VI PRATAR OM ARBETSMILJÖ

Det här med att jobba är intressant. Jag har ofta visioner om hur jag borde kunna bli effektivare, bättre och göra allt lite raskare. Jag skriver listor, funderar på mina arbetstider, rutiner och allt det där. Ni vet, en håller på.

Gissar att det är lika oavsett om en pluggar, har eget företag, är anställd eller jobbar med mycket eget ansvar. Vi vill alla bli bättre på att strukturera och effektivisera det vi gör för att må bra så bra möjligt i det.

Jag tänker att vi kan prata lite om det. Hur mår man bäst på jobbet? Hur viktig är arbetsmiljön för hälsan? Är din arbetsgivare mån om sin personals hälsa och får ni friskvårdshjälp?

jobba hemma-7

Tänker mycket på er som jobbar skift. Har coachat många personer som jobbar skift och ofta nätter men utan att ha fått några riktlinjer eller hjälp från arbetsgivaren hur en kan lägga upp sömn, mat, rutiner osv för att må så bra som möjligt med den påfrestningen som det faktiskt är att jobba skift och natt.

Ni som gör det, det vore fantastiskt om ni vill dela era erfarenheter. Hur mår ni av att jobba natt?

Jag vill helt enkelt prata om det här med arbetsmiljö och hur vårt arbete kan styra vår hälsa och vårt välmående.
(Alla tips, tankar och ord är välkomna oavsett om ni jobbar eller pluggar)

Dela gärna tankar och erfarenheter eller kom med idéer så gör jag en liten följetong där vi lyfter detta. För det behövs pratas om. Arbetet tar enorma mängder av vårt liv så det är oerhört viktigt att vi mår bra där vi är.

jobba hemma-5
jobba hemma-10

,. bilder från ett möte hemma med min assistent Helena och raw food-fika. 

Har insett att jag mår som bäst i mitt nuvarande arbete av att ha grundläggande rutiner och ramar som jag kan sväva ut från. Som att ha ett kontor på heltid och ändå kunna jobba hemifrån när kroppen behöver det eller att ha vissa dagar väldigt planerade och andra helt tomma med utrymme för att vara spontan.

jobba hemma-8

,. raw foodbollar och mandelkakor. 

Du hittar mandelkakorna här!

Du hittar raw food-bollar och glutenfria kärleksmums här!

 

 

 

 1. Både jag och min pojkvän jobbar i Storbritannien på kontorsjobb. Det är slående hur mycket längre fram man är med friskvard och arbetsmiljö i Sverige än här. Vi jobbar båda på stora internationella företag, som är rätt ”coola” eller vad man ska säga, men arbetsmiljön är som hämtad fran 70-talet, eller The Office typ. Man sitter vid sitt skrivbord från åtta pa morgonen tills man slutar (flex-tid finns inte), lunch ätes vid skrivbordet (min pojkvän får lunchen levererad till sin plats, jag kan iaf ta en timmes lunch, men har ingenstans att äta den), det finns inga gemensamma fika-raster eller likande, utan man gör en kopp nescafe till sitt skrivbord på sin höjd. Det finns ingen som helst möjlighet att träna på jobbet, friskvårdsbidrag finns inte (istallet har vi iofs rejala typ liv och halsoförsäkringar via jobbet med bl cancerforsäkring…), alla skrivbord och stolar är oergonomiska och tangentbord och liknande är inte anpassade. Sen är mitt jobb också oerhört byrakratiskt och hirarkiskt (väldigt gammalt engelskt företag), så all kommunikation är väldigt stel och formell. Man mailar liksom den som sitter mittemot en istallet for att prata. Blir så himla himla avundsjuk ibland på vänner i Sverige som går ut och joggar med kollegorna på lunchen, äter semlor på jobbfikat och åker på teambildande kickoffer! Vet inte om det är såhär överallt i Storbritannien, men jag läste nyligen en artikel i en tidning här om ett företag som hade infört ett stort bord på jobbet där de anställda kunde ses och äta lunch tillsammans, vilket sågs som extremt häftigt och en ”super-employer”.

 2. Ett viktigt och bra ämne att ta upp! Jag jobbar på bank och vi har något som kallas aktivitetsbaserat arbetssätt. Det innebär att vi inte har några fasta skrivbord. Många tycker detta är förfärligt men jag tycker att det är toppen! Vi har istället flera olika slags arbetsstationer man kan välja mellan, det finns allt från vanliga höj- och sänkbara skrivbord till små rum man kan sätta sig i om man behöver jobba ostört. Vi har också många olika slags ergonomiska stolar att välja mellan. Att variera skrivbordstyp samt sitt- och ståställning tyckerjag är toppen. Jag mår så mycket bättre av det. Väljer vi att träna på lunchen får vi ta 1,5h. Rast får vi ta när vi vill, vilket är både bra och dåligt. Bra på så sätt att vi kan ta det när vi känner att vi verkligen behöver den, dåligt på så sätt att när man inte har en uttalad rast ibland glömmer att ta den. Nu har jag en sådan roll på banken, men något som är bra för min del är att jag kan jobba väldigt flexibelt och sitta hemifrån eller på andra sidan jorden om jag skulle vilja det. Jag har inte haft en enda sjukdag på 1,5 år sen jag fick den här tjänsten. Är helt övertygad om att det är för att jag kan styra var och när jag ska jobba. Kommer man bara inte upp ur sängen en morgon kan man ta 2h sovmorgon. Eller känner man sig lite sjuk i kroppen kan man jobba hemifrån. Efter att ha läst alla kommentarer till ditt inlägg känner jag mig väldigt lyckligt lottad. Ingen ska behöva må dåligt på eller på grund av jobbet.

 3. Åh, vad bra och få tips om arbetsmiljön! Jag jobbar som revisor och jobbar mest ute hos mina kunder dvs i konferensrum med dålig luft och dåliga stolar. Tar tacksamt emot tips och trix till hur man får en bra miljö så att man kan fokusera på det som är roligt 🙂

 4. Hej,

  Jag arbetar inom HR och ett av mina områden är arbetsmiljö, jag kan tipsa om att läsa in sig på AFS 2001:1 http://www.av.se/lagochratt/afs/afs2001_01.aspx sp, som ger (mer ingående information än Arbetmiljölagen som är en ramlag) om vilka krav och skyldigheter som ställs på arbetsgivaren kring arbetsmiljön. Tänk på att det är kostnadseffektivt att arbeta proaktivt med arbetsmiljön!

 5. Just nu har vi en förskräcklig arbetsmiljö. Stressen är där konstant. Jobbar inom vården och jag känner att jag aldrig räcker till, att jag jag aldrig får den tid jag behöver för att ”se” patienterna. Jättejobbigt och psykiskt påfrestande. Vet att det är mer än bara jag som inte trivs på jobbet just nu. Usch… vissa morgnar gråter jag innan jag sätter mig i bilen på väg till jobbet… Så ska det inte vara…

 6. Jobbar på café, på ett helt underbart ställe med goa arbetskamrater och kunder, trivs jättebra och ett perfekt första arbete efter studenten innan vidareplugg. MEN detta med raster och rutiner med detta arbete är ju helt åt skogen.. Ofta är det väldigt stressigt och jag är tacksam om jag får sitta och äta min lunch i lugn och ro under 20 minuter vilket oftast inte går. Vi har ingen betald rast utan får sätta oss när det passar men det är ständigt ‘jour’, kommer det mycket folk är de bara släppa maten och rycka in.. något jag kan tycka är jobbigt, det kan gå nästan hela arbetspasset på 7-8h utan att finns en chans att hinna vila/äta. Försöker alltid proppa i mig mat innan passet eftersom man inte vet om det finns tid för det sen haha, tror inte det ska behöva vara så..

 7. Jag jobbar som sjuksköterska, treskift: dag, kväll, natt. Ofta går jag 13-2130, börjar sedan kl 0645 nästa morgon. Många klarar nog dessa turer bättre än jag. Har svårt för att varva ner, och sover ca 4-5 h mellan passen. Är väldigt uttröttande i längden. Var sjätte helg jobbar jag tre nätter. Tog mig ett år innan jag listade ut hur jag skulle göra för att fixa det okej. Tycker det är riktigt jobbigt efter en natthelg, känns som jetlag, helt slut, också rätt ångestframkallande. Försöker hålla rutiner med ordentlig mat, träning, och våga säga nej när jag inte orkar.

  Gillar själva jobbet på sjukhuset, men kommer i längden antingen vidareutbilda mig för att kunna jobba på tex vårdcentral, alt byta jobb. Kommer ALDRIG orka detta ett helt arbetsliv.

 8. Har ett arbete i matbutik. Jobbar ibland från kl 6, ibland från kl15 tex. Varierande. Plus varannan helg. Som längst jobbar vi till 21 ca. Följer fackets regler kring arbetstider. Vi har friskvårdsbidrag och företagshälsovård. Det har varit så att man ska jobba snabbt, mycket och övertid (dock inte uttalad), speciellt om man vill klättra uppåt. Jag har jobbat mina tider och hemifrån mycket. Det bara är så att man ska ge 200%. Gick in i väggen och fler är på g. MEN de högsta cheferna vill få bort detta sätt att jobba och ser långsiktigt. Dom har betalat min sjukvård samt fixat med psykolog och har varit otroligt snälla och givmilda på min väg tillbaka. Att ha chefer som bryr sig på riktigt är nog inte så vanligt. Tyvärr är undercheferna i gamla tänket och en dag stog jag åter där med 15 saker att göra, hinner max 5 innan hämtning av barn. Försenad till dagis och lunchen uteblev. Bröt ihop och berättade sedan att detta är något jag inte fixar. Blev lyssnad på och arbetspasset har förlängts och innehåller även tid för lunch. Inte en perfekt arbetsmiljö men det arbetas för att bli bättre. Vi hade ett år där vi fick träffa företagshälsovården och sätta upp ett mål för att bli hälsosammare typbättre kondition, bättre blodvärde, sluta röka osv. Klarade man sitt mål fick man en extra semesterdag. Det var toppen!

 9. Hej

  Jag jobbar 3 skift som maskinist/bevakning på en industri. Jag jobbar 7 dagar o ledig 5. Under mina lediga dagar så ser jag alltid till att ha mina fasta rutiner med mat o träning. Frukost vid 06-08 träning vid 10:00 och sen middag direkt efter det. Mellanmål runt 15:00 och sen kvällsmat runt 18:00 och sen runt 21:00 nått lätt mellanmål och dyker i sängen senast 23:00. Det funkar bra, Jag försöker ha dessa matrutinerna även när jag jobbar och det funkar pga att jag kan styra mina tider då jag ska äta. Det blir lite värre när man jobbar natten men då får man förbereda sig mentalt och ändå se till att äta innan läggdags och gå upp i tid för att direkt äta middag. Jag ska tillägga att jag är definitivt ingen natt människa utan älskar att sova på natten och gå upp tidigt för att ha en go frukost och njuta av morgonen. Träningen har jag lagt upp som så att jag när jag jobbar fm så blir det träning på kvällen, em så tränar jag innan jobbet och när jag jobbar natt (jobbar max 3 nätter i följd) blir det ett pass innan första jobbenatten för att sen vila resterande. Det funkar men det är tufft.

 10. Hej.
  Jag jobbar som sjuksköterska på en medicinsk intensivvårdsavdelning, Jag arbetar inte natt men skiftar mellan kväll och dagpass, jag jobbar också varannan helg. Många på mitt jobb tycker att det är svårt att få till det här med träning, de är väldigt trötta när det kommer hem och känner att träningen får lida.
  Jag tycker att det tvärtom är ganska skönt att jobba olika tider, det gör att jag kan vara på gymmet när det inte är 1000 andra där, att jag kan storhandla klockan 10 på förmiddagen, gå runt och ta det lugnt och inte stressa runt vid 18-tiden med alla som kommer från jobbet.
  Visst kan det vara slitigt att jobba som vi gör, men jag ser det som en fördel många gånger. Jag går mycket på mitt jobb och det kan vara fysiskt tungt, det ser jag som en sporre för att hålla mig hälsosam och stark. Jag önskade att fler som arbetar jag som ser det på det sättet!

 11. När jag arbetade varierande arbetstider på nummerupplysningen hade vi en gästföreläsning om kost och oregelbundna arbetstider som var mycket givande. Huvudbudskapet var att även om du arbetat natt så ska du alltid äta på så lika tider som möjligt. Har du t.ex. arbetat natt och kommer hem på morgonen så äter du frukost innan du lägger dig och lunch när du vaknar. Om vi skulle börja senare var det viktigare att äta på kvällen än under natten och att inte hoppa över mål. Jag märkte att min kropp mådde väldigt bra av det i alla fall =) Å ena sidan var det skönt med variation, men jag kunde ju samtidigt vakna och undra om jag nyss lagt mig, försovit mig eller om jag ens skulle jobba vissa dagar. Viktigt är att om man ska arbeta sent får möjlighet att ställa om redan kvällen innan så det inte blir för stor omställning när passet väl kommer.
  Vad gäller arbetsmiljö i övrigt har jag tyvärr upplevt att många arbetsgivare inte lägger så stor vikt vid det. Tjatar hela tiden om höj- och sänkbara skrivbord på alla arbetsplatser men det prioriteras enbart till de som enbart arbetar på kontor, medan vi som befinner oss där kortare stunder får ha vanliga bord. Tycker också det blir allt vanligare med gratisjobb, alltså att inte får registrera komp, mertid, övertid eller OB för arbete utöver ordinarie arbetstid vilket jag tycker påverkar arbetsmiljön då det inte känns så tacksamt att ställa upp.
  Bra att du tar upp det här Fia, som alltid blir jag lika glad av att läsa det du skriver =)

 12. Hej!

  Viktigt ämne som jag gärna läser mer om! Om 4 månader är jag klar med min polisutbildning och jag är på riktigt LIVRÄDD för hur kroppen och psyket ska klara av att jobba treskift. Jag är otroligt beroende av bra sömn och bra rutiner kring mat och träning för att må bra så väl fysiskt som psykiskt. Vill lära mig mer!

  Kram

 13. Jag jobbar på ett företag med ca 270 anställda och ca 80 konsulter.
  Nästa alla jobbar kontortider, IT brukar komma in från 05 på morgonen. Supporten jobbar till 23 på kvällen, en del har jour.
  Vi har inget friskvårdsbidrag alls.
  MEN vi har en heltidsanställd företagstränare, ett fullutrustat gym (senaste inköpet var en stakmaskin), en träningshall med ca 14 gruppträningspass i veckan som ligger på morgon, lunch eller ”gå hem tid”. Vi får gå och träna när vi vill om så arbetet tillåter. Vi har alltid access till gymmet, även ledig tid. När man blir pensionär får man fortsätta träna. Vill man gå och simma har vi ett samarbete med en närliggande simhall där man får simma och företaget betalar.
  Företagstränaren kan hjälpa en med övningar, kost-schema och annat ”PTande”.
  Vi har nästan ingen långtidssjukskrivning, utan verkar bara ha vanliga ”förkylnings”-sjukskrivningar.
  Har blivit utsedda till Sveriges Friskaste Företag för några år sedan.
  En otroligt priviligerad arbetsplats om man jämför med tildigare jobb där man inte haft någonting alls eftersom man inte haft fast jobb, utan bara vik, projekt, säsong, extra.

 14. Hej! Jobbar treskift och mitt nuvarande schema byter friskt mellan dag/kväll/natt. Kan jobba natt mån/tis och seda natthelg. Förkastligt. Jag sover så sjukligt dålig både inför dagpassen men även efter nattpassen. Kroppen vill liksom inte sova längre än till 12-13 (går av 07 på morgonen efter nattpass).

  1. Hej! Jobbar treskift och mitt nuvarande schema byter friskt mellan dag/kväll/natt. Kan jobba natt mån/tis och seda daghelg. Förkastligt. Jag sover så sjukligt dålig både inför dagpassen men även efter nattpassen. Kroppen vill liksom inte sova längre än till 12-13 (går av 07 på morgonen efter nattpass).

 15. Arbetsmiljö är viktigt!

  Jag arbetade inom förskolan tidigare men sa upp mig pga dålig arbetsmiljö med stora barngrupper, hög ljudnivå och stress hos både vuxna och barn.

  Nu är jag istället egenföretagare inom Pedagogisk Omsorg (dvs det som förr kallades ”dagmamma”) och då är det väl just detta med strukturen som kan vara lite knepigt: när jobbar jag, när jobbar jag inte, det flyter lätt ihop lite och man sitter kanske på helgen med bokföring.

  Men annars är det lugnt och skönt, tid för varje barn, känna att man räcker till, bättre betalt … Och ur ett hälsoperspektiv känns det ganska optimalt. Tid att vara utomhus i dagsljus, mycket naturlig rörelse, mat på bestämda tider som man helt kan styra innehållet i själv. Tyvärr kan man inte dra av friskvård som egenföretagare men sedan jag började jobba hemma känner jag äntligen att mitt mammasamvete tillåter att jag drar iväg från familjen på kvällarna för att träna.

  (Ingen hemsida men instagrammar under alias @trottdagmammaforsoker )

 16. Hej!
  Tack för en utomordentligt bra blogg!
  Jag brukade jobba natt förut. Jobbade på sjukhuset i Uppsala och de perioderna när jag jobbade natt var de sämsta för mig. Jag blev nästan alltid förkyld eller sjuk på annat sätt efter mina tre nätter i rad. Jag hade svårt att sova ut under dagarna mellan nattskiften och fick inte ut något bra när jag tränade dagarna efter nattjobb. Efter 3 månader frågade jag min chef om det var möjligt för mig att slippa nätterna och det var det. Mådde mycket bättre efter det.
  För ett år sen flyttade jag till Singapore med min man och har haft ett helt annat liv, jobbar inte i samma bransch längre och mår otroligt mycket bättre utan all stress. Har varit förkyld här nere en gång det senaste året och det var när jag precis flyttat ner. I Sverige var jag förkyld minst 1 gång i månaden. Tänk va stress kan ställa till det för en.

  Med mindre stress och bättre vanor har jag fått ett hälsosammare liv.

  /Emma

 17. Detta tycker jag är otroligt intressant. För det är också nyckeln till att lyckas bra i jobbet, oavsett vad en gör.
  Vi får en engångssumma varje år som vi kan använda till gymkort, massage osv…. Mkt bra!

 18. Anställd vid ett normalstort företag. Skrivbordsjobb vilket innebär mycket stilla sittande. Bra friskvårdsbidrag. Och jag skulle säga att arbetsmiljön är a och o för att jag ska klara av arbetet. Jag har periodvis väldigt mycket att göra och det som gör att jag klarar av det är kollegor, stöd från chef, mina listor och struktur och att det är en hyfsat lugn arbetsmiljö. Inte så mycket spring även om folk har mycket att göra.
  Ibland tar dock arbetet över för mycket av mitt liv men jag har lärt mig att slå av och säga nej. Att prioritera min fritid och att på den fritiden våga att inte göra någonting. På ett vis tror jag att det är det som bidrar till min arbrtsmiljö, att jag också värdesätter min fritid.

 19. Jag känner igen mig i det där med göra listor och försöka strukturera upp det. Jag driver eget men är även anställd som personlig tränare, gruppträningsinstruktör och hoppar ibland in i receptionen på gymmet där jag jobbar. Det är mycket pusslande med schema eftersom jag på det har olika fysuppdrag som egenföretagare samt administrativt och även har online coachning kopplat till träning och hälsa och på det studerar jag också på distans (låter verkligen kaos när man skriver upp allt, men upplever det sällan så). Jag tycker om att ha en del dagar planerade kring rutiner och några fria där jag kan göra det jag känner att jag behöver lite extra (vila, jobba hemifrån, träna, plugga eller fixa med hemmet) på så vis kan jag skapa en bättre balans mellan jobb och fritid. Det som är så lätt när man jobbar med det man älskar är att tappa balansen och återhämtningen och inte ta hand om sig själv. Därför tycker jag det är viktigt att ha lite struktur så att man verkligen får tiden för återhämtning som behövs för att kunna köra på med allt som man älskar. Vi är ju alla olika, men för oss som har många bollar i luften i olika miljöer tror jag struktur och effektivisering är viktigt för att få en balans mellan jobb och vila om det ska hålla i längden.

 20. jag är också egenföretagare men kan inte alls känna igen mej i att göra listor och fundera över effektivitetsförbättringar och att göra saker ”lite raskare” etc.
  tvärtom – jag känner att som egenföretagare har man visst, många minus, men ett stort plus och det är att slippa alla sånadära skitjobbiga effektiviseringsplaner som chefen tvingas presentera varje år. effektivisera, strukturera. vad ger effektivitet, på sikt? vad ger ger det, konkret? det känns inte som att det är hållbart för något eller någon. jag går upp klockan sex för att få bra med tid, inte för att hinna mer utan för att få mer tid på mej. jag gör hellre ett riktigt ingående bra jobb, helhjärtat och med lite extra tidsåtgång. det ger bra resultat, både i det jag producerar och i hur jag mår, det vill jag som egen ta till vara på, jag som kan. känner stor aktning och ödmjukhet för de som inte kan det. som vill, men inte har nåt val.

 21. Hej!
  Jättekul att du tar upp detta ämne!! Jag läser min sista termin på programmet personal & arbetsliv på malmö högskola (motsvarande program finns på de flesta högskolor/universitet) och för mig har det under utbildningen blivit mer och mer viktigt med fokus kring hälsa. Det hänger troligen starkt ihop med mitt eget intresse för hälsa och träning (har alltid varit aktiv på fritiden), men: Jag tror att det är så enkelt som att människor arbetar bättre när de mår bra. Och arbetar de anställda bättre, så kan företaget utvecklas och göra större vinst/ta nya marknadsandelar/få nöjdare kunder/osv. Jag har helt enkelt en tanke om att om man mår bra så kan man också prestera bättre. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att göra mer arbete (sett till antalet avklarade uppgifter), utan kanske att göra sitt arbete lite bättre än om hälsan sviktar. Precis i början av vår utbildning hade vi en kvinna som föreläste kring hälsoarbete i en kommun, och jag har hakat upp mig kring något hon sa om syresättning i kroppen. Jag minns inga siffror – men kontentan var att om man jämför en ”vardagsmotionär” (kanske cyklar till jobbet och tränar 2 ggr/vecka) och en ”soffpotatis” (tar bilen till jobbet, tränar inte) så hade vardagsmotionären enormt mycket bättre syresättning i kroppen, vilket påverkar personens ork! Och har man ingen ork, kommer hem efter jobbet och är dödstrött och slänger sig på soffan.. Ja, det är jättestor skillnad mot att efter jobbet orka gå ut och ta en promenad, vara aktiv med vänner eller familj osv. Helt enkelt – en individs ork är ju avgörande för livskvalitén!

  Ber om ursäkt för superlång kommentar, men blev så peppad av att du tar upp detta! Förhoppningsvis kan jag om några år säga att det här är något jag arbetar med på heltid, men än har jag inte kommit på hur och vilken väg jag måste ta dit..

  Tack för peppen, ser fram emot fler inlägg på samma tema! Hälsan är ju tusan det viktigaste vi har – och vi spenderar massor tid på våra arbeten, då är det bara logiskt att det är något som arbetsgivaren också bryr sig och och arbetar aktivt med! Det vinner ju alla på.

 22. jobbar som sjuksköterska och tycker att det är väldigt skönt att ha ett jobb där jag får variera mellan att sitta/gå/springa och stå. Känns som att min kropp mår enormt mycket bättre av det än när jag pluggade och satt stilla mycket. Jobbet är ibland enormt stressigt vilket kan tära på både kropp och själ. Det tar också på energin att jobba ett dagpass efter ett kvällspass, då det känns som att jag knappt hinner hem innan jag ska tillbaka, är svårt att slappna av och sova då! Tack för en superblogg!!!

 23. Jobbat natt i 1 1/2 år nu och det känns som att det slitit betydligt mer på kroppen än när jag jobbade dag, även om det är färre timmar. Magproblem som magknip, värk, trötthet och sömnsvårigheter har uppkommit. Fick från början tipset att inte äta på natten, men det går åt skogen när man behöver energi för att sköta jobbet, men då är risken att man fastnar i kaffe och godis-tänket istället. Jag äter en större måltid innan jag åker på kvällen, sedan nötter eller något flytande/yoghurt/fil) och lättsmält under natten och något lite större framåt morgonen. Har provat många olika sätt att äta men inte funnit något optimalt. Träningen försöker jag sköta lediga dagarna(har bara tid att sova mellan nattskiften pga lång pendlingstid). Känns som att mycket tid när man skiftarbetar/nattarbetar går åt till att vara ganska håglös och trött när man byter dygnsrytm. Det är tokigt vad det kan ställa till. Man försöker desperat bli ”dagperson” och sitter därför vaken efter nattpass och är helt slut framåt eftermiddagen. Eller så sover man lite och kan då inte sova på natten. Mitt företag jag jobbar för är ganska bra men är just nu är jag lite ledsen, de ringer och stressar de dagar jag är ledig, utbeordrar ständigt pga personalbrist och senaste halvåret har jag knappt sett min sambo. Har fått utskällningar av arbetsledare då jag inte svarat på telefon när de ringer(oftast försöker jag sova vilket jag sällan kan när jag är stressad). Har talat med de flera gånger och gått igenom mitt kontrakt och att jag inte kan ta extrapass utöver mitt schema, att det är allt jag klarar nu men man blir inte hörd. Tråkig situation. Är väldigt rädd att ta sjukledigt pga arg arbetsledare och har därför inte tagit en sjukdag på dessa 18 månader.

 24. Jag arbetar som konsult och allt arbete jag gör faktureras till kund, vilket gör att jag aldrig tar raster eftersom budgeten för uppdragen är pressad. Det blir väldigt stressigt och arbetsdagen är sällan kortare än 10-12 h. Så fort jag kommer hem är jag helt slut och har oftast inte ätit mer än frukost och en snabb lunch. Detta gör att jag inte orkar träna på kvällarna eftersom det blir för sent och jag inte har någon energi. Får klämma in korta morgonpass ibland, vilket är skönt, men samtidigt trist för jag som älskar att träna utomhus. Löpa, åka skidor, ta promenader i skogen..

  Detta är kulturen på mitt jobb och jag känner varje dag att jag inte passar in och borde byta jobb, men hinner/orkar inte ens skriva ett cv. Sen har man ju pluggat länge och gått igenom en tuff rekryteringsprocess, så man känner att man borde stå ut ”ett litet tag till” (som jag har sagt till mig själv flera gånger nu).

  Hursomhelst, vill tacka för din fantastiska blogg! Du är så klok och jag älskar att du hela tiden poängterar balansen i livet, mellan stress, mat, träning, jobb, fritid. Man är ju bara människa.

  1. Hej! Kunde inte låta bli att beröras av ditt inlägg. Jag är också konsult och jag har varit där. På företaget där det nästan var ”fult” att gå hem innan 18 och man minst skulle ha jobbat 9-10h. Inte alls så farligt som 12 h men det har hänt.

   Och jag trodde att det var så – att det var så det skulle vara. Nu har jag bytt firma. Till en som inte är ett aktiebolag, vilken skillnad! Vi har så klart också ett mål ekonomiskt, projekten har ett resultatkrav men bolaget drivs inte lika hårt.

   Det tog enorm energi att söka nytt jobb. Men gör det! För det ska inte vara normalt med 10-12h. Kom ihåg att du jobbar för att kunna leva, inte lever för att kunna jobba. Vi har bara ett liv och släng inte bort din viktiga tid på ett arbete där du inte känner att du passar in. För du är värd mer! Du är värd ett jobb där du ibland kan gå hem 12 på en fredag och njuta av din fritid och ha ett liv förutom jobbet. Du är värd att ta hand om dig själv och må bra.

   Lycka till!

 25. Jag arbetar blandade kvälls och morgonpass. Jag trivs med det förutom att det även ingår helger.. Är SÅ tråkigt att behöva lämna sambon varannan helg (har dessutom 09.30-20.30 pass..)
  Men förövrigt är det rätt skönt att få sovmorgon vissa dagar eller till och med vara ledig mitt i veckan.
  Allt har sina för och nackdelar antar jag :p

 26. Jobbar som polis på skiftlista. Dag-natt-kväll o sen ledig tre dar. Så rullar det på med några undantag för varje sexveckorsperiod. Jobbar 4 av 6 helger. Första lediga dan består mest av håglöshet. Kan sedan jag började jobba skift sova 14h/natt o ändå va trött.
  Det jobbigaste är kvällen när en jobbat natten innan o därför bara sovit 5-6 timmar. Kvällspassen bjuder alltid på ett bakissug i form av sug efter godis, fett, chips & läsk i kombination med stor, nästintill konstant, hunger. Något förslag hur det ska lösas?
  I övrigt har vi 1000 kr/år i friskvårdsbidrag o en timmes fys i veckan förutsatt att tjänsten medger det.
  Trots allt ovan älskar jag mitt jobb!

  1. Jag jobbar också 3-skift sin polis i utryckningsverksamhet och för mig funkar det överlag bra. Jag tycker att de värsta passen är förmiddagspassen mellan 6-15 vilket beror på att jag sällan kommer i säng innan 23 vilket gör att jag får för få timmar sömn. Jag har inget sötsug varken under kvälls- eller nattpass, däremot kan jag tycka att det ärf klurigt med maten under nattpassen framförallt när jag jobbar natt på helger och man verkligen är igång hela tiden och gör av med mycket energi.

   Jag och Anna jobbar nog i olika delar av landet för på min station har vi 1 timmes obligatorisk fys i veckan, gym på station och ett fritt inträde i veckan till simhall. Själv tränar jag 3-5 pass i veckan plus att jag rider 2-3 pass. Visst är jag mer trött i perioder än vad jag var när jag jobbade dagtid på mitt tidigare jobb men samtidigt har jag fått lära mig att ta hand om min hälsa bättre. jag märker ex direkt om jag slarvat med maten eller träning för då dippar välmående direkt!

   I övrigt måste jag medge att vår arbetsgivare inte ger oss den bästa hjälp för att vi ska klara av skiftarbete men jag skulle heller aldrig vilja byta jobb!

 27. Gud så bra att du tar upp det här Fia! Jag har ett jobb där företaget håller en väldigt låg lönenivå, och kan göra så för att det är ett väldigt stort företag där ”det finns många på kö om någon slutar” så de bryr sig inte så mycket om att behålla sina anställda. För denna extremt låga lön (i jämförelse med samma jobb på andra företag) räknas det med att man ska jobba övertidstimmar, och det är en stark kultur på avdelningen att det ska vara så. Jobbar man inte övertid mycket känns det som folk ser ner på en. Arbetsbelastningen är konstant hög och man är alltid stressad. Jag har sådan ångest över att gå till jobbet att jag vaknar mitt i nätterna och inte kan somna om, men jag kan inte sluta för det är så svårt att få nya jobb. Det känns som vi skulle behöva otroligt många fler anställda, men när varje anställd jobbar över så mycket så går det ju runt… så frustrerande!

  1. Men shit hörredu! Har precis samma situation. Det är en kultur som manar folk på arbetsplatsen att viga livet till jobbet, och ser ned på de som inte investerar så mycket tid som de vill. Jag kan inte få ”på papper” att det ska vara såhär och ingen vill nyansera problemet utan de tar upp de som jobbar för hårt som förebild och säger att ”men xxx klarar det ju bra?”. Var stark vännen! Ibland kan det vara skönt att typ drömma eller iaf tänka att det bara är tillfälligt, kika på något annat vid sidan av och tänk tanken att det inte är omöjligt att få det bättre. Vet hur svårt det är att förändra sin egen situation på jobbet och sticka fram hakan, kan vara skönast att jobba mot att släppa det.

 28. Jag är student och läser en väldigt intensiv och krävande utbildning. Jag snittar nog på 10 timmar plugg om dagen plus ofta någon eller några timmar på helgerna. För mig är det viktigt med rutiner och struktur, ex. att ha det där favoritspinningpasset varje onsdagkväll och en favoritserie en annan kväll, men att sedan ha de flesta andra dagarna oplanerade så jag kan plugga en hel kväll om det behövs, träna så mycket jag brukar varje vecka man på de tider och i de former som passar just för den veckan osv. Dvs. rutiner, struktur och ”vardagsgrejer att se fram emot” tillsammans med mycket utrymme för att ”lägga upp tiden efter behov”. Under själva tiden jag pluggar önskar jag att jag hade bättre fokus och struktur som de flesta andra. Mitt bästa tips är nog att skriva listor. Då ha man koll på vad som behöver göras, man behöver inte ha allt i huvudet och (det bästa av allt) man ser att man har åstadkommit något när man bockar av saker på listan. Sen är det även viktigt för mig att trivas i min arbetsmiljö både ”de självklara sakerna” som en bra arbetsstol men för mig är det precis lika viktigt med miljön runtomkring ex. att det inte är jättestökigt, att ha ett vattenglas man känner för just den dagen osv. Det höjer trivselkänslan och mysfaktorn och ökar därmed motivationen. Men det beror nog mycket hur man är som person och hur pass mycket detaljer i ens omgivning spelar in.

  Ps. Skulle du vilja skriva ett inlägg om det klassiska ämnet sötsug? Ett kort sådant med dina bästa tips som fungerar i verkligheten. Jag är alltid sugen efter lunch och middag, speciellt efter middagen, och har supersvårt att stå emot vissa dagar.

 29. Jag är ensam anställd på företaget jag jobbar på. Jag är inhyrd på ett kontor där även min chef sitter. Jag har inget kollektivavtal, ingen tjänstepension och är kraftigt underbetald i förhållande till allt ansvar jag har. Jag ansvarar egentligen för hela driften av verksamheten; allt funkar som det ska och att allt blir gjort och att alla kunder är nöjda och glada.
  Jag trivs otroligt bra med det jag gör, och jag sitter egentligen på mitt drömjobb. Men jag känner inte att jag har några rättigheter, och inte heller att jag uppskattas av min arbetsgivare. Jag får inte ens en julklapp (en banal sak egentligen, men jag kan tycka att något kan man väl göra för sin enda anställda?). Jag har bett om att få ett friskvårdsbidrag också, men det fick jag ett direkt nej till…
  Vill verkligen hitta ett annat jobb, men jag vill inte byta till vad som helst heller när jag trivs så bra med det jag gör, det är bara min arbetsmiljö jag inte trivs med. Samtidigt är jag sjukt tacksam att jag överhuvudtaget har ett jobb och vill inte verka girig eller så, men vissa rättigheter borde jag väl få ha?
  Jag vill ju bara få må bra på mitt jobb.

 30. Åh, sånt som är så viktigt med tanke på hur mycket tid vi spenderar på våra jobb. Jag känner att jag har tur med just den frågan. Men det är inte alla som har. Enklare blir det ju när man har eget företag och kan bestämma över sitt eget schema väldigt mycket.

  Kram

 31. Jag är student och har alltså en väldigt flexibel arbetsplats där jag kan kontrollera det mesta själv och mer eller mindre tydliga krav. Ibland känner jag att kontrollen blir för hög, och det skapar stress. Ett annat problem jag haft den senaste terminen är att inte kunna vara hemma när jag är sjuk. Det skapat en ond cirkel av sjukdom och mer stress på grund av att man inte orkar göra det man ska när man är sjuk. Det blir vara värre eftersom att stress påverkar immunförsvaret negativt. Jag önskar att det fanns ett bättre sjukförsäkringssystem för studenter där karenstiden inte var 30 dagar och med möjlighet för rehabilitering tillbaka till studier

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..