Linda Lomelino

Pavlova

lindalomelino

Ja, vad ska jag säga?
Jag låter nog bilderna tala för sig.
Men jag kan berätta att det här är tårthimlen.

Scroll down for recipe in English!

Chokladpavlova med maltesers, daim, rostade pekannötter och chokladsås

Receptet på bottnarna kommer från min bok, Lomelinos tårtor

Chokladmarängbottnar:
50 g mörk choklad (70 %)
6 stora äggvitor
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Mascarponekräm:
250 g mascarpone
2-3 msk socker
5 dl grädde
2 msk espresso

Fyllning:
Maltesers
Daimkulor
Rostade pekannötter (rosta i ugnsform, 175° i cirka 5 minuter)

Chokladsås
3/4 dl socker
1 dl starkt kaffe
3 msk kakao

Chokladmarängbottnar:
Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.
Värm ugnen till 175°. Rita två eller tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Rör ner den smälta chokladen med några tag.
Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret. Tänk på att de flyter ut under gräddningen. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125°.
Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.


Fyllning:

Vispa mascarponeost och socker krämigt. Blanda i grädden och vispa tills blandningen tjocknar. Vispa i espresso.

Chokladsås:
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 3-5 minuter eller tills såsen tjocknar något. Låt svalna.

Sätta ihop tårtan:

Lägg försiktigt den första bottnen på ett tårtfat och bred på mascarponekrämen. Strö över önskad mängd hackade maltesers, daimkulor och rostade pekannötter. Lägg på nästa botten och bred på resten av mascarponekrämen. Dekorera med mer maltesers, daimkulor, pekannötter och chokladsås. Ät helst tårtan samma dag, men låt den gärna stå i kylskåp någon timme före servering.

In English:

Chocolate meringue recipe from my book, Lomelinos tårtor!

Chocolate meringue:
50 g dark chocolate (70 %)
6 large egg whites
300 ml sugar
3 tbsp cocoa powder
1 tbsp corn starch
1 tsp white vinegar

Mascarpone cream:
250 g mascarpone
2-3 tbsp sugar
500 ml cream
2 tbsp espresso


Filling:

Maltesers
Daim (or heath bar)
Roasted pecans (roast in oven, at 175° for 5 minutes)

Chocolate sauce
75 ml sugar
100 ml strong coffee starkt kaffe
3 tbsp cocoa powder

Chocolate meringue:

Chop chocolate coarsely and melt in either microwave or a double boiler. Let cool.
Preheat oven to 175° (350 F). Use a plate to trace two or three 15 cm (6 inch) circles on a baking paper. Leave some space between them as the meringue will expand in oven. Turn paper upside down and put on an oven tray.
To make the meringue, whip egg whites to soft peaks, then add the sugar a little at a time until stiff peaks form. Sift down the cornstarch and cocoa into the meringue. Stir down the vinegar and stir until well blended. Fold down the melted chocolate.
Fill the circles on the baking paper with meringue. Put in the lower part of the oven, turn down the heat to 120-125°C and bake for about 1 hour – 1 hour 15 minutes or until soft in the middle but crisp around the edges. When done, leave in oven with door ajar to cool completely.

Filling:
Whip mascarpone cheese and sugar until creamy. Add cream and whip until mixture thickens. Add espresso and whip more if needed.


Chocolate sauce:

Mix all ingredients in a saucepan and let come to a boil. Simmer for 3-5 minutes or until sauce starts to thicken slightly. Let cool.

Putting the cake together:
Carefully place the first meringue disk on a cake stand or plate. Spread mascarpone cream on top. Sprinkle desired amount of maltesers, daim and roasted pecans on top. Put the next meringue disc on top. Spread mascarpone cream on it, sprinkle with more maltesers, daim and pecans. Pour chocolate sauce on top. Best eaten tha same day. Store in fridge for about and hour or so before serving to soften meringue.

  • Pingback: 3 tårtor att baka till påsk. | Volang

  • Pingback: This pavlova looks awesome! | Oh My DessertOh My Dessert

  • lindalomelino

    Tusen tack Simona! Vad snällt sagt :-)
    Berätta hur det gick om du provar. Det som är mest komplicerat med tårtan är egentligen att den tar lång tid att göra!

  • Simona

    Har kollat igenom din blogg till första sidan och är verkligen imponerad – jätteinbjudande recept, vackert upplägg och proffsiga bilder :) Alltså den här pavlovan… låter lite för komplicerad för mina kökskunskaper men jag måste prova den! :)

  • Sini

    Pavlovor rock!

  • Maria

    Hej! Jag har precis köpt ett exemplar av din fina bok och kommer ha tårtkalas varje dag! MEN jag har just flyttat in i en ny lägenhet och ugnen är mer eller mindre en mardröm, det går endast att ställa in jämnt antal grader, alltå 170,180 osv.. Så hur ska jag bära mig åt? Har tänkt att göra den här fina pavlovan till ett kalas nästa helg men hur gör jag när jag inte kan ställa in ugnen på 175C? Vore tacksam för svar och tack för fin blogg samt en underbar bok!

ANNONS
ANNONS