Chailatte

18 november 2013 9 kommentarer
Dryck / Enkla recept / Recept

Igår införskaffade jag ett doftljus som doftade pepparkaka. Av någon anledning fick det mig att bli som besatt av tanken på att göra egen chailatte (inte att baka pepparkakor konstigt nog). Jag gjorde en väldigt enkel variant av det jag hade hemma, men jäklar vad bra det blev!

Chailatte

Kryddblandning
Räcker till ett antal koppar

Jag tror att chai brukar innehålla betydligt mer ingefära men eftersom ingefära inte är min absoluta favorit så tog jag lite mindre. Gör precis som du vill!

2 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kardemumma
1/2 msk malen nejlika
1/2 tsk vaniljpulver

Blanda alla ingredienser i en liten burk.

En kopp chailatte
1 1/2 dl mjölk
1 dl vatten
2 tsk svart te (jag använde äppelte, det går också bra att använda hela tepåsen som vanligt)
1 1/2 tsk kryddblandning
1/2-1 msk ljust muscovadosocker

Värm alla ingredienser i en kastrull tills blandningen är rykande het. Låt dra en minut. Sila en eller två gånger och toppa med lite skummad mjölk och lite kanel.

In English:

Chailatte

Chai spice mix

I think chai usually contains much more ginger but since it’s not my favorite I chose to reduce the amount. It’s up to you!

2 tbsp ground cinnamon
1/2 tbsp ground ginger
1/2 tbsp ground cardamom
1/2 tbsp ground cloves
1/2 tsp vanilla powder

Mix all ingredients in a small jar.

For one cup of chai latte
150 ml milk
100 ml water
2 tsp black tea (or 1 bag, I used apple tea)
1 1/2 tsp spice mix
1/2-1 tbsp light muscovado sugar

Bring all ingredients to a boil in a saucepan. Let sit for one minute. Strain mixture once or twice and top with frothed milk and cinnamon.

 

 

9 kommentarer

När jag testade detta blev det en lite besk eftersmak.. tror du det beror på kryddorna eller att teet var med för länge?

Fantastisk blogg!!

Hej Lotta!
Hmm, det låter som att teet kanske var i lite för länge då?
Jag har gjort det ett tiotal gånger (beroendeframkallande!) och aldrig upplevt att det blivit en besk eftersmak. Hoppas det blir bättre nästa gång! :-)
Och tusen tack!

Krossade egen kardemumma och tog i en hel tsk vaniljsocker. Plus kokade nästan bara med mjölk. Och honung ist för socker.

Men OH. My. God. Det här kan vara en av de godaste chai lattarna jag har druckit! Kudos!
Ska pröva göra den här ”dirty” med två shotar kaffe/espresso som jag brukar vilja ha den på Espresso house.
Ni kan ha räddat min vinter-ekonomi. ❤
TACK!
/Olivia

Skriv en kommentar