Jessicas viktiga mål

Mina 5 cent om att Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

Jessica Johansson

Okej, Bob, Bob, Bob. Det har gått ett tag nu och ändå svämmar mitt facebookflöde över av att Bob Dylan fick årets Nobelpris i litteratur fortfarande. Det är väl framförallt ett tecken på att jag har många fb-vänner som är oerhört intresserade av litteratur och det är kul. Personligen tänker jag att det är väldigt svårt att ha en tydlig åsikt för eller emot. Däremot har jag många olika tankar åt det ena och andra hållet och eftersom jag ändå sitter och funderar på det tänkte jag dela med mig av mina tankar.

Det är kul att Svenska Akademien inte är förstelnade i sin definition av litteratur. Jag tänker att litteraturbegreppet måste vidgas oavsett. Vi läser på helt andra sätt idag än vi har gjort tidigare (okej, jag läser som jag alltid har gjort: bara fysiska böcker). Många lyssnar på ljudböcker, vilket ger en annan upplevelse än att läsa en fysisk bok. Många läser på läsplattor. Oavsett hur man läser så lever vi i en föränderlig tid och jag tänker att ett vidgande av litteraturbegreppet inte behöver urvattna det. En poet som sjunger sin poesi är ju inte mindre poet.

När det gäller att det blir ”ännu en vit man från västvärlden” så håller jag med om att en vidgad representation absolut är relevant. I alla sammanhang. På arbetsplatser, i dagstidningar, i radio. Vi behöver ett myller av människor med olika erfarenheter för att göra media och kultur mer relevanta och intressanta. Och för att de ska återspegla samhället på ett vettigt sätt. Jag hör alltför sällan någon som bryter i P1, jag läser alltför sällan bokrecensioner skrivna av någon som flyttat hit för några år sen. Samtidigt är ju Svenska Akademien inte sponsrade av staten, de är inte public service. De är ett antal ledamöter som ger ett litteraturpris till vem de vill.

Folkligt är lika med sämre? Svenska Akademien har blivit anklagade för att vara populister, någon använde ordet ”trumpifiering”, alltså ett tecken på att samtiden blir allt ytligare och fiskar efter snabba likes. Det är bara trams tycker jag, och jag tror inte att Sara Danius & co bryr sig om sådant. Se förresten gärna intervjun med henne i Babel från förra söndagen.

Det är tråkigt att många blir så endimensionella i debatten som har följt på tillkännagivandet. Hur går det ens att ha en enda fast åsikt när det gäller en sådan här sak? Det intressanta är väl att diskutera för eller emot, snarare än att direkt bli polemisk och hävda att någon annan musiker i så fall har mycket mer välskrivna texter. Så tänker jag.

Poesi är en gravt underskattad konstform i vårt samhälle. De flesta upplever den som svår och otillgänglig. Kanske obegriplig. Jag har länge tyckt att det är tråkigt att folk tänker så. Mycket poesi som ges ut är ju tyvärr otroligt akademisk och tråkig och irrelevant och tillkrånglad. Kanske är musik ett bra sätt för människor att ta till sig poesi i vår samtid (och sedan kanske hitta vidare till annan, skriven poesi!). Att en institution som Svenska Akademien väljer att påtala att även rocklyrik är poesi, kan bli ett sätt för människor att börja upptäcka låttexter mer och därmed kanske få en djupare förståelse för tillvaron och sin plats i den? Och i så fall är det fint.

Det är förstås tråkigt – och här säger jag delvis emot mig själv, jag vet, det är ju det som är grejen, det är svårt med en enda tydlig åsikt – att priset i år inte gick till någon okänd och fattig författare. Men hur ofta går priset till någon okänd och fattig författare ändå? Ofta (obs inte alltid!) har jag upplevt Nobelpristagarna i litteratur som torra och tråkiga, detta trots att jag verkligen är typen som uppskattar språk och känsla i en roman nästan mer än handling. Då är det kul med någon som når en större publik, det behöver ju inte betyda att det blir ett likadant val nästa år eller ens närmaste tio eller tjugo åren.

Litteratur diskuteras! Vitt och brett. Det är kul. Och viktigt!

Det här med att han inte har hört av sig än är nästan lika intressant som att han fick priset, tycker jag. Hörde något härligt klipp med Magdalena Ribbing där hon menade att en person som Bob Dylan måste få göra som han vill, att han måste få det spelrummet på något vis. Det var en fin tanke. Jag tänker också att det är så intressant att se hur upprörda folk faktiskt blir över att han ännu inte hört av sig. Det har spekulerats hejvilt kring varför. Någon skrev i mitt flöde idag att han kanske är överväldigad och generad. En annan skrev häromdagen att han kanske vill kritisera ett sådant här smalt pris genom att vara tyst. En tredje tror att han är upprörd för att han själv inte betraktar sina texter som litteratur. Ja. Ingen vet ju förutom Dylan själv.

Medan jag skriver den här texten så ringer det tankar i mitt huvud om kriget i Syrien och vad som pågår där och all den här energin som så många människor (nu inklusive mig) ägnar åt de här diskussionerna skulle kunna ägnas åt aktivism kring hur vi kan hjälpa de krigsdrabbade i Syrien. Jag vet. Så är det ju alltid med allt man gör. Det går inte att tänka så. Och den där barndomsretoriken i början av 90-talet om att vi skulle äta upp vår dagismat för att barnen i krig inte hade någon mat – den gör ju inte heller någon skillnad för barnen i krig. Men ändå. Jag skulle önska att Dylan valde att skänka sina 8 miljoner kronor till de krigsdrabbade i Syrien. Vore det inte fantastiskt, om han helt plötsligt gick ut med ett pressmeddelande och berättade det?

Ja det var väl mina ”5 cent” som man säger over there i Amerikat ni vet, haha. Vad tänker ni?

Kommentera
Föregående artikel 16 inspirerande…

16 inspirerande tips om allt möjligt (böcker, poddar, låtar, lifehacks, recept osv)

Jessica Johansson

Det här är väl en i alldeles särklass grå höstsöndag, åtminstone i Stockholm. Och jag är dödsbesviken över att det inte blev något matlag idag heller och känner mest för att ligga under en filt och stirra rakt fram. Men det leder ju sällan till något kul så i stället bjuder jag på en helt ostrukturerad (men förhoppningsvis härlig) lista med hela 16 tips på allt möjligt! Tipsa gärna om sådant ni blir inspirerade/glada/mätta/peppade av i kommentarsfältet.

forellbegonia

1. Forellbegonia

En prickig växt, kan det bli bättre? Nä, det tycker jag inte. Så igår köpte jag just en sådan. Den har inte hittat sin plats här ännu, har mycket på gång som ska fixas hemma. Men hursomhelst, visst är den fin?

2. Instagramkontot minabokmarken

Instagramkontot minabokmarken är roligt, samhällskritiskt, mitt i prick och alldeles, alldeles underbart. Och helt baserat på gamla bokmärken (som ju ofta är ganska absurda i sin utopiska glättighet). In och följ!


3. Filmen ”Livet är underbart”

Ok, den här italienska filmen är allt annat än glad, den handlar trots allt om andra världskriget. Men sluta inte läsa här, filmen är nämligen en av de bästa filmerna jag någonsin sett och jag vet inte hur många gånger jag sett om den bara för att få ”visa” den för någon mer. Den genomsyras av sådan kärlek och gemenskap mitt i det sorgliga och den är mästerligt regisserad av Roberto Benigni.

4. Atladottir & Bjurwald podcast

Mitt senaste tillskott i podcastlyssnandet (jag lyssnar ju på hur många som helst, kolla här till exempel) är Atladottir & Bjurwald podcast. De pratar om aktuella händelser i medievärlden men är intressanta även för dem som inte ingår i den världen. Lite extra ledsen över matlaget som inte blev av är jag eftersom jag egentligen skulle ha gått på en livepodd med just den här just idag, men hoppade av pga matlaget. Nåväl, det finns massa avsnitt att lyssna ikapp sig på, så jag kanske gör det i stället!

5. Antikvariat och bibliotek

Att inte alla levande människor har för vana att regelbundet gå till bibliotek och antikvariat övergår mitt förstånd en smula. På bibliotek finns, förutom all världens litteratur, även ljudböcker, dvd-filmer, tidningar och tidskrifter, möjlighet att beställa böcker från andra bibliotek – ja, allt. På antikvariat finns de där böckerna du kommer älska fast du inte visste att de existerade. Rönnells antikvariat på Birgerjarlsgatan är min favorit, de har även nya böcker och jag går aldrig därifrån utan några fina böcker i min påse.

6. Lisa Ewald

Lisa Ewalds debutbok ”Allt kommer bli bra” är en evig favorit i mina bokhyllor och jag bläddrar i den ofta. För övrigt är hon i allmänhet en av Sveriges bästa serieskapare enligt mig och finns även på instagram, kolla!

7. Köpa prints av konstnärer

Jag hör ju då till skaran som ÄLSKAR att hitta konstnärer och illustratörer och himla många av dem säljer prints om du inte har råd med original. Fyll ditt hem med nyskapande konst och illustrationer utan att det kostar skjortan och våga skippa de opersonliga motiven från Ikea som inte säger någonting egentligen.

8. Sara Stridsberg – Beckomberga

Så här glad var jag en gång 2014 när jag precis hade hämtat Sara Stridsbergs roman Beckomberga. Stridsberg är min favoritförfattare och just den här romanen är nog lite extra bra. Läs gärna mitt blogginlägg om den.

9. Sally Voltaires kokbok

Även om jag väldigt sällan lagar rätter ur den, vill jag varmt rekommendera ”Sally Voltaires kokbok”. Den här vegansalladen lagade jag ur den boken, till exempel. Så mycket inspiration och dessutom en händig guide i början till hur man steg för steg kan tänka för att bygga upp en riktigt god sallad!

10. Boka in promenader och träning i kalendern

En av mina bästa lifehacks är verkligen att boka in all träning och promenader i kalendern inklusive klockslag. Står det att jag ska promenera kl. 18 och någon frågar om jag vill ses eller liknande – då går inte det för då är jag upptagen kl. 18 (eller så får personen följa med så klart)! Det blir också ett sätt att respektera sin träning, att se den som viktiga möten. Det är ju det också, eftersom det får mig att må så mycket bättre.

jessica-johansson-ritar

11. Låt inte drömmen vara en dröm

Okej, det här är ju ett liiiite större tips men jag har läst att var tredje person drömmer om att ”Någon gång skriva en roman”. Man bara: Men gör det då! Du kommer aldrig ha mer tid, du kommer aldrig få magiska mängder inspiration. Låt inte drömmen vara en dröm. Rita, skriv, anmäl dig till den där kursen idag. Min motor är att jag kan dö närsomhelst (alltså så har jag alltid känt) och då vill jag inte ruttna bort med mina drömmar. Sen är ju disciplinen en annan femma förstås, men en roman har jag i alla fall lyckats knåpa ihop och få utgiven. Fler ska det bli. Varför inte börja idag, när det ändå är så grått och trist?

barnes_djuna600

12. Djuna Barnes

Vilken stilikon, liksom! Hur cool? Den modernistiska författaren Djuna Barnes är det vi ser på bilden. Jag fastnade inte alls för hennes mest kända roman Nattens skogar men däremot ”En farlig flickas dagbok” är helt fantastisk! Här är ett citat ur den som jag ritade på en teckning:

13. Följ mina teckningar!

När vi ändå pratar om att rita kan jag inte låta bli att tipsa om att gå in och kika på min facebooksida En miljon ledsna flickor. Jag har precis kört igång med en om dagen där igen och det finns nu över 500 teckningar att botanisera bland. De är inte så ledsna som man först kan tro!

greider-noren-825x510

14. Brännässlor podcast

Göran Greider och Gustaf Norén pratar om extremt intressanta ämnen på ett extremt snabbtänkt och intellektuellt (men inte svårt) sätt. Jag har haft mycket behållning av alla avsnitt jag har lyssnat på och deras samtal har lett mig in på nya funderingar och tankebanor.

15. Följande tre låtar:

Leonard Cohen – First we take Manhattan
Bob Dylan – To Ramona
David Bowie – Rock n roll suicide

Tre manliga artister? säger du. Jäjamänsan, säger jag som ogärna vill rättviseförmedla mitt eget musiklyssnande. :)

16. Följande röra att ha på sallader (räcker till flera portioner)

En halv avokado
3 msk pumpakärnor
3 msk solrosfrön
Ett tetrapaket gröna ekologiska ärtor
Saften från en halv citron
2 vitlöksklyftor
Olivolja, ca 2 msk
salt och peppar

Mixa allt med stavmixer och lägg en rejäl klick på salladen.

 

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Mina 5 cent om a…
Föregående artikel Så funkar matlag…

Så funkar matlag – steg för steg (bästa grejen för fler matlådor!)

Jessica Johansson

Idag tryter min fantasi men jag sitter och ser fram emot första matlaget sen april, vilket äger rum redan i morgon! Vi är en person mindre än i våras, alltså vi är bara två nu, hehe. I stället för tre. Det funkar förstås ändå. Jag tänkte berätta om hur vi gör matlag, steg för steg. Det är enkelt, billigt, roligt och effektivt så jag rekommenderar det verkligen till typ alla! Vet att vissa gör matlag på andra sätt, typ äter middag och dricker vin tillsammans, personligen gillar jag effektiviteten i hur vi gör men det finns ju alla varianter.

1. Bestäm vilka som är med. Jag skulle säga att 2-3 personer är lagom. Dels för att få ihop tider, dels för att alla ska få plats i köket och det ska gå så smidigt som möjligt. Vi tre kände inte varandra alls sen innan utan hittade varandra i en (o-relaterad) fb-grupp! Det har funkat väldigt bra ändå.

2. Bestäm hur ofta ni ska ses och håll er till det. Passar det er att ses varannan vecka, var tredje eller kanske var fjärde? När vi körde i våras sågs vi var tredje vecka och det tyckte jag var lagom eftersom vi fick med oss femton matlådor var därifrån. Uppblandat med andra matlådor (man vill ju inte gärna bara äta matlåda-rätterna) räckte de nästan i tre veckor för mig. Planera in nästa gång innan ni skiljs åt, eller flera gånger på raken, inklusive när ni ska börja och när ni ska vara klara på ett ungefär (klockslag).

Okej, vad kul, nu är det bara att sätta igång!

3. Bestäm vilka tre maträtter ni ska laga första gången. Kanske en med kött, en med fisk och en veggie? Eller en med kyckling, en med fisk och en veggie? Tänk på att allt ska vara infrysningsvänligt och gå att laga mycket av. Gärna redig ”vanlig” mat tänker jag och så kan man ju äta sallad och mer avancerade rätter de tillfällen då man inte äter matlådorna. Jag kommer återkomma med fler matlåde-tips senare i höst men här är exempel på vad vi lagade i matlaget i våras: Kyckling med fetaost, matvete och spenatstuvning. Torsk med blomkålsmos och citronsås. Kyckling med god sås + blomkålsris. Grönsaksbiffar med matvete. Ja typ sådant. Sedan kompletterar jag alltid dag för dag med färsk sallad (med olika blandade grönsaker) som täcker halva tallriken och har till matlåde-maten.

4. Någon skriver detaljerad inköpslista.

5. Nu är det dags att ses! Vi brukar göra så här: Ses och handla (effektivt och snabbt!) tillsammans, en betalar och sen swishar övriga (delar kostnaden på tre) så fort man kommer hem till den man ska laga maten hos. Då slipper man krångel med den biten. Sedan har vi kört igång direkt, eftersom vi alltid har velat bli klara så fort som möjligt. Man kollar igenom de olika recepten och påbörjar flera samtidigt, fördelar arbetsuppgifterna mellan sig. Så småpratar man och har det trevligt och kanske lyssnar på musik under tiden. Det går fortare än man kan tro! När allt är klart ställer alla fram sina matlådor och så delar man upp maten så att det blir fem av varje rätt per person (förutsatt att man är tre personer och lagar tre rätter, femton portioner av varje recept). I morgon kommer vi vara två. Vi lagar ändå tre rätter men 8 portioner av varje recept så får vi 12 matlådor var när vi är klara.

Räkna med att det tar ca 3-4 timmar inklusive att handla maten. När vi är klara har vi alla hjälpts åt att städa hos den vi lagar mat hos så att allt är återställt, sedan åker man hem och fyller frys och kyl med sina ljuvliga matlådor! Det kommer ju bli över av vissa torrvaror ibland, de förvaras hos personen man lagar mat hos och så kan man använda av dem någon annan gång i matlaget.

Kul va! Nu ska ju jag och en av tjejerna köra igång igen var tredje vecka. Men om det blir avbrott igen har jag en idé om att ha matlag en enda gång med olika vänner. Alltså alla kanske inte är (som jag) peppade på att ses regelbundet men kanske gärna provar en gång. Det funkar ju också!

Kommentera
Nästa artikeln 16 inspirerande…
Föregående artikel Vägning: Jag är…

Vägning: Jag är på banan igen!

Jessica Johansson

Okej, det här får bli en snabb uppdatering för jag måste strax gå hemifrån. Ska iväg på möte hela förmiddagen och innan dess springa ett ärende.

Så här:

För någon vecka sedan vägde jag mig och hade gått upp en del. Det var efter att min mens var över så jag förstod att den inte var anledningen. För ett ögonblick tänkte jag strunta helt i det här projektet. Jag tänkte att jag kanske inte skulle klara det här med att gå ner utan quickfixes och sådana har jag haft min beskärda del av så då tänkte jag bara strunta i det helt och hållet.

Den känslan höll inte i sig särskilt länge, eftersom jag inte är typen som ger upp. I stället tänkte jag att jag skulle se den höga vikten som ett tydligt tecken. En uppmaning till att vända skutan igen. Jag pausade från propud, rawfood-bollar och massiva mängder mellanmål.

För en dryg vecka sen var jag uppe på 90.3 kilo (jämfört med 88.8 vid förra vägningen). Idag är jag nere på 89.2. Jag har alltså lyckats gå ner 1.1 kilo av det jag gick upp! Jag vände skutan i stället för att ge upp! Det här låter säkert mjäkigt för någon och det är det ju, jag har fortfarande gått upp lite.

Men den stora vinsten här är att jag är på banan igen! Jag äter bra, äter inte för mycket mellanmål, tränar och promenerar som jag ska, tack vare den där viktuppgången. Så jag känner mig inte besviken utan stolt. Mått och sådant får vänta ytterligare två veckor, nu ska jag vänja mig igen vid dessa nygamla rutiner först och främst.

Ha en fantastisk fredag! Friyay liksom!

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Så funkar matlag…
Föregående artikel Kommer jag allti…