Hur fungerar det för er?

Tillbringade min lördagsmorgon med att tvätta och städa. Jag gillar verkligen att ta tag i hushållssysslor på lördagar och söndagar. Det blir som en renovering av hemmet och jag känner mig helt lugn efeteråt. Men i mitt städande och tvättade så undrade jag hur det fungerar för er mammor.

Igår sprang jag på diverse kompisar och bekanta med barn. Alla olika sorters mammor. Vissa är hemmafruar andra karriärskvinnor, vissa med första barnet och andra två eller trebarnsmammor. Och en sak har de gemensamt: De absolut älskar sina barn, älskar att vara mammor men verkar vara helt slut hela tiden.

Så jag undrar hur fungerar det?

De som är hemmamammor och kanske till och med har barnflickor och/ eller  barnen på dagis, hur kan de vara ”lika” slut som en mamma som jobbar och fortfarande måste hämta på dagis, laga middag och lägga? Eller hur kan en 4- barnsmamma som aldrig har hjälp med barnen och dessutom ska städa och tvätta inte fullkomligt svimma av trötthet jämt?

Är vi så olika i hur mycket sömn vi behöver eller är vissa av oss bara ”super- mammor” som har mer energi än andra? Mer ork?

Det enda jag som barnlös kan säga är att jag respekterar och uppskattar alla mammor. Oavsett om de jobbar eller inte. Jag vet att jag (om jag har lyckan att få barn) kommer behöva jobba när mammaledigheten är slut och kanske till och med innan. Jag vet också att jag alltid, hela mitt liv, behövt minst 8 timmars sömn. Jag älskar att ha rent och städat omkring mig. Så jag har ingen aning om hur jag ska få ihop den ekvationen men om andra klarar av det så borde jag ju också göra det?!

Kan ni inte dela med er om hur ni får det att fungera? Ni som har barn…

 1. Alla anpassar sig till sitt. Har man 4 barn tycker man det är vråljobbigt och har man 1 barn som sover hela natten så tycker man det är jobbigt ändå. Innan man får barn kan man inte fatta hur man ska överleva på 4h sömn ett par nätter men ALLA fixar det! Har man inte provat det så vet man inte att man har det i sig men alla fixar det.

 2. Hej,
  jag fick min första dotter för ca 8 månader sedan och visst är livet annorlunda mot tidigare. Jag vet att jag kände en viss panik komma smygande de första dagarna då jag började förstå att jag inte skulle få sova igen på ett par år….men så har det faktiskt inte blivit! Visst, så länge jag ammade var jag tvungen att ta nätterna, men nu när jag trappat ner nästan helt, så tar vi varannan natt och morgon och det är uuunderbart! Som mamma får man ju ett extra hormonpåslag i början, som gör att man funkar på ca 3-4 h sömn ett tag. De tankar du tänker tror jag de flesta tänkt innan…hur ska just jag klara det här…men det GÖR man. Dock slås jag fortfarande av hur uppstyrda många mammor är och hur kaotisk jag själv är som glömmer skötväskor, blöjor, mat, osv titt som tätt. Blir man mamma vid 35 år, som jag, så har man hunnit bli ganska ego och trogen sina vanor, så det är lite knepigt att klämma in en baby bland allt ibland… :-)

 3. Hej! Jag har sovit hela nätter från att dottern var 5 mån och innan dess sov hon typ sex timmar i streck. Skriver inte detta för att göra ngn avundsjuk utan det har varit andra saker som varit sjukt jobbiga. Dock inte sömnen. Så som ngn skrev, det är olika i olika familjer. Men man får lite mer kraft med hormoner etc och orkar mer än man tror ( och gjorde innan). Men det är skitjobbigt med barn, om du frågar mig. Men ändå värt det. Skulle lätt haft avlastning ett par timmar här och där om det varit möjligt.

 4. Måste du så kommer du klara dig utmärkt på mindre än 8h sömn när du får barn. Man orkar det man måste orka, så är det bara, det finns inget alternativ när det kommer till barnen. Men man släpper ju lite på annat i de perioder det blir lite sömn (sjukperioder eller annat), tvätten kanske får samlas lite på hög tills man får mer tid/ork osv.

 5. Hej Josephine!
  Vi har två barn, 4 o 6 år. De ställer upp skor i skohyllan, hänger kläder på krokar, tvättar händer före o efter mat o äter inte banan, choklad eller glass i soffan därför att vi har tjatat/uppfostrat till det. Jag är inte pedant men vill ha ett enkelt liv= avskyr att plock-städa och då finns bara en regel: lägg tillbaka på rätt plats direkt efter användning. Jag går en forskarutbildning och min man har ett chefsjobb så vi har båda jobb ”på jobbet” och hemma på kvällen. Vi har städhjälp en eftermiddag var 14:e dag och det är väldigt stor hjälp för oss då vi sakta men säkert höjer vår lägsta-nivå från den där vi båda slutade orka bry oss. Vi jobbar inte heltid men lägger stor vikt vid att laga bra mat för oss i familjen. Ingen av oss tränar men vi cyklar till o från våra jobb (9 km enkel väg). Vi har starkt minskat socialt liv och vi tittar nästan aldrig på tv nuförtiden. Man orkar så mycket mer än man tror bara för att man måste. Men i perioder vill man bara sova sova sova sova. Sen är det upp till var och en att bestämma hur man vill ha’t, men man brukar köpslå med sina tidiga ideal och inse att de vägde lätt. Rutiner på allt är guds gåva till föräldrar, tråkigt men sant. De som har bäst rutiner är de som skrattar mest för de slipper leta favoritkepsen bakom TV-soffan när man har 4 minuter att transportera sig till det dagis som ligger i grannkommunen… Så kan det fungera! Lycka till!!

 6. Hej, har en dotter på dryga tre år och både min man & jag jobbar heltid. Jag är också pedant och trivs bäst när det är rent och undanplockat hemma. Eftersom jag tjänar bra så har jag valt att ha städhjälp som kommer hem till oss 3 h varannan vecka för att städa, plocka undan och hålla ordning gör vi själva hela tiden. Då slipper vi ägna halva lördagen åt att städa så vi kan mysa och umgås istället. Det är väl jag som plockar mest och försöker lära min dotter att städa själv men det går litet si och så.. Skam den som ger sig! ;o) Min man har litet mer flexibla tider så han hämtar och lämnar oftare, vi delar på matlagning, tvätt och annat som ingår i hushållet. För mig är det viktigt att hinna träna och träffa vänner så för att få ihop det så har jag skurit ned på TV-tittandet och ibland får sömnen stryka litet på foten. Innan jag fick barn så hade jag också uppfattningen att jag var tvungen sova minst 8 h/natt för att ”fungera” men iom bebisfödsel och nattamningar varannan timme de första månaderna så ändrades det där. Nu vet jag att jag fungerar även om jag är trött och går isf och lägger mig litet tidigare nästa kväll. Sover med öronproppar så om dottern vaknar på natten är det mest min man som får gå upp och hantera det. Vi tycker nog båda att det är viktigast att den som drar in mest pengar till hushållet (jag) ska kunna funka bra på jobbet.. ;o)

  1. Cissi, vad hände med din man? Vann inte du en PT session med min man? Tror aldrig du hörde av dig :)

 7. Hej!
  Man orkar det man måste orka. När min son var liten jobbade min man nattskift, vilket innebar att jag hade alla vaknätterna själv. Och det var många! Men, dels har man hormoner som hjälper kroppen att klara det, dels har man möjlgihet att ta igen förlorad sömn när bebiosen sover (om man skärper sig och tar chansen). Dessutom är det en övergående fas, och inte lika från ett barn till ett annat. När min dotter föddes fyra år senare var läget ett helt annat, hon sov nätterna igenom, och jag hade mycket ork och kraft både för mig själv och resten av familjen. Men visst har det hänt många gånger att man varit helt slut och inte orkat göra något, men då får det liksom vara så den eller de dagarna. Nu, ett blink senare är de sex och tio år, och jag har mer egentid igen:) Kram K

 8. Den som jobbar, kan åka till jobbet för att ”vila”. Här hemma är det fullt ös tills barnen lägger sig. Att vara hemmamamma betyder verkligen inte att man har ledigt.:) Jag tror också att vi orkar olika mycket, och får olika mycket hjälp av våra män. Den som får hjälp hemma, kan känna efter hur trött hon är. Den som jobbar eller är hemma själv med barnen, kör bara på. Jag tycker det är viktigt att motionera och träffa vänner för att tanka energi, och tala om annat än barn.:) Jag har två barn; flicka 2 år och pojke 3 veckor gammal. Vi har haft förmånen att lära barnen att sova, och barnen sover nätterna igenom. Så dina minst 8 timmar är fullt möjligt! Rutiner är A och O. Lycka till!

 9. Hej!
  Ja du.. Ibland (ofta) känns det som man inte orkar lyfta en pryl till! Men det går;) Vet inte hur jag ska förklara det mer än att man verkar få en dos extra kraft. I början är det ju hormonpåslag m.m.! Personligen tycker jag att den ”värsta” prövningen kom med nr 2, vi har 2 år mellan barnen, eftersom man inte riktigt hunnit fylla på kraft och energi som med första barnet! Sen är ju alla barn (och föräldrar) väldigt olika. En del bebisar sover 3 timmar i sträck på dagen, mina sov 30 min i taget;) Därför ska man vara väldigt försiktig med att jämföra sin situation med andra familjer, föräldrar och barn (och graviditet&förlossning;) Oftast ”ser” man bara att alla andra har det/klarar det bättre! Vilket inte stämmer, ALLA ”har sitt”;) Du kommer att klara av det galant och tillsammans med Anderson göra det bästa för era framtida barn!!:)

 10. Att vara mamma är ett helttidsjobb men man älskar det. Planering är A o O och man måste ta hjälp av familj o vänner så man får lite egentid då orkar man massa mer. Sömnbehovet ändras totalt med barn. Man orkar såå mycket mer än man ens tror är möjligt. Är mammaledig med nr 2 på 2 månader och min första fyller 2 år i juni… fullt ös! men kul och ibland asjobbigt! tror dock att det är helt olika nivåer med 1 barn och flera barn. KAOSartad skillnad! Men man kommer in och vänjer sig vid allt och då accepterar man en ny ”lägsta nivå” på städade ytor, strykna kläder och annat…

 11. Intressant fråga!
  Jag har tre barn på 9, 6 och 3 år. Har alltså varit småbarnsmamma i snart 10 år.
  Jag tror absolut att vi har olika mycket ork boende i oss. Och så beror det ju såklart på hur mycket hjälp man får av pappan. Man är ju ändå oftast två som hjälps åt.
  Jag är helt slut efter jobbet varje dag, som tur är så har min man mer ork överlag. Jag orkar inte heller dra igång massa tvätt och städ på lördagen förrän jag vilat riktigt ordentligt.
  Kram till dig!

 12. Det enda Josephine, som jag kan/vill berätta för dig är att du kan glömma dina ”minst 8 timmars sömn” om du får lyckan att bli mamma.
  Ha en trevlig helg :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..