Julmarknader 2012

Jag älskar att gå på julmarknader och försöker hinna med så många jag kan. Vissa år springs det hela tiden och andra år, ja då är jag glad om jag hinner med nån överhuvudtaget.

Fått nys på några julmarknader här i Stockholm. Några är mina gamla favvisar och några har jag aldrig varit på, får se hur mycket det hinns med men minst en brasa och glögg i pappmugg ska jag hinna med.

 

Bondens egen Julmarknad Lördagar 8/12–22/12
En marknad som jag besökt på sommarhalvåret och det känns ju alltid lite bättre att handla närodlat och gynna duktiga bönder. Ska försöka ta mig dit och köpa röd- och grönkål som är ett MÅSTE på mitt julbord.

Julmarknad på Drottningholms slott 8–9/12
Har aldrig varit där men kan tänka mig att det är en maffig miljö. ”Delikatesser och hantverk” står det att läsa. Ja, det låter ju som ett bra upplägg…

Julmarknad på Hovstallet 30/11–2/12
Denna marknad är jag mycket sugen på att testa. Fokus ligger på hantverk och småskalig mat. Smeder, ljusstöpare, halmslöjdare och annat stämningsfullt. Verkar vara i en passande miljö dessutom.

Julmarknad på Skansen 24–25/11, 1–2/12, 8–9/12 & 15–16/12
The Mothership of Julmarknader om ni frågar mig. En given julaktivitet varje år. Förra året gjorde jag misstaget att äta mig mätt i det första matståndet, nygrillade revbenspjäll med äppelchutney. Så när jag sen såg alla de andra rätterna i matstånden suckade jag frustrerat. I år får jag ta med mig massa vänner och dela på alla rätter så jag kan få smaka allt!

Kungsträdgårdens Julmarknad 30/11–22/12
Nja, det är ingen favorit. Men, den ligger ju så centralt det kan bli i stan och om det är kväll, snöfall och julmusik i högtalarna är det en helt annan sak. Då kan det gå en motorväg bredvid för man kommer i stämning i alla fall.

Stortorgets Julmarknad, Gamla Stan 24/11–23/12
Så klassiskt det kan bli. Ett tips är att gå dit en vardagseftermiddag då mörkret lagt sig för då är det inte så mycket folk och mörkret är en sådan bra effekt. Mysiga eldfat överallt och fyllda julstånd med allt från mistlar och marsipan till trätomtar och rökt korv. Missa inte den stora fina krubban, en trappa upp i Stadsmissionshuset i ”hörnet”

Den rättvisa julmarknaden 1–2/12
Mycket bra initiativ.  Med gott samvete kan du köpa klappar tillverkade med respekt för mänskliga rättigheter och miljö.

Norska kyrkan 24/11
Denna har jag fått rekommenderad men aldrig besökt. När jag var liten var det alltid basar i den lokala kyrkan. Om detta kommer i närheten av det så blir jag gråtfärdig av lycka.

Konstfacks julmarknad 1–2/12 och Bekmans julmarknad 15-16/12
Låter kreativiteten flöda. Här hittar du unika julklappar och därmed löser problemet: ”Åh, vad ska XX få, han har ju redan allt!” 

 

Ja, detta var ett axplock av de som går att finna i Stockholm. Vad har du för favoriter där du bor? Skriv gärna en kommentar med en länk till din marknad så kan vi sprida julmarknaderna över hela landet.

 

 

  1. Svindersviks Brygghus i Sickla, Stockholm. Mysigt 1700-talscafe med stor personlighet, mysig liten julmarknad med hantverk under adventshelgerna. Sprakande brasa i liten gammal tvättstuga. Hemgjord glögg, rykande kryddig choklad, julskinkssmörgåsar och värmande soppa serveras. Bra kommunikationer från stan och fem minuters promenad från julklappshysterin i Sickla köpkvarter. Öppet torsdag-söndag 12-16 tom 16 dec. (3 advent)
    http://www.svindersviksbrygghus.se/Adventjul.htm

  2. Hej! Kul blogg :0) Hovstallet och Drottningholm är samma marknad. Den åker bara runt på olika gods och slott. Den är även på Taxingeslott i november. En marknad väl värd pengarna det kostar att gå in. Underbara hantverk och en massa god mat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..