Choklad- och espressotårta med dulce de leche och havssalt

Igår stod väckarklockan på 07.10. Jag vaknade 10.00. Hur är det möjligt?
Hursomhelst så fyllde min vän Emma år, så det första jag gjorde var att gratulera henne.
Jag frågade om hon skulle äta tårta. Hon svarade ”Ja, jag åker väl och hämtar en på ica maxi sen..”.
Nej, nej, NEJ! Det är inte ok tänkte jag (framförallt för att jag är hennes vän som bakar då och då.. hehe).
Så då erbjöd jag mig att ordna en chokladtårta till henne, och så blev det!
Den här chokladtårtan är alltid ett säkert kort och den går dessutom förvånansvärt fort att göra (kanske för att jag har gjort den ungefär femtioelva gånger).
Kl 13.00 stod tårtan klar för avhämtning, färdigfotograferad dessutom, hör och häpna!
Jag fick dock inte möjlighet att smaka den själv, men jag vet ju att den är god då jag även ätit den femtioelva gånger.



Choklad- och espressotårta med dulce de leche och havssalt
Det här receptet kommer från min bok Lomelinos tårtor. Dock har jag valt att lägga till lite dulce de leche och havssalt i den här varianten, men du kan naturligtvis utesluta det om du vill! Om du ska använda dulce de leche är det smidigast att använda färdig som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Pampas Deli har två olika varianter (går att köpa på nätet eller i delikatessbutiker!), en för bakning som är mycket tjockare för att tåla värmen i ugnen och en ”classic” som har en lösare konsistens.

Chokladbottnar
75 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten

Choklad- och espressofrosting

200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3 1/2 – 4 dl florsocker

Fyllning
1 1/2 dl dulce de leche
Havssalt

Chokladbotten

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.

Choklad- och espressofrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

Sätta ihop tårtan

Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut dulce de leche över bottnen. Bred sedan ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Strö några flingor havssalt ovanpå. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter (detta är inte absolut nödvändigt men gör att det blir jämnare när du ska lägga på nästa lager frosting) eller tills frostingen har stelnat något (skålen med frosting kan stå framme under tiden). Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager. Ställ tårtan på ett snurrande fat om du har ett sådant. Snurra på fatet samtidigt som du håller en spatel eller en sked (använd baksidan på skeden) försiktigt mot frostingen så att det bildas ett mönster (som på bilden). Dekorera med vimplar och några flingor havssalt.

LOADING..