Energitjuvar- fängelsestraff ska de ha!

Jag har lovat mig själv att inte låta folk stjäla min energi så lätt. Eller rättare sagt inte låta mig själv bli så uppjagad på vissa människor att jag töms på alla energi som jag normalt sett besitter. Men så är det ju lättare sagt än gjort när det har med ens passion, ens kärlek eller ens man att göra.

Som ni vet är jag gift med Anderson och han jobbar som PT. Men han undervisar också i Capoeira som ni kanske läst här på min blogg. Capoeiran för honom är en hobby, en passion. Inte något han tjänar några direkta pengar på utan han gör det för att han älskar att undervisa, speciellt barn och ungdomar. Det var ju just på så sätt vi träffades och startade vår välgörenhet ihop.

I vilket fall så gör han nu detta på ett par skolor på Östermalm, och eftersom han är väldigt ”laid back,” latinsk och stundom ointresserad av administration, så tar jag ett par timmar varje vecka från mitt ganska hektiskta jobbschema och hjälper honom med sådant, även när jag är sjuk, trött och egentligen inte alls har lust. Jag gör det gärna för hans skull eftersom det betyder så mycket för honom och för alla de barn som kallar sig hans elever.

Ett problem som jag träffat på det senaste året och som gör mig alldeles matt i kroppen är hur föräldrar till alla dessa barn har noll respekt för regler och för oss som lärare och människor. Låt mig elaborera:

Varje termin skickar vi ut brev om betalning och ibland om andra aktiviteter (denna betalning går främst till lokalhyra för vår ideella förening, instrument, utrustning, transport för lärare och t.ex gradering nu i juni då vår mästare kommer från Brasilien och han måste flygas in och tas hand om.) Och varje termin är det alltid vissa föräldrar som inte lyckas betala i tid, efter upprepade påminnelser. Man kan ju tycka att det kanske inte är så farligt, men låt mig förklara för er som inte förstår:

När en eller flera person inte betalar i tid så kan vi i vår tur inte betala de kostander som föreningen har. Om vi inte kan göra det så kan vi ju alltså inte köpa in, eller ens driva den verksamhet som barnen alltså ska ta del av. Hela systemet faller. Precis som vilken business som helst.

Jag har tänkt igenom detta då alla förstår att betalar man inte hyra eller amortering blir man av med lägenheten, om man inte betalar el eller gymavgift kan man heller inte förvänat sig el eller träning. Är ni med mig so far?

Så för alla dessa föräldrar från Öfvre Östermalm som för det mesta har det helt ok ställt, varför är det så svårt efter kanske tre eller fyra påminnelser betala i tid? Varför kan de inte betala den dagen då de ska? Och varför är det så svårt att förstå att de som faktiskt tar sig tid att tillbringa  med deras barn (och detta ideellt) borde få deras respekt och tacksamhet istället för stress och behöva tillbringa massa onödig tid på att jaga folk som inte betalar (i detta fall jag)?

Jag finner detta helt absurt.

Så idag fick jag återigen ”jaga” en förälder som påstod att hon inte fått något av de fem breven vi skickat ut (trots att alla andra i den skolan fått det) och istället för att be om ursäkt hotade mig med att ta ut sina barn ur Capoeira klassen och föreslog att jag skulle gå en charmkurs. Hon fortsatte att anklaga mig för att vara otrevlig, inte veta hur man driver en organisation och att jag saknade kunskap om administration. Så efter flera trevliga brev och påminnelser är alltså jag boven i dramat. Trots att jag alltså skickat ut flera brev, flera gånger per termin och är näst intill manisk med att all information ska lämnas i god tid till ALLA.

De som träffat och känner mig och har lite självinsikt, samt föräldrar till 90% av barnen vet dessutom detta. Hon kunde alltså inte inse att hon hade gjort fel och oavsett om hon då råkat ”missa” alla dessa påminnelser och brev så gick hon till personlig attack mot mig.

Min fråga till henne var då följande: Om jag och min man både gör vårt bästa helt ideellt för att undervisa och underhålla hennes barn på vår tid och ger henne en chans trots att sista inbetalningen var över 3 veckor sedan, att få dispans, vad har vi att förlora på om hon tar ur sina barn?

Nej just det. Ingenting. Förmodligen har vi mer tid för varandra och för de andra barnen. Jag slipper jaga henne och må dåligt av de personangrepp hon utsatte mig för, vilka för övrigt var otroligt larviga då det var så uppenbart att det var hennes sätt att skaka av sig sitt dåliga samvete.

De som är verkliga förlorare är ju dem som hon borde värdera högst- nämligen hennes egna barn som då inte får njuta och ha kul tillsammans med sina kompisar i Andersons klass.

Det skrämmer mig att alla advokater, läkare, miljonärer, entreprenörer, mediafolk och företagare som har sina barn på skolor på Östermalm på något sätt inte kan vara ödmjuka och intelligenta nog att fatta att på samma sätt som deras egna affärer skulle braka samman om det inte betalade räkningar, så faller en föreningsverksamhet för barn på samma sätt.

Och slutligen till de som tror att bara för min man är mörkhyad, lite tystlåten och inte sätter ner foten, att ni kan komma undan med dåligt beteende, ett liten reality check:  Jag växte upp på Djurgården, jag gick på samma skola som era barn och att tro att ni kan komma med överklassfasoner och tala ner till mig eller min man- ha, you´re in for a trip people. It ain´t never gonna happen! Jag vet alla era knep och patetiska undanflykter och ni vill inte starta ett verbalt krig med mig.

Respekt till lärare, fritidspersonal och idrottsledare- tänk på att det är dem som vakar över era barn när ni inte finns där och det borde vara i ert största intresse att behandla de människorna med allra största respekt och tacksamhet!

 1. Lustigt att de ofta är på öfre (där min släkt har bott i generationer, men som vi valt att lämna) som det är svårast att få betalt. D är också erfarenheten i vårt byggbolag. Vår byggledare säger att det enda stället där boende stjäl verktyg etc också..! ( O byggledaren är f ö själv uppvuxen på Storgatan..;) Att vara hövlig mot ALLA som bemöter en hövligt är på utdöende i o m inflyttingen av new money på öfre verkar d som, tyvärr.

 2. Bravo Jag gillar din uppfattning Att vara oförskämd är det värsta jag vet, att försöka sätta sig på en också det värstaSkriv din kommentar här!

 3. De mänskliga rättigheterna , demokrati m.m.och undevisa folk i att brista att ta ansvar för sina handlingar

 4. Hej Josephine, maila mig gärna så tipsar jag om några ställen där föreningar i stadsdelen kan söka finansiering.

 5. Jag undrar varför ni väljer att idka välgörenhet och göra detta fantastiska ideella arbete för barn från Öfvre Östermalm? De flesta barn där får ändå rida, åka på skidsemestrar och göra sånt som absolut inte är en självklarhet för alla. Jag tror det skulle betyda ännu mer för barn som inte har det lika förspänt. Det finns idioter överallt, men kanske skulle också föräldrarna uppskatta det mer.

  1. Hej, absolut. Vi gör arbete med ungdomar från hela Stockholm men de barn vi arbetar med är på Östermalm just därför att Anderosn jobbar där dagtid och inte hinner ta sig utanför stan också. Det blir liksom inte tid och ork över. Kanske en dag när vi är rika och inte behöver jobba för att tjäna pengar kan vi jobba i förorten och bara göra det vi älskar :)

 6. Fast det är rätt uppfriskande att få bli riktigt arg också. Eller hur? :-) Det sägs att det är fler stölder på Sabis på Fältöversten än i matbutiken i Fittja. Det säger väl en del om attityden … Det finns en kortläsare att koppla till telefonen så att betalningen kan ske direkt på plats och pengarna hamnar på rätt konto. Låt inte någon starta kursen innan det är betalt. Stå på dig även när det känns jobbigt med tjuvnypande människor. De mest arroganta kvinnorna har legat till sig sin status ….

 7. Bra skrivet!
  Jag satt & gapade igenom stora delar av ditt inlägg, så tråkigt att läsa, att man skall behöva lägga ner en massa onödig tid & energi, på någonting som bara skall vara roligt & positivt!

  Stå på dig!

 8. Finns det nåt värre än välgörenhet?
  Läste om ett center för hemlösa hundar
  i Houston TX som får mer pengar än ett
  för hemlösa människor… Det är kanske
  välgörenhetens rätta face?

 9. Väl rutet!! Ett tips inför nästa termin….kvitto på betald avgift skall visas upp vid första lektionen!

 10. All respekt till dig och till din man Josephine, för det ni gör för alla dessa barn!
  För mig är det en fullkomlig gåta hur stillöst och respektlöst människor ibland beter sig, bisarrt!
  ”Wake up and smell the coffee” – vad är det för signaler dessa föräldrar sänder vidare till sina barn??
  Jättebra att du ”tömde ur” dig detta tycker jag.
  Sedan måste jag få breömma er för hur galet fina ni är på bilden från i tisdags.
  Kram!

 11. Sök nåt bidrag och lägg istället capoeiraundervisningen i söderort – där skulle det garanterat vara hundra gånger mer uppskattat än på Östermalm. Och barnen skulle uppskatta Anderson och att han kan spanska!

 12. Spot on Josephine, I think you are raising an important topic. You are giving your time, effort and energy to those kids and it is a real shame that some parents do not value that. We are unfortunately living times when ‘me myself and I’ attitude is emphasized – this causes reactions you explained. It is just arrogant, bad behavior.

  All the best to your future efforts with capoeira, kick those parents out from the group if they cannot understand simple rules of trading. This is a service they are paying for – if no payment, no service. It is though a pity that their kids suffer from their lack of respect to other peoples’ work.

  I have seen a lot of these persons in the corporate world as well. The lesson I am taking is to be even more the opposite. I want to value others’ efforts and make my own contribution in time, treat everyone with respect.

  I enjoy a lot your blog, keeps my rusty Swedish a bit activated :D

 13. Bra skrivet tjejen..I like..

  Jag jobbar med barns rättigheter och välgörenhet och mina erfarenheter är att det absolut inte är ”rika” människor som skänker pengar överlag.. Nej det är familjer som precis får pengarna att gå runt själva men som ändå vill förbättra situationen för barn som har det sämre än dem. Det är precis som att pengar ger en mindre ödmjukhet och förståelse för andras situation..

  Keep up the good work.. Kram

 14. Bra rutet!
  Min man har haft eget företag i 35 år och de som ligger efter med betalningarna och krånglar är, utan undantag, de s.k., fina människorna med mycket god inkomst.

 15. Hej! Helt rätt tänkt tycker jag. Dessvärre så tror att det inte bara är Östermalmsmnskor som beter sig såhär, men de kanske anser sig ha rätten att göra det. Jag tänker att man ska försöka behandla mnskor så lika som det bara går och behålla respekten för sig själv och för den andre. Låter man sig provoceras för mkt så har ”andra sidan” vunnit. Alla mnskor oavsett samhällsklass behöver ramar och gränser och en del behöver man vara extra tydlig emot. Såhär är reglerna och de här blir konsekvenserna, exvis om man inte betalar så får ditt barn avstå från träningen.

 16. Josephine, jag skulle efter 2 påminnelser, skicka ärendet till Kronofogden (det gör andra också!) och då skulle jag vilja se deras reaktioner! hahaha!
  Kram på dig !

  1. Louise: Haha, jo visst kan man göra det, men då detta är en frivillig aktivitet så kan man inte tvinga folk att betala. Klart man kan ”stänga av” deras barn men det tycker jag är elakt mot barnen. Så jag jagar hellre ett tag (med typ 6 påminnelser) men någon gång måste man ju våga säga stopp. Och när jag gjorde detta med en vad hon uppfattade det som ”otrevlig ton” (dock fanns ej ett enda personligt påhopp eller direkt oanständiga ord i min första korrespondens till henne) så började hon alltså med nedvärderande ton och attacker hoppa på mig. Men tror jag måste vända blad idag. Annars blir det som någon sa, hon som vinner…

 17. Ja-a, det verkar nog vara överklass och folk med status som ofta är arroganta, varför? Jag fattar inte det, lite ödmjukhet skulle inte skada.
  Bra skrivet Josephine!

 18. Bra rutet Josephine! Det där beteendet är det många som lägger sig till med,tyvärr.Nedlåtande och arrogant,tror att det hör hemma hos en del s.k. fint folk.Har själv alltid bott i medelklassområde(om man nu måste dela in) och visst finns det smitare överallt när det kommer till betalning av klasskassa,blommor till lärare vid avslutningar m.m,men att bemötas respektlöst betyder ju på dåligt uppförande hos den individen och kan tyvärr inte avhjälpas med att de har lite mer pengar på banken än gemene man.Skicka till inkasso så slipper ni tjafs med dessa personer,eller så får barnen sluta hur väl ni än vill dem,det är ju föräldrarnas ansvar,eller hur! Efter fem barns skolgång och fritidsaktiviteter vet jag hur viktigt det är att stötta både barnen,lärare,fritidspersonal ,idrottsledare m.m. de gör ett fantastiskt fint jobb för våra barn.Heja Anderson,peppa honom från mig!Om jag bott i Stockholm och haft mindre barn,hade de fått börja med capoiera(här har det varit krav maga o karate)nu är de utflugna utom den yngste som styrketränar.
  ps.ni är jättesnygga på bilden där ni ska på dop :-) MVH Margreth

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..