Linda Lomelino

Påsktårta

lindalomelino

Här har vi alltså min påsktårta, gul och fin och otroligt fräsh! Citron och vallmo verkar vara en populär kombination, och jag erkänner (motvilligt) att det är första gången jag provar. Jag är numera ett hängivet fan!

Jag är fullt medveten om att de flesta inte har 12 cm bakformar hemma, men de finns att köpa bl.a. på Bagaren & Kocken och Lyckas med mat. Det går naturligtvis bra att baka tårtan i en större bakform också. Använder du en form som är 20cm eller större blir det en väldigt platt tårta med denna mängd smet så då rekommenderar jag att dubbla tårtbottenreceptet om du är ute efter höjden. En platt tårta smakar såklart precis lika bra!
Tänk också på att om du gräddar samma mängd smet som i detta receptet i en form på 20 cm, kommer gräddningstiden behöva kortas något.

Ett annat tips – vallmofrön står alltså bland kryddorna i butiken! Jag irrade runt bland nötterna..





Citrontårta med vallmo
6-8 portioner

100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl mjöl
1 3/4 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vallmofrön (finns oftast i kryddhyllan)
1 1/2 dl mjölk
Skal från 1 citron
3 medelstora äggvitor

Värm ugnen till 175°C.
Smörj och mjöla två bakformar som är 12 cm i diameter.
Vispa smöret mjukt i en skål. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vallmofrön i en annan skål och blanda sedan med smöret. Tillsätt mjölk, citronskal och äggvitor och vispa till en jämn smet. Fördela smeten mellan formarna och grädda cirka 30 minuter i mitten av ugnen. Kontrollera med en tandpetare så att bottnarna är klara innan du tar ut dem. Låt svalna en stund i formen och stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt. Dela varje botten på mitten så att du får fyra bottnar.

Cream cheese frosting med citron

200 g rumsvarmt smör
200 g cream cheese
5 dl florsocker
Finrivet skal från 1 citron
ev. lite gul karamellfärg

Vispa alla ingredienser till en jämn smet. Låt eventuellt stå en stund i kylen om den är för lös.

Lemon poppy seed cake
6-8 portioner

100 g butter, softened
350 ml flour
175 ml sugar
2 tsp baking powder
1 1/2 tbsp poppy seeds
150 ml milk
Zest from 1 lemon
3 medium sized egg whites

Heat oven to 175°C (350F).
Butter and flour two 5 inch (12 cm) baking pans.
Beat butter until fluffy in a large bowl. In another bowl, mix flour, sugar, baking powder and poppy seeds. Mix dry ingredients with butter, then add the milk, lemon zest and egg whites and beat until smooth.
Divide batter amongst pans and bake for approximately 30 minutes. Check if cakes are done with a tooth pick before removing them from the oven. Let cool.
Divide cakes into four layers.

Lemon cream cheese frosting

200 g butter, softened
200 g cream cheese
500 ml (about 300 g) powdered sugar
Zest from 1 lemon
yellow food coloring

Mix all ingredients until smooth. Let the bowl stand in the fridge for a while if frosting is too runny.

  • Pingback: Inspire Blog – Casamentos Topo de bolo econômico - Inspire Blog - Casamentos()

  • Pingback: InspireBlog – Lifestyle » Topo de bolo econômico()

  • Pingback: InspireBlog – Moms » Topo de bolo econômico()

  • Pingback: InspireBlog – Brides » Topo de bolo econômico()

  • Henrietta

    Jag gjorde denna tårta till min man när han fyllde år, och den var helt underbart god! Tusen tack!!

  • Pingback: Topo de bolo econômico | Blog de Casamento()

  • Sara

    Hej! Jag gjorde tårtan nu i påsk och den var supergod! Det var ingen som inte tyckte den var god av alla som smakade. Och det var en hel del som gjorde det, dubblade satsen och körde den i 20 cm formar och man kan väl säga att den räckte till mååånga personer :-). Riktigt smarrig!

  • Pingback: Påsktårta | c bakar och funderar()

  • lindalomelino

    Hej Sofie! Det går utmärkt att göra tårtan i 15 cm-formar också! Den blir något lägre bara och gräddningstiden blir något kortare förutsatt att du gräddar i två formar :-)

  • lindalomelino

    Hej Linn! Det är isåfall bättre att du gräddar den i omgångar. Som du säger så kan den vara svår att få genomgräddad samt att den inte får samma höjd och fluffighet :-)
    Jag körde länge med bara en form, och det funkar ju fastän det tar lite längre tid!

  • Linn

    Går det att baka denna tårta med en form, har vara en högform? Är det svårt att få den genomgräddad, bättre att dela smeten i två och grädda i två omgångar? Nån som vet?

  • sofie

    vilken fin tårta! tänkte baka den men har bara 15 cm formar, tror du det fungerar att baka dem? eller kommer bottnarna inte att gå dela? ska man lägga till lite av alla ingredienser?

  • lindalomelino

    Precis som Zäta säger så är det Philadelphia!

  • Aurora

    Sonja: också Mascarpone.

  • zäta

    Sonja: ja, det är samma som philadelfia.

  • sonja

    jag undrar vad Cream cheese är? bor i Finland ,är det detsamma som färskost ,typ philadelfia eller smältost?

  • http://Www.ringbeata.blogspot.com Beata

    Det där ser så galet gott ut, måste prova!

  • Helena

    Jag har hört talas om nått som heter Spoon cake som tydligen ska vara väldigt god. Har du något bra recept på det? :-)

  • Heidi

    Uhh det ser så godt ud! But who helps you eating all your deliciuos deserts? ;-)

  • http://bakministeriet.se Lina

    Det var inte länge sedan jag gjorde en liknande tårta med vallmofrön och citronsmak. Jag hade iofs blåbär på också! Det är ju himla snyggt att kombinera blått och gult alltså!
    12 cm-formar finns också att köpa på Åhlens om man nu inte orkar vänta på paket. Fast å andra sidan vem orkar gå till Åhlens?;-)

ANNONS
ANNONS