Manusförfattare- ett ouppskattat yrke

När jag var 17 år så var min högsta dröm att åka till L.A och bli manusförfattare. Några år senare befann jag mig på NYU och pluggade film på landets bästa skola. Jag insåg ganska snabbt att det var i New York på Tisch jag ville plugga och inte i lala-land.

När jag gått mitt första år och engelskan började bli drägligare (att vi svenskar är bra på engelska är ju inget nytt men att skriva manus och plugga på universitetsnivå bland inhemska elever är en helt annan femma.) Jag skrev mitt första långfilmsmanus när jag var 21 år. Det blev sådär. Historien var bra, men jag saknande mycket kunskap fortfarande. Som tur var hade jag ett par år till på mig att studera och jobba på filmbolag för att lära mig mer om hur man skriver ett bra manus och alla delar från software som skall användas när man skriver manus, till hur man jobbar med en 3 (långfilm) och 4-5 akt (TV) struktur.

Sedan hamnade jag på andra banor efter skolan. Jag jobbade med utveckling, inköp, som regisassistent, producent assistent och producerade teater i London. Plötsligt var inte skrivandet en särskilt stor del alls.

Jag tror det berodde på min prestationsångest och min dåliga självkänsla. Jag hade ju inte vunnit en Oscar vid 25-års ålder och det var normen för mig när jag gick ut NYU. Jag hade inte fått ett av mina manus gjorda till film även om de låg hos de bästa agenterna i Hollywood, och jag pitchade och hade möten med stora producenter och bolag. Jag trodde att jag var ett totalt missyckande.

Idag önskar jag att jag hade förstått att en manusförfattare precis som inom alla andra yrken, måste slita och jobba i många år (oftast) innan man kanske får se sitt manus bli film.

En av mina bästa vänner har skrivit över 30 manus i Hollywood och får betalt mer än de flesta människor tjänar i deras liv, men hittills har bara 2 av hans manus blivit film. Sådana är branschen tyvärr. Speciellt i Hollywood. Men även här hemma.

Så med detta ska jag nu, drygt 10 år senare, ge mig in i manusskrivandet igen. Vad det blir, om det nu blir av, får ni veta om ca 1 år :)

    1. Oj, oj….jo visst men precis som allt annat i världen så krävs det kanske att man studerat film/TV/ manus lite grann. Att skriva bar manus är bland det svåraste som finns. Eller att skriva böcker, det är nog ännu svårare. Mitt bästa råd om Du har en idé för en TV-serie är att kanske börja med att skriva en s.k pitch eller synopsis. Det kan vem som helst oavsett erfarenhet göra. Sedan om du nu inte pluggat manus kanske du kan hitta någon som kan skriva med dig?
      För att skriva ner en idé eller sammanfatta en pitch behöver du bara bra fantasi och en story som du vill berätta. Mvh Josephine

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..