12 pekpinnar alla mammor måste sluta med

mammamaffian
Pekpinnar från andra mammor är inte ovanligt. Speciellt inte på nätet. Här är 12 pekpinnar alla mammor (och pappor, men oftast är det mammor) måste sluta med. Den här listan kan egentligen göras hur lång som helst. Klicka på hjärtat om du gillar listan!

1. När ska ditt barn sluta med napp?
Den här kommentaren kan komma från känd som okänd. ”Ditt barn är för gammalt för det där”. Barn slutar nog med saker när de själva är redo. Det är inte jättemånga tonåringar som går runt med napp.

2. Kan ditt barn inte gå än?
Alla barn utvecklas olika snabbt, men det verkar inte gå in hos alla. Att jämföra till höger och vänster är så otroligt vanligt och oftast kan det kännas som en tävling mammor emellan hur snabbt ens barn utvecklas.

3. Varför ammar du inte?
En riktigt het potatis. Många mammor menar att amning är livsviktigt och det enda rätta. Att du minsann ska slita dig blodig (bokstavligt talat. Aj!) för att det ska fungera, annars är du en dålig mamma som inte klarar av att låta ditt barn överleva.

4. Varför ammar du SÅ länge?
Sen finns det de som ammar hur länge som helst. Och de mammorna får såklart höra att det är onormalt. Att de borde slutat för längesen.

5. Är inte ditt barn blöjfritt än?
Det finns hur många listor som helst med tips på hur du får ditt barn blöjfritt. Sluta jämför och ta det i barnets takt. Det är aldrig bra att stressa fram saker med barn.

6. Tränar du när barnet är på förskolan?
Vad man gör och inte gör när barnet är på förskolan är en känslig fråga som delar upp mammorna i två läger. Ena sidan tycker att man absolut inte gör någonting annat än att jobba när barnen är på förskolan. Medan andra sidan tycker att det är helt okej att både shoppa, träna och umgås med vänner när barnen är på förskolan.

7. Varför hämtar du så sent på förskolan?
Också något som ibland uppfattas som en tävling mammor emellan. Vem hämtar innan utsatt hämtningstid och vem hämtar försent.

8. Varför är du hemmamamma?
”Vet du inte att ditt barn inte utvecklas som det ska om det inte träffar andra barn?” En fråga en del mammor som har valt att ha barnen hemma får, främst från andra mammor.

9. Varför har du ditt barn på förskola?
”Lika stressig miljö som på en arbetsplats” och ”ditt barn behöver vara med dig så mycket som möjligt för anknytningen”.

10. Ger du ditt barn socker?
Att ge sitt barn socker är något som upprör många föräldrar. Men ger du inte ditt barn socker så anses det också som pretto och tråkigt. Det är svårt att göra alla nöjda.

11. Varför har du semester utan ditt barn?
En lag i vissa kommuner, men smaksak i andra. Att vara ledig utan sitt barn är helt otänkbart för vissa mammor, men en mänsklig rättighet enligt andra.

12. Varför är du aldrig ifrån ditt barn?
”Du behöver verkligen komma ut lite” ”Det är inte farligt med barnvakt” eller ”ibland är det faktiskt nyttigt att sakna”.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
6 anledningar att skaffa till ett till barn
7 tydliga tecken på att du sover för lite 
22 tips – så får du relationen att hålla
13 tips för en enklare lämning
6 saker du INTE ska göra framför barnen
5 saker du INTE ska säga till ditt barn

 1. Jättebra lista! Visste du att barn inte lär sig att gå? Det är en inbyggd reflex vi har och när den är färdigutvecklad börjar barnet gå! Min första började gå när han var 16 månader, min andra när han var 10 månader och min tredje på sin 1-årsdag.

 2. Tänkvärd lista..
  Är själv mamma till en son på 11 månader. Har stött på en del kommentarer från olika mammor… ord kan verkligen såra..och ibland kan man vara lite extra skör på grund av lite sömn eller annat.. Jag har nu lärt mig att följa min magkänsla och göra det bästa för vår familj❤
  Vi är alla olika. ❤

 3. Nu måste jag bara fråga en sak. Detdär med att det är tävling mellan vem som hämtar före utsatt tid, och tror det var på angelicas blogg jag läste ”det stod på listan att barnet inte hade ätit mat den dagen”. Altså finns det synliga listor på tider och andra viktiga saker på förskolor i Sverige, är det vanligt? Jobbar själv på förskola i finland och finns inte en chans att såna listor skulle få förekomma synligt för alla.

  1. På vår förskola har de en lista som personalen har när vi hämtar. Ifall personalen på em inte är samma som satt med mitt barn vid lunch t ex. Listan är inte synlig för vårdnadshavare utan personalen tittar på listan och förmedlar viktiga händelser under dagen till oss.

 4. Jättebra lista, men man vågar ju knappt säga nåt eftersom de får man ”pekpinne” kastat efter sig! Självklart får man ha sin napp hur länge man vill, men med det yrket jag har (tandvården) så måste jag berätta för föräldrar vad nappen kan ge för negativa effekter och det är inte för att peka utan för barnets skull. Sen så är det ju faktiskt enligt lag att förskolan är till för när föräldern jobbar och inte för ”shopping eller umgås med vänner”. Så det kan ja förstå att det retar andra föräldrar om någon missbrukar det! Och borde isåfall anmälas till förskolan så de kan gå vidare med det för de förstör bara för andra!

   1. Förstår att det kan reta folk när dom ser föräldrar handla, träna eller vad det nu är medans barnen är på fsk men ibland kanske man inte vet hela sanningen bakom. Min dotter har utökad tid på fsk för annars skulle hon bara vara 4 timmar i veckan och det tycker pedagogerna är för lite för hon kommer inte in i gruppen med dom andra barnen. Under hennes utökade tid så jobbar alltså inte jag eller hennes pappa utan är hemma och kan göra lite vad vi vill. Så döm inte innan ni vet hela historien bakom.

   2. Det är olika bestämmelser i alla kommuner. Till exempel så får man inom Stockholms stad ha barn på förskolan heltid oavsett vad föräldrarna har för typ av sysselsättning.

 5. Så sant som det är sagt! Ingen tävling, mer stöttning! Men det är väldigt kul att se hur olika barn utvecklas, de man träffar på öppna förskolan och syskon. Är de inte i framkant på det ena, så är de ofta det på något annat.
  Men till det här med tider på förskolan. Vi ska hämta direkt efter jobbet, man har väl pendlingstiden på sig ungefär. Ibland skulle man bara vilja köpa en liten mjölk och en limpa på vägen, för att slippa dra med sig tre trötta ungar i affären…
  Eller semester, det är inte heller ok i min kommun. Svåger med lästa barnet ska utomlands medan mamman är hemma i Sverige med yngsta på förskola och jobbar som vanligt. Jag är föräldraledig med yngsta, de två större får gå 15 timmar på förskolan. Vi övervägde att mannen skulle följa med utomlands med äldsta, men då skulle mellannamnet inte få gå på förskolan ens den tiden eftersom pappan hade semester. Ett alternativ hade varit om han tog föräldraledigt för den äldre, den kanske hade gått. Nu hoppade vi över resan helt eftersom vi tyckte det var lite lång tid att vara ifrån varandra allihop. Långt inlägg, men jag kan tycka att det är lite orättvist med dessa regler. (Ja, jag är en såndär mamma som gärna vill att mina barn går en del på förskola, trots att jag är hemma…)

 6. Allt är inte pekpinnar. Människor måste få undra och fråga saker utan att bli kallade för ”mamma maffian”. De här är nog bland de första gångerna jag blir provocerad av din blogg

 7. Jag tror alla mammor har någon ”regel” de tycker är viktig. Exempelvis är det för mig viktigt att mina barn är blöjfria vid 2 år men det betyder inte att andras behöver det. Skulle ALDRIG ”se ner” på något barn med blöja som var äldre, eftersom jag vet att att alla barn kan bli blöjfria vid 2 år om deras föräldrar är redo. Gillar inte när man lägger det på barnen, typ som att ett barn utan blöja är ”bättre”, ”mognare”. Mitt ena barnhar aldrig tagit napp, är hen då lite smartare än andra? Haha ni hör ju ur dumt det låter. Som sagt så tror jag alla mammor har något de tycker är viktigt men man ska inte värdera andras val.

 8. OJ vad jag önskar att jag hade lyssnat på mammamaffian/tandvården medans jag hade tid angående nappen
  Min dotter, nu 8 år, hade nappen tills hon var nästan 4 är för att jag inte ”ville göra sä stor sak av det” som vissa ibland säger. Nu är hennes tänder all over the place och hon är supermedveten och tycker det är jättejobbigt för henne. Nu får hon först natt-tandställning för att se om det hjälper men dom tror att hon ganska snart kommer behöva riktig tandställning… min lilla tjej blir tonåring i förtid☹️
  Och det är VÄRT fel att vi lät henne VÄLJA när hon skulle sluta. Om jag kunde vrida tillbaka tiden skulle jag på en gång ta tag i problemet och ge mig fan på att det är värt fighten. En 3-åring kan inte ”känna när hen är redo”. Hen är 3.

  1. Jag slutade också sent med napp som barn, och fick pga det hemska utåtstående framtänder. Tänderna har förstört så otroligt mycket för mig

 9. Du/ni verkar dock fortfarande inte förstå det där med barn på förskolan att det enligt LAG bara är till för barnen medans föräldrar jobbar. Det är inget någon mammamaffia kommit på…

   1. Eh NEJ! Det är olika bestämmelser i alla kommuner. Till exempel så får man inom Stockholms stad ha barn på förskolan heltid oavsett vad föräldrarna har för typ av sysselsättning.

  1. Fast nej, de är beroende på situation, är du sjukskriven, pluggar du, eller styr din egna arbetstid? Allt är inte svart och vitt.

 10. Den allra värsta ”pekpinnen” sedan jag blev mamma är ändå alla tillrättalagda mammabloggar (inte denna:)). Det är stundtals så otroligt osunt och ett konstant ekorrhjul av hur en mamma, förlossning och bebis ska vara och inte vara. Jag led av en djup förlossningsdepression efter min sons födsel och min terapeut påpekade direkt att vara snäll mot mig själv var att sluta läsa ”inspirerande” bloggar helt utan ödmjukhet som bara fick mig att känna mig otillräcklig och som en dålig mamma. Jag kommer fortfarande ihåg när jag hittade Cissi Wallins blogg och för första gången kände igen mig själv och min egen upplevelse. Den var liksom så rå och ärlig och hon hade inte heller alla svar, hon mådde dåligt ibland, kämpade och allt det där. Och var såklart den bästa mamman till sin son ändå. Det ändrade något i mig. Sedan dess försöker jag ta ansvar för min mentala hälsa och inte läsa sådant som inte får mig att må bra – även om jag gillar bloggaren i sig.
  Jag bor i UK och här finns det ingen kommunal barnomsorg så vi betalar hutlösa priser för vår (fantastiska) förskola. Det ända positiva med det är väl då att vi gör precis vad vi vill med tiden vi betalat för och därför slipper alla åsikter om när vi handlar eller går till frisören!
  Tack för en fin blogg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..