Prisvinnande julmuffins

För några helger sedan hade jag ett gäng glada väninnor hemma och jag överraskade dem med ett uppdrag: Att baka den ultimata julmuffinsen. De blev först lite ställda och sen enormt ivriga och ytterst kreativa. Med alla tänkbara smaksättare, tillbehör, fyllningar och toppningar skred vi till verket. Vad kul det var att se alla varianter bakas fram.

 

 

Till slut korades en vinnare: Pepparkaksmuffins fylld med äpple, toppad med mandelspån, kristyr och tranbär. Det var liksom så många fina julsmaker som blandades och blev perfekta tillsammans. Nu gissar jag att ni vill ha receptet va?! Så klart, här kommer det.

 

DEN ULTIMATA JULMUFFINSEN 12 st

• Smält 100 g smör och tillsätt 3/4 dl mjölk och värm.

• Vispa sedan upp 1,5 dl socker och 2 ägg lätt fluffigt. (TIPS: låt äggen bli rumsvarma innan)

• Blanda 2,5 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1,5 msk potatismjöl1 tsk vaniljsocker och 3 tsk pepparkakskrydda i en stor bunke. Blanda i omgångar i mjölk/äggsmeten och rör till en jämn smet men inte för länge.

• Ställ 12 muffinsformar på en plåt och häll upp smeten.

• Skala två äpplen och skär till klyftor. Tryck 1-2 klyftor i varje muffins. Toppa med mandelspån.

• Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.

• Ställ de gräddade muffinsarna på ett galler och låt svalna något. Dutta på kristyr som ”lim” till tränbären. Pudra med lite pepparkakskryddor. Servera!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..