Hataren Tage Danielsson? 

Hur ofta får inte människor som tar avstånd från hat och rasism höra att dom själva är hatare och mobbare? Hataren Peter Wolodarski? Hataren Mona Sahlin? Hataren Jonas Gardell? Hataren Fredrik Reinfeldt? Hataren Lena Melin? Hataren Annie Lööf? Hataren Stefan Löfven? Hataren Tage Danielsson? Hataren Astrid Lindgren? Gränserna flyttas…var ska det sluta? Hataren Jesus och hataren Bambi?Alla har dom gemensamt att dom är sansade, humanistiska röster som står upp för alla människors lika värde – och för det ställningstagandet kallas dom ofta för hatare och mobbare. Av vilka står fritt för var och en att tolka.

Det borde självklart inte ens behöva kommenteras som absurt eller vansinnigt men på sista tiden har retoriken börjat få fäste… (detta är ju trots allt år 2015 och allt som inte borde vara möjligt är just det. Möjligt alltså.) Det är inte så att dom kallas hatare utanför sverige(o)vännernas sfärer. Men ibland så beskrivs samma fenomen av andra röster. Och då talas det om människor som polariserar det svenska samhället på ett negativt sätt. Så nu, innan det börjar skrivas en massa krönikor på ämnet så låt oss göra några saker klara:

Att aktivt ta avstånd från hat är inte att hata. Att ingripa mot mobbning är inte att mobba. Att aktivt stå upp mot rasism och att aktivt ta ställning för alla människors lika värde är inte att polarisera samhället.
Helt enkelt för att hat, rasism och mobbning inte förtjänar att vara en accepterad del av ett samhälle där alla människor är lika mycket värda.

Det kan aldrig vara fel att göra uppror mot ett samhälle som förtrycker sin befolkning. Lika lite som det kan vara fel att försvara ett tolerant och öppet samhälle
Alternativet är att vi godtar exempelvis Nazityskland eller Sovjet som acceptabla, demokratiska samhällen? Och att vi tar avstånd från människor som Nelson Mandela, Rosa Parks, Martin Luther King, Mahatma Gandhi och alla som kämpade mot diktaturerna under sovjetmakten för att dom, genom att ta ställning mot förtryck, polariserade deras samhällen?

Och om man vill kan man dra det mycket, mycket längre och hävda att när dom allierade landsteg i Normandie år 1944 så polariserade dom hela Centraleuropa.

Det låter ju helt absurt säger realisterna och sverige(o)vännerna! Vad har Sovjet och Nazityskland med Sverige år 2015 att göra!?
Svaret är självklart väldigt lite.

Men principen är den samma.

För det är inte så luddigt, flummigt eller löst i kanten som många vill tro.

Det finns en fixpunkt och det finns ett facit –  det finns en grundläggande princip och den heter tolerans och alla människors lika värde oberoende av ursprung, religion, kultur och åsikter.  

Och den är absolut.

  1. Vill bara upplysa att Sovjet är en förgången union, i mer än 25 år precis som Warzawapakten, så vilka spöken ”Natopakten” Usa, EU med nyliberalisters propaganda propagerar mot för att framställa sig som den ”gode” skulle vara väldigt upplysande att fått klargjort??

  2. Hej Malena!
    Tack för ditt engagemang.
    Jag har en förfrågan till dig angående en välgörenhetskonsert som jag arrangerar (inte att medverka men att stötta), och jag har skickat det mailet via blixten.co.
    Det vore så fantastiskt om du ville läsa det, och jag tror att idén skulle kunna vara något du kan vilja stå bakom.
    Vänligen /Isabelle, musiker

Comments are closed.

LOADING..