Hur många tabletter kan man ta?

Jag fick massor av tips av flera av er att börja med olika vitaminer för min trötthet. Sedan några veckor tillbaka tar jag mängder med vitaminer varje morgon. Jag är fortfarande trött, men en sak som jag upplever har blivit bättre är sötsuget. Nu är ju jag ett stort fan av placebo, så jag vet ju inte alls om mina tabletter fungerar egentligen. Jag tror också att inget socker bidrar till mindre sockersug så det kanske är en härlig kombination.

Varje morgon tar jag dessa tabletter: 
3 krom
1 D-vitamin
2 magnesium
3 Lust & Energi
2 all in one boost
1 glas C-vitamin brus

Vad tror ni? Gör vitaminer skillnad eller försöker ni få i er alla vitaminer/mineraler via den vanliga kosten? Nu är jag inne på dag 11 utan vitt tillsatt socker. Huvudvärken har helt släppt nu, så himla skönt! Idag ska jag försöka mig på att skriva ett kapitel i vår barnbok och ikväll ska Ibbe och jag ha dejtnight och gå på teater. Förra gången vi var på teater hade jag ångest hela bilresan fram till teatern. Det stod på deras hemsida att publiken skulle bli inblandad i föreställningen och det gav mig så mycket handsvett. Jag ville verkligen inte vara med i någon pjäs, men efteråt var jag helt upprymd. Det var helt fantastiskt! Ikväll blir publiken inte en del av föreställningen vad jag vet. Men det ska bli superkul att göra något med bara Ibbe.

hotell_2

 1. Järn tillsammans med C-vitamin, det gör enorm skillnad vid trötthet. ☺️
  Tänk på att vissa mineraler och vitaminer kan slå ut varandra. Ge kroppen tid. Bra jobbat. ❤️

  1. Ah! Tack! 🙂 Kanske ska börja med järn igen. Har kvar sen graviditeten. Hur vet man vilka vitaminer som slår ut varandra? 🙂 Kram J

   1. Kalcium och magnesium hämmar järnupptaget. Tror egentligen det är slöseri med pengar med så mycket tabletter, däremot kanske D-vitamin kan ha viss effekt den mörka årstiden. C-vitamin brus behöver du inte, är ju redan C-vitamin i Lust och Energi. Olika extrakt gör mig alltid lite nervös med tanke på levern, ibland får vi in patienter med leverskador som ätit mycket kosttillskott, alltså inte bara vitaminer och mineraler.

 2. Ett tips är att ta magnesiumet på kvällen Det är något muskelavslappnande och gör att man oftast sover bättre. Då kanske det hjälper mot tröttheten?

 3. För tröttheten bör du ta magnesiumet på kvällen istället. Det gör att man blir avslappnad och sover bättre/djupare. Blir lite dumt att ta det på morgonen om man vill bli piggare. 🙂 annars kanske järn hjälper också.
  Nått som också är bra är omega-3, inte specifikt mot trötthet men allmänt välmående.

  Men varför så många av vissa tabletter? Är det enligt rekommendation/dosering?

 4. Hej! Har precis hittat till din blogg även om jag lyssnat på tvillingpodden ett tag.
  Hade jag varit du hade jag gjort uppehåll med alla tabletter i kanske två veckor och sedan gått till vårdcentralen istället. Där är det lätt att kolla upp om din trötthet beror på någon mineral- eller vitaminbrist. Det finns ingen anledning att ta allt det där om du inte har brist på det. D-vitamin är dock alltid bra att ta nu när vi inte får så jättemkt sol. Men D-vitamin kan man faktiskt överdosera så håll dig till rekommendationerna Lycka till!

 5. Hallå!
  Hade jag varit du hade jag gjort uppehåll med alla tabletter i kanske två veckor och sedan gått till vårdcentralen istället. Där är det lätt att kolla upp om din trötthet beror på någon mineral- eller vitaminbrist. Det finns ingen anledning att ta allt det där om du inte har brist på det. D-vitamin är dock alltid bra att ta nu när vi inte får så jättemkt sol. Men D-vitamin kan man faktiskt överdosera så håll dig till rekommendationerna Lycka till!

 6. Jag är också nyfiken ang doseringen, alla krom och magnesium tabletter jag ätit har de varit 1 per dag.. även lust och energi tabletterna innehåller magnesium..

  1. Oj då! Jag har bara läst på förpackningarna och tagit maxdos… kanske ska reglera det en smula! tack! Kram J

 7. Kosttillskott är något man ska komplettera kosten med om man har av läkare konstaterad brist på något ämne i kroppen. Äter man en varierad kost bör man inte få brist på något näringsämne. Om man däremot äter olika slags kosttillskott som innehåller olämpliga ämnen för kroppen kan man istället få en överkonsumtion som i sin tur ger upphov till olika symtom Är man tex trött under en längre tid och tror att lite vitaminer gör mig piggare utan att veta orsaken till tröttheten, då är man ute på tunn is tycker jag eftersom trötthet kan vara symtom på så mycket annat. Eller så har man en period då man helt enkelt är trött,
  Jag hade gått till en läkare och kollat värdena, och sedan behandlar efter det.

 8. Magnesium är super att ta på kvällen då man faktiskt kan bli trött av själva magnesiumet. Bara ett tips 🙂

 9. Hej Jessica! Jag är läkare. Vet inte exakt vad jag ska skriva eftersom det är svårt och vanskligt att råda någon på internet, men känner ändå att jag borde skriva någonting. För det första skulle jag rekommendera dig att allra först söka till din vårdcentral för att utesluta medicinska orsaker till din trötthet. Vad gäller kosttillskotten så har de bara effekt om du har brist på någonting, vilket din läkare kan hjälpa dig att ta prov på. När det gäller kosttillskott så ska man också tänka på att de kommer i väldigt höga doser. Ofta innebär en enda tablett per dag en överdosering, och om man dessutom kombinerar flera olika preparat så kan man komma upp i så höga doser att de kan skada levern. Vissa vitaminer är dessutom i sig själv inte nyttiga att äta för mycket av. Det är också som någon skriver så att vissa av tillskotten hämmar varandras verkan. Jag skulle besöka min läkare och få vidare rådgivning även kring detta. Ta hand om dig!

  1. Klokt svar, tack. Tyvärr verkar det vara en trend att stoppa i sig alla möjliga tabletter för att man ska bli ”pigg”. Inga tabletter i världen kan ersätts 8 timmars sömn. En allsidig kost täcker sedan näringsbehovet. De där tabletterna måste ju kosta en förmögenhet. Tillverkare spelar på folks ignorans. I dag t ex såg jag reklam för en ny produkt som, hör och häpna, förebygger och botar förkylning! Wow vilket mirakel isåfall. Min son, som också är läkare, sökte snabbt i någon databas och det finns INGET forskningsstöd för denna produkt. Rent hittepå med andra ord! Men den kommer säkert att sälja som smör…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..