Läsarfråga: Utnyttjar han mig?

FRÅGA:

”Hej!

Har sedan januari 2011 ”dejtat” en kille. Vi har underbart sex och vi hittar på lite andra saker mellan varven oxå. Vi kan även träffas på hemmaplan utan att vi kastar oss över varandra. Så jag ser det inte som om vi träffas enbart för sexets skull.

Jag talade om för honom redan i juli 2011 att jag fallit för honom. Han sa då att han bara hade vänskapskänslor för mig. Jag valde ändå att fortsätta med det vi hade. Åh så fortsätter vi än i dag. Hade nyss ett samtal om känslor o hans känslor har inte ändrats. Åh kom även in på att han inte känner saknad efter mig då vi är åtskilda.

Vissa veckor träffas vi 5-6 dagar o andra kan det blir 1-2 dagar. Allt beroende på jobb. Vi har lovat varandra att vara ärliga o avsluta allt när det känns fel.

Ibland funderar jag på att avsluta allt men har för mycket känslor för att ens kunna tänka mig en vardag utan honom. Somliga lär anse att jag blir utnyttjad, vilket jag kanske blir trots att han sagt att han aldrig skulle göra det mot mig. 

Min fråga i detta är egentligen, kan verkligen en kille träffa en tjej, i snart två år, utan att känna mer än vänskap??? Kan denna vänskap övergå till något annat än just vänskap med tiden?”

SVAR:

Den man som du dejtar verkar vara ärlig. Han har sannolikt sagt precis som det är: han tycker om dig som vän.

Det är ett naturligt mänskligt beteende att vi anpassar oss till förutsättningarna. I det här sammanhanget betyder det vara sexkompisar. Du visar genom ditt beteende, det vill säga att fortsätta träffa din dejt, att du accepterar det.

Det här kan låta tufft och jag vet inget bra svenskt uttryck: Du är en friend with benefits. Det innebär att du ger sex och sällskap, vilket kan kännas skönt för er båda. Sannolikt kan det fortsätta tills din dejt träffar en kvinna som han vill ha ett långsiktigt förhållande med. 

För att svara på din uttryckliga fråga – ja, det går bra att ha en sexkompis under lång tid utan att känslorna utvecklas till något annat. Det som vi klumpar ihop och kallar kärlek är för hjärnan tre helt olika känslor: lust, förälskelse och bindning. Ibland hänger de ihop, andra gånger inte. Jag har skrivit mer om det här.

**

Utifrån vad du beskriver låter det som att du har gjort relationen viktigare än ditt eget välmående. Du har backat från dina känslor och låter dem stå tillbaka med förhoppningen att din dejt en dag ska inse vilken fantastisk kvinna du är. Då ska han ändra sig och du får den relation som du hoppas på.

Att förutspå framtiden kan vi inte, men jag kan ge dig några frågor:

>> Känns det sannolikt att din dejt kommer att ändra sig?

>> Upplever du att du respekterar dig själv med ditt beteende?

Tänk gärna på att du får från andra det som du skickar ut om dig själv. Om du är beredd att tolerera mer än vad som är stärkande för dig, så är det vad du kommer att få göra i ett förhållande.

**

Mer av en relation med samma partner kommer sannolikt att innebära mer av det som ni redan har, inte mer av något annat. Verkligheten är som den är, även om den insikten kan vara jobbig att ta till sig. 

Det som du kan fundera över är följande:

>> Vill du ha mer av det som du just nu har?

Mina varmaste lyckönskningar

/Karin

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..