Chocolate cream pie

Nu hörni, nu ska jag dela med mig av något som är så löjligt gott att jag skulle kunna äta upp alltihop själv.
Nämligen chocolate cream pie. Eller man kanske kan kalla den chokladpuddingpaj på svenska, men det låter ju inte lika fancy.
Jag var faktiskt tvungen att springa iväg med den till jobbet direkt när jag fotograferat klart för att hejda mig från att äta upp hela. Den fick bra betyg även där kan jag meddela.

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS

Chocolate cream pie
Pajskal:
11 st ballerina kladdkaka (eller typ oreos, men jag tycker nog ballerina kladdkaka passar bättre här)
35 g smör

Fyllning:
3/4 dl strösocker
2 msk majstärkelse
En nypa salt
2 stora äggulor
3 1/2 dl mjölk
100 g hackad mörk choklad (70%)
15 g smör
1 tsk vaniljextrakt

3 dl grädde
Kakao
Riven mjölkchoklad

Värm ugnen till 150°C. Bryt kakorna (med fyllning) i mindre bitar och mixa till fina smulor i en blender. Smält smör och blanda med kaksmulorna till en deg. Tryck ut degen i en liten pajform (cirka 20 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Vispa samman strösocker, majstärkelse och salt i en kastrull. Vispa ihop äggulor och mjölk i en liten skål och rör sedan ner i kastrullen.
Värm blandningen på medelstark värme under omrörning (gärna med en ballongvisp) tills smeten tjocknar (den ska bli ungefär som bearnaise). Se till att röra hela tiden så slipper du äggbitar i smeten. Detta kan ta mellan 5-10 minuter.
Dra bort kastrullen från värmen och rör i hackad choklad, smör och vaniljextrakt och rör tills smeten är slät. Låt fyllningen svalna cirka 40-50 minuter, rör om då och då. Häll fyllningen i pajskalet och ställ in i kylen 6 timmar eller över natten, lätt övertäckt (jag satte en lagom stor bakform vänd upppochned ovanpå, och sedan plastfolie ovanpå den så att plastfolien inte rörde chokladsmeten).

ANNONS
ANNONS

Vispa grädden en stund före servering och bred sedan ut den över chokladsmeten. Pudra med kakao och strö riven choklad ovanpå.

In English:
Chocolate cream pie
Pie crust:
11 oreos
35 g butter

Filling:
3/4 dl (75 ml) sugar
2 tbsp cornstarch
Pinch of salt
2 large egg yolks
3 1/2 dl (350 ml) milk
100 g dark chocolate (70%), chopped
15 g butter
1 tsp vanilla extract

3 dl (300 ml) heavy whipping cream
Cocoa powder, for dusting
Milk chocolate, grated

Pie crust:
Heat oven to 150°C (300F). Mix cookies to fine crumbs in a food processor or blender. Melt the butter and mix with cookie crumbs until well combined. Place mixture in a pie dish (approx. 20 cm/8 inches) and press onto the bottom and up the sides. Bake for about 10 minutes then let cool.

Filling:
Whisk together sugar, cornstarch and salt in a saucepan. Lightly whisk together yolks and milk in a bowl and then pour into the saucepan. Put pan over moderate heat and stir until mixtures thickens.
Remove from heat and add chocolate, butter and vanilla. Stir until smooth. Let cool, stirring every now and then to prevent a skin from forming. Pour filling into prepared pie crust and put in fridge, lightly covered, for about 6 hours or overnight.

Just before serving, whip cream and spoon on top of pie. Dust with some cocoa powder and sprinkle grated milk chocolate on top.

LOADING..