5/2-dieten

När jag träffade min kompis häromveckan så berättade hon att hon fastade två dagar i veckan och att det var den nya GREJEN. Sedan dess har jag hört talas om den här dieten cirka tusen gånger. Det verkar på riktigt som att alla gör detta.

Enkelt förklarat så ska man fasta två dagar i veckan och äta som vanligt de andra fem dagarna. För att en dag ska räknas som fastedag så får man äta högst 500 kalorier om man är kvinna och 600 om man är man. Det här är inte främst en diet för att gå ner i vikt, även om det verkar vara en bieffekt. Det här är en diet för ett långt liv utan mediciner eftersom det här sättet att äta påstås minska risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, högt kolesterol och i stort sett allt annat som man kan dö av. Dessutom blir din hjärna smartare. Hur det här går till kan man bland annat se på den HÄR dokumentären på SVT play eller läsa om på den HÄR sidan, av och med Michael Mosley som har kommit på det hela.

Jag har provat i en vecka bara men tror att det kommer att bli så här från och med nu för min del. För lyssna på fördelarna: man håller vikten, man lever längre, man blir smartare, man sparar pengar, man spar även på planeten (alltså TÄNK! om alla fastade två dagar i veckan vilka enorma konsekvenser det skulle få ifråga om utsläpp och avfall, matproduktion osv), man får tid till annat när man inte ägnar så mycket tid till att äta, osv. Nu vill jag gärna vara iallafall aningen vetenskaplig och säga vad dieten har fått för kritik, men när jag googlar hittar jag ingenting. Mer än att det måste vara jobbigt att vara hungrig.

Vilket leder mig in på nästa grej. Jag har nämligen börjat känna att det är helt knäppt hur vi har lärt oss att agera på första lilla hungersignal. Framförallt jag, som blir hungrig hela tiden och vill helst äta lunch klockan elva. Det är som att vi tror att vi ska dö av att inte vara mätta exakt hela tiden. Nu har jag märkt att hunger kommer och går, den är långt ifrån konstant och den blir inte värre och värre. Men framförallt så känns det lite lustigt att jag gått runt hela mitt liv och känt som att jag inte kan överleva att vara hungrig några timmar, när det som är livsfarligt i själva verket är att alltid vara mätt.

 1. Jag har hört att man ska undvika fasta så länge man ammar, kanske då särskilt när din bebis är så liten och ammar i stor utsträckning. Jag kör också periodisk fasta men har valt 8/16-varianten. Alltså fasta 16 timmar per dygn och äta mellan 12 och 20 (inte konstant ätande dock :-) Trodde att jag skulle sakna frukost men faktum är att jag tycker att det är jätteskönt, dricker kaffe och vatten bara. Känner nu efter ett par månader att mitt blodsocker är mycket mer stabilt, hade en tendens att bli väldigt arg när jag var hungrig men upplever inte det längre. Och något litet kilo har försvunnit också.

  1. Hmm.. Jag läste om att amma och fasta och då stod det att det inte påverkade mjölken med så kort tid. Men det ska jag verkligen kolla igen! Annars låter ju din variant väldigt bra, 16 timmar är ju ingenting! Om det har samma effekt så är det ju fantastiskt.

 2. Jag funderar också på att testa detta sättet att äta på. Men ammar min 2 månader gamla bebis, känns inte helt ok att bara äta 500 kcal om dagen 2/ veckan. Eller tänker jag fel?
  Vad äter du dessa två dagar?

  Tack för en rolig blogg! Hoppas det går bra med boken :-)

  1. Jag har kollat, för jag ammar också, och det ska inte påverka mjölken alls. Just för att det är så kort tid (om man sprider ut de två dagarna på veckan). Men däremot så skulle jag nog inte pallat när hon var två månader bara, blev så himla hungrig då. Men om du gör riktigt matiga smoothies och nötter kanske? Eller vänta typ två månader.. Elsa är fem månader nu och det går galant!

   1. Var har du fått informationen om att det är okej med amning? Ammar också och hade velat pröva men inte vågat. Dels för det står när jsg googlar det samt att viktnedgången är en effekt (ganska snabb sådan) vilket lösgör gifter som lagrats i fettet. Hoppas du har annan och info :)

    1. Av allt jag sett, eftersom jag är väldigt kritisk och har läst på det dåliga, till detta med svält när man istället kan jobba upp ett långsiktigt bra förhållande till mat, är att man inte rekommenderar någon att amma när man kör denna dieten. För det är väl om inte annat allmänt känt att man inte ska banta när man ammar?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..