Pannkakstårta

Annonsen laddas.

Hela 32 lager pannkaka, grädde och sylt!
Ja, det gömmer sig faktiskt en hel burk sylt och 5 dl grädde i den där till synes torra pannkakshögen. Man skulle nästan kunna tro att jag bara lagt pannkakorna på varandra och sedan kallat den pannkakstårta. Så är inte fallet. Den blev faktiskt så hög och instabil att jag var tvungen att sticka ner en grillpinne i mitten. Så gör inte som jag. Gör den lägre.
Nästa gång kommer jag nog låta grädden och sylten rinna ut lite snyggt på sidorna. Jag gillar rinn, för det ser aptitligt ut (oftast).
Förresten så får man stå och steka pannkakor i typ 1 1/2 timme om man inte har två stekpannor i samma storlek. Men jag rekommenderar den ändå alltså, den var ju fantastiskt god!





Pannkakstårta
Detta blir ungefär världens största pannkakstårta (dock räckte den bara till fem hungriga personer!), så om du vill kan du halvera satsen.

5 dl mjöl
1 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
12 dl mjölk
6 stora ägg
50 g smör
Extra smör att steka i

5 dl grädde
600 g jordgubbssylt (en burk)
Extra bär

Blanda mjöl, salt och vaniljpulver i en skål. Vispa i hälften av mjölken, och sedan äggen och resten av mjölken. Låt stå i rumstemperatur cirka 30 minuter. Smält smöret och blanda det med smeten. Stek tunna pannkakor i lite smör (om det behövs). För mig blev det 32 pannkakor men det beror naturligtvis på hur stor stekpannan du använder.

Vispa grädden och bred jordgubbssylt och grädde på varje lager. Avsluta med ett gäng snygga bär.

Crêpe cake (because pancake cake sounds weird!)
This is just about the biggest and tallest crêpe cake ever, so make half the pancake batter if you want to. Mine was so tall I had to insert a skewer in the middle, so please, don’t make it that tall! And I know, this looks so dry, but there is actually a whole jar of jam and 2 cups cream inside!

Pancakes
500 ml / 2 cups flour
1 tsp salt
1/2 tsp vanilla powder
1,2 litres / 1200 ml milk
6 large eggs
50 g / 1/2 stick butter, melted
Extra butter for frying

Filling
500 ml / 2 cups heavy whipping cream
600 g strawberry jam (one whole jar)
Extra berries for decoration

Mix flour, salt and vanilla in a bowl. Whisk in half of the milk, then the eggs and the remaining milk. Let stand in room temperature for 30 minutes. Whisk in the melted butter. Fry thin pancakes in some extra butter (if needed). I got 32 pancakes out of this recipe, but it all depends on the size of you pan.

Whip the cream. Layer pancakes, cream and jam, ending with some berries on top.


Gorgeous crepe cake! Are those gooseberries and currants on top? Thank you for posting the recipe in English too, as I’m always drooling over your beautiful photos :)

Thank you so much Rochelle! Yes, they are gooseberries and currants :-) So glad you like it!

[…] Photography: Amelia […]

[…] credits: bouquet via Dandelion and Grey, photographed by Greg Ross // crepe cake from Amelia // floral print envelopes from Style Me Pretty, photographed by Magnolia Studio, designed by Anista […]

[…] One 1 / 2 / 3 / 4   Row Two 1 / 2 / 3   Row Three 1 / 2 / 3 / 4 Share […]

[…] { images, left to right, top to bottom: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  } […]

[…] via: blogg.amelia.se, a sunny afternoon, edible perspective, half baked harvest, the pioneer woman, cookie monster […]

[…] is better than breakfast for dinner? Breakfast for a birthday cake! This crepe cake with strawberry jam and berries looks beautiful and tasty! Modern Parents Messy Kids featured mini […]

[…] Pancake Cake (That sounded weird but it is not, I promise) ♦ Linda Lomelino (I couldn’t make this list without adding our traditional Swedish Pancakes. And making it a […]

[…] Crêpe cake with lots of jam and creme is going to be server on my next birthday. […]

Skriv en kommentar