Om paret som bråkade

Förtydligande.

En del kommentarer var väntade, så låt mig ge en mer detaljerad bild.

Det här var ett gammalt par, och mannen var i väldigt dåligt skick. Han kunde inte gå själv och vi hörde genom dörren att han fick hjälp med allt. Av den anledningen var jag aldrig orolig att hustrun skulle råka illa ut. Dessutom hörde vi, det var extremt lyhört, att det var vad man skulle kunna kalla ett ”jämställt bråkande”. Båda var lika förbannade, båda vrålade på samma sätt. Det var aldrig någon som vädjade till någon.
Eftersom det lät exakt likadant varje gång, varade ungefär lika länge och sedan blev lugnt, så fick vi känslan av att det var så här de levde. Ingenting eskalerade, vi såg dem utomhus tillsammans, de hade gäster på altanen en eftermiddag.

Det var så här deras liv såg ut, ett par gånger om dagen grälade de så att det skakade i väggarna, och sedan lagade de mat.

Hade jag varit orolig skulle jag ha ringt polisen direkt. Jag är nämligen en ringare. Jag ringer när folk jag inte känner hotar med självmord på Facebook, jag ringer när jag ser bilvrak i diket som helt uppenbart är årsgamla ”bara för säkerhets skull”. Jag är en störig 112:are. Men i det här fallet ringde jag inte.

Och det enda jag ångrar är att jag inte bad om en annan stuga.

  1. Oavsett hur vem som skrek på vem eller hur gamla de var eller om de var något att ringa polisen över så måste det varit tungt att få en sån där lapp på bilen. ”Sök hjälp”, så hårda ord. Jag skulle blivit så otroligt illa till mods över att ha fått en sån lapp, i avsaknad av medmänniska med bredare språkbruk.

  2. Du var aldrig orolig att hustrun skulle råka illa ut? Den försvarslöse maken i dåligt skick som inte ens kunde gå själv då? Våld mellan gamla gifta par är oerhört mycket vanligare än vad många vill tro. Speciellt om den ena är fysiskt skröpligare och mer ”krävande” jämfört med den andra. Med andra ord kan en gammal, svag, sjuk man mycket väl bli fysiskt misshandlad av sin förvisso lika gamla, men i jämförelse fysiskt starkare, hustru. Jag har tyvärr stött på det många, många gånger i mitt yrke. Risken är särskilt stor i par där den ena drar ett väldigt tungt lass dygnet runt för att ta hand om den andra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..