7 SAKER DU ÄR MED OM FÖR FÖRSTA GÅNGEN – NÄR DU ÄR GRAVID

Barnets första plagg, okända människors händer på magen och ljudet av ett pickande hjärta. Här är en lista på 7 saker du som gravid kommer att gå igenom för första gången. Illustration: Jessica Lagergren

gravid_i_hiss

1. Stickan visar ett plus.
Oavsett om graviditeten är planerad eller inte glömmer du nog aldrig känslan som uppstår när ett graviditetstest visar ett plus.

2. Du berättar för någon att du är gravid.
Den första jag berättade för var Ibbe. Det var en tidig morgon och med darrande händer knackade jag på toalettdörren för att få Ibbe att komma ut. I handen höll jag ett graviditetstest där det klart och tydligt stod ”Gravid”. Hur Ibbe reagerade? ”Hej då gamla livet”, var det första han sa.

3. Du får se din bebis med hjälp av ultraljud.
Fram tills att du får se din bebis på ultraljudet är graviditeten väldigt svår att förstå. Men när du väl ser barnets små armar och ben känns alls så självklart. Det kan kännas overkligt att bebisen på skärmen faktiskt ligger i din mage och sprattlar.

4. Du köper barnets första plagg.
Det kan vara ett par skor, en mössa eller en minibody. Det allra första du köper till din bebis är något alldeles speciellt. Jag kommer ihåg att Ibbe och jag gick och handlade våra första plagg tillsammans efter ultraljudet. Jag valde en body som senare visade sig vara på tok för liten och Ibbe köpte en mössa.

5. Du hör ditt barns hjärta slå.
I det här skedet har du redan fått se barnet med hjälp av ultraljud, men vad många kanske inte tänker på då är att det är ljudlöst. Det är först senare hos barnmorskan på mvc som du får höra barnets hjärtljud.

6. En okänd person känner på din mage.
Det är som om gravida magar har en speciell dragningskraft till okända människors händer. Eller om det är tvärtom. Hur som helst så är det inte helt ovanligt att du möter någon i en hiss som gärna lägger händerna på magen och utbrister ett ”åh, när är det dags?”. Det är en speciell upplevelse och alla älskar inte det.

7. Du känner en värk – på riktigt.
Tiden före bf är det väldigt vanligt att du som gravid letar efter tecken på att det är dags för förlossning. Du kanske har lite ont och tänker ”det måste vara en värk”, men sedan går det över. När det är en värk på riktigt vet du det. Du behöver varken fundera eller analysera.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
9 saker du accepterat sen du blev förälder
7 tydliga tecken på att du sover för lite
6 anledningar att skaffa ett till barn
5 saker du INTE ska säga till ditt barn

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..