Recept

Har ni fått en bra start på måndagen? Tack för era fina kommentarer. Ni är så gulliga och roliga…! Här kommer recepten från helgen.

Förrätt Gratinerade havskräftor med örtsmör

Kräftorna klyfs och grillas hastigt med ett gott aromsmör. Servera med sprödvarmt bröd att doppa i det goda smöret. Beräkna 2-3 havskräftor per person till förrätt.

Örtsmör:

200g smör

4 pressade vitlöksklyftor

1-2 msk ljus fransk senap

2-3 krm cayennepeppar

2 tsk dragon

1 tsk italiensk salladskrydda

ca 4 msk finhackad persilja

Rör ihop örtsmöret i god tid. Klyv, klipp itu havskräftorna på längden. Lägg kräftorna tätt i en ungspanna med folie i botten. Klicka över örtsmöret och grilla eller gratinera hastigt i het ugn. (några minuter till smöret smält)

Servera med en skiva bröd och något gott bubbel till- Finns massor av märken som kostar runt hundralappen och ÄR som champagne. Jag har detta recept i en gammal bok jag fick av mamma för tusen år sedan. Bästa boken för alla rätter är fantastiska så jag är så glad för att ha kvar den. Örtsmöret… havskräftor. Kärlek och en smakupplevelse.

 

Varmrätten  helstekt oxfile som  jag hade i ugnen ca 15 minuter. ( stekte först i pannan) Till det serverade jag ungstekta rotfruktgrönsaker med färsk timjan, olivolja och flingsalt. Grön färsk sparris, pepparsås och hummersmör. Hummersmöret rörde jag ner finhackad hummer (köpte en fryst) en knippe klippt färsk gräslök, en skvätt worshestersås och salt och peppar. MUMSIGT!

Dessert Receptet kommer från boken ” Taste by Louise” Hon som vann Sveriges mästerkock förra året. Duktig tjej!

 

 
Ingredienser
50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad
Rårörda hallon
2 dl hallon
1 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
2. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
3. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist.
4. Smöra en stor form med löstagbar kantoch klicka ut smeten. Grädda i cirka 12 minuter mitt i ugnen.
5. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat. Klä ugnsformen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
6.
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
7. Tillsätt Philadelphiaoste och vispa ytterligare någon minut.
8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
9. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet. .
10. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger.
11. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
12. Rör hallon och socker tills sockret är helt upplöst.

Uppläggning
servera cheesecaken antingen som en hel tårta toppad med hallonen, eller lägg upp bitar på tallrikar och ringla över rårörda hallon.

Bon apetit :-)

  1. Skriv din kommentar här!
    Hej Johanna! Det ser så gott ut, men har du lindat något runt oxfilen?
    Ser så ut på kortet :)
    Kram Line

  2. Johanna såg du min fråga ang.Kevin Murphy schampot om det även bevarar färgen.Såg att du svarat på alla frågor utan min.Du missade kanske;) Kram o godnatt på dig.!

  3. Hej Johanna!
    Vad härligt att du har fått lite mer romantik i vardagen, mysigt nu såhär till våren! :)
    Tänkte ställa dig en fråga, nu när du snart kommer att vara utbildad make-up proffs! ;)
    Jag har aldrig riktigt gillat att använda ögonskuggor då jag inte tyckt att jag passat i det, men nu börjar jag tycka att det är riktigt kul att fixa till sig lite extra och att det finns så många olika fina ögonskuggor. Problemet är att jag aldrig får dem att fästa ordentligt på mig, redan efter ca 30min så börjar färgen avta och liksom ”klibba ihop sig” på ögonlocket. Jag vet att jag inte har så dyra märken, de flesta har jag fått gratis i nån tidning men är det orsaken tror du? Eller finns det något man kan he på ögonlocket under ögonskuggan, något som gör att den fäster bättre? Eller är det helt enkelt för att det är för billiga märken som inte är så bra? :)
    Tacksam för svar! :) vore ju kul att se ut som en riktig pingla till nästa fest! ;)
    Hoppas du har det bra!
    Kram

    1. Hej !!
      Ja oj oj vad det är underbart må du tro ….;-)
      Jag tycker du ska köpa en ”primer” för att ögonskuggan ska fästa!
      Jag har oftast tre lager under sen sitter skuggan jättefint!
      Först fondation.
      Sen täcker jag tunnt med en concealer och sist primer.
      Lovar att det kommer bli jättebra!!
      Lycka till, det är kul med skuggor!

      Kram Johanna

  4. Ååh va gott!! Jag vill oxå komma på middag hos dig… ;)
    Kram

    Ps. förresten vem vann eran ”halvåtta hos mig”? :)

  5. Hej Johanna !! vilka smaskiga recept blev verkligen sugen på att baka cheesecaken men hittar inte alla ingredienserna som ska vara i kakan kram kram :)

  6. Hej! Goda recept! Men i desserten hittar jag ingen mängd på bikarbonat, farinsocker, havregryn eller choklad. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..