Natashja Blomberg: ”Varför blundar alla för machostrukturen som #spelhat och sexism i gamingvärlden skapar?”

12 juni 2014 80 kommentarer
Feminism / Framtiden / Sexism

”‘Hoppas någon letar upp dig och styckar dig din jävla hora’ skriver en trettonårig pojke till mig. Det är ett av flera hundra liknande mejl som trillat in det senaste dygnet. På olika nätforum har min adress och mitt telefonnummer lagts ut och jag får om och om igen förklara för mina barn varför mamma inte orkar svara i telefonen precis nu.

Jag är trött. Men jag är iallafall vuxen och luttrad vid det här laget. Jag känner mig inte hotad när barn skriver till mig, men jag får tillräckligt av den varan från vuxna män också och ser sambandet. Det börjar tidigt, indoktrineringen i misogynins ädla konst. Och jag, och många med mig, har kunnat dra slutsatsen att högsätet ligger i spelvärlden där hundratusentals unga gamers, som spelar och umgås med varandra, varje dag också lämnas att uppfostra varandra enligt rådande machonormer. Här är det flugornas herre som regerar och spelutvecklarna försöker inte ens motarbeta det.

Det är dock inte bara i spelen sexismen råder utan även på spelföretagen och de som försöker peka ut problemen, såväl anställda, som journalister och gamers som höjer rösten ses som obekväma rabiatfeminister och tystas ofta effektivt.

Häromdagen skrev Angela Larsson en artikel i Nöjesguiden där hon sakligt problematiserade Youtube-stjärnan Felix ”PewDiePie” Kjellbergs språkbruk, sexism och rasistiska undertoner. Felix har 27 miljoner fans och med det följer såklart ett ansvar. Angela efterfrågade det och reaktionerna lät inte vänta på sig. Både Angela och Nöjesguiden fick motta dödshot av arga kränkta unga killar men när detta uppmärksammades så ställdes hon till svars. Hon borde vetat bättre… Hon får skylla sig själv… Känns det bekant?

En stor andel av alla gamers är tjejer, men de syns knappt. Killarna dominerar, tonen är hård och hela spelkulturen domineras av förakt för kvinnor. It’s a mans world bokstavligen, det är skapat av män för män. Kvinnor får vara med på nåder. Som rekvisita, antingen strippor eller horor, sällan som egna aktörer och aldrig ur ett kvinnoperspektiv. Med risk att låta gammalmodig så undrar jag hur detta påverkar den formbara kvinnosyn som de unga pojkarna, och flickorna för den delen, växer upp med och vilka uttryck den kan komma att ta som ett resultat av miljön de spenderar sina dagar i.

De sexualiserande våldshoten och kränkningarna som nästan uteslutande är riktade mot kvinnor har blivit en förväntad konsekvens och en självklarhet för de som väljer att vara aktiva på nätet. Ingen verkar tycka att det är speciellt allvarligt – snarare uppmanas vi att bita ihop och själva ta ansvar för hur vi ska reagera på hatet. Det vill säga inte alls. ”Hora”, ”fitta”, ”luder” – orden har blivit vardagsmat och männen ursäktar sig med att det som sker online inte är på riktigt, att det bara är på skämt. Men de som tar emot hatet är lika verkliga som du och jag. Jargongen normaliseras till slut och ”märkligt” nog så tar killarna med sig den hotfulla retoriken ut i den fysiska verkligheten.

Att hot och hat är vanligt för kvinnor som är offentliga är ingen nyhet, men det är minst lika vanligt för unga skolbarn, i klassrum och på skolgårdar, på Facebook och genom sms. Unga tonåringar som inte har någon som lyssnar eller en peppande röst när det blåser som mest. Var ska de vända sig när ingen tar det som händer på allvar?

Nätet ger inte bara mobbare och kvinnohatare en ny plattform, nätet ger dem ett sätt att organisera sig på, en armé att ha i ryggen om de vill. Ingen verkar vara villig att ta ansvar för detta. Administratörer och spelutvecklare lyser med sin frånvaro. Föräldrarna håller bekvämt för öronen: deras barn skulle ju aaaaaaldrig….. och så tar ännu ett barn livet av sig som en konsekvens av det brutala hatet hen fått utstå.”

#spelhat – när du vill tycka till på Twitter.

_____________________________________

Namn: Natashja Blomberg. Ålder: 37. Familj: maken Oskar, Ninja 5 år och Tamlin 3,5 år. Bor: Nynäshamn. Gör: krönikör hos Hela Hälsingland och amelia.se samt driver Sveriges största feministblogg: Lady Dahmer.

_____________________________________

80 kommentarer

Skitbra skrivet Lady Dahmer! Jag är en av de få gamers som är så jävla less på dett ständiga kvinnoföraktet som onekligen genomsyrar hela spelindustrin. (Möjligtvis minecraft då som kanske står ut..)
Det går fan inte att spela ett spel idag utan att kvinnohatarna skall synas och höras. och det högt för den delen. Jag känner spontant att vi behöver en uppsjö med frontfigurer av samma storlek som exempelvis ”pewdiepie” som gör ett aktivt ställningstagande och demonstrerar att det här är fan inte hur man beter sig.
Hur som helst, skitbra krönika! You rock!

Jättebra skrivet! Heja dig! Det är verkligen på tiden att profiler inom spelvärlden börjar ta sitt ansvar och markera emot sådant här beteende, visa att det verkligen inte är okej. Vad förväntar de sig blir resultatet när tusentals unga, formbara människor utsätts för den här människosynen egentligen?

Det rör sig i spelvärlden. Lite lite, kanske, men ändå… Det råder glada misstankar om att nästa protagonist i kommande Zelda-spel är kvinnlig. Tummar hålls :)

Hur bra som helst! Blir alltid glad när jag ser någon skriva om ämnet för det behövs verkligen, samtidigt som jag blir ledsen när jag tänker på hatet, trakasserierna och hoten som ofta följer den kvinna som vågar kritisera spelindustrin eller gamingkulturen.
Något måste göras och det är snabbt, kvinnohatet, rasismen, homofobin gror i spel/forum där dom får härja på bäst dom vill utan några som helst konsekvenser. Spelföretag och liknande måste börja prioritera säkerheten för alla spelare.

Hej, Ge gärna konkreta exempel för oss som inte är så insatta i spelvärlden, Jag har spelat 4 datorspel genom åren och det var World Of Warcraft där dom hade 0 sexism tycker jag vet många vänner som träffade sina respektive via spelet. Star Craft 2 hade både en kvinnlig och en manlig huvudkaraktär plus unisex aliens, Spelet Mirrors Egde var en en tjej som sprang som huvudkaraktär samma med Tomb Raider serien.

Jag spelar ofta med feminina namn på nätet och upplever inte det du beskriver.

Sen betvivlar jag starkt på att det finns så många kvinnohatare som ni försöker få det till, Tror majoriteten av alla hetrosexuella män älskar kvinnor mer än något annat på jorden. Kvinnohatet du kan känna i en kommentar kanske är exakt lika manshatande från samma kille till en annan kille i stil med ”Din jävla b*g du kan ju ingenting gå och sug k*k värdelösa sopa!” så det kanske skall benämnas med ”Hat från unga personer” inte mans / kvinnohat. För hat på nätet finns det gott om mot människor i alla dess former men jag tvivlar starkt på att det finns kvinnohatande klubbar som sitter och klurar på forum hur man skall göra kvinnors liv extra jävlig, Det finns nog lika många som kvinnor som sitter och klurar på hur man skall göra mäns liv surare, dvs väldigt få.

Håller så klart helt med, men jag hoppas att det inte är Blomberg själv som satt rubriken. För just den känns lite som att alla vi som arbetar mot sexism, rasism och homofobi i spelkulturen inte existerar. Jag vet att Blomberg åtminstoene känner till personer som Åsa Roos och alltså därför vet att ”alla” inte blundar.
Sverok arbetar för ett bättre klimat och ordnar sina egna stora lan och E-sport tunerignar där sexism inte ska vara välkommen.
Det finns många, många som arbetar i brutalt hård motvind i det här.
Med det inte sagt att Larsson itne har rätt, jag själv känner endast till pewdiepie till sitt internetnick och har alltså inte haft någon möjlighet att kritsisera det språkbruk som ligger bakom. Men har jag kristiserat det sspråkbruket hos andra. Ja.
Det jag vill säga är att det finns en motståndsrörelse, vi som vill öppna för en mer öppen spelkultur finns, även om vi ofta får utstå kränkande ord och/eller hot från de som inte ser problemen som problem.
Det enda jag är kritisk till är just rubriken.

Att säga bög eller sug kuk till folk är inte endast kvinnohat utan även homofobi. Varför är det något dåligt att just suga kuk? Är d et för att det oftast är kvinnor och bi/homo män som gör det? Är det därför något lägre ställt att utföra oralsex mot någon med penis? För det är ju det som antyds, inte sant? Ofta är de som säger sådana saker, och även de som förtrycker överlag i spelvärlden, inte medvetna om att de gör det. Alltså är det lite extra svårt att få dessa personer att förstå.
Jag har själv kommit relativt lindrigt undan, men så spelar jag sälla online nu förtiden.
Du drar upp några exempel men det finns många,många fler där det endast går att spela man än det finns där det endast går att spela kvinna.

Men jo tjejer blir utsatta, det är ingen lögn, det är ingen överdrift, det är verkligheten för många tjejer.

Det finns olika typer av sexism. I World of Warcraft-communities som diskuterar det här finns det till exempel en uppsjö skämt om hur kvinnliga spelarpersoner får mindre och mindre kläder ju mäktigare de blir. Utseendemässigt objektifieras kvinnofigurerna i spelet. Det finns även problem med hur de porträtteras i spelet, hur de agerar och så vidare. Bland annat blir Sylvanas dödad av Arthas och återuppväckt av Lich King, men det är först när han blir maktlös som hon återfår någon slags egen handlingsförmåga.

I Star Craft 2 visar det sig att Raynor måste rädda Kerrigan ett flertal gånger – från Zerg och från Mengsk, för självklart har Mengsk en artefakt som gör Kerrigan a.k.a. Queen of Blades helt hjälplös i en slutstrid som egentligen borde vara då Kerrigan får lysa ordentligt. Men nej, då måste en man kliva in. De här mönstren finns i åtskilliga spel och Blizzard upprepar dem gång på gång i sina.

Att Mirror’s Edge och Tomb Raider har kvinnor i huvudrollen är jättebra. Men sanningen är den att en undersökning som gjordes 2009 visar att 80% av alla spelbara personer i spel är män, enbart 20% är kvinnor och då räknas inte sportspel med. Undersökningen heter The Virtual Census: Representations of Gender, Race and Age in Video Games.

Kontentan av detta är att kvinnor inte bara är underrepresenterade, utan även att när de finns med i spelen så är de objektifierade och ofta passiva. I många spel används kvinnor som plot points, det vill säga att spelaren antingen skall rädda kvinnan eller drivs av hämnd, eftersom kvinnan dött och mannen vill hämnas hennes död.

Det finns med andra ord problem med kvinnosynen i spel.

För att ge dig konkreta exempel på hur kvinnor kan behandlas online ber jag dig kolla upp fatuglyorslutty.com där det dagligen skickas in exempel på hat och hot som kvinnor får utstå i spelmiljöer. Det saknas med andra ord inte källor.

Last of us? Tomb raider? Två av de största spelen 2013 har två starka kvinno roller. Sen så är det ju sexism och orealistiska förväntingar av män i spel också.

Som jag skrev tidigare, 80% av alla spelarpersoner är män. Kvinnor är kraftigt underrepresenterade. Jag håller med om att mansrollen också är begränsande, men skillnaden är att mannen är aktiv och gör saker och är idealiserad utifrån ett manligt perspektiv, medan kvinnor är passiva, sexualiserade och objektifierade, även det ur ett manligt perspektiv.

Ja, Lara Croft är en stark karaktär. Speciellt utseendet… Det är ju det här folk menar, du kommer med TVÅ karaktärer varav en har en lång historia av sexualisering. Det räcker liksom inte. Räkna manliga huvud- och biroller i spel?

Shit de gör mig verkligen ledsen att denna pajas kallar sig feminist… Hon har uppenbarligen inget med feminism att göra. förutom att måla riktiga feminister som snedvridna mans hatare… ledsen att sådan här propaganda inte stoppas av någon vettig person.

Att säga att det är sådär kvinnor bemöts i spel är löjligt. Vissa kvinnor kan bemötas så av ett fåtal idioter. Majoriteten av alla gamers är trevliga och normala människor. Tilltalar någon dig såhär när du är online på ett större spel är det bara att rapportera personen till admin så blir personen bannad. Utvecklarna har tagit till stora åtgärder för att förminska att sådant ska ske, något LadyDahmer inte verkar ha någon aning om.

Varför ska vi ha 50/50 män och kvinnor i alla spel som kommer ut när 90% av de som konsumerar spel är män? VIll ni feminister att spelbranschen ska bli jämställd får ni se till att pumpa in lite pengar i den också. Spelbranschen drivs av marknadsekonomin, inget annat.

Kalle – det finns åtskilliga bevis på att det inte är en enskild företeelse inom spelkulturen. Ett tag samlades liknande kommentarer på http://fatuglyorslutty.com/, men den verkar ha lagt ner sin verksamhet. Jag kan intyga att det inte är en enskild företeelse.

Visst finns det verktyg att anmäla, men det är inte alltid spelen eller onlinemiljön vidtar åtgärder mot dem som trakasserar, och det händer inte bara i spelen utan även utanför, där spelföretagen har mindre att säga till om. Den här länken leder till en artikel om sexism inom e-sport: http://learningsc2.com/starcraft-2-and-esports/the-normalisation-of-racism-sexism-and-homophobia-in-the-starcraft-2-esports-scene/

Det finns hur mycket som helst därute, och det finns också hur många spelare som helst som reagerar som du gör, med att kalla diskussionen löjlig. För någon som får ta emot hot om våld är det absolut inte löjligt utan på största allvar och kanske till och med något som driver bort spelare från spelkulturen.

Det är fel. 47% av de som spelar i Sverige är kvinnor, enligt siffror från dataspelsbranschen. Statistiken hittar du här (i den här undersökningen står det tlll och med 50/ 50):
http://www.dataspelsbranschen.se/media/1732/dsb-faktafolder%20screenview.pdf

USA har liknande siffror, 45% kvinnor 55% män;
http://www.theesa.com/facts/pdfs/esa_ef_2013.pdf

Liksom Australien, där fördelningen är 47% kvinnor, 53% män:

http://www.smh.com.au/digital-life/games/blog/screenplay/new-statistics-reveal-the-face-of-australian-gaming-20120801-23g49.html

Ditt argument håller inte. Det är heller ingen som har sagt att det skall vara en 50/50 uppdelning, men vi kan åtminstone göra bättre ifrån oss än 80% män, 20% kvinnor och många av dem inte ens spelbara personer.

Mm, ”fåtal idioter”? De måste verkligen jobba hårt när de hinner vara elaka mot så många kvinnor http://fatuglyorslutty.com/
Javisst, det är ju jättebra att en kan rapportera, men det betyder inte att beteendet är ok? Varför ska kvinnor behöva ägna en massa (som ju brukar räknas som dyrbar) speltid åt att anmäla? Det är ju en kultur som gör att det är såhär.

Det här var det dummaste jag läst på länge. Var fan får du din information ifrån eller hittar du bara på medan du skriver? Jag har spelat väldigt mycket onlinespel under min uppväxt och du har ingen jävla aning om vad du pratar om. Ja, det är sant att folk använder ord som ”luder”, ”fitta” och ”hora”, det du dock struntar i att nämna är att i samma mening som man hör dessa ord så hör man också ”kuk”, ”cp” m.m. Den kulturen du pratar om finns inte. Blev äcklad av dig och den här artikeln, du påstår dig vara feminist vilket jag inte tror en sekund på. Av alla områden där orättvisor finns så väljer du att fokusera på spelvärlden? Pinsamt.

Du är medveten om att Natashja fick ta emot 40-talet hot bara för att hon länkade till en kritisk artikel om PewDiePie? Inte det? Hon får det därifrån. Och ifrån det faktum att spelkulturen är full med hot och hat och att om du är kvinna så blir du dubbelt utsatt. Det finns en rad länkar längre ner i kommentarerna som påvisar hur det beteendet ser ut.

Enligt ESA (Entertainment Software Association) är 47 % av tv-spelarna kvinnor. Annars är det inget argument att bara för att män lägger pengar på spel, så ska spelvärlden vara sexistisk och hatisk? Det drabbar ju andra män och kvinnor senare i livet som LD bland annat skriver. Det är alltså något destruktivt som borde åthjälpas.

Men snälla, du berättar om dina erfarenheter som ligger i linje med det LD beskriver – ändå blir du alldeles upprörd och tror inte att den kulturen finns?? Du tror inte på något du själv upplevt?
Du fokuserar ju på det här kommentarsfältet, men jag antar att du själv fokuserar på väldigt allvarliga rättvisor utöver detta – för du ville väl inte bara gnälla på LD?

Har inte läst så nogrannt nu eller tidigare inlägg.
Wall Of text, TLDR på botten.

Är det spelen eller personerna i multiplayer som är sexsistka? Att personer är sexstistka beror nog oftast på att de är dålig uppfostrade eller ”coola” tolv åringar. Du är dessutom inte ensam om att få skit i spel. Däremot är du tjej så kommer de säga hora, eller något tjejer som tar illa upp vid för de vill såklart göra dig förbannad. Något som ”vi män” hör dagligen och helt enkelt skiter i eller skriver dumma saker tillbaka.

Ta det inte personligt. Hur många gånger har man inte fått höra att dom ska knulla ens syster, mamma eller att dom ska döda en. Det är allt på ”skoj” och tar ut sin ilska på andra personer. Jag vet inte hur man ska lösa det här, men en del spel bannar folk för att de använder fult språk.

Angående Pewdiepie artiklern måste jag säga att personen som skriver artikeln är förmodligen förgammal och bitter för att förstå internet och spelvärldens kultur. Folk älskar pewdiepie både tjejer och killar. Han är en komiker som skämtar om hemska saker. Det finns ingen lag om vad man får skämta om eller inte.

Det är lite som brevik, 9/11 och våldtäkt skämt. Tycker man inte om det så får man gå därifrån.

Nu ska jag prata om spelkaraktärer och varför ni feminister har fel. Lara Croft är troligtvis en av de kändaste spelfigurena inom spelbranchen. Jag ser inte riktigt vad som är sexistiskt hon har kropp med bröst och rumpa? Hur många manliga karaktärer har inte sexpack med stora muskler och mörk röst. Jag anser inte det sexistiskt utan att de oftast passar in på de spel jag personligen spelar.

”Det finns inte lika många kvinliga karaktärer” Nej det stämmer. Är det speltillverkarnas fel att det inte finns lika många kvinnliga karaktärer i spel? Nej. Borde de inte få göra en manlig huvudkaraktär bara för att det finns för få kvinnliga? ”Tyvärr grabbar ni får inte göra det här spelet. Det alldeles för mycket manliga huvudkaraktärer”. Om ni nu saknar kvinnliga så får ni ju ta saker i egna händer och göra ett spel själva. Jag tror inte de kvinnliga som jobbar inom spelindustrin tänker som ni gör.

Nä men gud en kvinna räddas av en man. Så himla sexistiskt…. alltid är det en tjej som räddas. Nej det är en riktig hjälte i en människas ögon. Det kvittar vilket kön. Något ni verkar ha missat är bara för att det oftast är en man som räddar en kvinna i ett spel så betyder det inte att speltillverkarna är sexsitiska. Man kan inte kolla på alla spel som har släppts och dra en slutsats. Du måste titta på varsit spel för sig själv.

Då är ”alla” action filmer sexistiska? James Bond räddar och ligger med tjejer i varje film även då han ser ut som en hjälte i allas ögon. Eftersom ”90%” av alla action filmer har manliga huvudskådespelare så är de ju inte sexistiska.

En sista paragraf. Det där med att 45% är kvinnnliga gamers. Tyvärr så räknas inte The Sims, facebook spel eller två timmar i veckan (I mina ögon) för att kunna kalla sig själv en ”gamer”. Det beror helt på vilket spel du spelar. Om du går in ett multiplayer spel på CS:GO med tjugo pers. Så är det nog 19 pers män, och en kvinna.

Skriv en kommentar