#baramänniska

Annonsen laddas.

Ja hörrni, det har blivit dags för mig att tacka för mig, iallafall på ett tag. Det har känts så roligt att blogga, jag älskar ju att skriva och har verkligen uppskattat alla gulliga kommentarer och bra tips och stöd i olika saker som jag fått härigenom. Men sista tiden har varit lite väl tuff och en dag vaknade jag och kunde inte öppna mailen utan att få hjärtklappning, började gråta av att läsa nyheter, får illamåendekänslor av att telefonen ringer och tänker att nu börjar det kännas som att det tar stopp här. Stopp här – alltså som att i att det inte funkar en hundrade gång att göra något som jag egentligen inte hinner eller orkar. När jag på allvar övervägde att köra av vägen för att få hamna på sjukhus några dagar och ha det lugnt och skönt, men lät bli enbart för att det antagligen bara kommer att generera i ännu mera krångel, ja då visste jag att jag måste ändra något.

Jag vet att uppropet i rubriken inte främst riktar sig till halv-hemmafruar i Los Angelses men nu råkar det vara så att jag kände mig träffad, så jag valde att tala ut på detta vis. Förstår om ni tycker att det är olikt mig att beklaga mig såhär och att det inte är bloggmaterial och det tycker verkligen inte jag heller. Så därför blir det här det sista inlägget från mig. Nu ska jag försöka sova och leka med mina barn tills de säger att jag är precis lika glad som jag brukar vara. Det jag också ska göra är att tillbringa tid med min häst, som landar här i LA imorgon. Så det blir mycket hästar för mig framöver med andra ord, i praktiken och med Kokboken såklart. Rätt vad det är så har jag kanske sovit klart och lekt med barn, lagat mat och ridit så jag mår helt bra och börjar blogga igen.

Men tills dess: Tack för den här tiden och jobba inte mer än ni verkligen måste!

Tankarna nu inför festen

Annonsen laddas.

Jag hade ingen liten bebis när jag gick den delen av kursen i kriminologi, då man lärde sig hur man hanterar den svåra frågan med barn i fängelse, och det var nog tur. Blotta tanken på att läsa om detta nu gör mig illamående.

Barn ska ju som princip inte sitta i fängelse alls i Sverige men det finns undantag, som när gravida sätts i fängelse till exempel. Barn som föds i fängelse får vara kvar ett tag, för det mesta 6-10 månader.

Alltså, jag går sönder vid tanken på att någon skulle ta min bebis ifrån mig, när samma någon ansåg det vara ”som minst skadligt för barnet”. Men Malin, kanske ni tänker nu, det känns väl inte så sannolikt att du skulle hamna i fängelse. Och nej, det kanske det inte är, men det ska man vara medveten om, att det handlar mer om kontext än att man råkar ha fötts som en sådan lyckad person. De flesta kvinnor i fängelse sitter där för att de med våld tagit sig ur en förtryckande situation, eller att de har försvarat sig ”för mycket” mot någon närstående. Inte bara såklart, mycket är alkoholrelaterat osv, viss ekonomisk brottslighet förekommer också. Det enda som är säkert är att man får leta ett bra tag om man ska hitta kvinnor (eller någon över huvud taget såklart) med trygga förutsättningar, gynnsamma omständigheter och onda intentioner.

Jag är ju inte något fan av fängelse överhuvudtaget, men att ta en bebis från sin mamma som man håller inspärrad, det tycker jag inte är mindre än makabert och känns som att det hör till en annan tidsålder. Jag kan helt enkelt inte se att det är en del av ett samhälle som ger sig ut för att vara humant.

Ja, lite så går tankarna nu när jag är en dryg vecka från att lämna Elsa hemma med sin pappa och sina syskon för första gången och åka iväg på en kompis 40-årskalas i New York

Stallet i Hollywood

Annonsen laddas.

Somliga kanske tänker på en viss skylt, eller på en gata med stjärnor på marken, på film och flärd eller röda mattor, när man säger Hollywood. Jag tänker på hästar. Om drygt en vecka landar min älskade häst här i Californien, till dess roar jag mig med att åka runt och titta på stall häromkring. Bara för att få lite av lukten och för att Elsa blir både lugn och förtjust samtidigt av de stora djuren. Precis som jag.

Idag var vi på Middle Ranch, i North Hollywood och spatserade runt bland boxar och ridbanor.

Förutom att omgivningarna här består av palmer och ökenaktiga berg, att man får en tjusig karl i cowboyhatt som kratsar hovarna på köpet, att ridhuset saknar väggar och att man inte behöver gå mellan byggnaderna utan kan förflytta sig med golfbil, så är stall ganska så lika var man än kommer. Man kan nog kalla det ett vinnande koncept helt enkelt, stallet som idé.

Gravid i New York

Annonsen laddas.

Jag vet inte varför det tar sådan tid för mig att svara på frågorna som jag har fått från er om New York. Tror att jag får lite prestationsångest och fattar inte hur jag ska kunna få med ALLT. Vill liksom inte slarva ihop något bara. Men här i alla fall, ger jag mig på att svara på en till!

Jag har ju varit gravid i New York så jag försökte tänka ut vad det var jag gjorde hela dagarna. Dels så blir det ju verkligen intressant med mat när man befinner sig i det tillståndet och sådär i juletid eller precis efter så skulle jag vilja föreslå de här ställena:

Pulinos. Underbart goda pizzor (och annat) i en hörna med stora fönster som gör att det hela tiden blinkar från uttryckningsfordon som brukar välja denna väg och får det hela att kännas MYCKET New Yorkigt.

Balthazar. Mitt i Soho och de är bra på att julpynta. Med trötta gravidfötter kan man lätt sitta bort ett par timmar här och ändå känna som att man verkligen gjort något och befunnit sig mitt i alltihop.

Red Rooster. Marcus Samuelssons restaurang i Harlem. Rekommenderar att gå hit på en söndagbrunch där man får gospel och trevlig stämning ihop med, kanske inte fantastisk, men god mat.

La Esquina. De har tre nivåer, med början i den lilla bardelen och slut i källaren genom den hemliga dörren. Oavsett nivå så är det otroligt gott och trevligt.

Eataly. Kan vara en chansning för den gravida eftersom det är mestadels ståbord här. Även maten passar inte så bra; kallskuret och lagrade ostar. Så DÅ förstår ni hur bra det är i övrigt om jag ändå rekommenderar en gravid att ta sig hit! Försök grabba en sittplats, beställ lite rostade grönsaker och njut av marmorn och stämningen.

Vad jag i övrigt skulle vilja tipsa en gravid person att göra, så är det att ta sig till Standard hotell i Meatpacking District och åka skridskor på deras lilla skridskobana. Akta dig, för allt i världen, för att hamna på isen i Bryant park. Rockefeller kan vara kul med musik, ikonisk känsla osv, men Standard är det i särklass mest gravidvänliga. Glöm inte att dricka New Yorks dyraste varma choklad samtidigt också, och en crépe (ja, chevren är pastoriserad).

Åk turistbuss! Jag vet att långt ifrån alla älskar turistbussar såsom jag gör, att vissa tycker det är pinsamt och tyder på att man inte är världsvan och så men när man är gravid så finns det inget bättre sätt att få häng på en stad i New Yorks storlek.

Gå på Broadway. Inte bara för att du måste utan för att det fyller en med en speciell känsla som är härlig. Att det här gjorde jag i mitt liv, jag gick på Broadway. Långt ifrån allt, däremot, är bra. Jag tycker du ska gå på Lionking, om jag får säga vad jag tycker.

Gå på bio. Det kanske du kunde komma på själv men glöm inte att gå på bio. På morgonen, mitt i natten, när du blir trött på folk och bilar, hundar, bögar och hip hop (det sista är Astrids ord, när hon beskrev New York för några år sedan).

Barnes & Noble på Union Square. Detta palats i bokens namn.

ABC Carpet. Här kan du lätt fördriva en hel dag och fantisera om hur du ska bli när barnet kommit. Hur du kommer att ha en säng full med duniga kuddar och ständigt rena lakan, hur det ska vara tända ljus på varje liten fönsterkarm och skafferiet fullt av nybakta bullar som du förvarar på aspträfat för fyra hundra dollar. Avslutningsvis kan du drömma dig bort till barnhörnan och köpa en liten cashmeredräkt som är  dyrare än något du kommer sätta på ditt barn under hela uppväxten sedan, men som är underbart fin och mjuk och trots allt är värd pengarna just för att du köpte den där och då.

Gå på Amateur Night på Apollo Theatre. Vem vet om du råkar vara med och upptäcka nästa jazzlegend. Om inte så fick du en garanterat rolig kväll och något att berätta för bebisen att den var med om i magen.

Ta en promenad i Central Park. Man blir inte besviken på Central Park, så är det bara. Runda av med en te på The Oakroom, när ni är riktigt kalla och trötta.

Avslutar med en bild från Standards skridskobana och längtar till den där staden så det gör ont i kroppen. Ont!