LÄSARFRÅGAN OM BARN PÅ BILD

Hej Fia!

Skulle vilja höra lite hur ni tänkt/tänker kring bildexponering av ert barn? Är det något som du och din partner har pratat om eller funderat kring? Har ju sett att du lagt upp bilder hittills, kommer du fortsätta med det oavsett ålder på er dotter? Finns det typer av bilder som du inte skulle lägga upp? Har du några tankar kring rätt och fel och borden kring detta i en medial värld? Vore intressant att höra dina åsikter!

Kram!

Intressant och viktig fråga! Vi har pratat om det och kommit fram till att nu när hon är bebis så är det okej att hon är med på bilder, men det kommer att bli mindre och mindre ju äldre hon blir. Jag har någon tanke om att hon kanske kan vara med nu det här första året eller så, men har inte bestämt något utan tar det som det kommer beroende på hur saker och ting utvecklas. Jag tror på magkänslan här och har svårt att bestämma det helt strikt innan.

Är dock ganska säker på att jag inte kommer vilja ha henne på mängder med bilder när hon går från bebis till en liten flicka. Men det är som sagt svårt att veta innan så vi tar det lite som det kommer. Och så snart hon blir lite större så får hon bestämma själv.

Jag kommer aldrig att lägga upp bilder där hon är avklädd eller naken. Skulle aldrig visa upp henne i privata situationer som bad, blöjbyte eller liknande. Det är svårt att säga om det finns något som är rätt eller fel eftersom det är upp till varje förälder. Det enda som jag isåfall skulle säga känns onödigt och läskigt är just nakenbilder på barn och bebisar.

Det finns så många sjuka människor och jag förstår inte syftet med att lägga upp nakna eller avklädda barn på internet, även om det är ens privata facebook eller liknande.

pt-fia-edith

Hur resonerar ni i den här frågan? 

 

 1. Hej!
  Jag och min sambo har också valt att inte lägga ut någon bild på vår 4 månader gamla dotter. Inte för att vi dömmer de som gör det utan det är enbart för att det inte känns bra att ha henne där, öppet för alla. För även om mitt instragram är låst så finns fortfande bilderna ute i cyber. Hur som helst så är det ju upp till var och en 😌

 2. Vi har valt att inte lägga ut bilder över huvud taget. Vi har heller inte skrivit något om graviditet, att vårt barn föddes eller liknande. Hon kommer inte att få välja att vara med på bild. Ett barn ser inte konsekvensen av att finnas på sociala medier vare sig det är självvalt eller ej. Så hos oss är det nog mer nej ände flesta. Jag är oerhört mån om vår integritet.

 3. Jag tänker att så länge barnet inte själv kan säga om den vill vara med på bild eller inte så avstår jag ifrån att lägga upp 🙂

 4. Ständigt aktuell frågeställning som kan leda till hetsigt klimat vid tjejmiddagen;) Jag tycker att, i den här precis som så många andra områden vad gäller barnuppfostran, så är det upp till var och en. Magkänsla och sunt förnuft räcker långt. Och alla behöver inte tycka/tänka samma. Man är en bra förälder oavsett.

 5. Detta är verkligen ett komplext ämne tycker jag. Har förvisso inte barn själv, men jag förstår inte de resonemang jag ser i kommentarsfältet som säger att ”vi inte lägger upp bilder då andra tycker att bilder på barn är ointressant”. Ett ohållbart tankesätt i min mening – så fall skulle en inte kunna lägga upp bilder på någonting eftersom alla tycker olika. Folk tycker väl att bilder på en själv, på en strand eller på mat är ointressant också. Med det sagt skulle jag inte begränsa mig till att inte lägga upp bilder på barn på sociala medier på grund av vad andra tycker är intressant.

 6. Vi har aktivt valt att inte lägga ut några bilder på vår dotter på sociala medier. Dels på grund av att vi tycker att hon själv ska få välja om hon ska finnas på nätet och dels för att vi tror att det är rätt ointressant för många med en massa bebisbilder. Vi skickar mms till de som vi vet uppskattar bilderna. Jag själv är inte särskilt intresserad av bebisbilder men tycker att det är upp till varje förälder att välja om de vill exponera sina barn med bilder. Jag kan alltid välja att avfölja dem som lägger upp mycket bebisbilder.

 7. Precis som Emilia tänker jag på barnens integritet. Tumregeln är väl: om det hade varit jag på bilden, hade jag då velat ha den på fb? Jag och min sambo frågar alltid varandra om det är ok att lägga upp bilder där den andra är med och det är så vi får försöka tänka åt barnen också. Jag vet inte hur jag hade tänkt om jag hade haft en offentlig blogg.

 8. Jag lägger bara upp (rimlig mängd) med bilder på barnen på min låsta instagram. Mest på tvååringen,det avtar naturligt tycker jag ju äldre de blir. Det är inte lika fascinerande med en 8-åringen som äter 😉 Både min 5-åring och min 8-åring frågar jag innan om de är ok med bilden.

  Jag lägger inte upp bilder som kränker deras integritet på något sätt. Blir uppriktigt ledsen när en viss storbloggare medvetet skrämmer sitt barn för att filma och lägga upp han tokledsna/livrädda reaktion 🙁

 9. Vi har valt att inte publicera en endaste bild på vår son i sociala medier såsom Facebook eller instagram. Detta för att de flesta man har på sociala medier Inte är intresserade av att bli bombaderad med bilder på ens barn som äter, leker osv. Istället så skickar vi bilder personligen på whats up till de vänner och bekanta som vi VET är intresserade av att se bilder på vår son. Eftersom det inte heller är en självklarhet att kunna få barn, tycker inte jag man ska skapa en onödig stress hos sin omgivning genom att ständigt ”påminna” dessa om ens lyckliga liv med barn. Därför är det bäst att undvika bilder på barn på Facebook och instagram.

 10. Jag tänker att en måste förhålla sig till sitt barn som att hen har egen integritet – även om det är en bebis eller litet barn. Utöver de otäcka saker nakenbilder på barn kan användas till så skulle du aldrig okritiskt dela en bild på en annan person i en pinsam, avklädd eller utsatt situation. Det känns inte rimligt att det skulle vara okej med ett litet barn för att hen t ex sitter på pottan och gråter (även om hen kanske ser lite lustig ut).

  Jag tror du tänker helt rätt som kör på magkänsla. Det är ju helt upp till varje situation och person.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..