ATT JOBBA HEMIFRÅN.

Nu delar jag min arbetstid mellan kontoret och köksbordet hemma. Vissa dagar är det fantastiskt skönt att jobba hemifrån.

Som de dagarna då jag vakar pigg, går direkt ut och bestiger Hammarbybackens branta väggar för att få ny luft i lungorna och förhoppningsvis några solstrålar på skallen. Laddar med en rejäl frukost som innehåller mist två frukter och gärna några ägg i någon form. Tar en snabb dusch och kliver i bekväma men ändå inte slappa kläder för att känna mig pigg och på gång innan jag placerar häcken fårskinnet vid köksbordet som är dukat med härligheter för att kunna jobba länge och fokuserat.

jobbahemma-6

Nu händer just allt det här härliga och perfekta ganska sällan. Ofta får jag in någon av de olika delarna men just en sådan här drömlik och fantastiskt klockren ”jobba hemifrån”-morgon har jag inte fått till på länge.

Som nu när jag skriver inlägget sitter jag i fleecetröja och noppiga tights med trötta ögon. Gick direkt från sängen till en långsam frulle framför nyheterna och en timmes skypande med syrran. Har inte vart ute och känner mig inte riktigt vaken ännu. Men det är okej det med. Vissa dagar är mer strukturerade och snygga än andra helt enkelt.

Hur som helst. Här kommer några hemmasnickrade tips för oss som jobbar eller pluggar hemifrån:

– Hur skönt det än är att sitta mysig i soffan i fisbyxor och ha tvn på i bakgrunden. Gör det inte till en vana. Vi blir effektivare när vi tar en dusch, klär oss som att vi ska iväg och känner oss vakna.

– Efterlikna en vanlig arbetsdag så mycket du kan. Det betyder göra sig i ordning på morgonen, ta lunchrast, gärna en promenad, äta mellanmål och jobba fokuserat när du sitter ner och kör.

jobbahemma-8

– Bestäm vilka tider du ska jobba och gör det då effektivt. Jobbar du mellan 10-17 så är det skönt att få det undanstökat och inte då ta ett samtal med en kompis, surfa på bloggar eller laga längsta lunchen. Ta dina arbetstider seriöst så kommer du uppleva att det går lättare.

– Gör en lista för dagen. Skriv upp det som ska genomföras och planera in tiden. Vissa saker behöver mer fokus än andra och en del saker kan vänta till i morgon. Ett bra tips är att ta tag i det jobbiga/tråkiga först så blir du av med det.

jobbahemma-15

– Gör ditt ”kontor” till en mysig och tilltalande plats. Skippa soffan och sätt dig du sitter bra. Gör en kopp av något varmt, tänd några ljus,sätt på radion eller favoritmusiken, unna dig ett snyggt skrivblock och dra fram en trevlig vattenkaraff. Att omge sig med inspirerande ting gör susen för arbetslusten.

– Bli klar. Det är lätt att ta sovmorgon, lockas av att hänga tvätt hellre än att göra trista uppgifter eller skjuta upp det till kvällen. Låt dig inte luras av dessa tankar och impulser. Hellre vara fokuserad tidigt och kötta igenom dina måsten för att sedan ha helt lediga timmar än att skjuta upp och inte kunna slappna av.

jobbahemma-17
jobbahemma

 

Har ni fler tips får ni gärna dela med er! Även om det nu råkar vara semester och ledigt för de flesta är det ändå skönt att få ladda med ny inspiration till hösten.

 

 

 1. Hej Fia! Tack för en jätteinspirerande blogg där all hets är som bortblåst!

  Jag går i gymnasiet och tycker det fungerar bäst att studera hemma när jag gjort alla ”måsten” först, då kan jag slappna av men ändå fokusera. Sedan när jag väl är inne i ett ”flow” när jag gör en svår uppgift slutar jag inte för att börja med något annat utan lägger mycket tid och energi på det. Det kanske tar lite längre tid men Gud så skönt det känns när man gjort allt man kan efteråt!

  Precis efter skolan är man fortfarande inne i studierna och då brukar jag passa på att fortsätta direkt när jag kommer hem.

  Sedan, är jag förvirrad eller arg tränar jag före jag studerar. Då blir man gladare.

  Nu, ta åt dig av detta och sug in det: du är en enorm inspiration och verkar vara en alldeles underbar och sprudlande tjej! Massor av kramar!

  1. Tack för härliga och bra tips!
   Håller helt med dig!

   Tusen tack för de fina orden, de värmer! Tack <3

 2. Bra tips! Och lika bra kan man använda dom även om man är på kontor tycker jag 🙂 Där finns kanske annan distraktion istället – kollegor, runda på stan eller kaffepauser?! 😀

 3. Vore kul att höra vad du har för arbetsuppgifter under en dag och hur du då lägger upp det. Skriver du t.ex. på morgonen och besvarar frågor på eftermiddagen eller hur ser schemat ut?

 4. Jag brukar se till att det är städat och snyggt runt omkring mig. Sitter ofta i köket när jag tentapluggar, då går det bara inte att koncentrera sig om det är ett diskberg. För mig funkar det bättre om jag har gjort allt sånt innan jag sätter mig ner (nu bor jag i en etta och kan lätt snabbstäda hela lägenheten på en halvtimme).
  Sen brukar jag se till att fylla på med energi och ta en promenad. Och hitta på något på kvällen för att ändå känna ”att jag har gjort något- och inte bara varit hemma hela dagen). Det kan ju vara allt ifrån att åka och handla, träna en timme, grilla med familjen eller vad som helst!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..