Påsktårta

Här har vi alltså min påsktårta, gul och fin och otroligt fräsh! Citron och vallmo verkar vara en populär kombination, och jag erkänner (motvilligt) att det är första gången jag provar. Jag är numera ett hängivet fan!

Jag är fullt medveten om att de flesta inte har 12 cm bakformar hemma, men de finns att köpa bl.a. på Bagaren & Kocken och Lyckas med mat. Det går naturligtvis bra att baka tårtan i en större bakform också. Använder du en form som är 20cm eller större blir det en väldigt platt tårta med denna mängd smet så då rekommenderar jag att dubbla tårtbottenreceptet om du är ute efter höjden. En platt tårta smakar såklart precis lika bra!
Tänk också på att om du gräddar samma mängd smet som i detta receptet i en form på 20 cm, kommer gräddningstiden behöva kortas något.

Ett annat tips – vallmofrön står alltså bland kryddorna i butiken! Jag irrade runt bland nötterna..





Citrontårta med vallmo
6-8 portioner

100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl mjöl
1 3/4 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vallmofrön (finns oftast i kryddhyllan)
1 1/2 dl mjölk
Skal från 1 citron
3 medelstora äggvitor

Värm ugnen till 175°C.
Smörj och mjöla två bakformar som är 12 cm i diameter.
Vispa smöret mjukt i en skål. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vallmofrön i en annan skål och blanda sedan med smöret. Tillsätt mjölk, citronskal och äggvitor och vispa till en jämn smet. Fördela smeten mellan formarna och grädda cirka 30 minuter i mitten av ugnen. Kontrollera med en tandpetare så att bottnarna är klara innan du tar ut dem. Låt svalna en stund i formen och stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt. Dela varje botten på mitten så att du får fyra bottnar.

Cream cheese frosting med citron

200 g rumsvarmt smör
200 g cream cheese
5 dl florsocker
Finrivet skal från 1 citron
ev. lite gul karamellfärg

Vispa alla ingredienser till en jämn smet. Låt eventuellt stå en stund i kylen om den är för lös.

Lemon poppy seed cake
6-8 portioner

100 g butter, softened
350 ml flour
175 ml sugar
2 tsp baking powder
1 1/2 tbsp poppy seeds
150 ml milk
Zest from 1 lemon
3 medium sized egg whites

Heat oven to 175°C (350F).
Butter and flour two 5 inch (12 cm) baking pans.
Beat butter until fluffy in a large bowl. In another bowl, mix flour, sugar, baking powder and poppy seeds. Mix dry ingredients with butter, then add the milk, lemon zest and egg whites and beat until smooth.
Divide batter amongst pans and bake for approximately 30 minutes. Check if cakes are done with a tooth pick before removing them from the oven. Let cool.
Divide cakes into four layers.

Lemon cream cheese frosting

200 g butter, softened
200 g cream cheese
500 ml (about 300 g) powdered sugar
Zest from 1 lemon
yellow food coloring

Mix all ingredients until smooth. Let the bowl stand in the fridge for a while if frosting is too runny.

LOADING..