Natashja Blomberg: ”Varför blundar alla för machostrukturen som #spelhat och sexism i gamingvärlden skapar?”

”‘Hoppas någon letar upp dig och styckar dig din jävla hora’ skriver en trettonårig pojke till mig. Det är ett av flera hundra liknande mejl som trillat in det senaste dygnet. På olika nätforum har min adress och mitt telefonnummer lagts ut och jag får om och om igen förklara för mina barn varför mamma inte orkar svara i telefonen precis nu.

Jag är trött. Men jag är iallafall vuxen och luttrad vid det här laget. Jag känner mig inte hotad när barn skriver till mig, men jag får tillräckligt av den varan från vuxna män också och ser sambandet. Det börjar tidigt, indoktrineringen i misogynins ädla konst. Och jag, och många med mig, har kunnat dra slutsatsen att högsätet ligger i spelvärlden där hundratusentals unga gamers, som spelar och umgås med varandra, varje dag också lämnas att uppfostra varandra enligt rådande machonormer. Här är det flugornas herre som regerar och spelutvecklarna försöker inte ens motarbeta det.

Det är dock inte bara i spelen sexismen råder utan även på spelföretagen och de som försöker peka ut problemen, såväl anställda, som journalister och gamers som höjer rösten ses som obekväma rabiatfeminister och tystas ofta effektivt.

Häromdagen skrev Angela Larsson en artikel i Nöjesguiden där hon sakligt problematiserade Youtube-stjärnan Felix ”PewDiePie” Kjellbergs språkbruk, sexism och rasistiska undertoner. Felix har 27 miljoner fans och med det följer såklart ett ansvar. Angela efterfrågade det och reaktionerna lät inte vänta på sig. Både Angela och Nöjesguiden fick motta dödshot av arga kränkta unga killar men när detta uppmärksammades så ställdes hon till svars. Hon borde vetat bättre… Hon får skylla sig själv… Känns det bekant?

En stor andel av alla gamers är tjejer, men de syns knappt. Killarna dominerar, tonen är hård och hela spelkulturen domineras av förakt för kvinnor. It’s a mans world bokstavligen, det är skapat av män för män. Kvinnor får vara med på nåder. Som rekvisita, antingen strippor eller horor, sällan som egna aktörer och aldrig ur ett kvinnoperspektiv. Med risk att låta gammalmodig så undrar jag hur detta påverkar den formbara kvinnosyn som de unga pojkarna, och flickorna för den delen, växer upp med och vilka uttryck den kan komma att ta som ett resultat av miljön de spenderar sina dagar i.

De sexualiserande våldshoten och kränkningarna som nästan uteslutande är riktade mot kvinnor har blivit en förväntad konsekvens och en självklarhet för de som väljer att vara aktiva på nätet. Ingen verkar tycka att det är speciellt allvarligt – snarare uppmanas vi att bita ihop och själva ta ansvar för hur vi ska reagera på hatet. Det vill säga inte alls. ”Hora”, ”fitta”, ”luder” – orden har blivit vardagsmat och männen ursäktar sig med att det som sker online inte är på riktigt, att det bara är på skämt. Men de som tar emot hatet är lika verkliga som du och jag. Jargongen normaliseras till slut och ”märkligt” nog så tar killarna med sig den hotfulla retoriken ut i den fysiska verkligheten.

Att hot och hat är vanligt för kvinnor som är offentliga är ingen nyhet, men det är minst lika vanligt för unga skolbarn, i klassrum och på skolgårdar, på Facebook och genom sms. Unga tonåringar som inte har någon som lyssnar eller en peppande röst när det blåser som mest. Var ska de vända sig när ingen tar det som händer på allvar?

Nätet ger inte bara mobbare och kvinnohatare en ny plattform, nätet ger dem ett sätt att organisera sig på, en armé att ha i ryggen om de vill. Ingen verkar vara villig att ta ansvar för detta. Administratörer och spelutvecklare lyser med sin frånvaro. Föräldrarna håller bekvämt för öronen: deras barn skulle ju aaaaaaldrig….. och så tar ännu ett barn livet av sig som en konsekvens av det brutala hatet hen fått utstå.”

#spelhat – när du vill tycka till på Twitter.

_____________________________________

Namn: Natashja Blomberg. Ålder: 37. Familj: maken Oskar, Ninja 5 år och Tamlin 3,5 år. Bor: Nynäshamn. Gör: krönikör hos Hela Hälsingland och amelia.se samt driver Sveriges största feministblogg: Lady Dahmer.

_____________________________________

 1. Fast i jämförelsen med Pewdiepie och AVGN så är de ju en viss skillnad.
  AVGN har väldigt färgstarka utmålningar om hur han tycker ja, men han kallar ju fortfarande inte specifikt kvinnor förnedrande ord? Han snackar huvudsakligen hur spelet i fråga är, inte målar ut kvinnor i färgstarka ord. Komedi eller ej! Målgruppen hos båda dessa idoler är väldigt unga och de suger i sig allt de säger som svampar! Då spelar det ingen roll om Felix bara spelar en roll och inte menar nått illa, det handlar ju om hur betraktaren suger åt sig det och börjar ”skoja” med att kalla nån för bitch eller nått annat ”kul” för de är ju bara på skoj orka lixom?

 2. Aldrig tittat på dessa kvinnor med stora ögon? Det är rätt svårt att se kvinnan när allt man ser är svällande bröst och en tråd på kroppen. Klart du och alla andra män ser henne medan ni har handen i byxan, de är ju självklara sexobjekt som finns där för att behaga männens suktande ögon! Ta fram kvinnor som inte måste posera med sina välutformade bakdelar eller blinka mot skärmen som att allt de vill är att ta din lem i munnen! Skaffa lite perspektiv hur kvinnor målas ut i media och sluta vara så trångsynt.

 3. Här har jag väl snavat in på pseudo-feminismens egna högborg och i egenskap av man vet jag inte om jag törs förvänta mig ett vänligt bemötande. Trots detta känner jag ändå ett behov av att skriva av mig.

  I min enfald trodde jag att feminism inte gick att jämställa med manshat, men så ännu ett exempel på saker som får mig att tveka. Jag är absolut för jämställdhet, men jag är inte för att få en etikett stämplad tack vare mitt kön. Självfallet vill jag heller inte bli stämplad för mina intressen.

  Någon får gärna förklara för mig varför det är okej för ”feminister” att dra alla över en kam på det här viset? Det är desto värre sällan fakta som presenteras – någonting blir inte sant bara för att man kommer med anekdot efter anekdot. Kom gärna med belägg för dina påståenden – hur kan du påstå att jargongen inte är något som barnen hämtar från det fysiska livet och tar med sig ut på nätet? Och hur kan du så bestämt hålla spelutvecklarna till svars för detta?

  Den här typen av retorik är inte ny och jag tycker det är skrämmande att se ett sådant uppenbart grupprunk där en så oerhört pessimistisk och snäv bild sprids vidare gång på gång. Det blir inte bättre av att man som i Angelas fall (och du därmed indirekt) citerar Anita Sarkeesian, som ju är ökänd för sitt icke så vetenskapliga förhållningssätt och sin selektiva behandling av spelmediet.

  Nej, vill du bli tagen på allvar får du komma med lite mer substans. Nog för att sexism är ett problem i spelvärlden, men att raljera över småbarns beteenden och kalla spelvärlden för ett misogynins högborg är att ta i å det grövsta. Det går helt enkelt inte som insatt i (och uppvuxen med) mediet att ta dig på allvar när du skriver på det här viset. Jag förstår att det går hem hos Amelias läsarkrets och i twitterflödets gömmor, men det blir inte mer sant för det.

  Dessutom är det högst beklämmande att se att man ständigt glömmer bort de stereotypa mansbilderna som även de sprids i spelvärlden. Varför talar vi inte om dessa? För varje sexistisk karikatyr du finner finns det tiofaldigt med manliga sådana. Jag kommer strax till varför det är på det här viset, men att stirra sig blind på kvinnokarikatyrer och skrika misogyni är att göra debatten om uttryck i spelmediet en otjänst. Jag skulle föreslå att du tar en grundkurs i kulturvetenskap om din strävan är att faktiskt tillföra något till debatten.

  Även om detta inte faller dig i smaken vill jag uppmana dig att innan du skriver nästa krönika ser dig om i spelvärlden – det finns en lång rad exempel på starka kvinnliga karaktärer i varierande roller. Du skulle bli förvånad. Men det är inte mitt ansvar att rada upp dessa för dig här och nu. Bland denna skara kvinnliga karaktärer finns dock självfallet de som kan upplevas som sexistiska och schablonartade – men återigen – glöm då inte alla manliga karikatyrer.

  Självklart kan vi slå fast att spelvärlden i allmänhet är dålig på att skapa djupa karaktärer, eller spel med djup i största allmänhet. Tyvärr ser marknaden ut såhär och det av olika anledningar. Detta betyder dock inte att det är fritt fram att smutskasta hela spelmediet Det vore som att smutskasta hela bok- eller filmbranschen på grund av Hollywood eller boktoppen och du hör ju själv hur dumt det låter. Att börja prata om patriarkat är att göra det väldigt enkelt för sig.

  Grand Theft Auto brukar vara ett populärt exempel och jag har sett det tas upp i kommentarsfältet här. För det första en satirdrypande karikatyr på allt som är fel i det amerikanska samhället. Det är inte menat att tas på allvar av någon någonsin. Ofta när spel av den här typen tas upp så ringer dåliga klockor från våldsdebatten. Fortfarande är det så att de flesta av oss kan skilja på spel och verklighet.

  Sedan är det ingen nyhet för någon egentligen att nätet florerar av hatiska attityder. Men återigen är det att göra det lätt för sig att kalla det för misogyni. Näthatet låter sig inte förklaras med så enkla medel och man misstar sig om man tror att kvinnor blir särbehandlade på den fronten. Att vara dryg är det officiella tidsfördrivet på internet och ingen kommer undan. Jag tänker inte försvara att det är så, men det är samtidigt ingenting man skall bli eld och lågor över eller ta på så förbaskat stort allvar. Mobbning har existerat innan internet, detta vet jag av egen erfarenhet.

  Att anklaga spelvärlden för att agera forum för organiserat kvinnohat är dock att be om foliehatt-stämpeln. Uppfostra barn istället och prata med dem så ska du se att det blir anständiga medborgare av de också i slutändan. För inte över det ansvaret på moderatorer, spelutvecklare och andra och försök för allt i världen inte att avskaffa anonymitet och åsiktsfrihet i jakten på en inbillad fiende.

  Jag hoppas att jag lyckas så ett frö någonstans. Verkligheten är tyvärr inte så enkel att alla spel förtrycker kvinnor och att alla som spelar lär sig hata kvinnor, och det kommer heller aldrig bli verklighet oavsett hur många kommer den här typen av krönikor publiceras. Det behövs mer nyans i den här debatten och just nu hjälper du inte till.

 4. Det finns visst kvinnliga spel-karaktärer som inte sexualiseras eller nedvärderas.

  Det kanske inte ser ut så för utomstående men de gamers jag möter och integrerar med är generellt bra killar och tjejer som inte vill förtrycka någon.

 5. Varför tror du jag kränker andra? Det är ju som sagt väldigt konstigt att ingen stämmer eller gör något åt saken när pewdiepies filmer har setts 100 miljoner gånger. Då är det inte tillräckligt farligt det han säger om ingen orkar bry sig. Att lämna en kommentar i kommentarsfältet kommer inte att lösa det om du tror det.

 6. Då rekommenderar jag dig att läsa underlaget för siffran som du hänvisar till en gång till.

  ”Other delivery formats include subscriptions, digital full games, digital add-on content, mobile apps, social network gaming and other physical delivery.” Skärpning nu.

  Ja sjuka åsikter odlas där och det är ett problem. Att de däremot får hållas, vad får du det ifrån? ALLA större spelcommunitys bannar ständigt folk som gör grova påhopp och liknande. Vad mer vill du att de ska göra? Stänga av alla chattar i

 7. Jag kritiserar inte alla som försöker lösa det. Jag kritiserar de som använder sig av helt felaktiga metoder och lögner för att göra det. Det är stor skillnad på de två.

 8. Dåligt gjorda karaktärer? Hur är det dåligt att göra en snygg kvinna som kan klara sig själv och inte behöver bli beskyddade? Ska du gnälla på spel så klaga inte på dessa. Inte när GTA släpper spel med bimbo-strippor som inte kan knyta sina flipflops själv. Det är där felet ligger, inte i ”alla spel”. Och definitivt inte i spel som gestaltar kvinnor som minigudinnor. Eller jag vet inte, du kanske kollar på tex Bayonetta och ser en sinnessvag tjej som inte kan mer än skaka på brösten för att få uppmärksamhet. Vi andra som spelat spelet vet däremot att hon är ett geni med jävligt bred kunskap. Hon räddar världen själv, och väljer att göra det medan hon råkar se bra ut.

  Samtidigt, hade Lollipop Chainsaw handlat om en fet rysk mattant på skolan som går lös på alla zombies med en motorsåg, skulle det också lyckas. Det behövs inte en snygg cheerleader om man har en rolig och fängslande story. Men då hade väl det inte varit tillräckligt PK eller något, och ni hade ändå valt att klaga.
  Nej, det märks att vissa bara läst recensioner av människor som bara går på utseendet och inte djupare. ”HON HAR BARA BIKINI PÅ SIG! SEXIIIISM!”. Svagt och smutskastande.

 9. Du får gärna utveckla dina svar mer än att säga det här är fel!

  Det är oftast åldersgräns på dessa spel som har lite kläder. Skiter man i dom så får man skylla sig själv. Det är viktigt att föräldrarna tar reda på vilka spel dom tillåter ens barn att spela. Sen tycker jag att dom som tillverka sina spel borde få göra ”hur extrema” som dom vill. Är det sexistiskt att rita en naken kvinna på ett papper? Eller det bara för att de är med i ett fightingspel som gör att det inte bli passande?

  Att de visar BH och korsett är väl inte så himla farligt? Då borde Ryu från Streetfighter vara samma sak. Han visar mycket bröst. Sen är 99% av oss inte dumma i huvudet. Vi kan skilja verklighet och spel. Vi tror inte att ni måste ha D-kupor eller gå runt i trosor.

 10. Men det är ju väldigt konstigt att ”ingen” tar illa upp vid de skämt han gör. Även fast han kanske dra ett rasistiskt skämt som passar in på den personen. Du får ju skämta om nästan precis allting. Om du går och tittar på en stå-up komiker får inte han gå och skämta om muslimer eller bögar? Jo det får han. Hur många gånger har vi inte sett det på TV? Eller när folk skämtar om andra? Det är 99.99% som tittar på pewdiepie gillar det. Snälla släpp det. Om hans skämt är så farlgia så stäm honom och så får vi se vad rätten säger.

 11. Ingenstans i artikeln talas det om kritik. Detta handlar om hot. Ska det föreställa en saklig debatt som du för, gör du det i fel kommentarfält

 12. Så du sitter verkligen där och räknar upp några av de mest ökända exemplen på dåligt gjorda kvinnliga karaktärerna i spelvärlden som exempel på bra kvinnliga karaktärer? Och du säger att Blomberg är den som saknar kunskaper här?!

 13. När jag tänker på kvinnor i spel så tänker jag på Julia i lollypop Chainsaw, Bayonetta i spelet med samma namn. Anna och Nina Williams i Tekken-serien, Lara Croft i Tomb Raider och Ivy i Soul Calibur. Otroligt självsäkra kvinnor som inte tar skit och som visar att kvinnor minsann kan och vill. Att den här krönikan då kommer och säger ”spel” och drar alla över en kam, irriterar mig. Du kan uppenbarligen inte så mkt om det här utan väljer att köra på en fräck titel för att få uppmärksamhet. Jag tycker synd om dig som aldrig sett dessa spel, som aldrig tittat på dessa kvinnor med stora ögon och med respekt, och som i din okunnighet aldrig kommer förstå. Men enligt mig borde du inte försöka smutskasta något du tydligen inte förstår. Du är inte bättre än dom religiösa grupper som skyller jordbävningar på homosexuella. Att välja att tolka något på ett visst sätt gör det inte till den rätta tolkningen.

 14. Jag som kvinnlig gamer ber dig och alla feminister att hålla käften. Sluta ta allt så seriöst.

 15. Tänk om du själv hade lagt lika mycket energi på att lösa det långsiktiga problemet som du gör på att protestera mot dem som försöker göra det.

 16. Skärp dig! Det står inte ett ord om kritik i hela artikeln, det handlar om HOT. Att du drar upp något helt annat som om det vore relevant kan bara betyda två saker, antingen att du tycker hoten är okej eller att du du försöker dra hela debatten ur spår.

  Det kan inte innebära något annat eftersom du uppenbarligen har full koll på personangrepp när det gäller dig själv. Skämmes.

 17. Varför skulle det inte gynna diskussionen? Hur i hela friden ska folk förstå vikten av att göra något åt dessa oerhörda problem om det inte vet om att de är oerhörda problem? ”Jag vill helst inte bli hotad, tack”, är liksom inte något folk tar på allvar.

 18. det finns en uppsjö lagar som säger att du inte får skämta om vad som helst, Och att det är ett skämt är en lam och urvattnad bortförklaring.

 19. Nope, just den siffran jag anger är tv-spel. Som jag skrev. Haha i den ”större gamingindustrin, där man spelar online och så vidare” är det ungefär samma siffror för kvinnor som för män. Du har fel, suck it up liksom och sluta argumentera utifrån en siffra du hittat på och klamrar dig fast vid.
  Dessutom spelar det ingen roll, som jag skrev förut, hur många som är män eller kvinnor – det är ett hatiskt community där sjuka åsikter odlas och får hållas, och det är jävligt fel!!

 20. Ok kallejöns, det var ju DU som kom med påståendet att 90% av spelarna är män (vilket är felaktigt), kom med bevis för det då?? Langa upp länkar som styrker ditt påstående? Bevisbördan ligger hos dig vettu!

 21. Devilkitten har ju redan gett dig länkar där statistik på könsuppdelningen av spelare presenteras, jag kan inte tänka mig att du skulle kunna behöva mer faktaunderlag än så.

  Tjejer lägger förstås lika mycket pengar på spel som killar och självklart spelar de samma spel. Tjejer har förstås lika mycket varierad smak som killar. Det kan du ju enkelt se i underlaget Devlkitten länkar från dataspelsbranschen där diagrammet under ”Vad spelar man?” är jämnt fördelad. Det enda som har majoritet är kategorin Action, men du får gärna visa på underlag att inte lika många tjejer som killar skulle ägna sig åt den typen av spel.

  Att kvinnor inte ses som lika viktiga konsumenter framgår tydligt i mina länkar, eftersom du påstod att intresse inte har visats av tjejer hos spelutvecklare, vilket det ju har. Sen får du skrika konspiration hur mycket du vill, men det är den sorgliga sanningen hur spelindustrin ser ut.

  Visa gärna fakta på att tjejer inte har spelat lika mycket som killar innan Facebook och mobilspel. The sims kom 2000 vilket var världens mest sålda spel 2002, i huvudsak spelat av tjejer. Facebook kom 2004, Farmville 2009 och innan dess gick det såvida jag minns rätt. inte att spela den typen av spel på Facebook alls. Andra spel som kom före Facebook som många tjejer spelat är; Simcity, Wow, Rollercoaster tycoon, Super Mario, Morrowind m.fl….

  Äldre statistik om könsfördelning:

  2006:
  http://news.cnet.com/Women-outnumber-men-in-online-games,-survey-finds/2100-1043_3-6123172.html

  http://arstechnica.com/gaming/2006/10/7922/

  2008:
  http://edugamesresearch.com/blog/2008/07/23/esa-survey-malefemale-gamer-ratio-is-6040-average-age-is-35/

  Vilken fakta har du själv för att backa upp dina påståenden?

 22. Att säga att spelvärlden är misogynins högsäte känns… fel. Jag kritiserar gärna att många storsäljande spel frontas av machomän, är väl medveten om att livet online skiljer sig mellan könen men att ta i så mycket gynnar inte diskussionen. Jag tror snarare att det skapar mer motsättningar och kraftigare motreaktioner. Som förälder till två pojkar som kommer att växa upp i en uppkopplad värld är ”föräldrarna håller bekvämt för öronen” det mest skrämmande, och kanske det mest problematiska, i frågan. Det är vår uppgift som föräldrar att se till att våra barn respekterar andra – både online och i det verkliga livet.

 23. Jag påstår inte att hot kan jämföras med protester och kritik. Min tes är att internettroll riktas till upphovspersoner av olika kön och med olika egenskaper, samt att trollens syfte är att provocera varför de bör ignoreras.

  Om du googlar på internettroll och undersöker fall så kommer du upptäcka det är lönsamt att inte arbumentera mot troll. ”Do not feed the troll” [1].

  Dessutom uppskattar jag inte att du anklagar mig för att vara ett troll. Jag försöker föra en saklig debatt utan personangrepp och att du kallar mig för troll är ett fult retoriskt knep.

  ”Det händer att internetanvändare falskeligen anklagas för ”trollande”, trots att de har ett seriöst uppsåt med positiva förtecken. Användare kan exempelvis anklagas för att vara ”troll” […] som ett uppsåtligt retoriskt knep […]” [1]

  Med föregående citat vill jag pålysa att den som påvisar trollbeteende faktiskt är ni själv, mimimur.

  Referens:
  [1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll 2014-06-13 10:53

  Notering:
  Den svenska wikipediasidan [1] har bristfällig källförteckning men baseras på den engelska versionen [2] där källor redovisas väl. [1] användes för att den innehåller mer komprimerad information samt att den är på samma språk som inlägget.

 24. Haha, herregud. Ja gud förbjude om någon kritiserade en krönika som er gud ladyDahmer har skrivit.
  1. Nej jag är inte upprörd
  2. Utifrån krönikan att döma, så har hon ingen aning om vad hon pratar om.
  3. Jag sade aldrig att det är ovanligt. Jag har själv fått utstå hot vid ett oberäkneligt antal tillfällen. Att det skulle vara ett kvinnligt problem är befängt. Och ja, det var bara att anmäla, har följt upp de flesta fall och alla har blivit bannade. Det löser såklart inte det långsitkliga problemet att vissa tar sig friheter att vara otrevliga på nätet. Men till skillnad från vad krönikan säger så är det bland majoriteten av oss gamers absolut INTE okej med hot. Och det är inget som drabbar er tjejer specifikt. Ta av er offerkoftan för guds skull.

 25. Du skriver en kommentar där du 1. Fokuserar din upprördhet på att hon inte talar tillräckligt högt om branschen, snarare än på problemet i sig 2. Påstår dig veta vad författaren har en ”aning om” som en annan tankeläsare, och 3. Pratar om hot och trakasserier som något ovanligt som i så fall ”bara” är att anmäla så är problemet löst.

  Och du undrar vad som är nedtryckande? Skärpning!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..