Linda Lomelino
Annons

Lindas mäktiga kladdkaka

Kladdkaka by Linda Lomelino from ameliamagazine on Vimeo.

 

Här är receptet:

Kladdkaka
cirka 6-8 portioner
250 gram grovt hackad mörk choklad (70%)
250 gram smör
1 dl starkt kaffe eller espresso (går även bra med vatten)
4 stora ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver

Servera med:
Florsocker
Vispad grädde
Ev. extra bär



Värm ugnen till 175°C.
Smält choklad och smör i en kastrull på låg värme. När blandningen smält och är helt slät, tillsätt kaffe, rör om och ställ åt sidan för att svalna något.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt i en skål. Blanda i chokladblandningen i äggsmeten och rör om ordentligt med en slickepott.
Häll upp smeten i en lätt smord springform (cirka 22-25 cm) och grädda i mitten av ugnen – cirka 40-50 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.


In English:
Swedish sticky chocolate cake
6-8 servings

250 g coarsely chopped dark chocolate (70%)
250 g butter
100 ml strong coffee or espresso (or water)
4 large eggs
200 ml sugar
2 tsp vanilla sugar or 1/2 tsp vanilla powder

 

Serve with:
Powdered sugar
Whipped cream
Berries

 

Heat oven to 175° (350F).
Melt chocolate and butter in a saucepan on low heat. When mixture is melted and smooth, stir in coffee, then let cool for a while.
In a large bowl, whip eggs, sugar and vanilla until light and fluffy. Fold down chocolate mixture and stir until smooth.
Pour batter into a lightly greased springform pan (22-25 cm) and bake 40-50 minutes depending on how sticky you want it to be.


Annons
  • linarudin

    Går den bra att frysa in och baka lite i förväg?

  • Mary Pereira

    also is it 4 eggs or 2 eggs?

  • Mary Pereira

    Sorry but the translation to English seem to miss the mark on the quantities…250 gram =125gram where?

  • Linda

    Tusen tack snälla!
    Förstår precis vad du menar, och det är ju inte alltid man lyckas lyfta över kakan. Jag har för mig att min form är köpt på Ikea, med en insats för sockerkaka. Tror jag! Eller kanske den är från Åhlens? Lite osäker, men kolla hos båda :-) Kram!

  • Mary

    Vilka underbara filmer, Linda! Du är så otroligt duktig och ger så mycket inspiration! Jag har länge letat efter en springform som inte har den här breda kanten som blir utanför själva kakan. Om man vill lägga upp kakan fint på ett tårtfat blir det inte så snyggt med den här kanten. Har du något bra tips på springformar som endast har en enkel botten? Kram!

ANNONS
ANNONS