Livscollage!

När jag har opererats så har jag alltid känt mig utlämnad och anonym som om man inte är en individ för en stund.
På operationsavdelningen ligger vi i våra sängar på rad ca 15 personer och alla är klädda likadant med vita kläder och hårnät, vi väntar alla på att få komma in och bli omhändertagna. Men de som ska ta hand om oss har ingen aning om vilka människor vi egentligen är, vilka liv vi lever eller hur vår vardag ser ut. Min rädsla var alltid att de skulle ta ett beslut om min kropp under en operation som påverkar mitt sätt att leva.

Jag bestämde mig för att sätta ihop ett Collage av bilder som symboliserar min vardag och vad den här kroppen som ligger sövd på operationsbordet används till dagligen. Jag har haft med mig mitt collage inplastat och det har skickats runt bland operationspersonalen och kirurgerna. Helt plötsligt blev jag Leila framför dem med ett annat liv än att bara vara sjuk. Jag förklarade för dem att om de måste ta ett beslut som kommer att göra mitt liv annorlunda så måste de titta på bilden och ta hänsyn till den tjejen, inte den sövda kroppen på bordet utan den levande tjejen i collaget.

Mitt livscollage!

Bilden följer med mig till uppvakningen och vidare ut på avdelningen där jag ska ligga, alla läkare, kirurger och vårdpersonal har varit väldigt positiva. Min cancerläkare berättade efter att ha sett mitt collage om studier på nedsövda patienter som ligger sövda väldigt länge. Vissa patienter hade ett inramat porträtt av sig själva leende och i vanliga kläder vid sin säng. Studien gick ut på att mäta tiden personalen lade ner på patienterna, de som hade en bild vid sin säng fick extra omvårdnad.

Känner du någon som ska läggas in eller som ligger inne så tipsa dem om detta, det är skönt att vara sig själv även om man är sjuk.

Kram Leila

 1. Du är smart du, kära Leila. Vilken bra idé att ta med sig, även långt utanför operationssalen. Integritet och självkänsla etc på samma gång. Heja med återhämtningen, nu! Kram Stefan

 2. Vilken fantastisk fin, mänsklig och underbar idé. Jag hoppas fler kommer ta efter och göra varma fina bildcollage som ger trygghet åt sig själv och underlättar och inspirerar vårdpersonalen i dess arbete. Fint! Jag sprider vidare på facebook så fler får ta del av ditt kärleksfulla inlägg.

 3. Blev väldigt rörd av dina ord. Så klokt och så sant. Många stärkande kramar till dig. ps härliga bilder / Anna i Åre

 4. Vilken bra idé med bildcollage, Leila! Jag ska komma ihåg att tipsa om det om någon ska opereras (eller om jag själv ska göra det). Så fina foton också, precis som du! 🙂 Kram!

 5. Du är så stark min faster! Ser även att en bild som jag tagit var med i collaget hihi! När jag ser din styrka så kämpar jag lite extra här hemma. Jag ringer på fredag. Kramar
  Amanda

 6. toppen tips..
  Ska direkt gör ett åt mig själv…
  all värme till dig och hoppas du mår bra..
  kram berita

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..