Kladdkaka

Jag skulle vilja påstå att det här är ett av de enklaste recepten jag gjort på länge. Kakan blir precis som jag vill – dvs. underbart god, och inte kladdig! Naturligtvis kan man grädda den kortare tid om man vill ha den kladdig, men jag gillar när den är precis såhär saftig och kompakt på ett bra sätt.
Det allra bästa är nog ändå att den är helt glutenfri, perfekt för alla glutenallergiker där ute!
Det är en ”no-fail” kladdkaka helt enkelt.


Kladdkaka
cirka 4-6 portioner

125 gram grovt hackad mörk choklad (70%)
125 gram smör
1/2 dl starkt kaffe eller espresso (går även bra med vatten)
2 stora ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Servera med:
Florsocker
Vispad grädde
Ev. bär

Värm ugnen till 175°.
Smält choklad och smör i en kastrull på låg värme. När blandningen smält och är helt slät, tillsätt kaffe, rör om och ställ åt sidan för att svalna något.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt i en skål. Blanda i chokladblandningen i äggsmeten och rör om ordentligt med en slickepott.
Häll upp smeten i en lätt smord springform (cirka 18-20 cm) och grädda i mitten av ugnen – cirka 25-35 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den (min är gräddad 35 minuter).


In English:

Swedish sticky chocolate cake
4-6 servings

125 g coarsely chopped dark chocolate (70%)
125 g butter
50 ml strong coffee or espresso (or water)
2 large eggs
100 ml sugar
1 tsp vanilla sugar

Serve with:
Powdered sugar
Whipped cream
Berries

Heat oven to 175° (350F).
Melt chocolate and butter in a saucepan on low heat. When mixture is melted and smooth, stir in coffee, then let cool for a while.
In a large bowl, whip eggs, sugar and vanilla until light and fluffy. Fold down chocolate mixture and stir until smooth.
Pour batter into a lightly greased springform pan (18-20 cm / 7-8 inches) and bake 25-35 minutes depending on how sticky you want it to be.

LOADING..