3.

Annonsen laddas.

amelia-mat-och-recept

Min goda Croque monsieur

2 skivor gott bröd, eventuellt glutenfritt

2- 4 skivor kokt skinka,

50 g riven ost, gärna gruyère

Dijonsenap

 

béchamelsås:

1 msk smör

2 tsk maizena majsstärkelse

200 g mjölk

1 nypa riven muskot

1 nypa salt

vitpeppar

50 g riven ost gärna gruyére

dijonsenap

 

Sätt ugnen på 230 grader

Gör bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull med maizena.

Häll i mjölken, salt, peppar och muskot.

Låt koka tills det tjocknar.

Ta av från värmen och rör ner osten.

Bre bechamelsås på brödet. Lägg på skinka och bre på lite dijon.

Toppa med riven ost.

Grädda i ca 5 minuter så mackan får fin färg.

Servera!

amelia-mat-recept

fler goda mackor och massor med härlig läsning i amelia nummer 3.
fler goda mackor och massor med härlig läsning i amelia nummer 3.

3 snabba favoriträtter!

Ibland, eller snarare ofta är det svårt att hinna laga middag. Jag vet inte riktigt varför det blir så, måste ju vara för att man klämmer in så otroligt mycket grejer varje dag. Men som tur är går det ju att laga mat superfort om man bara har några härliga recept! Man kan äta hemlagat men som ändå går fort! Jag försöker alltid passa på att vara närvarande när jag lagar mat, ser det som lite meditation. Skala potatis eller röra i en risotto är skönt, så när jag har recept som tar 15-20 minuter att laga så stressar jag inte igenom det utan njuter av varje doft, varje smak och varje hack med kniven. Testa, det är härligt! Nu älskar jag i och för sig att laga mat så det är ju lätt för mig att säga men jag tror att anledningen att jag tycker om det så mycket är att jag blir så lugn av det:)

Annonsen laddas.

Hemgjorda köttbullar i currysås. Så gott, massor med smak och en helt perfekt fredagsrätt. Går utmärkt att göra på rester också!

Foto Lina Eidenberg Adamo
Foto Lina Eidenberg Adamo

Lax med ingefärsdressing. Ihop med avokado, lite grönsaker och sallad så blir det här en hel måltid som passar perfekt en sen kväll. Tar bara några minuter att svänga ihop.

lax-till-jul

Bookmaker toast. Så himla smarrig macka! Och på tal om mackor, i senaste amelia som kom ut idag så bjuder jag på massor med olika recept på goda mackor. För på riktigt finns det något härligare än mackor?

bookmakertoast