Vad smittar du andra med?

Hösttid brukar betyda smittotid. Det vi ofta glömmer bort är att vi året om smittar varandra med attityder, som kan göra oss både sjuka och friska.

Neurovetenskapliga experiment har visat hur mycket vårt välmående påverkas av andra. En testperson fick sitta med ögonbindel och hörlurar i ett rum. När människor med glad och lugn sinnesstämning kom in sjönk blodtrycket och halterna av stresshormon hos försökspersonen. Det motsatta skedde när irriterade och arga människor var i rummet. 

Testpersonen själv var helt omedveten om vad som pågick.

**

>> Håll dig frisk genom att välja ditt umgänge väl och fundera gärna över vilken attityd du själv smittar andra med.

Som inspiration kan du ägna tre minuter åt att titta på den här videon, den handlar om en sinnesstämning som gör både dig, mig och alla andra friska.

[youtubeplay id=”v7EPO8gjCiI” size=”medium”]

  1. Meditation gör att vi inte blir lika negativt indragna i andras känslor och uttryck. Vår förmåga och oförmåga att möta livet som det kommer till oss och kreativt ”dansa med det” påverkar hur mycket eller lite vi blir påverkade av andras humör.
    Det är en sanning med en hel del modifikation att vi ska ”välja vårt umgänge väl” i alla fall baserat på denna studie. Eftersom det är stört omöjligt att hitta vänner som bara är glada så kan vi själva göra vår del av jobbet och ta ansvar för den känsla som ju uppstår i oss. För den som är känslig för skam så sätter en väns handling som går utan för sociala konventioner ingång en stark känsla av obehag och stress. Bör den personen då välja bort sitt umgänge eller bör den ta tillfället i akt och växa? Försöker vi styra vår omgivning för mycket så missar vi lätt möjligheten att expandera vår egen förmåga att inkludera ytterligare djup av varande och en möjlighet att svara an på ett fördjupande sätt. Men det är verkligen sant att vi kan förändra vår omvärld genom hur vi förhåller oss till den. Men jag tror framför allt inte på ett leende utan snarare på acceptens av ”det som är”, ett autentiskt förhållande till stunden. För möjligheten finns att när någon kommer in arg så kan jag även låta mig inspireras av den intensitet som vreden medför.
    :+)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..