Linda Lomelino

Workshop och chokladcupcakes

lindalomelino

Imorgon kommer jag hålla en cupcakeworkshop på mysigaste Kafé Rotundan i Halmstad. Kom hemskt gärna förbi! Kalaset börjar kl. 18 och håller på sålänge vi är pigga och det är uppehåll.

Nu till receptet. Jag har gjort detta receptet förr, och bloggat om det, men det tåls faktiskt att lägga upp det igen med ny bild. Så himla bra! Mina absolut bästa och saftigaste cupcakes. Jag halverade frostingreceptet och det räckte till alla cupcakes (förutsatt att du inte vill ha jättejättemycket frosting).



Chokladcupcakes
12 st

75 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl vatten
1 1/2 dl mjölk
1 stort ägg, lätt uppvispat
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
En nypa salt
2 1/2 dl socker

Värm ugnen till 175°C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret, tillsätt vaniljpulver, vatten, mjölk och det uppvispade ägget. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och socker i en stor skål. Häll de flytande ingredienserna i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna, fyll dem ungefär 2/3 fulla. Grädda i 17-21 minuter.

Espresso- och chokladfrosting
Det här receptet ger rikligt med frosting för den som vill spritsa sina cupcakes. Vill du ha mindre frosting går det naturligtvis bra att halvera receptet.

200 g mörk choklad (70%)
300 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl kakao
1/4 tsk vaniljpulver
2 msk espresso eller starkt kaffe

Smält chokladen i vattenbad och låt den sedan svalna.
Vispa smöret vitt och fluffigt.
Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri.
Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm.
Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.

In English:

Chocolate cupcakes
Makes 12

75 g butter
1/2 tsp vanilla powder
1 dl hot water
1 1/2 dl / 150 ml milk
1 large egg, lightly beaten
3 dl / 300 ml flour
1 dl / 100 ml cocoa powder
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
A pinch of salt
2 1/2 dl / 250 ml sugar

Heat oven to 175C (350F). Line a cupcake tin with 12 cupcake liners.
Melt the butter, add the vanilla, water, milk and egg. Sift flour, cocoa powder, baking soda, baking powder, salt and sugar into a large bowl. Add all wet ingredients to dry ones and mix until smooth. Divide batter between cupcake liners, filling no more than 2/3 full. Bake for 17-20 minutes or until a tester comes out clean.
Let cool before frosting.

Espresso and chocolate frosting
This recipe makes a lot of frosting (which is great for piping!).

200 g dark chocolate (70%)
300 g softened butter
350 ml powdered sugar
150 ml cocoa powder
1/4 tsp vanilla powder
2 tbsp espresso or strong coffee

Melt the chocolate and let it cool.
Beat butter until pale and fluffy. Add the powdered sugar and cocoa and beat until smooth. Add melted chocolate and mix until combined. Whisk in vanilla and espresso and beat until smooth.

ANNONS
ANNONS