Lemon curd

Lemon curd måste ju vara en av de allra bästa grejerna man kan göra. Perfekt som tårtfyllning, till cupcakes, till våfflor (se föregående inlägg :-) ) och ja, vad passar det inte till? Förutsatt att man gillar citron naturligtvis. Man kan ju såklart även göra curd på t.ex. lime, apelsin, hallon och passionsfrukt. Det får nog bli ett kommande projekt här på bloggen tror jag. Curd.
Alla som någon gång provat hemmagjord vs. köpt kommer nog aldrig köpa igen. Eller åtminstone inte jag! Jag köpte en gång och använde som tårtfyllning. Oätbart! Den fick tyvärr åka i soporna.
Jag kan också tipsa om att äta turkisk yoghurt med ett par skedar lemon curd. Magiskt!

Lemon curd
cirka 3 dl

Recept från min bok, Lomelinos tårtor

1 1/2 dl strösocker
2 stora ägg
saft och finrivet skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g smör, i bitar

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.
Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig drygt en vecka i kylskåp.

Lemon curd
about 300 ml

Recipe from my book, Lomelinos tårtor

150 ml sugar
2 large eggs
Juice and finely grated zest from 2 lemons (about 100 ml juice)
50 g butter

Put sugar, eggs, lemon juice and zest in a heat proof bowl. Set bowl over a pan of simmering water and mix by hand until the mixture thickens, which should take about 5-10 minutes. Remove from heat and cut the butter into cubes. Add butter and whisk until melted. Let cool, then pour into a clean, dry jar. Keeps for about a week or so in the fridge.

LOADING..