Linda Lomelino

Kanelbullar

lindalomelino

..eller kanelsnurror kanske man ska säga att det är. Min teknik var inte den bästa, men goda som tusan blev de ändå!





Kanelbullar
cirka 30 st

150 g mjukt smör
1 dl strösocker (90 g)
½ tsk salt
2 tsk grovmalen kardemumma
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
14 dl mjöl (840 g)

Fyllning
175 g mjukt smör
1 dl strösocker (90 g)
2 msk kanel
1/2 tsk finmalen kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 ägg, lätt uppvispat
Pärlsocker
1. Vispa samman smör, socker, salt och kardemumma i en stor skål.
2. Värm mjölk i en kastrull till 37°C, dra bort från värmen och smula i jästen. Rör tills jästen upplöses, blanda sedan mjöken med smörblandningen.
3. Tillsätt mjöl, lite i taget, och arbeta till en smidig deg. Täck över skålen med en ren bakhandduk och låt jäsa 45-60 minuter.
4. Under tiden kan du vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.
5. När degen jäst klart, dela den i två lika stora bitar.Börja med att kavla ut en av degbitarna till en rektangel, ungefär 40×50 cm stor. Bred ut hälften av fyllningen ovanpå.
6. Här kan du om du vill göra helt vanliga kanelbullar. För att göra formen på bilden viker du ihop degen två gånger (som ett brev, alltså blir det tre lager deg).
7. Skär ut långa remsor av degen, cirka 2 cm breda. Skär remsan på mitten, men lämna toppen ”stängd” (tänk dig som ett par byxor med väldigt långa ben).
8. Tvinna ihop och forma till en knut. Lägg bullarna på bakplåtspapper.
9. Upprepa steg 5-8 med resterande deg.
10. Täck med bakhandduk och låt jäsa 30 minuter.
11. Värm ugnen till 250°C. Pensla bullarna uppvispat ägg och strö pärlsocker på. Baka bullarna cirka 8-11 minuter beroende på deras storlek.

ANNONS
ANNONS