Linda Lomelino

Underbar bärkaka med glasyr

lindalomelino

Den här kakan är verkligen SÅ bra! Jag är nästan förvånad själv. Jag hade låga förväntningar (fråga mig inte varför), kanske får att mina bär var riktigt tråkiga och mosiga. Dessutom hade jag inte tillräckligt med färska bär så jag slängde i några frysta med. Gick hur bra som helst! Smeten är dessutom så tjock så bären sjunker inte till bottnen.
Men nu gott folk, har jag suttit megalänge vid datorn. Nu tänker jag ta helg. Hoppas ni får en underbar sådan.

PS. Sylten på bilden har ingenting med kakan att göra.







Bärkaka med glasyr

5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
1/4 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 stora ägg (rumsvarma)
1 1/4 dl mjölk (rumsvarm)
200 g bär (jag blandade frysta och färska blåbär och hallon, men ta precis vad du känner för!)
1 msk mjöl

Glasyr
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 – 2 1/2 msk mjölk eller grädde

Ev. extra bär till garnering

Värm ugnen till 175°C. Smörj en brödform med smör och klä den med bakplåtspapper på insidan (klipp till två långa remsor och lägg dem omlott i formen så att det mesta av formen täcks. Detta är framförallt för att kakan ska vara lätt att dra upp)
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan. Vispa rumsvarmt smör, socker och vaniljpulver krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan. Rör i hälften av mjölblandningen i smeten. Tillsätt sedan mjölken och därefter resten av mjölblandningen. Rör till en slät smet. Blanda bären med 1 msk mjöl. Vänd i bären i smeten och häll i formen. Jämna till smeten med en sked. Grädda 45-60 minuter (kontrollera med en tandpetare om kakan är torr redan efter 45 min) i mitten av ugnen.

Glasyr
Blanda florsocker och mjölk eller grädde till önskad konsistens. Häll över den helt avsvalnade kakan. Dekorera med en näve blåbär.

In English:

Berry loaf cake with icing

500 ml flour
2 tsp baking powder
pinch of salt
100 g softened butter
250 ml sugar
1/4 tsp vanilla powder (or 1 tsp vanilla sugar)
2 large eggs (room temperature)
125 ml milk (room temperature)
200 g berries (I used both fresh and frozen blueberries and raspberries but use whatever you like!)
1 tbsp flour

Icing
250 ml / 1 cup powdered sugar
1 1/2 – 2 1/2 tbsp milk or cream

Extra berries for decoration

Preheat oven to 175°C (350F). Butter a loaf pan/bread pan and line with baking paper. Mix flour, baking powder and salt in a bowl and set aside. Beat butter, sugar and vanilla until creamy. Beat in the eggs, mixing after each addition. Beat in half of the flour mixture. Add milk and mix to combine, then add remaining flour mixture. Mix until just combined. In a bowl, mix berries with 1 tbsp flour. Fold berries into the batter. Transfer batter to the prepared pan. Bake for about 45-60 minutes (start checking with a toothpick after 45).

Icing
Mix powdered sugar with milk or cream in a bowl until you reach desired consistency. Pour over completely cooled cake and decorate with blueberries.

  • Pingback: Rincones de la casa bonitos - Deco & Living()

  • Pingback: 15 Most Delicious Berry Cake Recipes()

  • Nicola Lowrie

    Thank you for the recipe in English. It looks fabulous.

  • Alecia Zasiebida

    the photography is unbelievable! so pretty and look delish.

    xx Alecia with http://www.likesof.us

  • Bouillon de Notes

    Some people a tasty tea time, I love it:)

  • Edit

    Fick din glassbok i födelsedag och ville bara säga att jag är så nöjd! Superfina bilder och härliga recept, kan inte vänta att få pröva på allt!

ANNONS
ANNONS